1 Lähtökohdat ja kehitystyö Mikkelissä Suomen Urheiluarkisto ei ota vastaan sähköisiä asiakirjoja. Koulutusta antaa Mikkelin ammattikorkeakoulu. Sen tavoitteena.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Toimintaympäristö
Advertisements

Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Tietoturvallisuuden huonetaulu
Kuntamarkkinat Helsinki
Yhteistyössä Tietohallinto liikunnassa ja urheilussa
To start press the space bar. Nimien poiminta, tarkastus, ja temppeliin toimittaminen PAF 5.2 ja TempleReady-ohjelma.
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
© Logica All rights reserved Sosiaalialan tietoteknologian käytön edistäminen Pohjois-Karjalassa - maakunnan ja Logican välisessä yhteistyössä Pirjo.
AVAINTURVALLISUUS Teemu Janger.
© 4L Training & Consulting Oy Dokumenttien sujuva ja tehokas käsittely – MVT.
Tietoturva, 2 ov
For learning and competence Kuinka käytän sähköistä Optima- ympäristöä – perusteita tutkintotoimikuntien Optima- työskentelylle Tim Lamminranta
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
VMware workstation. VMware •Virtual Machine •Yhtiö perustettu vuonna 1998 •1999 julkaisi ensimmäisen tuotteen: VMware for workstations •2001 tuli VMware.
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Yhteinen asiakaspalvelu
ARKISTOLAITOKSEN STRATEGIAN 2015 PÄÄKOHDAT. Arkistolaitoksen toiminta-ajatus Arvot Visio Keskeiset strategian tavoitteet Toteuttamisen keskeiset keinot.
NUORISOVAIHTO Heikki Koivisto YEC outwards YEC for Belgium, Estonia, Latvia, Lithuania,The Netherlands, USA/PE & MI
Määräaikaiset työsuhteet Työvoiman työssäolo iän mukaan 2011 Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimuksen 2011 aineisto Akavalaiset.
KUVANKÄSITTELY kuva digitaaliseksi muokkaus, käsittely
Kansallinen digitaalinen kirjasto. 2 Kansallinen digitaalinen kirjasto –hankkeen tausta Kansalliset linjaukset velvoittavat kirjastojen, arkistojen ja.
 Tärkeämpää kuin arvaatkaan 1. Et ole ehkä koskaan tarvinnut varmistuksia, mutta… …ennemmin tai myöhemmin se tapahtuu sinullekin. 2PowerPoint harjoitus.
Maailman johtavana metsäklusterina vuoteen 2030 Suomen metsäklusterin tutkimusstrategia.
Henri Kesti Myllytulli Mytlpt-09E ◦ Virus on haittaohjelma, joka on tehty tuhoamaan ja häiritsemään tietokonetta ja sen tiedostoja ◦ Jokaisessa.
Puh PowerPoint-esitys amk-opinnoista ja uudesta hakukäytännöstä sisältää 25 erilaista diaa vaatii.
Varmuuskopiointi Valtteri, Simo My-tlpt09e Varmuuskopiointi Varmuuskopioinnilla yleensä tarkoitetaan tapahtumaa, jossa jokin tärkeä tieto kopioidaan.
Satakunnan ammattikorkeakoulu | Kirjastopalvelut Satakunta University of Applied Sciences | Library Services AMK-kirjastojen Finna-päivä LAMK, Fellmannia.
© Ahlstrom SIL Puheenjohtajapäivät Jukka Helminen Vaasa,
Miten turvata infraosaaminen 2020 Turku
Seurantalojen korjausavustuksen sähköinen haku - pikaohje Sähköisessä hakupalvelussa on kullakin sivulla ohjeita hakemuksen tekemiseen. Joissakin kohdissa.
KDK-asiakasliittymä – ajankohtaista Syyskuu 2010 Kristiina Hormia-Poutanen.
HAJAUTTAMISEN IDEAA SEPPO RÄSÄNEN SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU TERVEYSALA, KUOPIO Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op.
Elektronisten aineistojen käyttöoikeudet - FinELib lisenssisopimukset.
Professori Pekka Kauppi, Bio- ja ympäristötieteiden laitos, HY: Miksi yliopistotutkija tallentaa julkaisuarkistoon? JULKAISIJAN ILTAPÄIVÄ 2007 Julkaisuarkistojen.
Uudistuva intranet Henkilöstötoimikunta Riitta Lehtonen Juhani Lassander.
Modulaatio ja koodausTimo Mynttinen1 Salaus ja tietoturva Salauksiin ja niiden purkamiseen erikoistunut tieteenala on nimeltään kryptologia (cryptology).
Julkaisijan iltapäivä Helsingin yliopistossa
ELEKTRA - kotimaisia tieteellisiä artikkeleita sähköisessä muodossa Alustus Vapaa pääsy tieteelliseen tietoon -seminaarissa Jyrki Ilva
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Tiesitkö ?? Oodilla on kaksi tukipuhelinnumeroa ja kaksi sähköpostiosoitetta WinOodi -asiat: Puh WebOodi -asiat:
INTERNET ja ROTARY Piiri 1420 Piirineuvottelu ROTARY INTERNATIONAL PIIRI 1420 PIIRINEUVOTTELU INTERNET JA ROTARY Jaakko Castrén Lauttasaaren.
03/24/11Metropolia Ammattikorkeakoulu
Kansallinen digitaalinen kirjasto Opetusministeriön kirjastopäivät Minna Karvonen.
Linux-järjestelmät (A271227) Gentoo Linux -käyttöjärjestelmä Petri Keltanen TI07.
VARMUUSKOPIOINTI Näin tehdään Varmuuskopiointi Mac OS X 10.5 Leopard Serverillä, mutta varmuuskopiointi tehdään samalla tavalla myös muissa Mac OS X- käyttöjärjestelmissä,
KITKA-PROJEKTI ? MIKÄ, MISSÄ MENNÄÄN ? Niitä ja näitä NELLIstä KITKA 2-projektikoordinaattori Virva Soikkeli.
Sähköinen ylioppilaskoe, Digabi-verkko ja Abitti- koejärjestelmä Digivirtaa lukiokoulutukseen Virtapiikki-koulutus Imatra
Suunnittelun lähtötiedot hallintaan rakennusprojektin alussa Kirsti Saarremaa EPSHP.
TIETOTURVA INTERNETISSÄ. MITÄ ON TIETOTURVA? Tietoturvalla pyritään suojaamaan yritykselle tärkeitä tietoja ulkopuolisilta. Tietoturvalle on asetettu.
Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opinnäytteiden pitkäaikaissäilytys Ajatuksia Kansallisarkiston, Kansalliskirjaston ja korkeakoulusektorin yhteistyöhön.
Eps2 / arkistolaitos
Tietoturva Internetissä
Tietoturva internetissä
Tervetuloa vanhempainiltaan!
Rotarysäätiö Mitä Future Vision Plan merkitsee klubeissa? Klubin yhteistyösopimus (MOU) Tähän muistiinpanoja Syysseminaari Apurahojen hallinnointia koskeva.

Tietoturva.
TIETOTURVALLISUUS.
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Sähköisten viranomaisaineistojen arkistoinnin ja säilytyksen palvelukokonaisuus Työsuunnitelma
Linnea Luokkanen Myelpt14B
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
RYHMÄN NIMI? MITÄ RYHMÄ TEKEE? MISSÄ ? MILLOIN? YHTEYSTIEDOT ?
Selaimen pikanäppäimet
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
PowerPoint-esitys korkeakoulujen opiskelijavalinnoista 2020-
Ajankohtaista julkisista hankinnoista
<Hankkeen nimi>
Tärkeämpää kuin arvaatkaan
Esityksen transkriptio:

1 Lähtökohdat ja kehitystyö Mikkelissä Suomen Urheiluarkisto ei ota vastaan sähköisiä asiakirjoja. Koulutusta antaa Mikkelin ammattikorkeakoulu. Sen tavoitteena on kehittää sähköistä asiointia, arkistointia ja digitointia.

2 Arkistolaitoksen VAPA-hanke VAPA = Sähköisten asiakirjojen vastaanotto- ja palvelujärjestelmä: Luotettava siirto, tieto- palvelu ja aineiston säilyminen. Tarkoitettu rekistereiden ja tietokantojen pitkäaikaiseen säilytykseen. Käyttöön vuonna 2010.

3 Arkistolaitoksen VAPA Lähde:

4 Yleisohjeet sähköisestä aineistosta •Tulosta pysyvästi säilytettävät asiakirjat. •Ota tiedostoista varmuuskopioita. •Huomioi ohjelmien ja tallennusvälineiden vaihtuminen.

5 •Tietokoneen kovalevy, verkko ja tallennusvälineet eivät sovellu asiakirjojen pysyvään säilyttämiseen. Cd-romin käyttöikä 2-? vuotta. •Muistitikun käyttöikä? •Asiakirjojen digitointi skannaamalla tai kuvamaalla vaatii jatkuvaa käyttöohjelmien muutosten seuraamista eli konvertointia.

6 Järjestöjen sähköiset asiakirjat •Kirjeenvaihdon tilalle sähköpostit. Järjestön toimintaa liittyvät keskeisimmät sähköpostit tulostettava. Erota virkaan tai toimeen liittyvät kirjeet yksityisistä. Logon liittäminen virkakirjeeseen. •Älä sekoita virka tai toimikirjeeseen yksityisasioita.

7 •Tiedotteiden ja järjestölehtien tilalle omat kotisivut. Varo vanhojen toiminnallisten tietojen tuhoamista lisättäessä uutta aineistoa ja päivittäessä sivuja. •Varminta on tulostaa pysyvään säilytykseen tarvittavat tiedot paperille. Kopioi nämä tiedot ensin omaan tiedostoon ja tulosta kokonaisuuksia. Muista merkitä asiakirjan synty tai ainakin poistopvm.

8 Sähköinen arkisto •Sähköinen arkisto soveltuu vain lyhytaikaiseen asiakirjojen säilytykseen. •Järjestön sitouduttava: ohjelmien ja laitteiden muuttuessa siirtämään pysyvästi säilytettävät asiakirjat uuteen toimintaympäristöön. •Siirrossa varottava asiakirjojen katoamista ja tiedon muuttumista.

9 Sähköisessä arkistossa varmistettava: •Asiakirjojen eheys, laatu, käytettävyys, todistusvoima, muuttumattomuus, saatavuus, säilyminen ja luottamuksellisuus. Asiakirjoihin on liitettävä riittävät kuvailutiedot. •Vähintään kaksinkertainen varmuuskopiointi ja kopioiden sijoittaminen eri paikkoihin.

10 Mitä pitäisi tehdä? •Arkistonmuodostussuunnitelma: laatijana Suomen Urheiluarkisto ja järjestö itse. •Tiedonhallintasuunnitelma: laatijoina Suomen Urheiluarkisto, järjestö ja tekninen toteuttaja, joka huolehtii järjestelmien muutostyöt, päivitykset ja asetukset. •Syntyvien asiakirjojen suuri määrä vaatii järjestön omaa ennakkoseulontaa.

11 Ennakkoseulonnassa huomioitava asiakirjo- jen elinkaari: •Aktiivinen vaihe = asiakirjan käyttö •Passiivinen vaihe = tallennus •Arkistointi = Tiedettävä, onko asiakirja säilytettävä määräaikaisesti vai pysyvästi

12 Oleellista on: •Kaaoksen sijaan suunnitelmallisuutta asiakirjojen hallinnointiin. •Käyttäjähallinta: ketkä henkilöt tekevät, lisäävät, muuttavat tai poistavat tietojärjestelmissä olevia asiakirjoja. •Tärkeää on, että tiedossa on, kuka arkistoi sen yhden kappaleen asiakirjasta pysyvään säilytykseen.

13 Urheilujärjestön kotisivut Artikkeliarkistosta plussaa. Miten varmistettu, että tiedot siirtyvät jatkossa, kun kotisivuja uudistetaan? Miten varmistettu tietojen säilyvyys, jos palvelin ja muut järjestelmät kaatuvat?

14 Urheilujärjestön kotisivut Kehuja siitä, että Kuopion Maratonin tulokset ovat sähköisesti tallella vuosina 2003–2008. Miten näiden tietojen säilyminen on varmistettu?

15 Loppuihan se vihiroonkin! •Kiitos mielenkiinnosta! •Yhteydenotot lisätietoja varten toivottuja: puh