Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne Satuesimerkkejä Opetussuunnitelmat Satutukimuksesta Tärkeät kirjat Sadun määritelmä.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yo-kokelaiden tekstitaitokokeessa havaitsemat sadun piirteet
Advertisements

Ajatuksia elämästä..
Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne
ULTRAÄÄNI Joni Vesterback, m85768.
Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto
Pysyneet ja pudotetut Katri Sarmavuori Verkkojulkaisu.
III KANSAINVÄLISET SUHTEET (HI03)
Nukketeatteri  Miten nukketeatteri m ää ritell ää n omana erityisen ä taidelajinaan?  Tutkijat kiistelev ä t siit ä, onko nukketeatteri oma taidemuotonsa.
Pieniä hetkiä.
Ä IDINKIELEN OPETUSTIETEEN TUTKIMUSMENETELM Ä T Yleist ä tutkimuksen luonteesta ja menetelmist ä Kokeellinen tutkimus Ex post facto – tutkimus Seurantatutkimus.
Ä OHJAUSKESKUSTELU JA OHJAUKSEN TY Ö V Ä LINEET Teema 1. Ohjausprosessi ja ohjauksen ty ö v ä lineet Oppilaanohjauksen kehitt ä minen P ä ivi-Katriina.
LUKEMINEN Katri Sarmavuori Ad-symposium Äidinkielen opetustieteen ilmiönä Phenomen of instructional science of mother tongue.
MEDIA Media, latinan kielen sanasta medium. Engl. medium-sanalla kolme merkityst ä  1)jotakin, mik ä “ sijoittuu v ä liin ”, ” toimii v ä litt ä j ä.
Media joukkoviestinn ä n sanomien erittely ä niiden taustan ja v ä lineen ominaislaadun kannalta sek ä sanomien omaa tuottamista.
Kirjallisuuden tulkinta
Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!
Satujen maailmassa Sadut ovat olleet aikaisemmin hyvinkin raakoja, ja ne oli tarkoitettu aikuisemmille lukijoille tai lasten opettaviksi pelotuksiksi.
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Koti ja perhe voimavarana Hurtig Vanhemmuuden roolit Vanhemmuuteen kuuluu monia rooleja: 1. Rakkauden antaminen 2. Huoltaja 3. Rajojen asettaja.
Kukkulan koulun konsultoiva erityisopettaja haasteellisen oppilaan tukena Kukkumäentie 27a, Jyväskylä
Adoption Adoptio. 1.Kun kuulet sanan adoptio, mitä tulee ensimmäiseksi mieleen 2. Mitä kokemuksia sinulla on ollut adoptiosta, henkilökoht, suvussa,
Sadun piirteiden erottaminen tekstitaidonkokeessa Katri Sarmavuori Turku nd Baltic Sea/15th Nordic Reading Conference.
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
Kehitysvammaisten ihmisten osallisuus työelämään – oikeus työhön, oikeus palkkaan Tornio
Epäily herää – miten toimia? K-Sshp, Läheisväkivallan ehkäisyn kansallinen osaamiskeskus-hanke: koulutuspäivät Noora-Maria Ahl psykologi Marja.
Sanatyypit ja sijamuodot.
Taolaisuus, kungfutselaisuus ja lamalaisuus
Arviointi osana oppimisprosessia
Tulorajat ja asunnon vaihdot
Psyykkisen kehityksen keskeiset tekijät ja uhkat eri ikäkausina
Oletetaan, että kello on Olet oikein väsynyt ja turhautunut…
Miten ryhmä toimii? Miten osallistun ryhmän toimintaan?
Perhe.
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Mikä ihmeen oppisopimus?
Sivu 169: pilakuvatehtävä
Yhteiskunnan tuki odottaville äideille
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Kaksi psykodynaamista teoriaa varhaislapsuudesta
Elämänkatsomustiedon tunti
GEEK GIRL – matalalentoa mallitaivaalla
Filosofian alat TEOREETTINEN FILOSOFIA
Leikki-iän tunteet.
Aloitteleva opettaja – suhde opittavaan sisältöön
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
Oppilaitoksen nimi Päivämäärä
Vanhemmuus Raskaus on prosessi, jonka aikana on mahdollisuus alkaa matka vanhemmuuteen (vanhemmuuteen kasvua kuvataan myös kriisiperiodiksi, jonka raskaus.
Tuhat Suomalaista - Sanomalehtien liitto
UUDEN TESTAMENTIN KIRJAT
Keskenmenopotilaan henkinen tukeminen
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Sivu 169: pilakuvatehtävä
KIUSAAMISEN EHKÄISYSUUNNITELMA Laadittu:
PELI-IPPO INNOKAS PELI STEP 5
Yhteistyölomake käyttöön myös muille ikäryhmille kuin 4-vuotiaille.
Yhteisöllisen hyvinvoinnin asialla
Olet todella väsynyt ja turhautunut……
Nuorten seuravalmennus suunnistusseurassa Välitehtävät
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
YDINSISÄLTÖ Luku 2 – Myytit Luku 2 – Myytit.
Oppimisen arviointi uudessa OPSissa
TEOLLISTUMINEN Pohdi aluksi (ryhmissä):
Dia 1: Esittele itsesi, kerro, että olet Luonto-Liitosta ja että Luonto-Liitto on lasten ja nuorten luontojärjestö.
Kysymykset eivät ole kovin vaikeita, joten älä huijaa!.
OTA TÄMÄ VIESTI VAKAVASTI!
Jos jonain päivänä Jos jonain päivänä tuntuu siltä että
:,: Kaikki, joita Henki johtaa, saavat nimen: lapsi Jumalan. :,:
KALLIOLAN SETLEMENTTI Tuhat Suomalaista / Maaliskuu 2019
Esityksen transkriptio:

Satuteoria Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne Satuesimerkkejä Opetussuunnitelmat Satutukimuksesta Tärkeät kirjat Sadun määritelmä Satulajit Sadun rakenne Satuesimerkkejä Opetussuunnitelmat Satutukimuksesta

Tärkeimmät kirjat  Bruno Bettelheim: Satujen lumous, merkitys ja arvo, suom. 1984, alk  Hilkka Ylönen: Loihditut linnut. Satujen merkitys lapselle, 2000  Sarmavuori, Katri: Sadut äidinkielen opetustieteen kannalta. Aikakauskirja Äidinkielen opetustiede 34, 2005  Bruno Bettelheim: Satujen lumous, merkitys ja arvo, suom. 1984, alk  Hilkka Ylönen: Loihditut linnut. Satujen merkitys lapselle, 2000  Sarmavuori, Katri: Sadut äidinkielen opetustieteen kannalta. Aikakauskirja Äidinkielen opetustiede 34, 2005

Sadun määritelmä  Satu on mielikuvitukseen, kansan uskomuksiin ja myytteihin perustuva, ” aika- ja paikkasuhteista, samoin kuin arkitodellisuuden rajoista piittaamaton opettava tai huvittava kertomus ” (Kuivasm ä ki & Heiskanen-M ä kel ä 1990, 83).  ” Satu on kertomataidetta, jossa on useita episodeja ja jossa on normaalitajunnan ylitt ä vi ä kokemuksia. ” Siin ä on ainakin yksi todellisuudessa mahdoton asia, esim. ihmisen ja el ä imen keskustelu. Siin ä voi olla taikasanojen k ä ytt öä. Ovi avautuu taikasanan avulla. (Yl ö nen 2000, 9.)  Satu on mielikuvitukseen, kansan uskomuksiin ja myytteihin perustuva, ” aika- ja paikkasuhteista, samoin kuin arkitodellisuuden rajoista piittaamaton opettava tai huvittava kertomus ” (Kuivasm ä ki & Heiskanen-M ä kel ä 1990, 83).  ” Satu on kertomataidetta, jossa on useita episodeja ja jossa on normaalitajunnan ylitt ä vi ä kokemuksia. ” Siin ä on ainakin yksi todellisuudessa mahdoton asia, esim. ihmisen ja el ä imen keskustelu. Siin ä voi olla taikasanojen k ä ytt öä. Ovi avautuu taikasanan avulla. (Yl ö nen 2000, 9.)

Sadun lajit Antti Aarne (kansansaduille)  I) el ä insadut  II) varsinaiset sadut 1) ihmesadut, 2) novellisadut, 3) legendat ja 4) sadut tyhm ä st ä paholaisesta  III) pilasadut Antti Aarne (kansansaduille)  I) el ä insadut  II) varsinaiset sadut 1) ihmesadut, 2) novellisadut, 3) legendat ja 4) sadut tyhm ä st ä paholaisesta  III) pilasadut

Sadun rakenne  Alussa ongelma — mahdottomalta tuntuva teht ä v ä tai odottamaton tapahtum — sadun sankari l ä htee etsim ää n seikkailuja ja joutuu vaarallisiin tilanteisiin — H ä nell ä on auttajia (yliluonnollisia olentoja tai tavallisia ihmisi ä ) * Kerronnan edetess ä p ää henkil ö oppii omista ja toisten kokemuksista •Sadussa on kriisi, jonka j ä lkeen ongelmat ratkeavat. Pahuudesta voidaan rangaista. •Kriisin j ä lkeen sankarin tai sankarittaren el ä m ä ss ä tapahtuu muutos. Hyvyydest ä palkitaan usein vasta lopussa. (Yl ö nen 2000, )  Alussa ongelma — mahdottomalta tuntuva teht ä v ä tai odottamaton tapahtum — sadun sankari l ä htee etsim ää n seikkailuja ja joutuu vaarallisiin tilanteisiin — H ä nell ä on auttajia (yliluonnollisia olentoja tai tavallisia ihmisi ä ) * Kerronnan edetess ä p ää henkil ö oppii omista ja toisten kokemuksista •Sadussa on kriisi, jonka j ä lkeen ongelmat ratkeavat. Pahuudesta voidaan rangaista. •Kriisin j ä lkeen sankarin tai sankarittaren el ä m ä ss ä tapahtuu muutos. Hyvyydest ä palkitaan usein vasta lopussa. (Yl ö nen 2000, )

Punahilkka  varoitussatu suden (miehen, tuntemattoman vastaantulijan, petkuttajan) viekkautta ja houkutuksia kohtaan  Perrault ’ n Punahilkassa 1697 nuori maalaistytt ö menett ää viattomuutensa herrasmiehelle, joka kohtelee h ä nt ä huonosti.  Grimm: iso ä iti rakastaa Punahilkkaa ja on ommellut hilkan h ä nelle symboliksi rakkaudestaan. Ä iti tiet ää iso ä idin olevan sairas ja l ä hett ää lapsen auttamaan h ä nt ä  varoitussatu suden (miehen, tuntemattoman vastaantulijan, petkuttajan) viekkautta ja houkutuksia kohtaan  Perrault ’ n Punahilkassa 1697 nuori maalaistytt ö menett ää viattomuutensa herrasmiehelle, joka kohtelee h ä nt ä huonosti.  Grimm: iso ä iti rakastaa Punahilkkaa ja on ommellut hilkan h ä nelle symboliksi rakkaudestaan. Ä iti tiet ää iso ä idin olevan sairas ja l ä hett ää lapsen auttamaan h ä nt ä

Tuhkimo  kengän kadottaminen •sisaruskateuden tuskista ja n ö yryytysten kohteeksi joutumisesta •kirjoitettu muistiin Kiinassa 9. vuosisadalla jKr. Kerrottuna se on viel ä huomattavasti vanhempi •Pienikokoinen jalka on koettu hyveellisyyden, hienostuneisuuden ja kauneuden tunnusmerkiksi. (Bettelheim 1984.)  kengän kadottaminen •sisaruskateuden tuskista ja n ö yryytysten kohteeksi joutumisesta •kirjoitettu muistiin Kiinassa 9. vuosisadalla jKr. Kerrottuna se on viel ä huomattavasti vanhempi •Pienikokoinen jalka on koettu hyveellisyyden, hienostuneisuuden ja kauneuden tunnusmerkiksi. (Bettelheim 1984.)

Hannu ja Kerttu  opastaa ” lasta luopumaan kypsym ä tt ö m ä st ä riippuvuudesta vanhempiinsa ja saavuttamaan seuraavan kehitystason ja arvostamaan my ö s ik ä istens ä tukea ” (Bettelheim 1984, 202).  Hannulla ja Kertulla ei ole kesken ää n sisaruskateutta, he vet ä v ä t kaikessa yht ä k ö ytt ä.  Koti voi olla niin k ö yh ä, ett ä lapsille ei riit ä ruokaa.  Lapset ovat neuvokkaita, ja lopussa he tekev ä t perheest ä rikkaan. Paha ä itipuoli on kuollut, ja he saavat el ää is ä n kanssa onnellisina.  opastaa ” lasta luopumaan kypsym ä tt ö m ä st ä riippuvuudesta vanhempiinsa ja saavuttamaan seuraavan kehitystason ja arvostamaan my ö s ik ä istens ä tukea ” (Bettelheim 1984, 202).  Hannulla ja Kertulla ei ole kesken ää n sisaruskateutta, he vet ä v ä t kaikessa yht ä k ö ytt ä.  Koti voi olla niin k ö yh ä, ett ä lapsille ei riit ä ruokaa.  Lapset ovat neuvokkaita, ja lopussa he tekev ä t perheest ä rikkaan. Paha ä itipuoli on kuollut, ja he saavat el ää is ä n kanssa onnellisina.

Moderni satu  muunnetaan eläinhahmoon, vaihdetaan sukupuolta, kerrotaan arkisesti (esim. Prinsessa Ryysynen; Prinssi Pelokas)  Mauri Kunnas — Punahilkassa autot, susi on kaahari playboy, Punahilkalla moottoripyörä, isoäidillä vanha auto, äidillä rekka; pälkähästä pakenemalla  muunnetaan eläinhahmoon, vaihdetaan sukupuolta, kerrotaan arkisesti (esim. Prinsessa Ryysynen; Prinssi Pelokas)  Mauri Kunnas — Punahilkassa autot, susi on kaahari playboy, Punahilkalla moottoripyörä, isoäidillä vanha auto, äidillä rekka; pälkähästä pakenemalla

Satuteoria  kirjassa Alkuaskelet äidinkieleen ja kirjallisuuteen s. 126—150  skelu/luokanopettajaopinnot/aidink_julk aisut.html  kirjassa Alkuaskelet äidinkieleen ja kirjallisuuteen s. 126—150  skelu/luokanopettajaopinnot/aidink_julk aisut.html