10.4.2003 Metatieto tilastotutkimuksessa Alustus Tietoa tiedosta -seminaarissa 10.4.2003 Jussi Simpura.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
Advertisements

KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
The Blue Day Book Bradley Trevor Greive (ISBN: )
Kerran kauan sitten kaukaisessa maassa eli neljä pikku olentoa:
AKTIIVISEMPI ARKI Työpohjat oman arjen tarkasteluun.
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
John Rawls REILUPELI.
Opetuksen laadun rakenteet Mikko Mäntysaari
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Joyn tarina. Olen Joy, 10 vuotta vanha. Tykkään pelata verkkopalloa ystävieni kanssa!
Verkostoforum Yhteenveto. Verkostoforum-teemanamme oli tänä vuonna ONNELLISUUS. ”Mistä onnellisuus kumpuaa” kysyi Kyllikki Pankakoski avauksessaan.
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Diabeetikoiden hoitotyytyväisyys Suomessa. Taustaa •Kansallisen diabetesohjelman, Dehkon, yhtenä tavoitteena on, että diabeetikot hallitsevat omahoidon,
Rakkaat ystäväni!.
Kasvatustyön suunnittelu ja toteutus (ryhmissä)
Turvallisuussuunnitelma 2010 RA-SK Oy Marko Lahtinen.
 Kirjoita harkiten keskusteluryhmiin Jos kirjoitat viestejä julkisiin keskusteluryhmiin varmista, että viestisi liittyy ryhmän aiheeseen. Älä lähetä.
Ministeriön tietotarpeet ja käsitemalli Jukka Haapamäki
Tässä kerron ja näytän, mitä minä olen tehnyt ATK tunnilla 9lk:lla.
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
Miten hyvä opetus eroaa huonosta?
KYSELY KUNTALIITOKSESTA TUUSNIEMEN KUNNAN ASUKKAILLE Tuusniemen kunta Tuomo Turja.
Tapio Kuure Tutkija, Sosiaalikehitys Oy Valtio-opin dosentti
Daniel 7v Mooses on kaikkein kovin. Mooses pystyy kävelemään meren pohjalla. Allahilla on vaan lentävä matto.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
Ystävyytesi on: arvokas aarre....
Cmap-tools opetus käyttö kongnitiivinen merkitys.
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
PILKKU.
TEORIALÄHTÖINEN (eli MÄÄRÄLLINEN TUTKIMUSPROSESSI
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Visuaalisen ammattilaisen esitys Verkkokurssi Tiedosto 1 Kurssin rakenne.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Korkeakoulujen tietomalli: Tutkimus
Viestinnän opiskelijat verkossa KM Auli Posti Helsingin yliopisto, Lahden tutkimus- ja koulutuskeskus MULTIMEDIAN MONET MUODOT 21.
TeSSA 2 Template © 1999 Juho Heikkilä Luottamus Tietoturvallisuuteen liittyvät käytettävyyskysymykset Kristiina Karvonen Tietoliikenneohjelmistojen ja.
Ympäristöaiheisten lehtijuttujen vertailua - Turun Sanomat tammikuussa 1955 ja 2005 Jussi Pukkila Tutkielmasuunnitelma.
Palautteen antaminen esityksen tavoitteen toteutuminen
T Henkilökohtainen SE harjoitus
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Lähdekritiikki Luento 3 (12.11.)
Kertausta tärkeimmistä asioista
Ekomatkailu, alueellinen kehitys ja ympäristön suojelu - Esimerkkialueena Costa Rica HUOM: Tämä on harjoitus PP kurssille ”Tutkielman teko ja tieteellinen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Tehtävä 3: PowerPoint Jarmo Lautamäki. Tämän tulee olla DIA 2. Tämä dia on nyt dia 1. ◦ Siirrä tämä dia siten, että siitä tulee dia 2. ◦ Lisää tähän esitykseen:
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Pekka Mild Optimointiopin seminaari - Syksy 2005 / 1 Monitavoitteiset vaikutuskaaviot; Ratkaisu.
Sosiaalinen syrjäytyminen
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Tutkimusaineiston kuvailu avaamisen tukena ATT osaajakoulutus Esa-Pekka Keskitalo, Kansalliskirjasto orcid.org/
Avointen aineistojen julkaisualusta AVAA © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Avoimuus päämääränä jo tutkimusta suunniteltaessa Annaleena Okuloff Tutkija Tieteenala-asiantuntija Minna Niemi-Grundström Tämä teos on lisensoitu Creative.
Tekninen metatieto: Auta miestä mäessä, älä mäen alla
Tutkimustietovaranto
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Vinkkejä sähköiseen viestintään
Tutkimustietovaranto ja tutkimustietovirrat
13. Loogiset operaatiot.
SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018
SUOMALAISTEN ENERGIA-ASENTEET 2018
Indikaattorit – mitä ne kertovat vaikuttavuudesta?
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Esityksen transkriptio:

Metatieto tilastotutkimuksessa Alustus Tietoa tiedosta -seminaarissa Jussi Simpura

A 2 Metatieto tilastollisessa tutkimuksessa  Pentti Haanpään tilastollinen tutkimus  Kolme tosielämän esimerkkiä  Metatiedon perusannos  Metatiedon täydennysannos  Metatiedon erikoisannos  Metatietoa indikaattoreista  Mistä metatietoa:vanhat ja uudet konstit

A 3 Pentti Haanpään tilastollinen tutkimus  Haanpään novellissa ”Tilastollinen tutkimus” mies seisoo tienvarressa ja tarjoaa ohikulkijoille viinapulloa, jossa onkin vettä. Tarkoituksena on selvittää kulkijoitten himokkuus juovutusjuomiin. Ohikulkijoilla ei ole metatietoa viinapullon sisällöstä, joten he useimmiten reagoivat katkerasti pettyneinä (ja osoittavat näin himokkuutensa).  Novellin metatiedottomat saattoivat sentään heti reklamoida tavarantoimittajalle. Toisin on usein tiedonkäyttäjän laita: hän ei aina edes huomaa, että on tullut ostaneeksi tietolitkua tositavaran asemasta, eikä aina myöskään tiedä, mistä selvittää tietonsa alkuperää ja olemusta. Kunnon metatieto auttaa silloin. ”Onk’s tietoo” saa uuden sisällön.

A 4 Kolme tosielämän esimerkkiä  Yhden ajankohdan tiedon metatietotarpeet: miten aineiston osaryhmät oli muodostettu? (Juomatapatutkimus)  Muutosilmiöiden kuvaamisen metatietotarpeet: kun tämän vuoden aineistossa jotkin tiedot ovat perustuvatkin edellisen vuoden lopun rekisteritietoihin, miten kuvata muutosta? (ECHP)  Kansainvälisen vertailun tietotarpeet: eri maiden aineistoissa käytetyt käsitteet ja menetelmät voivat poiketa toisistaan tavalla, jota kukaan ei hanketta suunniteltaessa ole osannut ottaa huomioon, ja vertailu käy mahdottomaksi (ECHP)

A 5 Mitä haluaisin tietää tilastollisesta tutkimusaineistosta: perusannos  Tiedonkeruu:  Otanta, sen kohde ja menetelmät  Rekisterin syntytapa  Haastattelututkimuksen kenttätyön toteutus ja onnistuminen  Tiedon täydennykset  Onko kyselytietoihin lisätty rekisteritietoja?  Onko rekisteritietoja täydennetty muilla tiedoilla?  Käsitteet, määritelmät ja luokitukset  Muuttujaluettelot ja muuttujien muodostaminen

A 6 Mitä haluaisin tietää tilastollisesta tutkimusaineistosta: täydennysannos  Mistä saan saman sukuisia lisä- tai vertailutietoja?  Missä tätä aineistoa on jo käytetty ja missä siihen perustuvia tietoja julkaistu?  Millainen on aineiston vertailukelpoisuus  ajassa: sisällön ja muuttujien muutokset  alueittain (esim. otannan asettamat rajoitukset)  väestöryhmittäin (esim. otannan asettamat rajoitukset)  maittain: ERITTÄIN VAATIVA TEHTÄVÄ kaikenlaisilla tilastollisilla aineistoilla

A 7 Mitä haluaisin tietää tilastollisista tutkimusaineistoista: erikoisannos  Käyttöesimerkit:  Hyvät esimerkit: käytä näin!  tutkimusmaailmassa julkaistut artikkelit ovat näitä  Huonot esimerkit: älä käytä näin!  näitä esimerkkejä on vaikea löytää, kun niitä ei (pitäisi) julkaista; tarvittaisiin kuvitteellisia esimerkkejä  Erityistapaukset  Jokin erityisen pulmallinen kokonaisuus: esimerkkinä opiskelijoiden työllisyys ja työttömyys  Tillastollisten aineistojen synty- ja käyttöhistoria( aate- ja oppihistoria ja poliittinenkin historia)

A 8 Metatietoa indikaattoreista  Erityisen vaativa metatiedon kysyntää nostava alue, koska indikaattorit ovat tiivistettyä, yhdistettyä tai suodatettua tietoa  Lähdetiedot keskeisen tärkeitä  Erillisiä ohjetietojakin tarvitaan  Varsinkin pienten ryhmien ja pienten alueiden (kunnat) kohdalla on oltava varovainen  Tarvittaisiin linkkejä myös käyttöesimerkkeihin (väärinkäytön vaara suuri)  Indikaattoripankkien ja niiden metatietokantojen ylläpito suuri haaste

A 9 Mistä metatietoa: vanhat ja uudet konstit  Vanha konsti: tiedonkeruun ammattikunnan vanhimmat mestarit ja ammattilaiset, jotka kävelevinä arkistoina voivat tarjota vierihoitoa  Vähenevä luonnonvara, altis ajan hampaalle  Vähän uudempi konsti: aineistojen dokumentointi ja arkistot  Dokumentoinnin taso ja ylläpito vaihtelevat paljon  Uusimmat konstit: metatietokannat  Periaatteessa erittäin hyviä, mutta niiden laatu riippuu siitä, miten hyvin ylläpitoa jaksetaan harjoittaa  Hybridimalli: metatietokannat ja tietovarantoasiantuntija