Oikeus liikkua maastossa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
UUSI AJOKORTTILAKI 2013 Muutokset lyhyesti.
Advertisements

MOOTTORIKELKKAILU Moottorikelkkasafari on suosittu retkeilymuoto silloin, kun on tarve liikkua maastossa usean kelkan ryhmässä. Ryhmäkelkkailu poikkeaa.
Työaikalain soveltaminen, ylityö ja sen korvaaminen
Opettele liikennesäännöt
LUJAA LAATUA??.
LUVALLISET POISSAOLOT
Turvallisesti rautatieym-päristössä
Nummenpakan koulun aurajoen yksikön järjestyssäännöt
Seinäjoki Johtaja Markku Tornberg MTK
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
Työkaluja ajokyvyn arviointiin
Vesa Lehtelä Jäsenjärjestöpäivät
Tieliikenneonnettomuudet Salon seudulla Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
Turvallisesti harrastuksiin Vinkkejä nuorten ryhmien ohjaajille ja vanhemmille.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Kalastuslain kokonaisuudistuksesta järjestöpäällikkö Risto Vesa Kalatalouden Keskusliitto.
Nopeuden säätely ja automaattivalvonta Olli Hintikka Liikenne- ja viestintäministeriö
Työturvallisuus ja sairastuminen
VIHERALUEIDEN TILAPÄISET MAANKÄYTTÖLUVAT
Logistiikkaseminaari Jyväskylä, Laajavuori KULJETUSYRITYSTEN, VARASTOJEN JA TERMINAALIEN HYVÄKSYMISMENETTELY Virpi Rossi Johtava terveystarkastaja.
TYÖAIKAAN LIITTYVIÄ SÄÄDÖKSIÄ JA SÄÄNNÖKSIÄ
Luetaanpa lakia V syksyllä tuli useita yhteydenottoja ja muita tietoja maiden käytön epätietoisuudesta Mitä laki sanoo?
PALVELULAIN VIRANOMAISIIN KOHDISTUVAT VELVOITTEET Mikko Holm Sisämarkkina- ja kuluttajapolitiikan ryhmä 4. marraskuuta 2009.
Pidä pelivaraa moottorikelkkailija
Tietoturvallisuus osa 6
Ohjeistus työntekijätiedoista
Laki sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista
Yksityisteiden avustukset 2012 Kunnossapitoavustus Perusparannusavustus.
Tieliikenneonnettomuudet Kokkolassa Kokkolan liikenneturvallisuussuunnitelman päivitys 2011.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
Salaojateknikoiden neuvottelupäivät , Hyvinkää Kehitysinsinööri Heikki Pajula, SYKE Ojitusten riita-asiat.
ELÄINSUOJELULAKI 2 luku Eläintenpito P33 § Yleiset periaatteet Eläimiä on kohdeltava hyvin eikä niille saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä. Tarpeettoman.
Vastaava hoitaja.
Riihimäen kaupunki vesihuollon kehittämissuunnitelma
Esityksen sisältö Tähän esitykseen on koottu tietoja Salon kaupungin alueella vuosina ja vuosina tapahtuneista poliisin tietoon tulleista.
Tieliikenneonnettomuudet Someron kaupungin alueella vuosina Salon seudun liikenneturvallisuussuunnitelma 2010.
ELÄINSUOJELUASETUS Eläinten pitopaikka P11 § Yleiset vaatimukset Eläimen pitopaikka sekä pitopaikan rakenteet ja laitteet on suunniteltava, rakennettava.
Arvioverotus VML 27§.
HARMAA TALOUS TILAAJAVASTUU KÄÄNNETTY ARVONLISÄVERO ASt 2015
Turvassa Tiellä 2015 Kansallinen tieliikenneturvallisuuskampanja
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Sosiaalihuoltolaki.
Loviisan liikenneturvallisuussuunnitelma LIIKENNEONNETTOMUUDET.
Rasitteet Aune Rummukainen Kevät Rasite Voidaan perustaa kiinteistön hyväksi joitakin rasitetyyppejä voidaan perustaa myös kunnan hyväksi = Oikeus.
Laki raskaudenkeskeytyksestä vuodelta 1970 Lakisääteinen aikaraja 12 rv, myöhemmin lupa tarvitaan terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta Suomessa ei.
Pyöräilyn turvallisuus Lasse Kämpe Espoon ympäristökeskus.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Liikennekasvatuksen vuosikello Honganpalon koulu Raahe 2016.
Vesiliikennelaki 1 luku Yleiset säännöt Oppikirjan sivu § Lain tarkoitus lain tarkoitus on edistää vesiliikenteen turvallisuutta ja ehkäistä vesikulkuneuvojen.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (1 – Liikenteen pysäyttäminen) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun liikenne joudutaan pysäyttämään tietyissä tapauksissa.
Tekijänoikeudet Terhi Kairala Myhipk14A. Mitä se tarkoittaa? Tekijällä on oikeus kirjalliseen tai taiteelliseen teokseensa jota säädetään kansalaisissa.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (3 – Työ ajoradalla) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun työkoneet tai muu kalusto on sijoitettuna joko osittain tai.
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (2 – Liikkuva työ) Näitä mallikuvia tulee käyttää silloin kun työ on luonteeltaan liikkuvaa, esim. kaapeleiden auraaminen.
AMPUMARATAVASTAAVA Ampumaratalaki 763/2015 Jorma Riissanen
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (5 – Työ kevyenliikenteenväylällä) Näitä mallikuvia käytetään kun työskennellään kevyenliikenteenväylällä. Kevyenliikenteenväylät.
Kalastuksenvalvojan kelpoisuusvaatimukset ja hyväksymismenettely - keskeiset asiat Kalatalouden Keskusliitto.
Yksityisyys on lapsen(kin) perusoikeus Ke Yläneen Yhtenäiskoulu Eeva Valjakka Asiantuntijalakimies, OTT.
Katualueen ilmaisluovutusvelvollisuus omaisuuden suojan kannalta
OHJEITA MALLIKUVIEN KÄYTTÖÖN (6 – Työ risteysalueella)
Tutkija Heikki Harri Onnettomuustutkintakeskus
Kotikunnan rekisteröinti maistraatissa
ALUEELLINEN TIETOIMITUS
Uskonnonvapaus - Suomessa perustuslaissa säädetty uskonnon ja omantunnon vapaus - positiivinen uskonnonvapaus: oikeus harjoittaa uskontoa ja kuulua uskonnolliseen.
Mopot/Mopoilu.
TIETURVA 1 1. Johdanto 2014.
Puutavaranippujen purkaminen junavaunusta
TIEN YLITTÄMINEN.
Sterilisointilaki Niko 3c 2014.
Rekan ratissa istuu isiä ja äitejä
Esityksen transkriptio:

Oikeus liikkua maastossa Moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua maastossa maa-alueella ilman maanomistajan tai -haltijan lupaa. Valtion omistamille maille luvan myöntää Metsähallitus Erityislupaa ei tarvita virallisilla moottorikelkkareiteillä, omalla tai hallitsemallaan maa-alueella ja jääpeitteisillä vesialueilla liikuttaessa.

moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ei saa liikkua eikä sitä saa pysäyttää tai pysäköidä maastossa maa-alueella ilman maan- omistajan tai -haltijan lupaa. Jokaisella on oikeus liikkua jääpeitteisellä vesialueella, siten kuin siitä säädetään vesilaissa, jollei tämän lain säännöksistä muuta johdu. Jos liikkumiseen tai toimintaan tarvitaan vesialueen omistajan tai haltijan lupa, yhteisen vesialueen osakaskunnan suostumuksesta päätetään yhteisaluelain mukaisesti. Jos kysymys on yleisestä vesialueesta, luvasta päättää se viranomainen tai valtion laitos, jonka hallinnassa alue on.

Ajo-oikeus Moottorikelkkaa saa kuljettaa 15 vuotta täyttänyt henkilö. Moottorikelkkaa ei saa luovuttaa alle 15-vuotiaan kuljetettavaksi Säädetty ikävaatimus ei koske moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa ajettaessa yksinomaan yleiseltä liikenteeltä eristetyllä työmaalla taikka tehdas-, satama-, varasto-, kilpailu- tai muulla vastaavalla alueella. Virallisella kelkkareitillä, tietä ylitettäessä tai poikkeustapauksessa tiealueella ajettaessa tarvitaan vähintään T-luokan ajokortti

Maasto- ajoneuvon käyttö tiellä Maastoajoneuvoa ei saa käyttää tiellä. Moottorikelkalla saa kuitenkin ylittää tien tai sillan. Moottorikelkkaa saa kuitenkin erityistilanteissa tarpeellista varovaisuutta noudattaen tilapäisesti kuljettaa tiellä käyttäen tällöin ensisijaisesti tien auraamatonta osaa.

Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan tiellä yleisnimityksenä yleistä ja yksityistä tietä, katua, rakennuskaavatietä, moottorikelkkailureittiä, toria sekä muuta yleiselle liikenteelle tarkoitettua tai yleisesti liikenteeseen käytettyä aluetta. Maastoajoneuvoa ei saa käyttää tiellä. Kelkalla saa kuitenkin ylittää tien (ei moottoritien tai –liikennetien yli) tai sillan. Jos suoritettava kuljetustehtävä tai maaston olosuhteet tekevät maastossa liikkumisen kohtuuttoman vaikeaksi taikka jos sitä on pidettävä tien turvallisen ylittämisen kannalta tarpeellisena, moottorikelkkaa saa kuitenkin tarpeellista varovaisuutta noudattaen muutoinkin tilapäisesti kuljettaa tiellä käyttäen tällöin ensisijaisesti tien auraamatonta osaa.

Rattijuopumussäännökset koskevat myös moottorikelkkailijaa – maastossakin Rattijuopumuksen raja on 0,5 promillea ja törkeän rattijuopumuksen raja on 1,2 promillea alkoholia veressä. Huumeilla nollaraja, poikkeuksena lääke jota käyttää lääkärin määräyksestä (ei saa heikentää ajokuntoa).

Nopeusrajoitus Moottorikelkan suurin sallittu nopeus maastossa maa- alueella on 60 km/h. Jääpeitteisellä vesialueella suurin sallittu nopeus on 80 km/h. Mikäli moottorikelkkaan on kytketty reki, jossa kuljetetaan henkilöitä, on suurin sallittu nopeus maastossa kuitenkin enintään 40 km/h. Reki ja siihen liittyvät asiat

Suojakypärän käyttö Moottorikelkan kuljettajan ja kyydissä olevan matkustajan on ajon aikana käytettävä malliltaan hyväksyttyä suojakypärää, jollei hänen sairautensa tai vammansa taikka muu erityinen syy sitä estä. Kuljettajan velvollisuus on huolehtia, että alle 15-vuotias lapsi käyttää suojakypärää. Kypäräpakko koskee myös avonaisessa reessä olevaa matkustajaa Poikkeuksen kypäräpakosta muodostavat eräät ammattiryhmät kuten esim. poron- ja metsänhoitotehtävissä olevat

Poikkeukset suojakypärän käyttövelvollisuudesta Tieliikennelaissa säädetty velvollisuus käyttää suojakypärää ei koske: kolmipyöräisen mopon, kolmipyörän, kevyen nelipyörän eikä nelipyörän kuljettajaa ja matkustajaa, jos ajoneuvo on varustettu umpinaisella ohjaamolla, turvavöin ja suojakaarella tai -katoksella varustetun kaksipyöräisen moottoripyörän ja mopon suojakaaren tai -katoksen suojassa olevaa kuljettajaa ja matkustajaa, invalidimoottoripyörän tai invalidimopon kuljettajaa, liikenteen valvonnassa tai muussa virkatehtävässä olevaa, jos kypärä haittaa tehtävän suorittamista, moottoripyörän ja mopon tarkastusta suorittavaa katsastajaa, poronhoito- tai metsänhoitotehtävissä, energiansiirto- tai televerkostotöissä taikka verkontarkastustehtävissä olevaa moottorikelkan kuljettajaa ja matkustajaa, umpinaisessa perävaunussa olevaa moottorikelkan matkustajaa, museomoottoripyörän, -mopon ja -moottorikelkan käyttäjää erityisesti järjestetyn ajotapahtuman aikana.