Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Uusyrityskeskus • Vastuu perustamisneuvonnasta Lahden alueen kilpailukyky- ja elinkeinostrategian mukaisesti • Vuodessa asiakaskäyntejä yli.
Advertisements

Osuustoiminta osana hallituksen elinkeinopolitiikkaa YK:n kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012 Suomen pääjuhla Työmarkkinaneuvos Jarmo Palm.
Minkälaisia valmiuksia ja taitoja yrittäjät tarvitsevat
Jäsenyritykset  Yli jäsenyritystä - elinkeinoelämän suurin järjestö  Yksinyrittäjiä ja työnantajayrityksiä, kotimarkkinayrityksiä.
AINA KANNATTAA YRITTÄÄ vinkkejä yrityksen ja koulun yhteistyöhön.
Maailma rakentuu yhdessä yrittämällä! Yhdistyneiden Kansakuntien kansainvälinen osuustoimintavuosi 2012.
Kauppalehti Yrittäjyys Lokakuu Aineiston rakenne Kaikki, n=720 %
Länsi-Uudenmaan ammattikoulutuskuntayhtymä Kulttuuriala Ammatillinen valinnainen Yritystoiminta ja valmistus Vanhan opetussuunnitelman mukainen
Biolaakson tarkastelua johtamisnäkökulmasta
Laajasti määriteltynä yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan niin omassa yrityksessä työskenneltäessä.
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Uudenmaan Yrittäjät Yritysten ilta – Kerava Menesty sähköisessä liiketoiminnassa! Kerava Vpj. Ritva Lill-Smeds ja Tj. Petri Graeffe.
Uudelle maatalousyrittäjälle
Kaikki liiketoiminnallinen toiminta saa alkunsa omasta osaamisesta.
Perheyritykset - Suomen talouden selkäranka
Sinikka Hiidenmaa KHT Mikkelin Tilitoimisto Oy
Katso lisää osoitteesta Sinua tarvitaan • kodeissa, lääkärikeskuksissa, yksityisissä sairaaloissa, vanhusten palvelutaloissa, päiväkodeissa,
Yritysidean testaus… …mitä odotuksia yrittämisestä?
Ammatillinen koulutus
Hanke: Maaseutu virkistyksen, levon ja rauhoittumisen tyyssijana - Maatiloille menestyvää hyvinvointipalveluyrittäjyyttä.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KUNTOUTUSKESKUS MENTAL OY SOSIAALINEN YRITYS. SOSIAALINEN YRITYS VAI YRITYS ? MENTAL OY ON PIRKANMAAN ENSIMMÄINEN REKISTERÖITY SOSIAALINEN YRITYS. TARKOITUKSENA.
MITKÄ TEKIJÄT VAIKUTTAVAT OSUUSKUNTIEN MENESTYKSEEN OSAAMISKESKEISILLÄ TOIMIALOILLA? PELLERVON PÄIVÄ Helsinki KTT Eliisa Troberg © LTT-Tutkimus.
Tutkimusosasto Mitä ja miksi? Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia kokemuksia nuorilla on täystyöllisyysmallista ja työvoimatalossa työskentelystä.
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA. MIKÄ ON TOPKAUHA? TOPKAUHA on suomalaisten asiantuntijoiden kehittämä työssäoppimisjärjestelmä kaupan ja hallinnon alalle:
/Selin Ann/js Ay-liike on aina kannattanut kansainvälistä yhteistyötä - globalisaatio on myös mahdollisuus.
Ann Selin Parempi Suomi-seminaari Työntekijän asema tulevaisuuden työelämässä Puheenjohtaja Ann Selin.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Peruskoulun tuki ammatinvalinnassa
Yritysmuodot Yksityinen toiminimi Avoin yhtiö 3. Kommandiittiyhtiö
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Yrittäjyydestä ja yhteistyöstä Teollisuusneuvos Heikki Vesa.
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
Yrittäjyysväylät Yrittäjyysopinnot Poistu Yrittäjän ammattitutkinto ammattitutkinto.
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
VÄLIVUOSI.  Välivuosi voi osua omalle kohdalle joko suunnitellusti tai vahingossa, jos ei saakaan ensimmäisellä hakukerralla opiskelupaikkaa.  Välivuosi.
Jatko-opintoilta Mitä ysin jälkeen? Lukio -> lukuaineiden keskiarvon perusteella Ammatillinen perustutkinto -> ammatillisten pisteiden perusteella.
Motivointi, sitouttaminen, yhteisöllisyys
Työvoiman saatavuus Uudellamaalla ▪poistuma –työpaikkojen määrä kasvaa –työvoimavaje 6 500/vuosi – vuonna 2015 yhteensä jo yli LÄHTEET:
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
1 Työvoiman työssäolo 2009 Kokoaikatyössä olevat palkansaajat Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2009 aineisto
Aina kannattaa yrittää!
Aina kannattaa yrittää!
Ammatillinen koulutus
Aina kannattaa yrittää
Aina kannattaa yrittää
Yrityksen perustaminen ja ilmoittautuminen rekistereihin Verohallinto.
YRITTÄJÄKSI SUOMESSA? Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: moduulilta 4 kohti omaa yritystä!
Liiketoimintasuunnitelma Liiketoimintasuunnitelma on yritystoiminnan kokonaisvaltainen suunnitelma. Se analysoi, perustelee ja täsmentää liikeideaa. Liiketoimintasuunnitelma.
KYSELYT SOVELTUVUUSKOKEESSA Kuullun ymmärtäminen, kuinka hyvin hakija kykenee pitämään kuulemaansa tietoa mielessä, keskittymiskyky, ohjeiden ymmärtäminen.
Mihin koulutussopimusta ja nuorten oppisopimuskoulutusta tarvitaan?
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Ohjaamot ja etsivä nuorisotyö
Haluatko olla yrittäjä Suomessa? Matka alkaa: kohti omaa yritystä!
Elinikäinen ohjaus Suomessa
HENKILÖYHTIÖT Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (AKL)
Osuustoiminta koulujen yrittäjyyskasvatuksessa
YRITTÄJYYS OP2.
Ohjaamo-päivät, Helsinki
Yritykset ja yhteiskunta
Asiakkaan valinnanvapaus
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
Aina kannattaa yrittää!
Aina kannattaa yrittää!
Käsitteitä yrittäjyydestä
Senioriyrittäjyys Suomessa
ERI YRITYSMUOTOJEN VEROTUS OMISTAJAN KANNALTA
Yritysmuodon valinta…
Esityksen transkriptio:

Mitä yrittäminen on? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä hankkii toimeentulonsa yritystoiminnalla ja useimmiten työskentelee omassa yrityksessään. Yrittäminen on mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toimeentulo. Useissa ammateissa työ tehdään yrittäjänä. Yrittämiseen liittyy usein mahdollisuus menestyä taloudellisesti taloudellisen riskin ottaminen työskentely laajassa toimijaverkossa itsenäinen päätöksenteko vastuu mahdollisuus itsensä toteuttamiseen. Mitä muuta yrittämiseen liittyy? Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä hankkii toimeentulonsa yritystoiminnalla ja useimmiten työskentelee omassa yrityksessään. Yritys tuottaa tavaroita ja palveluja, joita käyttävät kuluttajat, toiset yritykset sekä julkisyhteiset (kunnat, seurakunnat, valtion laitokset). Yrittäminen on mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toimeentulo. Useissa ammateissa työ tehdään yrittäjänä. Yrittämiseen liittyy usein mahdollisuus itsensä toteuttamiseen mahdollisuus menestyä taloudellisesti taloudellisen riskin ottaminen työskentely laajassa toimijaverkossa itsenäinen päätöksenteko vastuu.

Millaisia valmiuksia yrittämisessä tarvitaan? 1/2 Yrittämisessä tarvitaan samoja valmiuksia kuin työelämässä, opiskelussa tai vaikkapa harrastuksissa. Näitä ovat esimerkiksi Mitä muita valmiuksia yrittämisessä tarvitaan? ahkeruus luovuus oma-aloitteisuus tavoitteellisuus palvelualttius uskaliaisuus sosiaaliset taidot kyky tehdä valintoja joustavuus neuvokkuus itseluottamus kyky vaikuttaa halua kehittyä perustiedot yrittämisestä

Millaisia valmiuksia yrittämisessä tarvitaan? 2/2 Menestyvällä yrittäjällä on myös hyvä ammattitaito halu itsenäiseen työskentelyyn halu ottaa vastuuta ja riskejä kyky tehdä tuloksellista työtä kyky hakeutua hyödyllisiin verkostosuhteisiin perheen tuki. Mitä muita valmiuksia yrittämisessä tarvitaan?

Yrittäminen lähtee halusta Yritystoiminnan aloittamiseen tarvitaan halu yrittää hyvä yritysidea hyvä ammattitaito kokemuksia työelämästä tietoja ja taitoja yrittämisestä riittävästi alkupääomaa Mitä muuta tarvitaan yritystoiminnan aloittamiseksi?

Mikä yrittämisessä kiinnostaa? Yrittäjiltä kysyttiin, mikä seikat vaikuttivat yrittäjäksi lähtemiseen. Seuraavat asiat nousivat järjestyksessä tärkeimmiksi: Oman itsensä herra Itsensä toteuttaminen Halu menestyä Tuloksentekomahdollisuus Vaikutusvalta ja arvostus Suvun perinteet Mitkä muut asiat yrittämisessä voivat kiinnostaa?

Miten yrittäjäksi tullaan? Syyt ryhtyä yrittäjäksi vaihtelevat paljon. Syitä on monia ja ne liittyvät toisiinsa. Syitä ovat esimerkiksi: hyvä liikeidea perheen yritystoiminnan jatkaminen harrastuksessa saavutettu osaaminen hyvä osaaminen jossakin asiassa mahdollisuus hankkia toimeentulo tilaisuus, sattuma tai tarjous toisen yrittäjän esimerkki Mitä muita syitä löydät yrittäjäksi ryhtymiseen?

Miten yrittäjätaitoja voi oppia? Yrittäjätaitoja voi oppia muun muassa: ammatillisen tai muun koulutuksen yhteydessä suorittamalla yrittäjätutkinto yrittäjäkursseilla itseopiskellen työssäoppien toisilta yrittäjiltä omia kokemuksia hankkimalla Millä muilla tavoin yrittämisen taitoja voi oppia?

Nuorten ammatinvalinnan perusteet Yhdeksäsluokkalaisilta kysyttiin heidän perusteitaan omalle ammatinvalinnalleen. Seuraavat viisi tekijää nousivat korkeimmalle: Ammatin sisällöllinen kiinnostavuus Mahdollisuus itsensä toteuttamiseen Työstä saatava palkka Ammatin hyvä imago Nopea tie ammattiin ja työelämään Mitkä asiat vaikuttavat sinun ammatinvalintaasi?

Nuoret ja yrittäjyys Suomalaiset nuoret ja alle 35-vuotiaat suhtautuvat yrittäjyyteen myönteisesti. Lähes puolet nuorista pitää yrittäjyyttä houkuttelevana ura- ja ammattivaihtoehtona. Kolme neljästä pärjäisi mielestään yrittäjänä. Joka kolmas nuori on harkinnut yrittäjäksi ryhtymistä. Nykyisellään noin joka kymmenes työelämässä mukana oleva ryhtyy yrittäjäksi. Nyky-yhteiskunnassa on runsaasti mahdollisuuksia yrittämiseen.      Yrittäminen on varteenotettava ammatti- ja uravaihtoehto. Mitä pitäisi tehdä, että yhä useampi nuori ryhtyisi yrittäjäksi?

Eräitä yrittämiseen liittyviä käsitteitä Liikeidea Yrityksen perusajatus (vastaa kysymyksiin: mitä, kenelle, miten ja millä imagolla) Liiketoimintasuunnitelma Liikeidean käytäntöön saattamista (sisältää esim. yritysmuodon valinnan, talouden ja markkinoinnin suunnittelun, tuotteiden, palveluiden, tuotannon sekä henkilöstösuunnittelun) Yrityksen sidosryhmät Yrityksen toiminnassa mukana olevia sidosryhmiä ovat esim. asiakkaat, työntekijät, tavarantoimittajat, viranomaiset, rahoittajat ja vakuutusyhtiöt.

Yritysmuodot: henkilöyhtiöt Yksityinen elinkeinonharjoittaja (toiminimi/Tmi) Sopii yritysmuodoksi yrittäjälle, joka haluaa pienessä mitassa yksin tai yhdessä perheenjäsenten kanssa harjoittaa itsenäistä yritystoimintaa. Yrittäjä vastaa henkilökohtaisella omaisuudellaan yrityksen veloista. Avoin yhtiö (Ay) Avoin yhtiö on usean yrittäjän yhteenliittymä. He ovat toistensa yhtiökumppaneita. Yhtiömiehet vastaavat henkilökohtaisella omaisuudellaan kaikista yhtiön velvoitteista. Kommandiittiyhtiö (Ky) Kommandiittiyhtiö toimii muuten samoin kuin avoin yhtiö, mutta siinä on ainakin yksi nk. äänetön yhtiömies, joka vastaa yhtiön velvoitteista vain yhtiöön sijoittamansa omaisuuspanoksen määrällä. Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä hankkii toimeentulonsa yritystoiminnalla ja useimmiten työskentelee omassa yrityksessään. Yritys tuottaa tavaroita ja palveluja, joita käyttävät kuluttajat, toiset yritykset sekä julkisyhteiset (kunnat, seurakunnat, valtion laitokset). Yrittäminen on mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toimeentulo. Useissa ammateissa työ tehdään yrittäjänä. Yrittämiseen liittyy usein mahdollisuus itsensä toteuttamiseen mahdollisuus menestyä taloudellisesti taloudellisen riskin ottaminen työskentely laajassa toimijaverkossa itsenäinen päätöksenteko vastuu.

Yritysmuodot: pääomayhtiöt Osakeyhtiö (Oy) Osakeyhtiön omistavat osakkaat, jotka sijoittavat rahaa yritykseen. Yksikin henkilö voi omistaa osakeyhtiön. Minimiosakepääoma yksityisessä osakeyhtiössä on 2500 euroa. Osakas ei vastaa yhtiön veloista. Osuuskunta Osuuskunnan muodostamiseen tarvitaan vähintään kolme henkilöä. Osuuskunta tukee jäsentensä taloudenpitoa ja elinkeinoa tuottamalla jäsenilleen palveluja. Jäsen ei vastaa henkilökohtaisesti osuuskunnan veloista. Yrittäjyys on ajattelu- ja toimintatapa sekä suhtautumistapa työntekoon. Yrittäjyyttä tarvitaan työskenneltäessä omassa yrityksessä, mutta myös työntekijänä toisen palveluksessa. Yrittäjä hankkii toimeentulonsa yritystoiminnalla ja useimmiten työskentelee omassa yrityksessään. Yritys tuottaa tavaroita ja palveluja, joita käyttävät kuluttajat, toiset yritykset sekä julkisyhteiset (kunnat, seurakunnat, valtion laitokset). Yrittäminen on mielenkiintoinen vaihtoehto hankkia toimeentulo. Useissa ammateissa työ tehdään yrittäjänä. Yrittämiseen liittyy usein mahdollisuus itsensä toteuttamiseen mahdollisuus menestyä taloudellisesti taloudellisen riskin ottaminen työskentely laajassa toimijaverkossa itsenäinen päätöksenteko vastuu.

Yrittäjät ja työvoima Suomessa Työlliset 2 444 000 Työttömät 204 000 Työvoima 2 648 000 Palkansaajat 2 130 000 Yrittäjät 230 000 Maatalous                 84 000 2 444 000 Julkisella                     657 000 Yksityisellä               1 473 000 2 130 000 Lähde: Tilastokeskus, 2006

Yritysten määrä Suomessa Yhteensä 250 378 yritystä Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2006                     

Yritysten henkilökunta Yhteensä 1 377 733 työntekijää Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2006  

Yritysten liikevaihto Yritysten liikevaihto Yhteensä 347,5 mrd euroa Leipäteksti Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2006  

Yritykset toimialoittain Lähde: Tilastokeskus, Yritysrekisteri 2006

Yrittäjien ja Suomen 20-64 –vuotiaan väestön koulutuspohja vuonna 2007 Perus-aste Ylioppilas Ammatillinen koulutus Opisto-tasoinen koulutus Ammatti-korkea-koulutus Yliopisto Lähde: Suomen Yrittäjät, jäsenrekisteri 5/2007, Tilastokeskus 31.12.2006

Yrittäjien ja palkansaajien ikäjakauma Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus 2005

Suomen Yrittäjät Valtakunnallinen järjestö, johon kuluu 100 000 yritystä Suomen n. 250 000 yrityksestä. Melkein jokaisessa Suomen kunnassa on yrittäjäyhdistys ja maakunnissa toimivat aluejärjestöt. Lisäksi Suomen Yrittäjiin kuuluu eri alojen toimialajärjestöjä, jotka edustavat eri ammattialojen yrittäjiä, esim. kuorma- ja taksiautoilijoita, kaupan yrityksiä, autokorjaamoja, maalausliikkeitä, partureita ja kampaamoja, kirjanpitotoimistoja ja teollisuutta. Yrittäjäjärjestön tavoitteena on luoda kannattavan yritystoiminnan edellytyksiä sekä tehdä yrittäminen helpommaksi ja halutummaksi Suomessa. Järjestön jäsenten käytössä ovat monipuoliset neuvonta ja tiedotuspalvelut, jäsenedut ja koulutuspalvelut.

Miksi yrittäjäjärjestöön kannattaa kuulua? Nuorelle yrittäjälle järjestöön kuuluminen antaa mahdollisuuden pysyä ajan tasalla lisätä omaa yrittäjäosaamistaan tavata ja solmia yhteistyösuhteita muihin yrittäjiin sekä saada yhden hyvän vaikuttamismahdollisuuden.

Tietoa yrittäjistä ja yrittämisestä Lisätietoja yrittäjistä ja yrittämisestä saat esimerkiksi seuraavista nettiosoitteista: www.yrittajat.fi www.yrityssuomi.fi www.uusyrityskeskus.fi www.te-keskus.fi Haluatteko koulussa harjoitella yritystoimintaa? www.nuoriyrittajyys.fi