Arkielämästä instituutioihin Eläkeläisten (65+) näkökulmia maaseudun palvelurakenteiden muutoksiin.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
P.O. BOX 4600, University of Oulu • tel. (08) , fax (08) • Sosiaali- ja terveysalan uudet mahdollisuudet.
Advertisements

LÄHETYS VAI RAHALÄHETYS Kirkon lähetysstrategiaesityksen mukaan Suomen Lähetysneuvoston missiologinen teemapäivä Jaakko Mäkelä.
Lähde: Tilastokeskuksen väestöennuste
Kumppanuudella kohti hyvinvointia Tavoitteena on luoda järjestö- ja kansalaistoiminnan alueellinen toimintamalli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstö 2008 Reijo Ailasmaa.
Projektipäällikkö Päivi Tiilikainen
Juuan kyläkierros Tulokset 2014.
Kyläkyselyt Tietoa ja ideoita toimijoilta ja kyläläisiltä Joensuun seudun Leader -yhdistys Päivi Keronen Kyläisännöitsijä-hanke
Maaseutukehitys. Leader Älä anna ideasi olla pelkkä ajatus -toteuta se!
VESIKANSAFOORUMI YHTEISÖPROJEKTI LÄHIPALVELUALUEELLA.
PALVELURAKENNEUUDISTUS
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Suupohjan seutuportaali –hanke
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori, maaseutuneuvos, YTR:n pääsihteeri SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja
Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen kunta,
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
PARAS-ARVIOINTITUTKIMUSOHJELMA
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
, Vantaa TE-KESKUSTEN JA TOIMINTARYHMIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ Toimintaryhmien ja TE-keskusten hyviä käytäntöjä Koulutus Manner-Suomen maaseutuohjelman.
Soili Hyvärinen Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
Mielenterveysbarometri 2006 Puheenjohtaja Pekka Sauri.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Jyväskylä Keski-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneselvitys Integraatioseminaari Pauli Partanen, valtuuston puheenjohtaja.
Uusia avauksia ja jatkotyöskentelyn tarvetta Pohjanmaan välityömarkkinoilla TRAPPAN - portaittain töihin välityömarkkinoiden kautta -hankkeen ulkoinen.
 Kysely avoinna sivuilla www.pesis.fi  Kyselyyn saatiin 93 vastausta  Kysely oli osin yhtenevä SLU:n keväällä 2012 järjestämään.
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa Eero Uusitalo professori SYTY:n puheenjohtaja VOIMISTUVAT KYLÄT -kampanja Syyskausi 2012.
LAPSEN HYVÄN KASVUN JA KEHITYKSEN ARVIOINNIN NÄKÖKULMAT OPASKIRJASSA
Tehtävä Suomelle Tehtävä kirjastoille …ja Yleisten kirjastojen neuvoston strategia
Tauno Linkoranta Varsinais-Suomen Kylät ry Kylä välittää –hanke Tampere
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
Realisoituuko työvoimapula - välityömarkkinoistako ratkaisu?
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Väestönmuutos , maakunnittain
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Hyvinvointia maaseudulle luovuuden keinoin Kulttuuriteemaryhmän puheenjohtaja Pirkko Liisi Kuhmonen Opetusministeriö YTR:n hankeseminaari
Özlem Özer-Kemppainen TkT, arkkitehti SAFA Senioriasuminen ja kulttuuripalvelujen kysyntä Suomalainen agraarinen yhteiskunta Maataloudellinen.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Kumppanuudella kohti hyvinvointia Tavoitteena on luoda järjestö- ja kansalaistoiminnan alueellinen toimintamalli terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö 2009 Tietoja sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstöstä ja koulutuksesta vuoden 2009 lopussa (julkinen ja yksityinen.
Voimistuvat kylät-kampanja kaikkien toimintaryhmien alueilla - alueellista jatkotyötä Eero Uusitalo YTR:n pääsihteeri SYTY ry:n puheenjohtaja.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Pohjois-Savon EBC –hankkeen jatkoaika – Sisältö: 1.Kehittämisohjelman jalostus - EBC –strategiatyöryhmän workshop - Kehittämisohjelman.
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Keski-Suomen maakuntasuunnitelma Maakuntasuunnitelma.
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sanni Tamminen, Anne-Marie Tenhunen, Jatta Haavasoja ja Laura Oksanen.
Rakennetaan kumppanuutta Pohjois-Savossa Seija Korhonen Järjestöfoorumi Kuopio
Järjestöbarometri 2014 Järjestöjohdon tilaisuus Scandic Park.
Terveyden määritelmät
Väestö ja sen muutokset
Pohjois-Karjalan kylät rannalla
Yhteisöt-ryhmä 1. Vaiheen kartoitus Otsikkodia.
Health City vastaa tulevaisuuden haasteisiin
Perusopetuksen opettajien kokemuksia oppilashuoltotyöstä Lapissa
Kuntien lukumäärä 2017 asukasluvun* mukaan
Lapsi- ja perhepalvelut maaseudulla
Salon vanhuspalveluiden palvelurakenteen kehitys 2008 – 2015
Väliaikaisen valmistelutoimielimen asettamistilanne
Mainiot maisemat -hanke
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
PoSoTe – työryhmän kokous
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Digituki Pohjois-Karjala
Miten LAPE kohtaa lapset, nuoret ja perheet maaseudulla?
Kehittämismatriisi Resurssit (miten resursoidaan?)
Kylä maaseutupolitiikan kokonaisuudessa
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

Arkielämästä instituutioihin Eläkeläisten (65+) näkökulmia maaseudun palvelurakenteiden muutoksiin

Ikääntyminen •Väestön ikärakenteen muutos, jossa vanhojen ja vielä vanhempien suhteellinen osuus kasvaa (tilastot, huoltosuhde 65 +) •Maaseutupolitiikassa kylien tulevaisuuden uhka •Tarkastellaan usein sosiaali- ja terveyspalveluiden kontekstissa •Toisaalta palveluita tutkittu ilman ikärajoja

MAIKE •Maaseudun ikääntyvät paikallisyhteisöt kehitettävinä (kylät, vanhuspalvelut) •Vivahteikkaampi kuva muutoksista erilaisten ikääntyvien (vastapuhe, toinen tieto) näkökulmista •Kaksi tulokulmaa: eläkeläiset maaseudun resurssina ja eläkeläisten arkielämä maaseuduilla: millaiset elämäntavat mahdollisia/mahdottomia

Aineistoja •8 erilaista kuntaa (Pohjois- Karjala ja - Häme, Kainuu Lappi) •”Leader-aktivistien” 65+ haastattelut (6-8) •Paikallislehtien kirjoituskutsuun vastanneiden 65 + kirjoitukset •Hankekausi hankekuvaukset ja yhden toimintaryhmän kautta rahoitettujen hankkeiden ”ikäanalyysi”

Aineistoja jatkuu… •Osallistuminen kahden kunnan vanhuspalveluiden kehittämisprojektiin: dokumentit, kenttäpäiväkirjat (instituutionäkökulmia) •Kuntien vanhustyönjohtajien puhelinhaastattelut (instituutionäkökulma) •Kyläyhdistysten puheenjohtajille suunnattu kysely + kenttäpäiväkirjat (”kylä”)

Aineistoja jatkuu… •Diakoniatyöntekijöiden puhelinhaastattelut •Kylä – ja kuntatason eläkeläisille suunnatut tapahtumat, kenttäpäiväkirjat

”Tuloksia” •Eläkeläiset näyttäytyvät maaseutuhankkeissa tuotettujen tuotteiden kuluttajina tai sosiaali- ja terveyspalveluiden tarvitsijoina •Eläkeikäisiä hankeaktivisteja löytyy jokaisen toimintaryhmän alueelta •Talkootyöläisinä eläkeläiset ja 50+ mittava joukko

Tulokulmat 1.Eläkeläisten arkielämä ja muutokset sekä niiden yhteys palvelurakenteen muutoksiin 2.Eläkeläisten näkökulmasta merkittävät toimijat sekä vanhuspalvelutoimijat kylillä, niiden väliset suhteet (arkielämä ei tunne sektoreita eikä toimijarajoja) 3.Kunnan vastaamat vanhuspalvelut

1.Arkielämänäkökulma •Eläkeläisten arkielämä kotona, kylällä, kunnassa ja siitä ulospäin (Agnes Heller) •M iten kunnan sosiaali- ja terveyspalveluinstituutiot ja kylien eläkeläisten arkielämät kohtaavat? (Smith) •Miten eläkeläisten arkielämä muuttuu palveluiden muutoksissa (miten arkielämä uudelleen organisoituu (ajan- ja tilankäyttö) (Giddens, Massey)

: •”maailmalta, kunnasta, kylältä kotiin/ asuntoon (mitä sinne tulee, miten ja mistä, fyysinen ja sähköinen jne. ulottuvuus), ja päinvastoin: millaisista lähtemisistä, paluista, tulemisista arkielämä muodostuu, kellonaikoja, käytetyn aikaperiodin kokonaisuus, kulkemisen välineet: arkielämän aika- tilarakenteen muutokset

2. Toimijoiden väliset suhteet •Toimijoiden (julkinen, yksityinen, yhdistykset, suku, naapurusto) olemassaolo, toimintaehdot ja -tavat, sekä keskinäiset suhteet asettavat arkielämän ehtoja: mahdollistavat ja estävät arkielämän (elämäntavan) vaihtoehtoja, •Muutokset näissä muuttavat mahdollisuuksia, luovat mahdollisuusrakenteet

Oletuksia •Palvelurakenteiden muutokset muuttavat eläkeläisten arkielämän aika- tilarakenteita •Sosiaaligerontologian jatkuvuus-, ”henkistymis”- ja luopumisteoria: vain tietynlaisten elämäntapojen jatkuvuus maaseudulla mahdollista, tietynlaisin ehdoin

3.Vanhuspalvelurakenteet: •Miten toimjoiden väliset suhteet uudelleenorganisoituvat palvelurakenteeltaan erilaisissa kunnissa, mitä uusia toimijoita ja mitä vanhoja uudella tavalla näkyviksi? •Mitä muutokset tarkoittavat hallinnollisista keskuksista fyysisesti etäällä olevien kylien näkökulmista?

Lopuksi •Kuntaliitoskeskustelu ainakin yksisuuntaistaa ja hallinnollistaa arkielämän tarkasteluja: kylien ja siellä asuvien eläkeläisten arkielämä avautuu useaan suuntaan, ei vain kunnan keskustaan •Sosiaali- terveys- ja kulttuuripalvelut ovat tärkeä mutta kapea osa arkielämän kokonaisuudessa