Jatkuuko rakentaminen, jos suunnittelijoita ei ole tarpeeksi?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Advertisements

Kevät on se hankalaa kun jäät sulaa keväällä koemme todellista jääpulaa avantoa ei ole silloin missään minne mennä lämpimissään.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustushankkeet Tuija Laukkanen
SMOOTHISTI TYÖELÄMÄÄN OPPISOPIMUKSELLA
kuntayhtymänjohtaja Timo Tolppanen
Työrukkaset heilumaan ja nuorisotyöttömyys kuriin.
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Eero Tourunen 2003 Projektin johtaminen -opintojakso Yliopiston ja yritysten projektiyhteistyö.
Tarkoituspykälän uudistaminen Kyselyn tulokset
Laajennetun työssäoppimisen kokeilut auto ja logistiikka
RAKENNETUN YMPÄRISTÖN DIPLOMI- INSINÖÖRIKSI? DIPLOMI-
Suunnitteluyhteistyö HAMK ja Hämeen Puuverkko Oy Jukka Nummminen.
osaava harjoittelija kilpailukyvyksi •Kaksi mahdollisuutta kv-harjoittelussa •Ottaa kansainvälinen harjoittelija –Kansainvälistyminen kotimaassa –Erityistä.
HARMAA TALOUS YRITTÄJÄN NÄKÖKULMASTA.  Kun hintahaitari eri tarjoajien välillä on yli 40 % voi kysyä pelaako kaikki samoilla pelisäännöillä ?  Pelisäännöthän.
Konsulttinuoret Toimintasuunnitelma
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Tervetuloa! Tutoreiden koulutuspäivä Susanna Koistinen ja Jenna Anttonen Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.
Olisiko oppineesta rotasta astronautiksi avaruuslennolle Marsiin?
Osaamispäällikkö Finn-Savotta Oy:n kumppanina
Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu ulkomailla Valokuvat: Jaana Mutanen_jaMu.
Ahoplan OY. Yritys Suunnittelutoimisto – 2 työntekijää – LVI alan suunnittelu Laskee myös säästön saneerauskohteelle – Suunnittelee ilmanvaihto- ja lämmitysjärjestelmiä.
CSC / Tietohallinnon asiakkaat ja tuotteet / Teemu Kemppainen Aikataulu 09:00-09:30Mallin kehitys versioon 1 ja tästä eteenpäin; UML-notaatio.
TYÖHAKEMUS.
AIEMMIN OPITUN TUNNISTAMINEN HOLLANNISSA
Työhönvalmentajan käyttö henkilöstön palkkaamisessa
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
Uusi Väylä Ammattiin.
Kommentteja Åbo Akademin vilppiprosessista uudistustyön pohjalta Ole Karlsson
RIL Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen - miten hoidetaan? klo Markku Varis.
Opasnet on wiki-pohjainen järjestelmä joka pyrkii parantamaan päättäjien ja kansalaisten keskinäistä vaikuttamista. Eduskunnan ydinvoimapäätös: a) Hyvä?
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Eugen Herrigel.  Pakko myöntää, että mielenkiinto kirjaa kohtaan heräsi 76 sivua/3 kirjapistettä suhteesta, mutta tarkoituksenani oli kuitenkin lukea.
Sähköinen portfolio - kyvyt.fi
Suotuisan oppimistarinan rakentaminen ET- koulutus/T3/ Tapio Malinen.
TUOTTAVAA YRITYSTEN PALAUTTEENHALLINTAA Suomen Yrittäjät Yrittäjyysalan tutkintotoimikunta Yrittäjäkoulutuksen vaikuttavuus.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Täydennyskoulutuksen verkostomalli – Vaihe I - II OSAAVA - ohjelma
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Terho Salo Infra 2010 –kehittämisohjelman aloitusseminaari.
Koulunkäynti alkaa noin 7-8v Peruskoulu, ammattikoulu, Jns.
Kokkolan ammattiopisto
Aija Hietanen, Savonia-ammattikorkeakoulu
E STEETTÖMYYDEN LIITTÄMINEN NYKYISTÄ TIIVIIMMÄKSI OSAKSI KAAVAPROSESSIA Heini-Sofia Luotola
Päivi Koski-A. Suomalais-venäläinen koulu
INFRA-ALAN TIETOMALLIOSAAMINEN Tietomallit Mallipohjainen (engl. Model-based) Tiedon käsittelyn soveltamistapa, jossa esim. tuotetta kuvataan.
Eurooppalaiset haasteet huippuosaamiselle Hannu Takkula Euroopan parlamentin jäsen, Kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan varapuheenjohtaja.
Harjoitustyö Rässe Ryhmä ja ajankohta Tässä harjoitustyössä suunnitellaan Yritys oy:n tilausjärjestelmä. Harjoitustyön tavoitteena on tehdä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valintaperusteiden mallintaminen
Hyvä yliopisto-opetus – vastuullisen opettajan ja opiskelijan roolit Elin Fellman-Suominen Åbo Akademi Pedaforum
Standardisointi Mikko Huuskonen, OTT, dos Neuvotteleva virkamies, TEM.
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Valtakunnallinen seminaari , Helsinki Insinöörikoulutuksen kehittäminen - Haasteet ja yrityselämä - Insinöörikoulutus ja opettajuus.
- Osallistuvan median menetelmien ja työkalujen kehittämishanke.
KIRKONPALVELIJAN TYÖNOHJAUS
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
Pks-ravan kelpoisuusvaatimusten tulkintaohjeet ja jatkotoimenpiteet FISEssä niiden johdosta Marita Mäkinen.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Ari Maunuksela Toimitusjohtaja/Rehtori
Digitaalisen infran täydennyskoulutus
Infra-alan ammattikorkeakouluopetuksesta

Extrication& new technology
KANSAINVÄLINEN YHTEISTYÖ
Nuoret ja työlainsäädäntö
Projektinhallinta ja opiskelu
Keskeiset lyhyen aikavälin osaamiskapeikot Lapissa
RAKENTAMISTEKNIIKAN TUTKINTO-OHJELMAT
TIETOJENKÄSITTELYN OPETUS AMMATTI-KORKEAKOULUISSA
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Jatkuuko rakentaminen, jos suunnittelijoita ei ole tarpeeksi? 19. 3. 2013 Matti Siimes SIIKON oy

Siikon Oy Turkulainen LVIA –alan suunnittelutoimisto Päätoimialana energiatehokas lämpö-, vesi-, ilmastointi-, teollisuusputkisto- ja rakennusautomaatiosuunnittelu. Suunnitteluryhmällä kokemusta jopa 40 vuotta. Pitkä kokemus, uusin mahdollinen teknologia sekä nuoret suunnittelijat yhdessä takaavat laatua. Lisätietoja www.siikon.fi SIIKON oy

Osaamis- ja rekrytointihaastekyselyn huomioita LVIA -suunnittelualalla on puutetta osaavista rakennusautomaatiosuunnittelijoista. Automaatiota opetetaan omana alanaan, harva automaatioalan opiskelija on kiinnostunut rakennus- tai kiinteistöautomaatiosta siinä määrin, että erikoistuisi ja tekisi uravalinnan tämän perusteella. LVIA -alan opinnoissa aihetta ei käsitellä kovin syvällisesti ammattikorkeakouluissa tai teknillisissä yliopistoissa. Paloteknisiä asioita tulisi myös opettaa enemmän; palonrajoitusta, materiaalivalintoja, savunpoistoa yms. SIIKON oy

Osaamishaasteet vastavalmistuneiden rekrytoinnissa Yritysten asenteet - valmistunut opiskelija ei ole valmis työntekijä, eikä ole tarkoituskaan. Oppilaitoksissa ei opeteta työntekoa, vaan pyritään antamaan parhaat mahdolliset eväät työntekoon. Työ opitaan tekemällä ja kokemalla. SIIKON oy

Osaamishaasteet vastavalmistuneiden rekrytoinnissa Vastavalmistuneet opiskelijat ovat usein nopeita oppimaan vielä valmistumisen jälkeenkin. Teknillisiin yliopistoihin myös pakollista työharjoittelua. Tällä hetkellä voi valmistua diplomi-insinööriksi viettämällä opiskeluaikaiset 5 kesää kaupan kassalla. SIIKON oy

Uuden työntekijän hallitsemat ohjelmat ja tekniset haasteet Oppilaitoksissa tulisi käyttää useita suunnittelu- ja/tai mitoitusohjelmia. Kun käytetään vain yhtä ohjelmaa, se saattaa vaikuttaa asenteisiin siinä määrin että tuleva työpaikka valitaan käytetyn ohjelman perusteella. Kun ohjelma on asennettu ja käytettävissä edes muutamalla oppilaitoksen työpisteellä, ohjelmatoimittaja voi mainostaa korkeakoulua yhteistyökumppanikseen, sillä ko. ohjelma on asennettuna korkeakoulun koneille. SIIKON oy

Uuden työntekijän hallitsemat ohjelmat ja tekniset haasteet Vaikka ohjelmat on käytettävissä, se ei tarkoita että niitä käytetään, opetetaan tai edes osataan opettaa. Koulutusohjelmapäälliköt vastaavat tähän, ettei ole aikaa tai resursseja opettaa useampaa ohjelmaa. Tämän tulisi muuttua. SIIKON oy

Projektityöskentely Kyselyssä projektityöskentelytaitoja ei koettu tärkeäksi. LVIA -suunnittelussa lähes jokainen kohde on projekti, jossa on useita osapuolia. Tässä tarvitaan projektityöskentelytaitoja, ja ymmärrystä myös muiden osapuolten tarpeista. SIIKON oy

Suunnittelijoiden pätevyydet ja koulutustaso Suunnittelijoiden pätevyyksistä (AA, A, B, C) on tähän asti päättänyt paikallisen rakennusvalvonnan viranomainen tulkitsemalla rakentamismääräyskokoelman osaa A2. Tätä tulisi yhtenäistää siten, että pätevyyksistä päättäisi valtakunnallinen viranomainen; ts. käytäntö kaikkialla sama. Tällä hetkellä isoja eroja eri kuntien välillä. SIIKON oy

Suunnittelijoiden pätevyydet ja koulutustaso 1. 6. 2013. alkaen erillisen energiatodistuksen antamiseen vaaditaan erillinen pätevyys. Pätevyystenttejä järjestää Fise Oy, joka päättää ja hallinnoi pätevyyksiä. Koska rakennusmääräyskokoelmien määräykset ja ohjeet ovat viranomaisten velvoittavia määräyksiä, jotka on ilmoitettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien mukaisesti, tulisi myös kaikkia rakentamisen ja suunnittelun pätevyyksiä valvovan tahon olla myös viranomainen. esim. ajokorteissa liikenteen turvallisuusvirasto, Trafi, vastaa kuljettajantutkintojen järjestämisestä ja ajo-oikeuksien myöntämisestä. Miksi rakennusalalla eri tavalla? Fise Oy:n pätevyydet hyviä markkinalähtöisiin ja vapaaehtoisiin asiantuntijapätevyyksiin – ei viranomaisten valvoittamiin. SIIKON oy

Jatkuuko rakentaminen, jos suunnittelijoita ei ole tarpeeksi? Jatkuu – keinot päästä päämäärään vain vaihtuvat. Suunnittelutyö siirtyy sinne, missä on osaamista ja työvoimaa (Baltia, Itäeurooppa, Aasia). Myös kokonaisvaltainen elementtirakentaminen voi siirtyä ulkomaille SIIKON oy

Jatkuuko rakentaminen, jos suunnittelijoita ei ole tarpeeksi? Kun suunnittelutyö siirtyy ulkomaille, haasteeksi muodostuu Suomen olosuhteet sekä paikalliset viranomaismääräykset. Muodostuu konsultointiin ja laadunvalvoltaan erikoituneita yrityksiä, jotka johtvat suunnittelua ja toimivat siltana ulkomaisten suunnittelijoiden ja projektinjohdon välillä. SIIKON oy

Kiinassa useita valmiiksitehtyjä ”prefab” –kohteita elementeistä. Videossa 30-kerroksinen hotelli työmaalla luovutusvalmiiksi 15-päivän aikana. Video (Youtube / 30-Story building built in 15 days) SIIKON oy

Kiitos Kysymyksiä? SIIKON oy