Uusiutuvat energialähteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Vihreä sähkö.
Advertisements

Uusiutuvaa energiaa käyttävät lämmitysjärjestelmät pientaloissa
Juha Ikäheimo Pohjois-Savon ELY-keskus
Mistä puhutaan, kun puhutaan bioenergiasta?
ENERGiA JA iLMASTONMUUTOS
Aurinkoenergian mahdollisuudet
Kerrostalon matalaenergiaratkaisut 2010
Energiavuosi 2011 Kaukolämpö
Energiavuosi 2013 Kaukolämpö
Yritys • Kotipaikkana Haapavesi • Perustettu vuonna 2002 • Pääomistaja on Agronic Oy, joka on myös PK yritys • Kehittää uusiutuvien energiamuotojen käyttöä.
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
0 – ENERGIA MAHDOLLISTA TÄNÄPÄIVÄNÄ EIKÄ VASTA VUONNA 2020
Ilmastonmuutos ja energia
HE laiksi uusiutuvilla energialähteillä tuotetun sähkön tuotantotuesta
Uusiutuvan energian kuntakatselmus. päivämääräEtunimi Sukunimi, Motiva Oy Katselmustoiminta lähtee kansainvälisistä tavoitteista • Euroopan komission.
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
Bioenergian edelläkävijät Seurakunnat bioenergian edelläkävijöinä Kotimaisen energian käytön vaikutukset •Energian kulutustietoja saapunut vain vähän •3-4.
Kaukolämpö Suomessa Kaukolämmitys on luonnollinen suomalaisten taajamien lämmitysmuoto. Se pitää ympäristön puhtaana ja lisää asumisviihtyvyyttä. Kaukolämmitys.
8. Energiavarat.
PUU, TURVE JA BIOMASSA.
Bioenergian edelläkävijät - hanke. Bioenergian edelläkävijät TOIMINTA-AIKA – (Hankepäätös 2. ja ) Elinkeinojen kehittämishanke.
Maalämpö Kerää kallioperään, maaperään tai vesistöihin varastoitunutta aurinkoenergiaa ja geotermistä energiaa. Maalämpöpumppu tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa.
KAUKOLÄMPÖ ON KAIKKIEN ETU MYÖS SINUN
Uusiutuva energia ja Suomi Timo Juurikkala.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
n. 2,6 miljoonaa suomalaista asuu kaukolämpötaloissa
Luonnonvarat Ja Bruttokansantuote
Itä-Suomen EAKR-SKOM NSPA – Pohjoisen harvaan asuttujen alueiden politiikkalinjaukset Satu Vehreävesa ohjelmapäällikkö, Pohjois-Savo.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
Lämpö Lämpö on energiaa. Kappaleet voivat luovuttaa ja vastaanottaa lämpöenergiaa. Lämpöenergia voi myös varastoitua.
UUSIUTUVAT ENERGIANLÄHTEET
BIOENERGIA Osa uusiutuvista energialähteistä (kts. dia 2)
KIVIHIILEN KORVAAMINEN ENERGIAN TUOTANNOSSA
Ilmastonmuutos.
Vuorovesi.
Biopolttoaine Biopolttoaine on biomassasta eli eloperäisestä aineesta valmistettu polttoaine; Biopolttoaineesta saatavaa energiaa kutsutaan bioenergiaksi.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Rovaniemen voimalaitoshanke 120 MW S / 120 MW L Esisuunnittelu ja toteutus
4. Tulevaisuuden mahdollisuuksia energiantuotannossa.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.
Energiakatsaus Martti Kätkä Ryhmäpäällikkö.
PUUPOLTTOAINE. Puupolttoaine - Puupolttoaine on polttoaineena käytettävää biomassaa eli biopolttoainetta, joka on peräisin puun rungosta, oksista tai.
Aurinkoenergiailta Joensuu Uusiutuvan energian mahdollisuudet.
Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Tavoitteet 2010 FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.
Aurinkoenergia meillä ja muualla. Juulianna Ylisaukko-oja.
Puu energian lähteenä. Puu on huomattava uusiutuvan energian lähde Uusiutuvan energian lähteitä ovat tuuli, vesi, aurinko, maalämpö, peltojen ja metsien.
Jätteet energiantuotannossa. Miten jätettä tuotetaan? Me kaikki tuotamme jätettä joka päivä. Suomalainen tuottaa jätettä yli 500 kiloa vuodessa, josta.
Energiavuosi 2016 Sähkö Energiateollisuus ry.
Jukka Leskelä Energiateollisuus ry
Auringosta voimaa sähköautoon -seminaari
Hankkeen esiselvittelyn tausta
Uusiutuvan energian kuntakatselmukset Tampereen seudulla
Ilkka Reko, myyntijohtaja
Vuorovesi ja aaltoenergia
Energiantuotannon riskit/tulevaisuus s. 90
Tiivistelmä 12. Energian tuotanto ja käyttö
Tulevaisuuden energiantuotanto
Vesivoima Maria Roiko-Jokela, Milja Stenius, Aino Rasmus, Elisa Tirkkonen, Satu Astikainen.
Energian tuotanto ja ympäristövaikutukset
TUULIVOIMA Tuulivoima on tuulen liike-energian muuntamista sähköksi, yleensä tuuliturbiïnien pyörivien lapojen välityksellä, joka on peräisin auringon.
Energi, energiformer, energikällor
Pisara 6 Fysiikka ja kemia
Metsäteollisuus Aapo rantonen 8b.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Tuulivoima.
TYÖ JA ENERGIA Voima tekee työtä siirtäessään kappaletta yleensä jotain voimaa vastaan. Esim. Kitkaa vastaan  siirtotyö Painovoimaa vastaan  nostotyö.
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Energiavuosi 2017 Kaukolämpö
Case – esittely Emännänkatu 2, Kaarina
Energiavuosi 2018 Kaukolämpö
Esityksen transkriptio:

Uusiutuvat energialähteet Uusiutuvaa energiaa ovat aurinko-, tuuli-, vesi- ja bioenergia, maalämpö sekä aalloista ja vuoroveden liikkeistä saatava energia. Bioenergiaa ovat puolestaan puuperäiset polttoaineet, peltobiomassat, biokaasu ja kierrätyspolttoaineiden biohajoava osa.

Bioenergia Bioenergia on puhdasta ja ympäristöystävällistä uusiutuvaa energiaa, jota saadaan erilaisista biomassoista: esimerkiksi puusta, peltokasveista ja bioperäisistä jätteistä.

Lämpöpumput Lämpöpumppujen avulla siirretään maahan, kallioon tai veteen auringosta varastoitunutta lämpöenergiaa, jota käytetään rakennusten ja käyttöveden lämmittämiseen. Lämpöpumppujen toimintaperiaate on samantapainen kuin kylmälaitteissa, jotka ottavat lämmön ruokatavaroista ja siirtävät sen kylmälaitteen ulkopuolelle. Lämpöpumppu toimii vastaavalla tavalla kerätessään maaperään tai veteen varastoitunutta lämpöä ja siirtäessään sitä sisälle rakennukseen.

Tuulivoima Suomessa on runsaasti tuulivoiman tuotantoon sopivia alueita. Rannikko, meri ja tunturit ovat siihen parhaita. Selvitysten mukaan Suomen merialueilla tuulivoimapotentiaali on kymmeniä terawattitunteja vuodessa.

Aurinkoenergia Auringon energiaa on mahdollista hyödyntää paljon nykyistä enemmän sekä lämmön että sähkön tuotannossa Suomessa. Etelä-Suomessa jokainen neliömetri vastaanottaa vuoden aikana vaakatasossa laskettuna noin 1 000 kilowattituntia auringonsäteilyä. Vain keskitalvella joulu-tammikuussa, jolloin aurinko on matalalla tai kokonaan horisontin takana, auringon energiaa ei juurikaan saada talteen.

Vesivoima Vesivoima on merkittävin uusiutuva sähköntuotantomuoto Suomessa. Energiajärjestelmän toimivuuden ja käyttövarmuuden kannalta vesivoimalla on lisäksi erityinen asema säätöominaisuutensa vuoksi.Vesivoimalaitoksissa tuotetaan energiaa hyödyntämällä kahden eri vesitason välistä korkeuseroa. Vesi virtaa alas turbiinin kautta. Turbiini pyörittää generaattoria, joka muuntaa veden energian sähköksi.

Lämpö- ja voimalaitokset Öljyn hinnan kallistumisen vuoksi pienten bioenergialla toimivien lämpölaitosten määrä on voimakkaassa kasvussa. Ilmastonmuutoksen hillitsemiseen tähtäävät toimet edellyttävät lähivuosina uusiutuvan energian käytön merkittävää lisäämistä, joten öljyä käyttäviä laitoksia tullaan jatkossakin muuttamaan tai uusimaan bioenergialla toimiviksi.

Uusiutuvan energian käyttö Suomessa Uusiutuvan energian käytössä Suomi kuuluu EU-maiden kärkijoukkoon yhdessä Ruotsin, Latvian ja Itävallan kanssa. Ruotsissa ja Itävallassa uusiutuvan energian tuotannosta merkittävä osa on vesivoimaa. Suomessa painopiste on selkeästi puussa ja bioperäisissä kierrätyspolttoaineissa.