Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto"— Esityksen transkriptio:

1 Ritari Saapasjalka ja seitsemän tulitikkutyttöä -intertekstuaaliset ja intermediaaliset sadut
Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto Soveltavan kasvatustieteen laitos Kasvatustieteen päivät Vaasassa

2 Mediakasvatuksen näkökulma
Median käyttö merkitysten ja merkitystenvälisten kudosten työstämisessä.

3 Merkitysten kudos Taiteellinen tutkimus on usein kudoksenomainen monien ainesten – luetun, tunnetun, havaitun, luodun, kuvitellun, pohditun – yhteenliittymä, jossa tekijä ei niinkään pyri kuvaamaan todellisuutta kuin luomaan työstään omalakisen todellisuuden (Hannula & al. 2003,86)

4 Postmoderni kuvakirjakurssi
Aika: kl 2007 Paikka: Taideteollinen korkeakoulu Opettajat:Anna Hollsten suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitos ja Martina Paatela-Nieminen kuvataidekasvatus ja soveltava kasvatustiede Yhden kuvakirjakohtauksen toteuttaminen parityönä (kuvittaja & kirjoittaja). 21 opiskelijaa, joista enemmistö kuvataiteen opiskelijoita

5 Mediakasvatuksen näkökulma
Intertekstuaalisuus – tekstien välisyys. Tekstit rakentuvat toisista teksteistä ja tekstit ovat yhteydessä toisiinsa monin eri tavoin ja tasoin. Teksti tarkoittaa kaikkea ilmaisua. Intersubjektiivisuus - subjektien välisyys Intermediaalisuus - välineitten välisyys

6 Kuvakirjakurssin tavoitteet Intertekstuaalisuus
Tutustua postmodernin kuvakirjan keinoihin ja verbaaliin ja visuaaliseen tekstienvälisyyteen. Luennoilla käsiteltiin intertekstuaalisuuksia. Osassa töistä tekstien ja kuvien leikkisä kierrätys nousee etualalle, osassa pohjateksti on kutoutunut valmiiseen työhön kätketymmin.

7 Mediakasvatuksen näkökulma intersubjektiivisuus
Oppia taiteidenvälisyyksistä (kuvataide & kirjallisuus) ja kehittää yhteistyötaitoja kahden eri taiteenalan opiskelijoiden välillä. Kurssi oli Helsingin yliopiston Suomen kielen ja kotimaisen kirjallisuuden laitoksen ja Taideteollisen korkeakoulun taidekasvatuksen osaston yhdessä järjestämä Postmoderni kuvakirja -kurssi keväällä Kurssille osallistui 7 kotimaisen kirjallisuuden ja 14 taidekasvatuksen opiskelijaa, joista muutama opiskelija oli soveltavan kasvatustieteen laitokselta. Opettajina toimivat Anna Hollsten ja Martina Paatela-Nieminen.

8 Mediakasvatuksen näkökulma intermediaalisuus
Lähtökohtana oli joukko perinteisiä satuja: Lumikki, Saapasjalkakissa, Ritari Siniparta, Pieni tulitikkutyttö sekä Koivu ja tähti. Satuja tehtiin taiteidenvälisesti ja eri medioittenvälisesti, pääosin tietokoneella.

9 Koroilla. Tarina kissasta, joka rakasti kenkiä
Tarinoi Emilia Kämäräinen ja kuvitti Meri Määttä. Tarinassa on kierrätetään Saapasjalkakissa satua, joka linkitetään moniin muihin kengistä kertoviin satuihin: punaiset kengät, Tuhkimoon, sekä useisiin klassisiin satuihin.

10 Tarinoi Mirva Hautala ja kuvittivat Aino Syksy ja Eeva-Maria Piiparinen.
Mielenkiintoista sadussa on kuvittajien välinen yhteistyö ja yhteiskuvitus. Mistä yksi alkaa niin toinen jatkaa.

11 Ihana poikaystävä Tarinoi ja kuvitti.
Tarinassa on nykyaikaistetaan Topeliuksen satua koivusta.

12 Tarinoi ja kuvitus Kettunen.
Intertekstuaalinen kuvitus

13 Loppupäätelmät Kurssi oli haasteellinen. Onnistuneena pidettiin eri näkökulmien kohtaamista ja yhteistyötä. Näyttely Käytännön kannalta tarvitaan paljon lisää yhteistyön aikaa ja tilaa. intertekstuaalisuutta oli käytetty, kokeileva kuvakirja, intersubjektiivisuus totetui intermediaalisuus oli läsnä, koska moni asia koottiin tietokoneella.


Lataa ppt "Martina Paatela-Nieminen Helsingin yliopisto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google