Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Näkökulmia järjestövetoisten kehittämishankkeiden ja kuntien yhteistyölle - Miten saada kehittämistyön tulokset pysyviksi toimintatavoiksi Antti Pelto-Huikko.
Advertisements

Kuopion maaseutuohjelma
(2012). OHEISMATERIAALIN TARKOITUS Kalvosarja on oheismateriaali oppaalle TASA ARVOSTA LAATUA JA VAIKUTTAVUUTTA JULKISELLE SEKTORILLE Opas kuntien ja.
Hyvinvointikuvaus käytäntönä – tukea terveyden edistämisen suunnitteluun.
Työkyvyn tukeminen pientyöpaikoilla
Asunnottomuuden ehkäisy Oulussa
www.nuorisokanuuna.fi1 KANUUNAN TOIMINTAPERIAATTEET TOIMINTAPERIAATTEET ON HYVÄKSYTTY KANUUNA- SEMINAARISSA KOTKASSA
Projektiassistentti Sanna Hälvä Luovien alojen Kaakkois-Suomen kehittämisstrategia -hanke –
Mitä on sukupuolivaikutusten arviointi ja miten sitä tehdään?
ESR Sivu 1 ESR:n uusi ohjelmakausi ja sen haasteet sukupuolten tasa-arvon kannalta Riitta Kangasharju Työministeriö Tampere
Tasa-arvosuunnittelu oppilaitoksissa ja työorganisaatioissa
Pirkko Rimpilä-Vanninen
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hyvän ikääntymisen kehittämisympäristö Sonectus
Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen kuntiin ja valtion alue- ja paikallishallintoon.
Manner-Suomen ESR-ohjelma Pohjois-Suomen suuralueosion ESR-tilannekatsaus ESR-seurantakomitea Päivi Jaakola Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
THL koordinoi Tutkimusyhteistyö  THL  Kela  VATT  Kuntoutussäätiö  Työterveyslaitos  Helsingin yliopisto  Lapin yliopisto Tutkimusrahoitus:  STM,
1 Päivi Moilanen Kulttuurienväliset toimijat Pohjois-Pohjanmaalla Oulu Hankkeilla räätälöityä toimintaa kuntiin.
Toimintasuunnitelma – Lapin sosiaali- ja terveysalan järjestöjen yhteistyöhanke.
Lapsi- ja nuorisopolitiikan kehittämisohjelma ja nuorisojärjestöt
MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN TOTEUTUMINEN
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
Maahanmuuttostrategia
Väli-Suomen Ikäkaste Pohjalaismaakuntien vanhustyön kehittämiskeskus Päivi Niiranen Projektikoordinaattori.
Seurantaa kehittämässä Ammattistartti-seminaari Jukka Vehviläinen / DiaLoog.
Etelä-Karjalan hyvinvointistrategia 2010 Terveyden ja sairaanhoidon kehittämisalue.
Alkoholiohjelman kumppanuudet Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointifoorumi 2010 Kari Paaso STM.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Opetushallituksen rahoittamien ESR - hankkeiden käynnistysseminaari Avauspuheenvuoro ESR -yksikön päällikkö Heli.
Mitä uusi kotoutumislaki voisi tarkoittaa käytännön työssä ?
Metalliteollisuuden yritysten ja aikuiskoulutuskeskusten verkosto (METEKADULT) TYKE –projekti Väliraportti.
Kylätoimijoiden koulutus- ja neuvottelupäivät /MG.
Mitä Osaamispankki voi tarjota? Juulia Tuominen
ITÄ-SUOMEN RAKENNERAHASTOPÄIVÄT MANNER-SUOMEN ESR-OHJELMAN ARVIOINTI Aila Ryynänen Neuvotteleva virkamies TEM, alueiden kehittämisyksikkö.
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea NOPS –hanke Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa Hankkeen esittely.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
Etelä-Pohjanmaan peruspalveluohjelman toimeenpano -hanke Projektipäällikkö Mervi Lehtola , 050 –
Pirkko Rimpilä-Vanninen 2010 Projektipäällikkö, Laurea “Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko.
Musiikki elämään. Musiikki elämään Osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke 2011−2013.
Musiikki elämään. Musiikki elämään Osallistavan konserttitoiminnan ja yleisöyhteistyön alueellinen kehittämishanke 2011−2013.
Keski-Pohjanmaa-Kainuu-Oulunkaari-Lappi Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
Tuula Partanen Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen koordinaattori Eksote Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen Toimintarakenteet 2013.
OSKO –projekti Keski-Suomen työpajojen verkostoitumishanke itsearvioinnin näkökulmasta.
Seminaarin kokoava puheenvuoro LasSe –hankkeen päätösseminaari Kehittämispäällikkö Arja Hastrup.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 Pohjoismaiset sukupuolisilmälasit käytännössä SUKUPUOLINÄKÖKULMAN VALTAVIRTAISTAMINEN POHJOISMAIDEN MINISTERINEUVOSTOSSA.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ 1 STM /TPH/paht Sukupuolen merkitys tilastoissa ja tiedonkeruissa Sosiaali- ja terveysministeriö Tiina Palotie-Heino.
KOKEMUSTIEDOSTA ASIANTUNTIJUUTTA  miten kokemustieto saadaan tuotua ammattilaistiedon rinnalle M/S Soste –risteily, avoin verkostotapaaminen
Sinikka Mustakallio WoM Oy
Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Perusterveydenhuollon yksikkö - Lapin shp Ohjausryhmän kokous TÄNNE VOIT LISÄTÄ OMIA HUOMIOITASI,
M/S SOSTE , avoin verkostotapaaminen Sirpa Pajunen
PONTTI –Pohjoista ohjausosaamista nuorisotakuuseen, 5op
Datan avaamisen ohjeistus
Sote-uudistus ja Porin kaupunki
SenioriKaste Lapin toiminnallinen osahanke Muistisairaan palveluprosessimalli Ohjausryhmä
Paikkatietojen hyväksikäyttö -digihanke (MMM) Työnimi: Paikkatiedon palvelualusta Rakennetaan yhteiskäyttöinen, muita järjestelmiä täydentävä paikkatieto-
Ohjelmakausi Merja Mäkivirta Marjo Levaniemi.
AJANKOHTAISTA ELY-KESKUKSESTA
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
OTE maakunnassa -Polut kuntoon
Asukkaat maakunta- ja sote-uudistuksen keskiöön
Kestävää kasvua ja työtä – Suomen rakennerahasto-ohjelma
YHDESSÄ HYVÄ OTE Etelä-Karjala ja Kymenlaakso
Kestävää kasvua ja työtä
POKE Pakolaistaustaisten ohjauksen kehittäminen ELO -foorumi 21. 9
Pohjois-Suomen Kaste -alueen vanhustyön kehittämishanke
CRM esiselvitys Hankkeen esittely
Osatyökykyisille tie työelämään
Osatyökykyisille tie työelämään
IkäArvokas KOKEVA Kohtaamisia Keravan asuinalueiden ikääntyneille
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Esityksen transkriptio:

Valtavirtaistaminen käytäntöön (2010 – 2012) -hanke Naisten ja miesten välisen tasa-arvon edistäminen kuntien ja valtion alue- ja paikallishallinnon palveluissa ja toiminnassa

Valtavirtaistaminen käytäntöön -hanke Valtavirtaistaminen käytäntöön -hankkeen tavoitteena on kehittää uusia toimintamalleja, menetelmiä ja työvälineitä sukupuolinäkökulman valtavirtaistamiseksi kuntien sekä valtion alue- ja paikallisviranomaisten toimintaan ja palveluihin. Hanke toteutetaan 1.3.2010 - 28.2.2012 Hankkeen toteuttavat Sosiaalikehitys Oy (hallinnoija), WoM Oy ja KoulutusAvain Oy Hanke toteutetaan osana Manner-Suomen ESR-ohjelmaa ja sen valtakunnallista osiota ja sen rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö Ohjausryhmän kokoonpano: VM, TEM, STM:n tasa-arvoyksikkö, Suomen Kuntaliitto, Sosiaalikehitys Oy, WoM Oy, KoulutusAvain Oy

Sukupuolinäkökulman valtavirtaistaminen kunnissa ja valtion alue- ja paikallishallinnossa Sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisella tarkoitetaan tasa-arvon edistämisen strategiaa, jolla sukupuolinäkökulma ja tasa-arvon edistäminen sisällytetään kaikkeen toimintaan (toiminnan valtavirtaan)

Valtavirtaistaminen merkitsee, että Tasa-arvon edistäminen kuuluu kaikille Tasa-arvoa edistetään kaikessa toiminnassa Tasa-arvoa edistävät toimijat kussakin toiminnassa (ei valtavirtaisteta sivusta) Sukupuolinäkökulma = mitä asia merkitsee naisten ja miesten ja sukupuolitasa-arvon kannalta, otetaan huomioon kaikessa toiminnassa TAVOITTEENA SUKUPUOLTEN TASA-ARVO

Velvoitteet kuitenkin tunnetaan huonosti viranomaisten piirissä Kunnilla ja valtionhallinnolla on vahvat velvoitteet toteuttaa sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista kaikessa suunnittelussa, päätöksenteossa ja toiminnassa sekä palveluissa. Esim. Tasa-arvolaki, YK, EU:n perustamissopimus Velvoitteet kuitenkin tunnetaan huonosti viranomaisten piirissä Kunnilla ja valtion alue- ja paikallisviranomaisilla ei ole myöskään riittävää osaamista eikä työvälineitä toteuttaa valtavirtaistamista käytännössä

Hankkeessa kootaan tietoa valtavirtaistamisen nykytilasta kunta- ja valtiosektorilla Hankkeen alkuvaiheessa toteutettiin kartoitus, jossa selvitettiin tähän asti toteutettua valtavirtaistamistyötä kunnissa sekä valtion alue- ja paikallishallinnossa Alkukartoituksen tiedot luovat pohjaa hankkeen kehittämistyölle Alkukartoituksen tulokset luettavissa nettijulkaisuna hankkeen verkkosivuilla (www.sosiaalikehitys.com)

Hankkeessa työskennellään pilottiorganisaatioiden kanssa Länsi- ja Sisä-Suomen AVI, Pohjois-Suomen AVI, Kaakkois-Suomen ELY-keskus, Lapin ELY-keskus, Oulun, Laitilan ja Vantaan kaupungit Pilottiorganisaatioissa käynnistetään prosessi, joka vahvistaa sukupuolinäkökulman valtavirtaistamisen osaamista, toimeenpanoa ja seurantaa sekä parantaa valtavirtaistamista tukevaa tiedonkeruuta Pilottiorganisaatioille järjestetään sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista käsittelevä koulutus, valtavirtaistamistyötä tukevaa konsultointia sekä verkostoitumista Yhden kunnan kanssa kehitetään sukupuolinäkökulman valtavirtaistamista kunnan talousarvion laadinnassa

Hankkeessa kehitetään uusia toimintamalleja, menetelmiä ja työvälineitä valtavirtaistamiseen Alkukartoituksen, pilottiorganisaatioiden kanssa tehtävän yhteistyön sekä valtavirtaistamista koskevan teoreettisen keskustelun pohjalta hankkeessa kehitetään uusia toimintamalleja, menetelmiä ja työvälineitä valtavirtaistamiseen Hankkeessa tuotettava opas ja koulutusmateriaalit kuntien ja valtion alue- ja paikallisviranomaisten käyttöön julkaistaan vuonna 2012

Valtavirtaistaminen käytäntöön -hankkeen toiminta- ja vaikuttavuuslogiikka

Yhteystiedot Projektipäällikkö Maija Säkäjärvi etunimi.sukunimi@sosiaalikehitys.com p. 040 821 8616 www.sosiaalikehitys.com Konsultti Sinikka Mustakallio etunimi.sukunimi@wom.fi p. 040 553 8878 Konsultti Marja-Leena Haataja etunimi.sukunimi@koulutusavain.fi p. 040 729 8215