Diabeteshoitotyön osaaminen

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
FinDM II - tutkimus ja Diabeteksen kustannukset Suomessa - tutkimus
Advertisements

Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kansallisen opetustoimen tietomallin vaatimukset korkeakoulujen tietomallille.
Diabeetikoiden hoidonohjauksen laatukriteerit
TEKNOLOGIAOSAAMISEN JOHTAMINEN Kajaanin ammattikorkeakoulu • Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu 1 Ohjelma on tarkoitettu amk- insinööritutkinnon suorittaneille,
Suomen sairaanhoitajaliitto ry Tehy ry
S OSIAALIALAN T YÖNANTAJAT RY 1 Kohti hyvinvoivaa Suomea Sosiaalialan Työnantajat ry:n linjauksia tulevalle hallituskaudelle
Diabetes maailmassa 2012 Yli 300 miljoonaa ihmistä.
Tabusta seksuaalisuuden asiantuntijaosaamiseen
Konsulttinuoret Toimintasuunnitelma
Valtakunnallinen kielikoe
Rastor Oy, Itä- ja Pohjois-Suomen yksikkö
Opiskelijan arviointi työpaikalla
KORKEAKOULUN JA TYÖELÄMÄN UUSI TOIMINTAKONSEPTI Riitta Konkola.
PIRAMKin opetussuunnitelmien muutosprosessi
Diabro Dehko alueellisena hankkeena. Tausta •Diabro on alueellinen diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisprojekti, joka toteutettiin kolmessatoista.
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Diabeetikoiden hoitotyytyväisyys Suomessa. Taustaa •Kansallisen diabetesohjelman, Dehkon, yhtenä tavoitteena on, että diabeetikot hallitsevat omahoidon,
Suomalainen koulutusjärjestelmä
LÄHIHOITAJAKOULUTUS tutkinnon laajuus 120 ov
Ammattikorkeakoulujen TKI-toiminta Kuinka rajata ja määritellä TKI-opintopisteet? Kaisu Piiroinen.
Kaikki erilaisia –kaikki samanarvoisia
Sairaanhoidon osaaminen on arvokasta! - jatkohanke Lahden diakonian instituutti Vuorikatu LAHTI.
Yhteishankintakoulutuksesta apua rekrytointiin
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Lasten diabeteksen hyvän hoidon laatukriteerit
Apteekkien diabetesohjelma
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
Stadia-Dehko. Taustaa Vuonna 2001 aloitettiin diabeetikoiden hoidonohjaukseen keskittyvä moniammatillinen valinnainen opintojakso Opintojakson tavoitteena.
Laurea/AS/2003 Ohjauksen osaaminen Mahdollisuus vastata ohjauksen tarpeisiin tasapuolisuus oikeudenmukaisuus taloudellisuus tavoitteellisuus.
Diabeetikon hyvän hoidon laatukriteerit. DEHKO:n toimenpidesuositus Maassamme otetaan käyttöön yhtenäiset diabeteksen hoidon laatukriteerit, jotka jokaisen.
Dehko Outokummun terveyskeskuksessa. Taustaa Paikallinen diabeteksen ehkäisyn ja hoidon tehostamisen kehittämisprosessi käynnistettiin vuonna Aluksi.
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
Aikuisdiabeetikkojen hoitovastuun jakautuminen ja hoitoyksiköiden sisäinen työnjako.
Vaasan yliopisto Erikoistumisopintojen kehittämispäivä Ilkka Virtanen Miksi erikoistumisopintoja akkreditoidaan? Erikoistumisopintolautakunnan.
Verkko-opetuksen laatuhankkeen kehitystyö 2006 VVYOP` Sari Koski-Kotiranta, Helsingin yliopisto
Kuinka asiakasta palvellaan hyvin? Näkökulmia yritysten tarpeiden tunnistamiseen ja oppilaitosten palveluiden kehittämiseen Salla Koivunen, Edupoli.
Tyypin 2 diabeetikoiden ryhmäohjausmalli. Taustaa Diabetesliitossa käynnistettiin vuonna 2001 Dehko- projektina tyypin 2 diabeteksen ryhmäohjausmallin.
Kliinisen hoitotyön asiantuntijuus
Diabeteksen aiheuttamat munuaissairaudet. Diabeetikoille tehdyt munuaisen siirrot vuosina
Opetussuunnitelmatyö - keskiössä OPSviestintä Katariina Alha Jyväskylän yliopisto
Akkreditointi tarkoittaa erikoistumisopintojen arviointi- ja rekisteröintiprosessia, jota Korkeakoulujen arviointineuvosto on toteuttanut vuodesta 1999.
AHOT Vaasan ammattikorkeakoulussa Lomakkeet ja ohjeet
VEIKKA Varhaiserityiskasvatuksen kehittäminen Karhukunnissa
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustusten tiedotustilaisuus Seppo Hyppönen Yksikön päällikkö Ammatillinen.
© Tehy ERITYISPÄTEVYYSJÄRJESTELMÄ Tehyn ja yhteistyöjäsenjärjestöjen yhteinen tuotos.
MAAKUNNALLINEN PALLIATIIVISEN HOIDON TÄYDENNYSKOULUTUSMALLI
ETELÄ-POHJANMAAN PERUSPALVELUOHJELMA 2030
Verkko-opetuksen laatu - käytännön kokemuksia laatutyöstä PedaForum -työpaja Sari Koski-Kotiranta, Annika Evälä,
Sairaanhoitajaliitto Terveydenhuoltohenkilöstö ja työtehtävien siirto ja vastuu Joensuu Katriina Laaksonen Suomen sairaanhoitajaliitto.
Sosiaali- ja terveysalan yksikkö, Oulu
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
© 2010 Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry. Ammatillinen koulutus Suomessa 2015 toimitusjohtaja Petri Lempinen Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys.
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
Diabetes (sokeritauti).
Aalto PRO Aalto-yliopiston täydennyskoulutusta Kyvykkyyksiä etsimässä PK-yritysten johtamisen haasteet Menestystekijöitä, henkilöstön kyvykkyyksien määrittelyä.
Pedagogiikan johtaminen – koulutuksen vaikuttavuus Espoossa Päivähoitoyksiköiden johtajien kokemuksia.
Oulun ammattikorkeakoulu. Sosiaali- ja terveysalan yksikkö Oulu ja Oulainen.
O PETUSMINISTERIÖ /Jukka Lehtinen / / 1. Ammatillisen koulutuksen tuloksellisuuden kehittäminen Koulutuspoliittisia tavoitteita:
Merja Jokela1 LAHDEN MALLI Merja Jokela Vastaava hammashoitaja Lahti.
STUDIO-projekti Toimintalinja 3: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta ja ohjauspalvelujen valtakunnallisella kehittämisohjelmalla.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Johtaminen, kehittäminen ja yrittäjyys
Sosionomin koulutus ja TKI-toiminta nyt ja 2025 Sosiaalialan verkostopäivät ylitarkastaja Sanna Hirsivaara.
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Yhdistävä tekijä. © Irene Vuorisalo 2017.
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Hoitotyön soveltaminen eri toiminta-alueilla
SAIRAANHOITAJA 210 OP Sairaanhoitajan osaaminen: Sairaanhoitaja osaa ratkaista hoitotyön ongelmia, tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa ja vastata.
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Diabeteshoitotyön osaaminen

Taustaa Terveydenhuollon nykyiset toimintakäytännöt, tietotaito ja käytettävissä olevat resurssit eivät tue parhaalla mahdollisella tavalla diabetesta sairastavan tavoitteellista ja pitkäjänteistä hoitoa ja hoidonohjausta. Diabeetikoiden määrä on niin suuri, että enää ei riitä organisaatioiden diabetesvastuuhenkilöillä olevat tiedot ja taidot, vaan yhä laajemman työntekijäjoukon tulee hallita diabeteshoitotyön perusosaaminen.

Diabeteshoitotyön perusosaaminen Sairaanhoitajan tutkinnon suorittaneet hoitotyön ammattilaiset Jokaisen sairaanhoitajan tulisi hallita peruskoulutuksen jälkeen perusdiabetesosaaminen: Ymmärtää tyypin 2 diabeteksen ehkäisyn perusperiaatteet Ymmärtää diabetesta sairautena Tietää diabeetikon hyvän hoidon tavoitteet Osaa ohjata diabeetikkoa peruspalvelujen käytössä Ymmärtää diabeetikon hoidonohjauksen perusperiaatteet ja osaa toteuttaa tavoitteellista asiakaslähtöistä diabeteshoitotyötä.

Diabeteshoitotyön erikoisosaaminen Diabeteshoitaja / Diabetesvastuuhoitaja Diabeteshoitotyön erikoisosaamista tarvitsevat diabetesvastuuhoitajina ja diabeteshoitajina toimivat henkilöt. Diabeteshoitotyön erikoisosaamista voi hankkia monesta eri lähteestä: Työkokemus diabeetikoiden hoidossa Diabeteshoitotyön ammatilliset erikoistumisopinnot Diabeteskeskuksen ammatillisen henkilöstön kurssit Sairaanhoitopiirien lisäkoulutus Kansainvälinen European Nurses Diabetes Collaborative University Program

Diabeteshoitajan toiminta Diabeteshoitajalla on diabeteksen hoidon erityisasiantuntemus. Hän osallistuu sekä kliiniseen hoitotyöhön, että sen kehittämiseen. Diabeteshoitaja toimii hoitotyön asiantuntijana hoitotiimissä. Hän suunnittelee, toteuttaa, arvioi ja kehittää diabeetikoiden hyvän hoidon toteutumista ja ennaltaehkäisevää työtä. Diabeteshoitaja edistää asiantuntijuudellaan paikallista ja alueellista yhteistyötä. Lisäksi hän toimii sovitusti voimavarana ja konsulttina yksikkönsä hoitohenkilökunnalle sekä yksittäisten diabeetikoiden hoitoa koskevissa kysymyksissä että diabeteshoitotyön laadun kehittämisessä.

Diabeteshoitotyön osaamisen kehittäminen Diabeteshoitotyön koulutusohjelma on ollut neljässä ammattikorkeakoulussa, jotka yhteistyössä Dehkon, Suomen Diabetesliitto ry:n ja Diabeteshoitajat ry:n kanssa ovat kehittäneet diabeteshoitotyön ammatillisia erikoistumisopintoja sisältöjä uudelleen luokittelemalla ja opintojaksoihin uudelleen sijoittamalla. Ammatilliset erikoistumisopinnot on pilotoitu kaikissa hankkeeseen osallistuneissa ammattikorkeakouluissa. Pilotointiin yhdistettiin myös vertaisarviointi, joka toteutui ammattikorkeakoulujen välisenä toimintana Opintosuunnitelman kuvaus tarkemmin Dehko-raportissa 2006:1; Diabeteshoityön osaamisen tehostaminen terveysalan koulutuksessa

Lopuksi diabeteshoitotyön perusosaamisesta Diabeteshoitotyön perusosaaminen määritelty ensimmäistä kertaa Perustutkintojen koulutuksen kehittämiseksi ammattikorkeakoulujen hankkeessa luotiin diabeteksen verkko-opintojakso yhteistyössä virtuaaliammattikorkeakoulun kanssa

Lopuksi diabeteshoitotyön erikoisosaamisesta Määritelty diabeteshoitotyön erikoisosaaminen, joka on edellytyksenä diabeteshoitotyön asiantuntijasairaanhoitajan osaamisen tunnistamisessa ja diabeteshoitaja-nimikkeen auktorisoinnissa Diabeteshoitotyön ammatillisiin erikoistumisopintoihin kehitettiin valtakunnallinen opetussuunnitelma, jonka avulla pystytään laajentamaan hoitotyöntekijöiden diabetesosaamista ja luomaan erikoisosaamista Hankkeessa todettiin lisäksi, että erikoistumisopintojen lisäksi käytännön työkokemus on tarpeen diabeteshoitajaksi pätevöidyttäessä

Lisätietoja hoitohenkilökunnan koulutuksesta ja osaamisesta löytyy useista eri DEHKO-raporteista. Diabeteshoitotyön osaamisen tehostaminen terveysalan koulutuksessa. Rintala T-M, Himanen O, Jokela K, Luukkanen M, Niittyniemi H, Nikkanen P ja Seppänen S. Dehko-raportti 2006:1. Diabeteshoitajien koulutus – esiselvitys. Tuomi J. Dehko-raportti 2003:2. Täydennyskoulutuksen lisääminen ja kehittäminen – vastaus Dehkon haasteisiin? Himanen O ja Ilanne-Parikka P. Dehko-raportti 2003:1.