Tuotekehityksen prosessit ja niiden hallinta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
1 Johdon konsultointipalvelut – standardin julkistamistilaisuus Pekka Järvinen, SFS.
Advertisements

PROFIMILL Oy Tuotannon hallintaan liittyvät ohjelmistot ja konsultointipalvelut. Yritys.
Tietojärjestelmät 2.
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
Opitaan ja työskennellään yhdessä
KÄSIKIRJOITTAMINEN 2 ov. Sisältö 1 Johdanto 2 Projektityö 3 Projektin osa-alueista 3.1 Dokumentointi 3.2 Aikataulu 3.3 Sopimukset 3.4 Laitteistot ja tilat.
Alustava liiketoimintasuunnitelma
PK-kehittämispalvelut
Tutkinnon osat Tuotteen / palvelun suunnittelu (ja dokumentointi) 10 ov työmenetelmien ja –välineiden suunnittelu oman työn suunnittelu tuotesuunnitteluprosessin.
Ohjelmistotekniikka Tuotteenhallinta Kevät 2002 Päivi Ovaska LTKK/Tite.
Verkko-opetuksen tukipalvelujen laadunvarmistusta
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
RealGame – dynaaminen yritysprosessi- simulaatiopeli
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Sisältö Yleiskuva koulutuskokonaisuudesta
Laatu LAATU EI TARKOITA SITÄ, ETTÄ TUOTE TAI PALVELU ON ABSOLUUTTISESTI HYVÄ VAAN SITÄ ETTÄ SEN TEKEMISEEN KÄYTETTÄVÄT MENETELMÄT JA TOIMINNOT ON DOKUMENTOITU.
SOPIMUS PRO: VIESTINTÄMODUULI ”ASIAKKUUKSIEN HALLINTAA JA YHTEYDENPITOA NYKYAIKAISILLA SÄHKÖISILLÄ MENETELMILLÄ” MARLEENA LEHTONEN.
Toimintasuunnitelma.
Copyright © 2005 iprbox Oy Petri Rahja Iprbox Oy Omistatko sen mitä myyt?
Videoneuvottelufoorumi. Mikä on videoneuvottelufoorumi  Videoneuvottelufoorumi on kansallinen yhteistyöalusta yksityisen ja julkisen sektorin toimijoille,
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
Sami Nikula, Stefan Lindström
Tekninen suunnit-telu
Metropolian tietoturvapolitiikka Tai miltä se voisi näyttää.
Korkeakoulujen opetuksen ja oppimisen digitaalisen tuen hankkeet.
Performance testing of TETRA 1. SISÄLTÖ  TETRA standardointi  ICT- yrityksen toteutus  Testaus- prosessi  Motivaatio testaukseen  Vaiheet/ osa-prosessit.
Ketterä kehitys käytännössä – TFS & Meteor
ISO 9000 –sarjan uudistus – Mikä muuttuu?
Työelämävalmiuksia | Yrittäjyyskasvatusta | Oman talouden hallintaa Toimintasuunnitelma.
Projekti: Iso rinkeli.
Projektin nimi: Iso rinkeli
Finnish Support Center FSC Oy tietojärjestelmien asiantuntija.
Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja –työkalut
Yrityskehitys Faartti – ideasta yritykseen SUUPOHJAN ELIKEINOTOIMEN KUNTAYHTYMÄ Jurvan Nikkarikeskuksessa TEAK Oy:ssä Teuvalla Teknologiakeskus Logistiassa.
Työllisyysportti ”Ei vain tietoa, vaan ihmistä varten”
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Kilpailukyky -> kilpailuetu Oppiminen & Kasvattaminen?
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
Tutkimussuunnitelman ja opinnäytetyön rakenne
2. Markkinoiden käyttäytyminen
Esitutkimus (tarvekartoitus)
Heikki Salokanto Valvoja: prof. Jukka Manner Ohjaaja: DI Pekka Pajuoja, TEKES Sovelluskehitysympäristön virtualisoinnin tuomat edut ja haitat.
Diplomityöseminaari : Uudet tietoverkkoteknologiat perinteisen liiketoiminnan vauhdittajina Tekijä: Sami Jaatinen Valvoja: Prof. Raimo Kantola.
T Loppudemo Kaffetauko eAuction
KUHA: TIETOKANTAPOHJAINEN WWW-SOVELLUS OPINTO- OHJAUKSEEN Kati Mäki-Kuutti Tietotekniikan graduseminaari
Johdatus ohjelmistoliiketoimintaan harjoitustyö
SHAMAN-projekti Projektiryhmä Ohjaajat Tilaaja Marko Andersson
Liikeidean esittelyohje
LAATUJOHTAMINEN TENTTI 1. Määrittele seuraavat käsitteet:
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 CASE-välineet. Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Mitä ovat CASE-välineet? Computer Aided Software Engineering Tietokoneavusteinen.
C-418/01 - IMS Health T-201/04 - Microsoft v. komissio Immateriaalioikeus vs. kilpailuoikeus Millaisessa tilanteessa immateriaalioikeuden lisensoinnista.
T Personal SE assignment Configuration Management.
1 Ideasta liiketoiminnaksi: Teknisen osaamisen merkitys Jukka Parkkinen Head of R&D, SGA Entertainment Nokia Oyj.
Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Ohjelmistotekniikan määritelmä Ohjelmistotekniikka (Software Engineering) tarkoittaa pätevien insinööriperiaatteiden vakiinnuttamista.
Ti LÄHIVERKOT -erikoistyökurssi Verkonhallinta Atte Kilpelä Jukka Lankinen
Investointi strategisena päätöksenä. ”PÖYTÄKIRJAOTE” Investointi on kannattava, Ei vaaranna yrityksen maksuvalmiutta ja Tukee yrityksen valitsemaa strategiaa.
Avoimen tuotteen hallintamalli Tuotteenhallinnan työpaja
Miksi Pohjoismaiden innovaatioyhteistyötä? erikoistutkija Hannu Lipponen Kauppa- ja teollisuusministeriö Oulu
Liiketoimintasuunnitelman esitys
Tuotteen tai palvelun myynti
Markkinaoikeuden ratkomistilanne
Uusi toimija (pieni) Perinteisen tuotteen ongelma
Henkilöstö kilpailutekijänä
Mitä on Sähkönjakeluautomaatio?
[Projektin nimi]: Jälkianalyysi
Innovaatio&tuotteistamisprosessi
Miten yrityksemme… …tuotekehitys toimii?
Avoimen tuotteenhallinta
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Tuotekehityksen prosessit ja niiden hallinta Ohjelmistojen suunnittelumenetelmät ja - työkalut 03.05.2001

Johdanto Tuote Tuotekehitys Ohjelmistotuote

Tuote "Tuote voi olla yksittäinen esine tai palvelu, joka tyydyttää jonkin asiakkaan tai asiakasryhmän tarpeita. Tuote voi olla myös toiminnallinen kokonaisuus tai järjestelmä. Tuotteen arvoon vaikuttavat oleellisesti liitännäistekijät kuten imago, takuu, huolto ym. palvelut."

Tuotekehitys "Tuotekehitys on toimintaa, jonka tarkoituksena on etsiä, synnyttää, valita ja kehittää yritykselle uusia tuotteita sekä karsia pois vanhoja kilpailukykynsä menettäneitä tuotteita."

Ohjelmistotuote Esimerkkejä ohjelmistotuotteista? Tuoteryhmät? Ohjelmisto, joka ei ole tuote?

Tuotekehitys ”Ideasta markkinoille” Tuotekehitysstrategiat Tuotteistus Tuotteen elinkaari Tuoteohjelma Tuotekehityksen organisaatio

”Ideasta markkinoille” (1) ongelma  ratkaisu  toteutus uusi idea, innovaatio vanhan idean parantelu ja kehitys vanhan idean uusi sovellus uusi, paranneltu toteutus

”Ideasta markkinoille” (2) toteutus  markkinat  tuote markkinoiden analysointi asiakkaan tarpeen, ”kipupisteen” tunnistus teknologioiden tuntemus kilpailijoiden tuntemus

Tuotekehitysstrategiat ensimmäinen markkinoilla (pioneeri) seurailija soveltaja ja erikoistarpeiden tyydyttäjä jäljittelijä

Tuotteistus (1) tuotteen tyyppi kohdennus, fokusointi tasot ”sellofaani”, järjestelmä, ... kohdennus, fokusointi kuka tätä tarvitsee? tasot standard, professional, enterprise

Tuotteistus (2) Hinnoittelu ja lisensointiperiaatteet Käytettävän (ostetun) teknologian vaikutus lisensointiin HUOM! Teknologialla on tuotekehitykselle vain välineellinen arvo.

Tuotteistus (3) ”Tuoteperhe -ajattelu” komponentit osatuotteet lisätuotteet erilaiset kombinaatiot...

Tuotteen elinkaari esittely kasvu kypsyys lasku

Tuoteohjelma Yrityksen markkinoimat tuotteet muodostavat kokonaisuuden, jota kutsutaan tuoteohjelmaksi

Tuoteohjelman tehtävät (1) kehittää tuotteita jatkuvasti asiakkaiden tarpeiden muutoksia seuraten ylläpitää markkinoinnin ja tuotannon välityksellä toisiaan tukevia tuotteita, ns. tuoteperheitä

Tuoteohjelman tehtävät (2) hylätä vanhentuneet ja kannattamattomat tuotteet ja tuoda tilalle uusia kilpailukykyisiä huolehtia liitännäistekijöistä (tuotevastuu-, patentti-, mallisuoja-, yms. kysymyksistä) tehdä tämä kaikki taloudellisesti kannattavalla tavalla

Tuoteohjelma (2) Neljä pääseikkaa on muistettava tuotekehitystä johdettaessa: asiakkaiden tarpeiden seuranta (ennusteet) luovuuden ylläpito (kilpailuetujen hankkiminen) järjestelmällinen toiminta (taloudellisuus ja kannattavuus) epävarmuuden sieto (riskien hallinta)

Tuotekehityksen organisaatio Mitä rooleja / tehtäviä / henkilöitä tuotekehitystä tekevässä organisaatiossa tarvitaan?

Yhteenvetoa Tuotekehitysprosessi on hyvin iteratiivinen Vaatii tiivistä ja kokonaisvaltaista yhteistyötä tuotekehityksen johdon, markkinoinnin, kehityksen, tuotannon ja asiakasrajapinnan välillä.

Yhteenvetoa (2) Asiakasrajapintojen luominen erittäin tärkeätä (kehitystyötä edistävän palautteen saamiseksi) Teknologioiden kehityksen seuraaminen Kilpailijoiden tunteminen

Yhteenvetoa (3) Tuotekehityksen ylin prosessi on tuoteohjelma. Ohjelmistokehitys vs. tuotekehitys tuotekehitys vaatii suunnittelijoilta kokonaisvaltaista ”tuoteajattelua” ja ”markkinointikykyä”

Yhteenvetoa (4) Tuotekehitykseen ja sen suunnitteluun liittyy lisäksi… patentit, mallisuojat, immateriaalioikeudet mahdollisesti tyyppi- tai viranomaishyväksyntää logistiikan järjestelemistä tuotetukea, yms.

Ohjelmistotuotannon prosessit tuotekehityksessä Prosessimallit Tuotekehityksen vaatimukset Tärkeää tuotekehitysprosessissa Yhteenvetoa Lopputehtävä

Prosessimallit The waterfall approach Exploratory programming Prototyping Formal transformation

Tuotekehityksen vaatimukset Tuotekehitys on tuotannonkin kannalta iteratiivinen prosessi ”prototyping” ja ”exploratory programming” tukevat tätä hyvin

Tuotekehityksen vaatimukset (2) Tuotekehitys saattaa olla pitkä prosessi (kymmeniä miestyövuosia), jolloin dokumentoinnin tärkeys kasvaa vesiputousmalli ja formaalit menetelmät tukevat taas tätä hyvin.

Tuotekehityksen vaatimukset (3) Boehm’in spiraali kuvaa tuotekehitysprosessin kierroksia hyvin; ”prototyypitystä” asiakaspalautteet riskianalyysit jatkuvaa suunnittelua

Tärkeää tuotekehitysprosessissa Dokumentointi Tuotekehitykselle tyypillisiä ”puoliteknisiä” dokumentteja; Whitepaper ”Datasheet” Manuaalit...

Tärkeää… (2) Versionhallinta ja konfiguraatiohallinta  tuotehallinta versioiden alaspäin yhteensopivuus tuoteperheen osien yhteensopivuus Mikä ohjelma tämä on… ?

Yhteenvetoa Tuotekehitys on ohjelmistokehitys prosessien kannalta hyvin samanlaista kuin mikä tahansa ohjelmistokehitys. Vaatii tiivistä yhteistyötä asiakkaiden ja markkinoinnin kanssa  Jos ei ole markkinoita, ei ole tuotetta.

Lopputehtävä ”Autolaskurin” tuotteistaminen Idea? -> Tuotestrategia? Tuotteen tyyppi? Kohdennus, fokusointi? Eri tasoisia versioita? Tuoteperhe? Hinnoittelu ja lisensointiperiaatteet? Arvio tuotteen elinkaaresta? Miten elinkaarta voisi jatkaa? Eli miten tuotteen elinikää voisi pidentää?

Kiitos! www.wts.fi Anssi Rantamäki Group Manager, WTS Oy Ylistönmäentie 26 40500 Jyväskylä anssi.rantamaki@wts.fi www.wts.fi