Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen 28.3.2012.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Advertisements

, Joonatan Haukilehto / Riku Lehtonen
Kokonaisarkkitehtuuri osana laatutyötä KA-pilotti ohjausryhmä
Perjantai, 27. kesäkuuta 2014 SOVELTAVAA TUTKIMUSTA TYÖ- JA ELINKEINOELÄMÄN TARPEISIIN Ammattikorkeakoulut osana suomalaista innovaatiojärjestelmää Arenen.
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
Satu Helmi & Ismo Kantola
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Projektit työelämäyhteistyön muotona OVET- ja VALOA –hankkeet Elopäivät, Helsinki,
Osaamisen ja sivistyksen asialla KANSAINVÄLISTYMINEN EUROOPPALAISEN KORKEAKOULUTUKSEN HAASTEENA JA TAVOITTEENA Kansainvälistyvä opetussuunnitelma Tampere.
Ryhmä 1. Ryhmätyöskentely  Fysiikan kokemukset: monipuolinen henkilöstörakenne, kansainvälisyys, tutkijakoulutettavat tiiviisti mukana, yhteisjulkaiseminen.
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
AMKIT- alueellinen vaikuttaja Rovaniemi Tarja Koskimies.
MAAKUNTAKORKEAKOULU ALUEELLISEN OSAAMISEN KEHITTÄJÄNÄ
KORKEAKOULUT PARHAIMMILLAAN VUONNA 2012 Korkeakoulujen rooli alueellisessa kehittämisessä, Helsinki, Valtiosihteeri Heljä Misukka.
AMK tutkimuksen tulevaisuus Tulevaisuustyöpaja 2/Aluekehitys
TKI- päivät AMK tutkimuksen tulevaisuus *Muuttumaton (jatkuvan) kasvun skenario *Katastrofiskenario *Paluu menneisyyteen skenario *Muutos-skenario.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
TKI ja työelämäyhteistyö - teemaryhmä
Hyvään virkakieleen! Virkakielikampanja − Hyvään virkakieleen oppiminen Suosituksia yliopistoille ja ammattikorkeakouluille.
Tutkimus ja kehittämistoiminnan tiedonkeruu yliopistoilta ja ammattikorkeakouluilta Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon ja OKM:n tiedonkeruiden.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Innovaatiotilastot 2012 ja Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus, tutkimus- ja kehittämistoiminta (tietokanta) Tekes, Teknologiateollisuus.
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Seminaarin tavoitteet Murmanskissa joulukuu 2010 Mare Rantaniemi ja Natalia Strelskaja Projektipäälliköt.
TUTKOKE Turun normaalikoulussa PM/MH. Mikä TUTKOKE?  Tutkimus-, kokeilu ja kehittämistoiminta  Tavoite määritelty harjoittelukoulujen strategiassa.
Ylermi Perusteluja Uusien toimintatapojen ja uusien tuotteiden luomiseen.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
FUAS Kielet ja viestintä
Aluepalvelut Laureassa
OPETUSMINISTERIÖ Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yliopistoyksikkö/Ari Saarinen/pmm/ /1. YLIOPISTOKESKUSPÄIVÄT KAJAANI Yliopistokeskukset.
Opetus- ja kulttuuriministeriön bibliometriikkatyön linjauksia vuodelle 2015 Olli Poropudas, opetusneuvos Opetus- ja kulttuuriministeriö Bibliometriikka.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto VIRTA-projektin.
O PETUSMINISTERIÖ/Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto/ Ammattikorkeakouluyksikkö/ Hannu Sirén/ as / /1.
Opettamisesta osaamiseen – kehittämisohjelma Metropoliassa Opettamisesta osaamiseen - kehittämisohjelman avausseminaari Leena Koivumäki,
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
Miten oppilaitokset voivat hyötyä avoimesta tiedosta? Tietovarastofoorumi Matti Hartikainen Tampereen ammattikorkeakoulu Miksi oppilaitosten.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Arja Tuonen. Arja Tulonen Koulutuspäällikkö Vastuualueena journalismi, mainonnan suunnittelu ja mediatuotanto Elokuvan ja median tutkimusryhmän vetäjä.
GOPP –hanketyöpaja Teemaryhmät Ohjausryhmän edustajat SAMOK ry. Projektipäällikkö.
Tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden liittyminen OKM- julkaisutiedonkeruuseen Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Ajankohtaista – seutusivistys
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Tutkimushallinnon.
J ULKAISUTIETOJEN KÄYTTÖTARKOITUKSET OKM: N NÄKÖKULMASTA Ylitarkastaja Jukka Haapamäki.
© SUOMEN AKATEMIA 1 Suomen Akatemia Tehtävät Myöntää rahoitusta tieteelliseen tutkimukseen, tutkijankoulutukseen ja tutkimusedellytysten kehittämiseen;
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Juuli-julkaisutietoportaali Seminaari tutkimuslaitosten ja yliopistollisten sairaaloiden julkaisutiedonkeruusta.
Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto RAKETTI-TUTKI-hankkeen.
OKM:n julkaisutiedonkeruun tarkoitukset Hannu Siren, johtaja Opetus- ja kulttuuriministeriö Helsinki.
Korkeakoulujen ICT-palveluiden arkkitehtuurin kannalta huomioitavat muut arkkitehtuurit Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä, Ilmari.
Tutkijan identifiointi - kansallisen tason toteuttamisvaihtoehdot CSC:n toteuttama esiselvitys OKM:n toimeksiannosta Hanna-Mari Puuska CSC – Tieteen tietotekniikan.
Ajankohtaista FinELib-konsortiossa, kevät 2007 Yleisten kirjastojen neuvosto Arja Tuuliniemi
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Digitalisaatio korkeakoululaitoksen koulutuksessa ja tutkimuksessa ylijohtaja Tapio Kosunen, opetus- ja kulttuuriministeriö Avoimen tieteen ja tutkimuksen.
SeAMK kehittämisohjelma Kehittämisseminaari Tapio Varmola.
Musiikin koulutusseminaari - valtakunnallinen koulutusrakenne ja työnjako Maija Innola Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto.
Sosiaalityön käytännön, koulutuksen ja tutkimuksen strategista kumppanuutta Itä-Suomen yliopistossa Katri Savolainen Projektipäällikkö Itä-Suomen yliopisto.
Tästä pois logo Koulutusorganisaatiot innovaatiojärjestelmän toimijoina -projekti Verkostotapaaminen Koulutuksen järjestäjien yhdistys KJY.
Rakenteellinen kehittäminen, Lapin malli Rehtori Pentti Tieranta
Tavoitteena alueellinen osaamiskeskittymä – matkalla Lapin koulutuskonserniin Lapin korkeakoulukonsernin neuvottelukunnan Tulevaisuusseminaari
Lukukausimaksuihin liittyvä
Tutkimus- ja kehittämistoiminta 2015, Pohjois-Savon ja Kuopion seudun asema Lähde: Tilastokeskus (aluejako ), tutkimus- ja kehittämistoiminta.
korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT:n
Yhteinen tavoitteemme
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
Sosiaalialan koulutus ammatti korkeakouluissa: Arene: Selvitys projektin suunnitelma Päivi Karttunen vararehtori Arenen SOTELIKA –verkoston pj.
Opetusneuvos Olli Poropudas Opetus- ja kulttuuriministeriö
OKM raportointitarpeet Jukka Haapamäki 25. 9
Itä-Suomen yliopisto – monialainen, kansainvälinen tiedeyliopisto
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Esityksen transkriptio:

Ammattikorkeakoulujen haasteet TKI-toiminnalle Erja Heikkinen

Suomen tutkimus- ja innovaatiojärjestelmä kansainvälisessä vertailussa (panokset) Lähde: Tutkimus- ja innovaationeuvosto 2010

Suorat ja epäsuorat odotukset ammattikorkeakoulujen tki-toiminnalle •Yhteys koulutukseen –henkilökunnan tki-projektit uuden tiedon lähteenä ja koulutuksen kehittämisessä –innovointi opetuksessa, innovoinnin opetus, opetusinnovaatiot –opiskelijalähtöiset tarpeet •Sillanpääasema ja välittäjä osaamisen siirrossa –yliopistoille ja tutkimuslaitoksille –alueen ja muulle elinkeinoelämälle •Strateginen työnjako ja yhteistyö –alueellinen, kansallinen, kansainvälinen •Korkeakoulutetut osaajat yhteiskuntaan –yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen merkittävin osaamisensiirron muoto –tki-työ tekee ammattilaista oman työnsä kehittäjiä

Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelman linjaukset •Toimilupauudistus: koulutustarjonnan suuntaaminen työelämän tarpeita paremmin vastaavaksi •Ammattikorkeakoulujen vahvempi yhteys alueen kehittämiseen ja työelämään –työ- ja elinkeinoelämän edustus hallintoelimiin –kattaa kaikki ammattikorkeakoulujen tehtävät •Opetus- ja kulttuuritoimen rahoitussäännöksissä huomioidaan koko lakisääteinen toiminta laatua, vaikuttavuutta ja tehokkuutta korostaen –tki-työ sisältyy •Korkeakoulurakenteet eri puolilla maata vahvistavat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen profiileja ja painoaloja ja palvelevat tarkoituksenmukaisella tavalla alueiden kehittämistarpeita. Ammattikorkeakoulujen tehtävissä korostetaan työelämäyhteyksiä ja aluevaikuttavuutta.

Ammattikorkeakoulujen tki-henkilöstö KoulutusTk-henkilöstö%Tutkimustyövuodet% Tohtori62011,324012,5 Lisensiaatti3756,81125,8 Muu yo306855,786044,9 Amk tai vastaava81114,742722,3 Muu63511,527814,5 Yhteensä Lähde: Tilastokeskus, lokakuu 2011

Tki-toiminnan tulokset ja aluevaikuttavuuden tehtävä: tietopohja Lähteet: OKM-tiedonkeruu, Tuli-ohjelman selvitys – kumpikin 2010 tietoja

Indikaattorit ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmalli •KKAn kansainvälinen ammattikorkeakoulujen tki-toiminnan arvioinnin väliraportti: –nykyisen mallin indikaattorit eivät toimi –pitäisi olla kaksi mittaristoa, toinen järjestelmätasolle, toinen yksittäisten korkeakoulujen tilanteen huomioimiseksi –seurattava kansainvälistä kehitystä tki-indikaattoreiden valinnassa – patentit ja lisensoinnit eivät relevantti seurattava –indikaattoreiden tuettava tki-toiminnan kehittämistä, ei rangaistava tai palkittava tuloksista –tuottavuuden nimissä pitäisi huomioida yliopistojen rahoitusmallivalmistelutyö –AMKtutkan työ tulisi huomioida indikaattoreita valittaessa

AMK-rahoitusmalliehdotus 2014