Asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo Opetushallitus

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Riitta Karusaari Koulutuspäällikkö Lapin matkailuopisto
Advertisements

VAAKA-hanke OPH:n terveiset • Koulutuksen järjestäjän tulee varmistaa, että työnantaja on tehnyt työturvallisuuslain mukaisen työn vaarojen.
Yli puolella metsäteollisuuden henkilöstöstä tekniikan alan koulutus LÄHDE: EK:n palkkatilasto, 2. neljännes 2012.
1. YHTEYDENOTTO PROJEKTIIN Opiskelija, opo, opettaja tai koulutuspäällikkö ottaa yhteyttä projektipäällikköön (=La-To –opo) 2. POHDINTA MONIAMMATTIL- LISESSA.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Opisopimuskoulutuksen laadun kehittäminen
2/2009 Ohjelmaesittely: Leonardo da Vinci We Mean Business! Kansainvälinen harjoittelija Erasmus - tai Leonardo da Vinci -ohjelman avulla Katriina.
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
Osaamisen ja sivistyksen asialla AMK-vieraskielisen koulutuksen yhteishaku Annika Grönholm Harek/YO-opas syystapaaminen
LAAJENNETTU TYÖSSÄOPPIMINEN 2+1 MALLI
R INNAKKAISOHJELMIEN IDEAT JA OIVALLUKSET, RYHMÄ 2 M YÖTÄTUULESSA – TOIMINTAA JA TULOKSIA AMMATILLISEEN KOULUTUKSEEN Kari Laine
AJANKOHTAISTA AMMATILLISESSA JA AIKUISKOULUTUKSESSA
Mukana olevat paikkakunnat ja toimijat
ENO - ennakoiva ohjaus työelämässä
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
4. Opiskelijan osaamisen arviointi työpaikoilla
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Minna Taivassalo-Salkosuo, Opetushallitus
TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUSOHJELMAN PERUSTEET 2 OV Aineisto koottu Heli Korkiakosken ( ) materiaalista.
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
KAARINA KANGAS SOSIAALI- JA TERVEYSALA
Osaava Verso III Ammatillisten opettajien osaamisen ennakointi ja osaamisen kehittäminen verkostoissa, sosiaalisen median toimintafoorumeissa sekä koulutusorganisaation.
Yleiskatsaus toimialan näkymistä Ennakointikamari Asiantuntija Hannu Hakala Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry.
Jämsän ammattiopisto, aikuiskoulutus
Oulun seudun ammattiopisto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ”KSHJ” eli Oppijan verkkopalvelukokonaisuus Mikä se on ja miten se tehdään? Joonas Mäkinen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen peruskoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 1 klo – Opetusneuvos.
Suomen oppisopimuskoulutuksen järjestäjät syysseminaari Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Kuopio Lea Lakio.
Erilaiset opiskelijat samassa opetusryhmässä Nitoja –projekti Omnia 11
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi TYÖPAIKALLA JÄRJESTETTÄVÄ KOULUTUS – opas ammattikoulutuksen järjestäjille Erityisasiantuntija, Minna Taivassalo-Salkosuo,
Opintopolku.fi tilannekatsaus
Näytöt Kiipulan ammattiopiston puutarhatalouden yksikössä
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Laajennettu työssäoppiminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinnossa Itsearviointi Tiivistelmä tuloksista.
Osaamisen ja sivistyksen asialla Kansainväliset yhteistohtoriohjelmat Opetusneuvos Carita Blomqvist.
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Osaajaksi Kareliassa o Monialaista oppimista ja kehittämistä o Laadukas opetus o Hyvät valmiudet työelämään  Sitä kautta pystyt kehittymään alasi asiantuntijaksi.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
INTIA VERKOSTO JA SKILLS Lajipäällikköpäivät Tapio Kattainen.
OPISKELIJAN ITSEARVIOINNIN OHJAUS. ITSEARVIOINTI PERUSTUU SÄÄDÖKSIIN  opiskelijan itsearviointia säätelee laki ammatillisesta koulutuksesta (2005) 
TOP-LAAJA Prosessialan pt. Hotelli-, ravintola ja cateringalan pt.
VALMA Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus
© KAINUUN AMMATTIOPISTO Laajennetun työssäoppimisen kokeilut Jatkohanke – Kainuun ammattiopisto
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kooste kotitehtävien vastauksista Kotitehtävä 5 – Tarjonta ( )
AMMATILLISTEN OPETTAJAKORKEAKOULUJEN YHTEISHAKU
Arvioijien valinta ja tutkintosuoritusten arviointi
LAAJENNETUN TYÖSSÄOPPIMISEN 2+1-MALLI Sähköala. Laajennetun työssäoppimisen 2+1malli  tarjoaa vaihtoehtoisen tavan ammatillisen perustutkinnon suorittamiseen.
Opiskelijatilastointi Ammatillinen peruskoulutus, 5647 opiskelijaa Lukiokoulutus, 375 opiskelijaa Oppisopimuskoulutus, 1039 opiskelijaa Huom!
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Yhteistutkinnoista myönnettävät todistukset Opetushallitus ja opetus- ja kulttuuriministeriö päivittivät marraskuussa.
Korkeakoulu pohjoisen Suomen tarpeisiin –7 850 opiskelijaa mukaan lukien n. 90 ulkomaista tutkinto- ja 180 vaihto-opiskelijaa n. 50 maasta aikuisopiskelijaa.
Tiedon ja tiedon käytön merkitys työelämän arjessa tänään ja huomenna Marjo Huovinen-Tervo Ylihoitaja Kainuun maakunta –kuntayhtymä, Sosiaali-
Tavoitteen asettaminen: tunnusluvut 1 Toteutuma 2007 Toteutuma 2008 OPM tavoite v Tavoite 2012 Lukuvuodessa vähintään 45 op suorittaneiden.
TAO, Turun Ammattiopistosäätiö
Yksilölliset opintopolut oppisopimuskoulutuksessa
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Todennetun Osaamisen Rekisteri TOR-Projekti Esa Keränen
Yhteishaun periaatteelliset muutokset 2006 Muutokset vuoteen 2005 verrattuna: yksittäiset arvosanat otetaan pääsääntöisesti ylioppilastodistuksesta lukion.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Korkeakoulu pohjoisen Suomen tarpeisiin –7 850 opiskelijaa mukaan lukien n. 90 ulkomaista tutkinto- ja 180 vaihto-opiskelijaa n. 50 maasta aikuisopiskelijaa.
Mitä arviointiin liittyvät muutokset tarkoittavat? Työpaikkakouluttajahanke Omniassa
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Uudet laaja-alaiset tutkinnot
Miten edesauttaa erityistä tukea tarvitsevien nuorten siirtymistä ammatilliseen koulutukseen ja työelämään? Seija Eskola Validia Ammattiopisto.
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Yhteishaku 2017 tunnuslukuina
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö

OSAAMISTA TYÖELÄMÄN TARPEISIIN
Esityksen transkriptio:

Asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo Opetushallitus 19.1.2012 OPPIMISYMPÄRISTÖJEN TURVALLISUUSOPPAIDEN UUDISTAMINEN ERI KOULUTUSALOILLA Asiantuntija Minna Taivassalo-Salkosuo Opetushallitus 19.1.2012

Uudistuksen tarpeellisuus /ajankohtaisuus Tutkinnon perusteet ovat uudistuneet Alakohtaiset säädösmuutokset yms. Työn vaarojen selvittämisen sekä arvioinnin näkökulma puuttuu Huomioidaan monipuolisesti ne oppimisympäristöt, joissa alan koulutuksissa liikutaan Vastuut ja velvoitteet (työnantaja, oppilaitos, opiskelija/työntekijä) Mahdolliset erot koulutuksen järjestämismuodoissa tulisi myös ottaa huomioon, esim. oppisopimus

Turvallisuusoppaissa huomioitava Voimassa olevat säädökset Koulutuspoliittiset linjaukset Työelämän tarpeet

Kenelle? Opettajat ja opiskelijat sekä tutkintotilaisuuksien suunnittelijat ja arvioijat Laajasti hyödynnettävissä, koska työelämässä samat periaatteet työturvallisuudesta PT+AT+EAT -näkökulmat yhdistäen Tärkeää, että julkaisut ovat helppolukuisia / selkokielisiä

Sähköalalle SETI:n toimintaohje työ-, sähkötyö- ja sähköturvallisuustöiden koulutuksissa http://setifi.asiakkaat.sigmatic.fi/doc/esitteet/Sahkoalan_toisen_asteen_perehdyttaminen.pdf

Aikaisemmin laaditut työssäoppimisen työsuojeluoppaat http://www.oph.fi/julkaisut/2005/tyossaoppimisen_tyosuojelu_hiusala http://www.oph.fi/julkaisut/2005/tyossaoppimisen_tyosuojelu_kauneudenhoitoala http://www.oph.fi/julkaisut/2006/tyossaoppimisen_tyosuojelu_kemianteollisuus http://www.oph.fi/julkaisut/2004/tyossaoppimisen_tyosuojelu_kone_ja_metalliala http://www.oph.fi/julkaisut/2006/tyossaoppimisen_tyosuojelu_laboratorioala http://www.oph.fi/julkaisut/2006/tyossaoppimisen_tyosuojelu_luonto_ja_ymparistoala http://www.oph.fi/julkaisut/2006/tyossaoppimisen_tyosuojelu_maatalousala http://www.oph.fi/julkaisut/2006/tyossaoppimisen_tyosuojelu_pintakasittelyala http://www.oph.fi/julkaisut/2001/tyossaoppimisen_tyosuojelu_rakennusalan_ja_talotekniikan_perustutkinnoissa http://www.oph.fi/julkaisut/2003/tyossaoppimisen_tyosuojelu_sosiaali_ja_terveysalan_perustutkinnossa http://www.oph.fi/julkaisut/2008/tyossaoppimisen_tyosuojelu_liiketalouden_perustutkinnossa http://www.oph.fi/julkaisut/2007/tyossaoppimisen_tyosuojelu_puutarhatalouden_perustutkinnossa

Aikataulut ja projektiryhmien yhteyshenkilöt Koordinaatio, sari.tappura@tut.fi sop. 31.12.2013 Vesi- ja ympäristöhuolto Vesihuollon osuus maija-liisa.kuusela@ael.fi sop. 29.2.2012 Ympäristöhuollon osuus, esa.leinonen@sykli.fi sop. 30.4.2012 saakka Rakennusala juha-ville.makinen@eduvantaa.fi sop. 30.4.2012 saakka Prosessiala (kemia, paperi, biotekniikka, saha ja levy) taisto.kuula@lappia.fi Marata arja.virkkunen@kao.fi Hius- ja kauneudenhoitoala nina.raki@omnia.fi Kumi- ja muovi (Salpaus) Humanistinen ja kasvatusala reima.virkkala@kpedu.fi Sopimus tulossa Sote Sähkö? Kone- ja metalliala Yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala Viestintäala

Yhteinen työskentelyalusta http://turvallisuusoppaat.wikispaces.com/

Muuta Arjen turvallisuus osa opiskelua – riskiverkko oppimisympäristöjen kehittämishanke www.riskiverkko.com Testaajatunnukset MinnaT_S VillaPerho1 Lisätietoja Koulutusvastaava Petri Riento petri.riento@winnova.fi http://www.slideshare.net/Nappiparisto/riskiverkko