Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Varsinais-Suomen tuulivoimaselvitys Aleksis Klap.
Advertisements

Vanhustyön keskusliitto kolmannen sektorin toimijana
KDK:n Kansallisen näkymän ryhmän työskentelystä
Toiminnan tunnuslukuja Lokakuu 2011 Yrityksiä 588.
SMAL Vilhonkatu 4 B Helsinki (09)
TAPAUS KESKI-SUOMI Maakuntien yhteistyöryhmien neuvottelupäivät Jyväskylässä Hannu Korhonen Keski-Suomen liitto.
Muistot historian lähteinä SLS:n asiakirjahallinnon asiantuntijan Juha Rauhamäen esitys senioripäivillä Päiväkummussa.
Kumppanuusyhteistyö Hankefoorum Lahti Erityisasiantuntija Anne Astikainen SOSTE.
Finnan tunnusluvut, luonnostelua (esitystä päivitetty 2.9.) Finnan konsortioryhmä 3.9. Tapani Sainio, Kansalliskirjasto.
Koti On Paras SLU –alueiden perheliikuntahanke KOTIPA.
Popkatu-yhdistys Ari Tarkiainen, Kajo- seminaari
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
YLÖJÄRVEN YRITTÄJÄT Toimintasuunnitelma vuodelle 2010 Toimintavuoden yleispuitteet EdunvalvontaTiedotus Vapaa-aika ja harrastustoiminta KoulutusJärjestötoiminta.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
YHTEISÖSUHTEET KOULUKAVERIPROJEKTI MIKÄ ON KOULUKAVERIPROJEKTI? 1. Hyvän toveruuden edistäminen kouluissa Tarjotaan klubeille palveluaktiviteetiksi! SLL:n.
SOSIAALI- JA TERVEYSALAN JÄRJESTÖJEN JA YHDISTYSTEN KUMPPANUUSFOORUMI Tervetuloa.
ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
Yhdistyksen markkinointi
Aikataulu Esisuunnitteluvaihe Kevät 2005 •-projektin menestymisen mahdollisuuksien arvioiminen •-esisuunnitelman tekeminen Asettamisvaihe Toukokuu.
Joukkoistamisen ja vertaistuotannon edistäminen yhdistysten kansalaistoiminnassa Käytännön kehittäjän näkökulma.
7.-luokan historia kunnialla läpi!
Maantieteen ja geologian laitos Maankäytön ja metsänhoidon muuttuvat käytännöt ja moniulotteiset sopeutumisstrategiat Sansibarilla, Tansaniassa (Suomen.
YHTEISÖSUHTEET KOULUKAVERIPROJEKTI TARKOITUS Tarkoituksena on kehittää lasten ja nuorten tukemiseksi pitkäjänteinen ja vahva toimintamalli eri yhteistyökumppaneiden.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
”Mihin kekoon sinä kannat kortesi?”. Mitä on vapaaehtoistyö? Vapaaehtoista Vapaa-aikana Ei palkkaa Kuka tahansa voi osallistua.
Tervetuloa Werstaalle Sulle, mulle, sulle, mulle… Werstaan jouluseminaari kokoelmista ja niiden liikkumisesta
Chaîne des Rôtisseurs Accosiation Mondiale de la Gastronomie Seminaari Presseille ja voudeille Yhteinen ilme viestintään 23/03/2012 Chargée de.
Arkistot ja perinnetyö Alustusrunko lokakuu 2008 Pertti Suominen, toiminnanjohtaja.
Keski-Suomen järjestökentän koulutuksista, kouluttajista ja koulutusten kehittämisestä Keski-Suomi talolla Jyväskylässä Keski-Suomen Järjestöareena.
Taidetoimikunnat Taiken asiantuntijoina ja vaikuttajina Esa Rantanen
Ympäristöfilosofia Ympäristöfilosofiassa pohditaan ihmisen suhdetta ympäristöön: mitä ympäristö meille merkitsee, ympäristökäsityksiämme. Onko luontosuhteemme.
SALON 4H-YHDISTYS JA NUORTEN TYÖLLISTÄMINEN ESIMERKKEINÄ KESÄDUUNIA! -JA DUUNIRINKI -HANKKEET Salon 4H-yhdistys,
Laki rakennusperinnön suojelusta 498/2010
”LÄNTISTÄ LÄHIDEMOKRATIAA” Lohjan ja Raaseporin alueiden yhteisöllisyyden ja osallisuuden kehittämishanke.
Uusi, yhteinen yhdistys – AKKL&KJY 1/3 1.Toiminta-ajatuksena parantaa ammatillisen koulutuksen järjestämisedellytyksiä. Ammatillisen koulutuksen laadun.
TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Yhdistyksen 25. toimintavuonna painopisteinä ovat edelleen valtakunnalliset jätehuoltopäivät ja niiden yhteydessä pidettävä.
Takamatkalta tähtien joukkoon Etelä-Pohjanmaan kansainvälistymisen edistäminen eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä Pertti Kinnunen
Vertaisohjaajatoiminta. ” Olen kuin yksi noista tiilistä. Tarvitsen ympärilleni toisia tiiliä, jotka ovat samanlaisia kuin minä, tarvitsen niitä tuekseni.
YHTEISÖSUHTEET KOULUKAVERIPROJEKTI TARKOITUS Tarkoituksena on kehittää lasten ja nuorten tukemiseksi pitkäjänteinen ja vahva toimintamalli eri yhteistyökumppaneiden.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
Tytöt teknologian taitajiksi
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
II Hankkeet, niiden toteuttaminen ja käytäntö
Missä mennään  Paikkatietoon pohjautuvan tiedonkeruu/oppimisympäristön tavoitteena on perustaa "Mobiili Herbaario", jonka kasvit ovat luonnossa.
Maakunnan yhteistyöryhmä Ylijohtaja Pekka Häkkinen.
Ympäristökasvatusstrategian työryhmä Ympäristökasvattajan odotukset ja toiveet Jenni Minkkinen Langinkosken lukio
Kansainväliset hankkeet Anneli Pienimäki Päihdetyön kehittämispäällikkö Kansainvälisten asioiden koordinaattori Sininauhaliitto.
Mitä historia on?.
Suorien leikkauspiste
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Finna-Facebook Finnan viestintä- ja markkinointi -työpaja
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Arkistojen mukaantulon tilanne Finnassa Konsortioryhmän kokous Piia Naukkarinen.
Tako 4. pooli * Forssan museo 8/ /2017 Kristiina Huttunen.
Käsityötoiminta 2017.
Olympiakomitea - liikunnan aluejärjestöt - varsinaista toimintaa toteuttavat tahot
Nokian Luonto ry. Nokian Luonto ry :
Vuosikellon otsikko Tekstiä tähän Tekstiä
Kaivostoiminta ja luonnonvarojen käyttö pohjoisen herkässä luonnossa
Ihminen ympäristön ja yhteiskuntien muutoksessa Hi1
JÄRJESTÖJEN JA KUNTIEN KUMPPANUUS – hyvät käytännöt Pohjois-Karjalassa Hyvinvointikumppanuus Etelä-Savossa-hanke Kansalaistoiminta ja kumppanuus maakuntauudistuksen.
Finna-tapahtumat syksyllä 2015
Mitä kautta tietoa saadaan?
Tammikuu 2010 MAANANTAI TIISTAI KESKIVIIKKO TORSTAI PERJANTAI LAUANTAI
17. Ratkaisuja ympäristöongelmiin
Espoon kaupunginmuseon museoarkiston palvelut yhdistyksille
ESIMERKKEJÄ REITTIEN KEHITTÄMISEN POLUISTA, KANTA-HÄME
Henkilökohtaisen avun keskus Helsingin ja Kauniaisten alueella
RUOKAKASVATUKSEN VUOSIKELLO
Esityksen transkriptio:

Sulle, mulle, sulle, mulle Ympäristöliikkeen historia yhdessä talteen - yhteistyössä museot, arkistot ja kansalaisjärjestöt Harri Hölttä Projektitutkija Werstas

Ympäristöliikkeen historiaprojekti • Luonnon- ja ympäristönsuojelusta kertovia aineistoja museoissa ja arkistoissa hyvin vähän → tämän aineiston tallentaminen ja säilymisen edistäminen • Werstas yhdessä Luston, arkistojen ja järjestöjen kanssa. • Kesto: syyskuu maaliskuu 2011 • Rahoitus: YM/K-Suomen ELY-keskus, jonka turvin palkattu projektitutkija

Ajankuva • Ympäristöliikkeen historia kertoo – Kansalaisvaikutta- misen keinoista – Muuttuvista ympä- ristöongelmista – Henkilöhistoriasta – Yhteiskunnan arvoista ja niiden muutoksista

Ympäristöliikkeen historiaprojekti Projektin tärkeimmät toimintamuodot: • Kootaan ympäristöliikkeen toiminnasta kertovia aineistoja ja edistetään niiden säilymistä • Aineistojen tallentaminen tietoverkkoihin (Akseli- kokoelmatietokanta) • Parannetaan järjestöjen ja toimijoiden edellytyksiä säilyttää historiallisia materiaalejaan • Kiertonäyttely ympäristöliikkeen historiasta yhdessä Metsämuseo Luston kanssa (avautuu Lustossa huhtikuussa 2011 ja Werstaalla helmikuussa 2012)

Aineistojen kerääminen • Kaikenlaisia aineistoja kerätään järjestöiltä ja niiden yksittäisiltä toimijoilta • Tiiviit yhteydet järjestöihin: etsintäkuulutuksia järjestöjen lehdissä ja sähköpostilistoilla sekä suoria yhteyksiä • Kuvapankit Luonnonsuojeluliiton ja mahd. myös Luonto-Liiton kanssa • Aineistojen kerääminen Werstaalle ja jakaminen edelleen

Aineistojen jakaminen Pääperiaatteet: • Lusto: metsiin liittyvät aineistot • Kansan Arkisto / Maakunta-arkistot: asiakirjat • Werstas: esineet, kuvat, banderollit jne. • Asiakirjoja ja lehtileikkeitä tulee suhteellisen paljon, valokuvia ja julkaisuja jonkun verran, esineitä vähän

Missä arkistoissa järjestöjen asiakirjamateriaalit ovat? Kansan Arkisto: Luonto-Liitto Lintuharrastusjärjestöt Energiapoliittinen vaihtoehto (EVY) Liikennepoliittinen yhdistys Enemmistö Suomen ympäristö- kasvatuksen seura Kansallisarkisto: Luonnonsuojeluliitto Greenpeace Maakunta-arkistot: SLL:n piirijärjestöt Svenska centralarkivet: Natur och miljö Lisäksi omia arkistoja kaikilla järjestöillä

Käytännön haasteita  Ihmisillä on aineistoja kodeissaan - mutta heillä ei ole aikaa järjestellä niitä, mikä olisi edellytys aineistojen luovuttamiselle  Ei käsitystä omien aineistojen arvosta ja merkityksestä  Tuoreet tapahtumat liian ”henkilökohtaisia” - tai liian ”tuoreita”  Järjestäytyneet yhdistykset helpompia kuin järjestäytymättömät kansanliikkeet