Uudistunut tekijänoikeuslaki kirjastojen näkökulmasta

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – Pirjo Tuomi.
Advertisements

Tekijänoikeusfoorumi 2011 Markku Lamminluoto Kommenttipuheenvuoro operaattoreihin kohdistuvasta kieltotuomiomenettelystä.
Tekijänoikeudet verkkomaailmassa Seinäjoki OTT Pirjo Kontkanen.
Heikki Poroila Seinäjoki
Tekijänoikeudet Kati Ranta, Pekka Ranta Aducate 2009
Mikä tekijänoikeus?.
AUDIOVISUAALISEN TEOKSEN KÄYTTÖ TUTKIMUKSESSESSA
Yleiset kirjastot - tekijänoikeus Kirjastopäivät Hallitusneuvos Jorma Waldén, kulttuuriyksikkö, opetus- ja kulttuuriministeriö.
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
MIKÄ TEKIJÄNOIKEUS Toinen oppitunti.
Juha Kallanranta Tekijänoikeusjärjestö Kopiosto ry KTOL
Tekijänoikeus ja runot
Kuva ja tekijänoikeus by Pigeon PersonPigeon Person Aineiston kuvamateriaali on julkaistu Creative Commons lisenssillä Flickrissä.
1 TEKIJÄNOIKEUDET TIETEELLISTEN LEHTIEN VERKKOJULKAISEMISESSA Jukka-Pekka Timonen KOPIOSTO.
TEKIJÄNOIKEUS JA KAUKOPALVELU Tekijänoikeuspäivä Pekka Heikkinen.
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Tekijänoikeudet koulun arjessa
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeuden tulevaisuus ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
YK:n ihmisoikeuksien julistus, 27.2 artikla
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
AMK-kirjastopäivät, Rovaniemi Uudet yhteistyömahdollisuudet suomalaisella kirjastokentällä.
Museot tiedon kiasmassa KAM Taideteoskokoelmat Esinekokoelmat Valokuvakokoelmat Kirjallinen aineisto.
KAM-JURIDINEN YHTEISTYÖ Pekka Heikkinen.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Informaatio- ja teknologiaoikeuden perusteet Tekijänoikeus tekijänoikeusneuvoston lausuntokäytännön valossa Kevät 2010 Mikko Huuskonen, OTT Yritysjuridiikan.
Kirjastojen muuttuva toimintaympäristö Kirjasto 10 ja Lasipalatsin Kohtaamispaikka: uudet yhteistyömallit.
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus, sähköiset kirjat ja teosten käyttäjät Mikko Välimäki
Tekijänoikeudet ”Tekijänoikeudella tarkoitetaan laissa säädettyjä määräämisoikeuksia, jotka kuuluvat luovan työn tekijälle.” Lähde:
Tiia Hämäläinen Emmi Kankaanpää Sanna-Mari Pulkkinen
© Electronic Frontier Finland ry Tekijänoikeus ja käyttäjä Mikko Välimäki
Viitelistat tietopalvelusta tilauksesta –kenelle ja miten Leena Koivula HY:n käyttäytymistieteellisen tiedekunnan kirjasto Arja Niskala HY:n oikeustieteellisen.
Tekijänoikeuslain pääkohtia
Vammaisten ihmisoikeudet Kommenttipuheenvuoro Esa Kalela Kuuloliiitto.
Tekijänoikeudet liiketoiminnassa
Tekijänoikeudet Tekijänoikeus suojaa henkisen työn omaperäisiä tuloksia, teoksia. Teoksia ovat esimerkiksi erilaiset tekstit, valokuvat, piirrokset, maalaukset,
Luotettavaa tietoa KARELIA AMK, Kirjasto Sisältö o Miten tunnistat luotettavan tiedon? o Emme elä villissä lännessä - muista tekijänoikeudet!
Ovatko tekijänoikeudet aikansa mukaiset?. SISÄLTÖ Johdanto Luku 1: Tekijänoikeuslaki Luku 2: Suoja-ajat Luku 3: Tekijänoikeuslakien uudet näkökulmat Pohdinta.
Käyttöoikeustietojen välittäminen Haka-luottamusverkostossa FinELib-päivä Arto Tuomi CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy.
INSPIRE-direktiivin suhde PSI-direktiiviin Tampere Tuire Taina, maa- ja metsätalousministeriö.
Journalistiikan ja mediatutkimuksen perusteet ma 19. ja 26.9.: 12-14, F416; ti 20: 12-14, Kurtén ti 27.9: 12-14, Nissi viikko 38 ma-ti.
Osallistuminen ja arviointi Suunnittelijan on ymmärrettävä niin kommunikaation kuin ympäristövaikutusten perusteet Suunnittelija käy useita kasvokkaisia.
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
Kirjastot ja tekijänoikeus Perusteita ja jotain uuttakin Lapin ja Oulun läänien 10. kirjastopäivät Tornio Heikki Poroila FK, kirjastonhoitaja.
Tekijänoikeuslain pääkohtia LUT 2015 Mikko Huuskonen, OTT, EMBA, dos. Neuvotteleva virkamies, TEM.
Tekijänoikeudellisista sopimuksista Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Koulutus ja tutkimus Opetusministeriön.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
TEKIJÄNOIKEUS.
Jyväskylän kristillinen opisto
Perusteita tekijänoikeuksista tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytössä Antti. oulu. fi Antti Peltonen.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
Museoaineistot verkossa kirjastojuridiikan seminaari Tuula Hämäläinen Lakimies Kansallisgalleria.
Luku- ja tenttivihjeet 8 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta
Mitä et ole itse tehnyt, voi olla suojattua
Työelämän uudet valvonnan muodot
Köyhyys ja lapsen oikeudet
TEKIJÄNOIKEUDET HS maaliskuu 2017:.
Musiikin käyttö yliopistossa
              OIKEUDELLISET KYSYMYKSET LIITTYEN TAITEELLISIIN ESITYKSIIN JA TALLENTEISIIN OTK Maria Rehbinder, Tekijänoikeusasiamies Taideyliopistojen.
Tekijänoikeudet.
Oppimateriaalien tekijänoikeudet ja sopimustarpeet
Tekijänoikeudet.
Opin ja opetan tekijänoikeuksia Opettajan kolme roolia
Elämänkatsomustiedon tunti
TEKIJÄNOIKEUDET Veera 9B.
Kuvausluvat ja tekijänoikeudet
Peliohjelmien ja muiden IT-ohjelmien suojauksesta
Lapsivaikutusten arviointi LAVA
Esityksen transkriptio:

Uudistunut tekijänoikeuslaki kirjastojen näkökulmasta Ammattikorkeakoulujen kirjastopäivät Rovaniemi 17.8.2006 Ari Koivumaa Ari.Koivumaa@ulapland.fi

YK:n ihmisoikeuksien julistus (1948) 27. artikla ”1. Jokaisella on oikeus vapaasti osallistua yhteiskunnan sivistyselämään, nauttia taiteista sekä päästä osalliseksi tieteen edistyksen mukanaan tuomista eduista. 2. Jokaisella on oikeus niiden henkisten ja aineellisten etujen suojaamiseen, jotka johtuvat hänen luomastaan tieteellisestä, kirjallisesta tai taiteellisesta tuotannosta.”

1. Tekijänoikeus tekijänoikeus ja lähioikeudet teos oikeudenhaltijat yksinoikeudet oikeuksien rajoitukset sopimukset konventiojärjestelmä

2. Tekijänoikeuden haasteita digitaalisuus ja kopioitavuus Internet ja vertaisverkot tekninen suojaus ja oikeuksien hallinnointi isot oikeudenhaltijat vs. pienet käyttäjät vanhan suojaaminen ja uuden luominen kansanperinne ja kulttuuriperintö jokamiehen oikeudet ja perusoikeudet tiedon vapaus ja sen vapaa liikkuvuus

WIPOn tekijänoikeussopimus (1996) ”Sopimuspuolet, haluten kehittää ja ylläpitää tekijöiden kirjallisiin ja taiteellisiin teoksiin kohdistuvien oikeuksien suojaa mahdollisimman tehokkaasti ja yhdenmukaisesti, tunnustaen tarpeen luoda uusia kansainvälisiä sääntöjä ja selkeyttää tiettyjen olemassa olevien sääntöjen tulkintaa sopivien ratkaisujen löytämiseksi uuden taloudellisen, sosiaalisen, kulttuurisen ja teknisen kehityksen esiin nostamiin kysymyksiin, tunnustaen tieto- ja viestintätekniikoiden kehityksen ja yhdentymisen syvällekäyvän vaikutuksen kirjallisten ja taiteellisten teosten luomiseen ja käyttämiseen, korostaen tekijänoikeussuojan huomattavaa merkitystä kirjallisen ja taiteellisen luomistyön kannustimena, tunnustaen tarpeen säilyttää tasapaino tekijöiden oikeuksien ja laajemman yleisen edun, erityisesti opetuksen, tutkimuksen ja tiedonsaannin, välillä Bernin yleissopimuksesta ilmenevällä tavalla, ovat sopineet seuraavaa:”

3. TekijäL:n muutos taustalla kv. kehitys ja EU-lainsäädäntö WIPOn uudet tekijänoikeussopimukset (1996) DMCA (1998) tietoyhteiskuntadirektiivi (2001) muutoksen valmistelu kesti pitkään ensimmäinen hallituksen esitys raukesi 2003 uusi esitys 2004, hyväksyttiin 2005 muutokset voimaan pääosin 1.1.2006

4. Keskeisimmät muutokset täsmennykset oikeuksiin ETA-raukeaminen teknisen suojausten suoja rajoitussäännösten tarkistukset laillisen lähteen vaatimus sopimuslisenssin laajennus piraattien maahantuontikielto rangaistusten kiristäminen

5. Tekijänoikeus kirjastoissa lainaaminen perustuu tekijänoikeuden rajoitukseen suppea tulkinta, tekijän eduksi vain fyysiset, myydyt kappaleet ei kuitenkaan elokuvat eikä tietokoneohjelmat tekijällä oikeus korvaukseen ei kuitenkaan, jos yleinen kirjasto taikka tutkimusta tai opetusta palveleva kirjasto kirjastokorvausjärjestelmä kompensoi

Tekijänoikeus kirjastoissa (jatk.) näyttäminen, esittäminen ja välittäminen vain kappaleen näyttäminen vapaata; yleisölle esittäminen ja välittäminen luvanvaraista poikkeuksena esittäminen opetuskäytössä lupa voidaan saada yksilöllisesti tai massana kirjastokäyttö tulkitaan yleisölle suuntautuvaksi kaupallinen ja ei-kaupallinen samassa asemassa mikä on yleisö? kuka on toimija?

Tekijänoikeus kirjastoissa (jatk.) kopioiminen asiakas saa kopioida yksityiseen käyttöönsä missä muodossa tahansa huomioon kuitenkin käyttöehdot kopioinnin voi antaa myös toisen tehtäväksi kirjaston oma kopiointi yleensä luvanvaraista lupa sopimuksella; vain tietyissä tapauksissa kopiointi on säädetty luvalliseksi mikä on kirjaston, mikä asiakkaan kopiointia?

Tekijänoikeus kirjastoissa (jatk.) muu käyttö tietojen kokoaminen ja välittäminen tietojen järjestäminen ja osoittaminen pelaaminen

6. Uudet kirjastosäännökset erityisesti kirjastokäyttöä koskevat kokoelmatyö (16 §) yleisökappaleet (16a § 1 mom.) yleisölle välittäminen(16a § 2 mom.) sopimuslisenssi (16d §) vain asetuksella säädetyt kirjastot ei kuitenkaan taloudellisen edun tuottamiseksi ammattikorkeakoulujen kirjastot ei oikeutta yleisölle välittämiseen (16a.2 §)

6.1. Kokoelmatyö (16 §) kirjasto saa valmistaa kappaleita millä tahansa tekniikalla omissa kokoelmissaan olevasta aineistosta 1) aineiston säilyttämistä ja sen säilyvyyden turvaamista varten; 2) aineiston teknistä entistämistä ja kunnostamista varten;

Kokoelmatyö (jatk.) 3) kokoelmien hallintaa, järjestämistä ja vastaavia kokoelman ylläpidon edellyttämiä sisäisiä käyttötarkoituksia varten; ja 4) vaillinaisen teoksen kappaleen tai useana osana julkaistun teoksen puuttuvan osan täydentämiseksi, jos teosta tai tarvittavaa täydennystä ei ole saatavissa kaupallisen levityksen tai välittämisen kautta

6.2. Yleisökopiot (16a.1 §) kirjasto saa valmistaa kappaleita valokopioimalla tai vast. menetelmällä 1) omissa kokoelmissaan olevasta vahingoittumiselle alttiista julkistetusta aineistosta ja lainata valmistettuja kopioita yleisölle, jos aineistoa ei ole saatavissa kaupallisen levityksen tai välittämisen kautta; ja

Yleisökopiot (jatk.) 2) omissa kokoelmissaan oleviin kokoomateoksiin, sanomalehtiin tai aikakauskirjoihin sisältyvistä yksittäisistä kirjoituksista sekä muiden julkaistujen teosten lyhyistä osista annettaviksi lainaajille heidän yksityistä käyttöään varten, jos se katsotaan tarkoituksenmukaiseksi

6.3. Sopimuslisenssi (16d §) kirjasto saa sopimuslisenssin nojalla 1) valmistaa kokoelmissaan olevasta teoksesta kappaleen muissa kuin em. tapauksissa 2) välittää kokoelmissaan olevan teoksen yleisölle muissa kuin em. tapauksissa. käyttö edellyttää sopimusjärjestelyjä tekijä voi kieltää käytön voimaan 1.1.2007

7. (Lähi)tulevaisuus vapaan käytön raamit lainaaminen ja näyttäminen kuten ennen valokopiointi, mutta suppeasti vapaan ja vapautetun aineiston käyttö muu käyttö sopimuksenvaraista kuka sopii ja kenen kanssa? mitä aineistoja ja mille yleisölle? millä ehdoilla ja millä hinnalla? kuka kustantaa ja mikä on kirjastojen rooli?

”Tietoyhteiskuntaneuvosto ehdottaa, että kirjastojen roolia paikallisina tietoyhteiskuntapalvelupisteinä vahvistetaan ja erityisesti lisätään kirjastohenkilökunnan täydennyskoulutusta siten, että työn vaatimustason noususta johtuva työprosessien kehitystyö voidaan tehdä koko alan ja sen yhteistyökumppaneiden kattavana yhteistyönä.” ”Tietoyhteiskuntaneuvosto ehdottaa, että kauppa- ja teollisuusministeriö ja opetusministeriö alkavat valmistella laajapohjaista uudistusta, jossa tekijänoikeuksia arvioidaan syvällisesti yhteiskunnassa tapahtuneen muutoksen perusteella. Valmistelun lähtökohdan ei tule olla kulttuuripoliittinen, vaan teollisuus- ja tietoyhteiskuntapoliittinen.” Tietoyhteiskuntaneuvoston raportti 2006.