KARJALA NSV / 2010.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimeentulotuen menot 2010 Ari Virtanen.
Advertisements

Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Etelä-Savolla on ratkottavana monia haasteita, mm: Bkt/asukas Etelä-Savossa 73,3% koko maan tasosta vuonna 2010 Etelä-Savo keski-iältään (45,9 v) maan.
Raasepori Lähde Wikipedia. Raasepori • Kaupunki Länsi-Uudellamaalla • Raasepori muodostui kunnista • Tammisaari • Karjaa • Pohja • Noin 70 km Helsingistä.
Romantiikan aikakausi
Tämän esityksen ovat tehneet Jonna ja Tilda-Laura 6 A lk Viro
MAAPALLO HALTUUN.
Pesäpallon Historia ja Kilpailutoiminta
Kuolemantuomio Tehnyt: Ida Vierimaa 2A.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
LogiCity Tuomas Mikkola Turun Seudun Kehittämiskeskus
LIETTUA LIETUVA.
BERLIINI SAKSAN PÄÄKAUPUNKINA
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Metsäteollisuuden tehdaspolttoaineet Suomessa 2012
Suomen kartta.
Tutkimus osuuskuntien alueellisesta syntyvyydestä Panu Kalmi / HKKK ja RUN Pellervon Päivä Helsinki.
Presidentti Tarja Halosen aikakausi KESKI-POHJANMAALLA.
Jatkosota
Sodan kulku: * Talvisota alkaa
Etelä-Korea Korea, on valtio Aasiassa.
Pendelöinti Pendelöinti eli asuinkunnan ulkopuolella työssäkäynti on yleistynyt lähes koko Suomessa 1980-luvun lopulta lähtien. Pendelöivien osuus on kasvanut.
ANGLO-AMERIKKA.
Autonomian ajan alku: Miksi Suomi joutui Ruotsin vallan alta Venäjän valtaan? Millaiseksi Suomen asema osana Venäjää muotoutui? Miksi Suomi sai erityisaseman.
Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.. Thaimaa Thaimaa on valtio Kaakkois-Aasiassa.
UNESCOn maailmanperintö
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Mikroskoopin keksiminen ja mikroskooppityypit
Juutalaisvainot -Holokausti
Kylmän sodan kriisejä.
Kylmä sota – Yhdysvallat vastaan Neuvostoliitto
Nationalismi: Kansallisuusaate
Talvisodan taustaa II maailmansodan alettua Neuvostoliitto vaati Suomelta alueita Suomen piti suostua NL:n aluevaatimuksiin ja vuokrata Hankoniemi Vastineeksi.
Suomen sotien päätös. Rauhanehdot 1944 Suomi luovutti Neuvostoliitolle talvisodassa menetettyjen alueiden lisäksi Petsamon ja joutui vuokraamaan Porkkalan.
Talvisota ”105 kunnian päivää”
Suomen itsenäistyminen ja sisällissota 1918
Jatkosodan vaiheet Kesä 1941 Joulukuu 1941 Kesäkuu 1944 Syyskuu 1944
Itä-Eurooppa. Alueen valtiot Itä-Eurooppa on iso Euroopan alue, johonka kuuluu Venäjä, Liettua, Viro, Latvia, Valko-Venäjä ja Ukraina. Mutta Itä-Euroopan.
7 Suomi ja naapurit s. 52–56. Kiista Ahvenanmaasta (Ruotsi) Ruotsi oli Suomen sisällissodan alussa miehittänyt Ahvenanmaan. Sodan aikana saksalaiset ottivat.
SUOMI OSAKSI RUOTSIN VALTAKUNTAA Hi 5 / Hämäläinen.
Suomalaisen hyvinvointivaltion rakentaminen sodan jälkeen
KANSAINVÄLISET SUHTEET
Suomi toisessa maailmansodassa
Venäjä.
Suomen ulkopolitiikka maailmansotien välillä
20. Kristinusko Aasiassa ja Afrikassa
SUOMEN ULKOPOLITIIKKA SOTIEN VÄLISELLÄ KAUDELLA JA 30 -LUVULLA
10 Hitler saa sotansa s. 72–77.
Puola.
Ue 5 Kristinuskon historia Suomessa
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
Aineisto on vapaasti muokattavissa
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Luku Suomi toisessa maailmansodassa s
11 Suomi talvisodassa s. 80–84.
Suomi irtautuu sodasta
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
VIRO.
Suomen jatkosota Suomen joukot suuremmat ja paremmin aseistetut kuin talvisodassa -> Saksalaisilla rintamavastuu Oulujärvestä pohjoiseen Tavoitteena.
Neuvostoliitto ja Saksa
Luku Nuori tasavalta, s. 102–106
Suomen historian käännekohtia
Pietarsaari ( Jeppis ).
Lähes puoli miljoonaa suomalaista joutui evakkoon talvisodassa.
Paanajärven kansallispuisto
12. Talvisota 1939–40.
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Maahanmuuttajien kotoutuminen Helsingissä
Metsäteollisuus on oleellinen osa maakuntien elinvoimaisuutta
Kunnat Yhteensä 311 kuntaa, joista 16 Ahvenanmaalla.
Esityksen transkriptio:

KARJALA NSV / 2010

Karjala, monisyinen asia Suomen historiassa 1800-luvulla kansallisuusaate nosti päätään perinteen keruu nosti karelianismia  Lönnrot ja aikalaiset Sota-ajat vaikuttivat voimakkaasti  Suomi itsenäistyi Venäjästä 1. maailman sodan jälkimainingeissa Talvi- ja jatkosodassa Suomi menetti Karjalan, Porkkalan, Sallan ja Petsamon Neuvostoliitolle

Karjalan alueet lähde ja kartta: http://www. karjalanliitto. fi/index Karjala on maantieteellinen alue Suomessa ja Venäjällä. Se on oma kulttuurialueensa. Karjalalla on oma historia idän ja lännen taistelukenttänä. Suomessa ovat Etelä-Karjala ja Pohjois-Karjala, Venäjällä sijaitsevat luovutetun Karjalan alueet, Karjalankannas, Laatokan Karjala ja Raja-Karjala. Venäjän karjalaisalueita ovat myös Aunus ja Viena sekä Tverin Karjala.

Suomen Karjala KARTTA OSOITTEESSA: http://www. luovutettukarjala Keskusteltaessa Karjalasta ennen v. 1939 Talvisotaa voidaan erottaa seuraavat Karjalat: Suomeen kuulunut ns. Suomen Karjala (josta osasta tuli osa luovutettua Karjalaa), Itä-Karjala, Aunuksen Karjala joka on osa Itä-Karjalaa sekä Moskovan länsipuolella oleva Tverin Karjala

Itä-Karjala KARTTA JA LÄHDE OSOITTEESSA:http://fi. wikipedia Itä-Karjala (myös Venäjän Karjala, joskus myös Kauko-Karjala) on Tarton rauhan (1920) mukaisen Suomen itärajan takainen alue, joka vastaa suunnilleen Venäjän federaatioon kuuluvan Karjalan tasavallan aluetta. Itä-Karjala on vanhastaan ollut karjalaisten kotiseutua. Itä-Karjala rajoittuu Suomen entiseen itärajaan, Laatokkaan, Syväriin, Ääniseen, Vienanmereen ja Imandrajärveen. Itä-Karjala jakautuu Aunuksen ja Vienan historiallisiin maakuntiin.

Vienan Karjala KARTTA JA LÄHDE: http://www.juminkeko.fi/viena/taustaa.html Viena on Karjalan osista tarunhohtoisin. Sieltä kerättiin pääosa Kalevalan eeppisistä aineksista. Runonlaulu säilyi pitkään Vienan kylissä ja tuli siksi ylöskirjattua. Syitä runonlaulun säilymiselle: Alueen syrjäinen sijainti ja eristyneisyys Luku- ja kirjoitustaito tulivat alueelle myöhään, vasta 1920-luvulla. Runonlaulu, sananlaskut, vertaukset ja sadut, starinat, olivat muoto, jolla elämänkokemus välitettiin sukupolvelta toiselle.

Etelä-Karjala lähde: http://fi. wikipedia Se on nykyisin nimensä mukaisesti eteläinen osa Suomen puolelle jääneestä osasta vanhaa historiallista Suomen Karjalaa. Kulttuurillisesti ja historiallisesti alue on osaa vanhaa Viipurin lääniä. Etelä-Karjalan pohjoisin kunta on Parikkala. Tanssitut tanssit Etelä-Karjalasta:

Karelianismi ja Suur-Suomiaate Karelianismi oli taiteilijoiden, kirjailijoiden ja säveltäjien kansallisromanttista Karjala-harrastusta ja karjalaisuuden pitämistä suomalaisuuden alkulähteenä. Karelianismi oli voimakkaimmillaan 1890-luvulla. Vaikuttanut mm. kansanperinteen keräämiseen

Suur-Suomiaate LÄHDE: http://fi. wikipedia Itämerensuomalaisten kansojen yhteenkuuluvuutta korostaneen heimoaatteen muoto, johon sisältyi halu tai tavoite liittää Suomen valtioon itämerensuomalaisen väestön asuttamia muiden valtioiden alueita. Erityisesti haaveiltiin Neuvostoliitolle kuuluneen Itä-Karjalan liittämisestä Suomeen. Aatteen kannatus oli voimakkaimmillaan Suomen itsenäisyyden alkuaikoina. Kielisukulaisuus ja “luonnollisten rajojen ajatus keskeisiä.

Luovutettu Karjala KARTTA OSOITTEESSA: http://www. luovutettukarjala Suomi menetti Karjalan kolme kaupunkia, Viipurin, Sortavalan ja Käkisalmen sekä kaksi kauppalaa, Koiviston ja Lahdenpohjan. Lisäksi Suomi luovutti kokonaan 39 maalaiskuntaa sekä osittain alueita 21 kunnasta. Karjalasta luovutetun alueen koko oli noin 24 700 neliökilometriä, noin kymmenesosa koko maan pinta-alasta. Suomi joutui sijoittamaan yhteensä noin 430 000 pakolaista, sillä kotiseudultaan joutuivat siirtymään pois myös petsamolaiset sekä osa Sallan ja Kuusamon asukkaista, yhteensä 23000 henkeä.

Luovutettu Karjala jatkuu Lisäksi Suomi joutui vuokraamaan Neuvostoliitolle alueita Helsingin läheltä Porkkalasta 50 vuodeksi, jolloin myös Porkkalan asukkaat joutuivat lähtemään evakkoon. Porkkala kuitenkin palautettiin Suomelle vuonna 1955. Siirtolaisia oli 11 prosenttia kaikista Suomen asukkaista. Noin mittavan joukon sijoittaminen oli varsin suuri operaatio vielä sodan runtelemassa maassa. Sen Suomi toteutti kansainvälistä tunnustusta saaneena tavalla.