PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola. PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASTIANPESU Astianpesun energiatehokkuutta edistäviä ominaisuuksia  Tiesitkö, että keittiössä käytetystä vedestä kulutetaan astianpesussa noin 80 % ja.
Advertisements

Prosessiteollisuus monessa mukana.
RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto. RUOAN JAKELU Tarjoilulinjasto.
JUOMASEKOITUKSEN VALMISTUKSEN PERIAATTEITA
Muovi Malla & Clarissa.
Ongelmajätteet ja niiden käsittely
VERSOLAN PÄÄSIVU Tämän dian tarkoitus on olla koko Versolan pääsivu. Ehdotus pääsivusta löytyy Työelämätaidot –materiaalin yhteydessä. Tältä pääsivulta.
Tekijät: Jani Kalliomäki Nina Högdahl Essi Lauttamus
Sydämen huovutus.
Lajittelupeli Catering-ala.
TAVARAN TILAAMINEN, VASTAANOTTO JA VARASTOINTI
Kemiaa pyykinpesussa.
Monikäyttöinen paperi
Pesuaineet Pesuaineissa on tensidejä, eli aineita, joissa on pitkä, vettä hylkivä hiiliketju, ja veteen liukeneva hiili, ja –happiatomeista koostuva negatiivinen.
Atte Järvinen Julia Martikainen Jani Grönlund
Hotelli- ja ravintola-ala
Elintarvike- hotelli- ja ravintola-ala
Pupa-versot rakennekaavio / päätaso
LAJITTELU JA KIERRÄTYS
LYPSYN TARKOITUS Maidontuottajan kannalta:
Puhtaanapito Mitä lika on?
Vanutus, viimeistely ja hoito-ohjeet
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Pupa-versot rakennekaavio / päätaso
Hius- ja kauneudehoitoala
T Personal SE assignment Project progress tracking and control.
Lajittelupeli Graafinen ala.
Lasten tapaturmat.
Tuotanto ja hoitaminen Anu kopra & Kirsti Laakso hokl 2001
TYÖTURVALLISUUDEN AVAINASIOITA
Miten sinä voit torjua ilmastonmuutosta? EUROPEAN COMMISSION FEBRUARY 2009 Ilmastonmuutos.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Yleisten kirjastojen kuvailutyön kansallinen viitekehys
Puhdasta pyykkiä ja ympäristövinkkejä
Kaivostoiminta.
Lajittelupeli Rakennusala.
Omavalvontasuunnitelma
HOTELLI JA RAVINTOLA-ALAN PERUSTUTKINTO NÄYTTÖ
Opiskelijan perehdyttämisen tarkoitus  Luoda opiskelijalle kokonaiskuva työpaikasta, työympäristöstä ja työyhteisöstä  Auttaa opiskelijaa tutustumaan.
Käsihygienia.
Solukalvon tarkka rakenne ja toiminta
Palo- ja kemikaaliturvallisuus
SÄHKÖTURVALLISUUS By: Emilia, Jaana, Janita, Mikko, Tomas.
Kemikaalit ja työturvallisuus
KEMIKAALEIHIN LIITTYVÄ TYÖTURVALLISUUS
Työturvallisuus on työpaikan oma- aloitteista turvallisuuden hallintaa. Työturvallisuus on osa yritysturvallisuutta. Turvallinen työskentely on suunnitelmallista.
Lääkehuoltoon liittyvä hygienia ja infektioiden torjunta
TURVALLINEN HOITOYMPÄRISTÖ 0-6 VUOTIAAT. 0-6 v. lapsille  ei pieniä esineitä, koska lapsi voi tukehtua  ulkona aidat, ettei lapsi karkaa  luotettavat.
Myrkytystapaturmat.
Ympäristön myrkyttyminen. Orgaaniset ympäristömyrkyt  Orgaanisilla ympäristömyrkyillä tarkoitetaan hiiliyhdisteitä, jotka ovat vahingollisia eläimille.
ASEPTIIKKA Marianne Niinimäki.
Elintarviketilojen puhtaanapito OMAVALVONTA Päämääränä on laadunvarmistus ja elintarvikelainsäädännön määräysten ja ohjeiden noudattaminen.
Puhtaanapito. Puhdistusvaiheet 1. Karkean lian poisto mekaanisesti, kaapimalla, 2. Esihuuhtelu ja liotus viileällä vedellä 2. Peseminen pesuaineen kanssa.
Kemia 1ov sosiaali- – ja terveysala
5S puuseppien opetuksessa
Kestävä ja vastuullinen vedenkulutus
Vaatteet vastuullisesti
Esivalmistusvälineet
2. Elintarvikkeiden hygieniaa uhkaavat tekijät
Screen Cleaner T y ö h v i n o t a s A j e l
Betonin ominaisuudet ja käyttö
Vaatteideni vaikutus ympäristöön
Hyvä ympäristö syntyy aina uudelleen
14. Ympäristömyrkkyjen haitalliset vaikutukset luontoon
Tieto odottaa käyttäjäänsä - välineitä tiedon löytämiseen-
SISÄILMAN LAATU Mika Korpi
Potilaan puhtaudesta huolehtiminen
Työturvallisuus homepölysiivouksessa
Veden säästäminen.
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Esityksen transkriptio:

PUHTAANAPITO Kuva: Tero Takalo-Eskola

X Puhdistusaineiden valinta ja käyttö Valitse kuhunkin käyttökohteeseen siihen tarkoitettu oikea ympäristöystävällinen puhdistusaine. Tunne kemikaalien ominaisuudet ja mahdolliset haittavaikutukset – tutustu tuotelehteen ja käyttöturvallisuustiedotteeseen! Noudata annostelu- ja käyttöohjeita. Valitse oikeat työmenetelmät. Älä sekoita eri puhdistusaineita keskenään. Säilytä puhdistusaineet oikein aina omilla etiketeillä varustetuissa pulloissa. Suojaudu asianmukaisesti!

Puhdistusaineen annostelu Puhdistusaineet kuormittavat merkittävästi ympäristöä elinkaarensa kaikissa vaiheissa. Puhdistusaineiden raaka-aineet ovat usein uusiutumattomia öljypohjaisia aineita, joiden valmistuksessa kuluu paljon energiaa. Tällaisten aineiden käyttö ja käytöstä poistaminen aiheuttavat päästöjä veteen, ilmaan ja maaperään. Jotkut puhdistuskemikaalien sisältämät tehoaineet ovat myrkyllisiä, ja ne voivat kertyä eliöihin ja rikastua ravintoketjuissa. Kemikaalit sisältävät myös vesistöjä rehevöittäviä ainesosia, esim. fosfori. Pesu- ja siivousaineiden oikea annostelu on tärkeää, sillä sekä liiallinen että liian vähäinen annostelu heikentävät pesutulosta.

Lattian puhdistus kuivalla menetelmällä Lattian kuivapuhdistaminen kuivaimella työn välissä ja työpäivän päätteeksi pitää työympäristön viihtyisämpänä ja turvallisempana sekä estää turhaa veden käyttöä ja kosteutta työskentelytiloissa, joka edistäisi mikrobien lisääntymistä.

Ammattikeittiön vedetön siivous Vedetön siivous on ekologista myös ammattikeittiössä – se säästää työaikaa ja kustannuksia. Pinnat puhdistetaan pääasiassa valmiiksi nihkeytetyillä/ kostutetuilla mikrokuituisilla siivouspyyhkeillä ja mopeilla. Tarvittaessa käytetään pesumenetelmiä, joko käsin tai koneellisesti. Märkä- ja pesumenetelmiä käytettäessä pinnat kuivataan. Puhdistusaineiden ja veden käyttö vähenee. Puhdistusaineliuosta käytetään tarvittaessa tahrakohtiin. Likaiset pyyhkeet ja mopit pestään käytön jälkeen pesukoneessa. Vedettömässä siivouksessa pintamateriaalien ja rakenteiden elinkaari pitenee. Lähde: www.johnsondiversey.com/NR/rdonlyres/3B79BCC1-6D54-4849-A28C-B14D934F3228/0/TeemaNova7_vedetönsiivous_20081.pdf Vedetön siivous säästää aikaa, koska enää ei ole päällekkäisiä työvaiheita ja menetelmällä saavutetaan erinomainen puhtaustulos. Työskentely on ergonomista – ranteisiin ja hartioihin kohdistuva fyysinen rasitus on vähentynyt pyyhkeiden vääntelyn jäädessä pois. Varrellisten työvälineiden käyttö vähentää selän kuormitusta. Mikrokuitu pyyhintävälineenä on erinomainen lian irrottaja ja sitoja. Tutkimusten mukaan nihkeäpyyhintä ultramikrokuitutekstiileillä poistaa jopa 99 % pinnoilla olevista mikrobeista.

Mikrokuitujen käyttö vedettömässä siivouksessa Vedettömässä siivouksessa voimakkaampi hankauspesu tehdään tarpeen mukaan – työpinnoille tiheämmin ja lattiapinnoille harvemmin. Mikrokuituisten tekstiilien käyttö säästää vettä, pesuaineita ja mekaanista työtä. Lisäksi se vähentää pesuaineen saostumia ja lian pinttymistä sekä kosteusvaurioita. Se vähentää myös pesun aiheuttamaa liukastumisvaaraa. Ominaisuuksiensa vuoksi mikrokuitu puhdistaa parhaiten kuivana ja nihkeänä. Lähde: www.johnsondiversey.com/NR/rdonlyres/3B79BCC1-6D54-4849-A28C-B14D934F3228/0/TeemaNova7_vedetönsiivous_20081.pdf

Lattian pesu yhdistelmäkoneella Lian määrä määrittää koneellisen pesun tarpeen. Säästää työntekijää ja työaikaa. Parempi puhdistustulos. Lattiamateriaalit pysyvät pitempään hyvässä kunnossa (jatkaa käyttöikää). Ergonominen työskentely. Ympäristömyötäisyys – vähemmän puhdistusaineita. Käyttöturvallisuus – puhdistusaineisiin ei kosketa käsin.

Työ- ja ruokailupöytien puhdistaminen Käytä mikrokuitupyyhkeitä ja säätövarrellisia työvälineitä. Mikropyyhkeet voidaan ottaa käyttöön pesun jälkeen suoraan koneesta tai ne voidaan kostuttaa käsimenetelmin ennakkoon. Valmiiksi kostutetut pyyhkeet tulee käyttää neljän tunnin kuluessa. Pinttyneisiin kohtiin voidaan ennen pyyhkimistä sumuttaa suihkepullosta kosteutta.

Huuvien puhdistaminen Höyrypesukoneella huuvien puhdistaminen on ergonomisempaa ja nopeampaa. Rasvalika irtoaa kuuman höyryn avulla helposti ilman runsaiden kemikaalien ja veden käyttöä.

Lähteet: www.johnsondiversey.com/NR/rdonlyres/3B79BCC1-6D54-4849-A28C-B14D934F3228/0/TeemaNova7_vedetonsiivous_20081.pdf