Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat."— Esityksen transkriptio:

1 Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

2 Suomi on bioenergiamaa Meillä on käytössämme monipuolinen energiantuotannon järjestelmä ja runsaasti omia uusiutuvia energialähteitä Kotimaisen energian saatavuus ja toimitusvarmuus on hyvä Kotimaisen energian hintakehitys on vakaa verrattuna tuontipolttoaineisiin, joihin kohdistuu useita globaaleja riskejä Vaikka kotimaisten energialähteiden käyttöpotentiaali on huomattavan suuri, on niiden osuus energiastamme vain 25 %, kun tuontipuun osuus otetaan huomioon Paikallisilla polttoaineilla voidaan tuottaa huomattava osa tarvitsemastamme lämpö- ja sähköenergiasta sekä osa liikenteen polttoaineista Paikallisilla biopolttoaineita ovat puu, turve, biokaasu, peltoenergialla, biopolttonesteet ja biopohjaiset kierrätyspolttoaineet FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

3 Primäärienergia v.2004 ja biopolttoaineet Puuperäiset polttoaineet Turve Peltobiomassat Biokaasut Biopolttonesteet Bioperäiset kierrätys- polttoaineet (REF) FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

4 Biopolttoaineet Suomessa FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

5 Tavoite: Metsähaketta 5 milj. kuutiometriä vuonna 2010 Kansallinen tavoite on nostaa metsähakkeen käyttö 5 milj. kuutiometriin vuonna 2010 Risupaketin (2002) lisävarat tarvitaan, jotta energiapuun käyttö kasvaa Päästökauppa kannustaa bioenergian käyttöön: taloudellisilla ohjauskeinoilla energiantuotantoon on ohjattava jalostuksen kelpaamaton puu ja peltoenergia FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

6 Toimet puuenergian käytön lisäämiseksi Sähkön tuotantotuki metsähakkeen osalta: tuotantotuen tasoa nostetaan ja / tai yhdistetyssä tuotannossa metsähake tulisi voida kirjata ensisijaisesti sähköntuotannon polttoaineeksi Kestävän metsätalouden rahoituslain energiapuun korjuu- ja haketustukien laajentaminen (HE 174/2004 mukaan) ja ko. tukimäärärahojen lisääminen Kantojen noston tuen laajentaminen myös talvileimikkojen osalta sekä varojen käytön uudelleenohjeistaminen Metsänomistajien hakkaaman energiapuun hankintatyö kokonaan verovapaaksi FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

7 Kemera –varojen hyöty FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry. Kemera -energiapuuta korjattiin vuonna 2004 yhteensä 570 000 m3, jonka lämpöarvo on 1,2 TWh Tämän energiamäärän tuottaminen öljyllä olisi aiheuttanut 336 000 tonnia CO2-päästöjä. Päästömarkkinoilla ostettuna tämä olisi maksanut 6,72 miljoonaa euroa (20 euroa/t) Kemera -varoja käytettiin 4,67 milj. euroa Säästöä 2 milj. euroa valtion varoja Samalla: saatiin 25 000 hehtaaria metsään tuotantokuntoon ja korvattiin tuontipolttoaine kotimaisilla puulla ja työllä

8 Turve korvautuu kivihiilellä ja tuontisähköllä Päästökauppa vähentää turpeen käyttöä 30 %: turvelauhde korvautuu tänä vuonna tuontisähköllä ja kivihiilestä tehdyllä lauhdesähköllä Noin 20 lauhdetuotantoon pystyvän laitoksen osalta menetetään yhteensä 1300 MW sähköntuotantokapasiteettia, enimmillään runsaat 3 TWh sähköä, ja soihin tehdyt investoinnit Turvealan työpaikoista menetetään syrjäseuduilla 1200 henkilötyövuotta Eduskunta päästökauppalain hyväksymisen yhteydessä edellytti, että turpeen kilpailuasema energialähteenä ei saa heikentyä FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

9 Toimet turpeen käytön vakiinnuttamiseksi Turpeen kilpailukyvyn varmistaminen kansallisella päätöksellä päästökauppa-markkinatilanteessa. Energiaturpeen kilpailukyky ja asema sekä CHP- että lauhdetuotannossa on varmistettava energia- ja ilmastostrategiassa tasolle 25 TWh vuodessa CHP -tuotannossa on mahdollista löytää turpeen käyttötason säilyttävä kehitystie samalla kun puun ja peltobiomassojen käyttöä tavoitteiden mukaan lisätään Sähköntuotannon huoltovarmuuden ylläpitämiseksi ja työllisyyssyistä on perusteltua mahdollistaa kotimaiset tukiratkaisut turpeella tuotetun lauhdesähkön kilpailukyvyn säilyttämiseksi Turpeen CO 2 -päästökerroin on tarkistettava ja korjattava huomioimalla sitä koskevat elinkaaritutkimukset FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

10 Päästökauppasektorin ulkopuolella on mahdollisuuksia Kotimaisten kilpailukykyä pienkiinteistö- ja lämpökeskussektorilla voidaan parantaa Itävallassa pelleteillä 10 % alv, Suomessa 22 % Monissa maissa pelleteille, hakkeelle ja pilkkeelle kiinteistökokoluokan investointiavustus Suomessa valmistetuista pelleteistä 80 % vientiin: päästövähenemä menetetään Ruotsissa asennettiin 15.000 pellettipoltinta vuonna 2004, Suomessa tuhat Biopohjaiset liikennepolttoaineet käyttöön Päästökaupan ulkopuolisessa lämmöntuotannossa > 1MW:n laitoksissa käytetylle metsähakkeelle sähkön tuotantotukea vastaava tuki FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.

11 Muut toimet bioenergian käytön lisäämiseksi KTM, MMM ja YM:n uusiutuvien energialähteiden rahoitusta on lisättävä: investointituet energiayrityksille ja yksityisille kiinteistönomistajille, alan viestinnän resursseja on lisättävä Bioliikennepolttoaineselvitys eduskunnalle, biopolttoaineautojen maahantuonnin ja taloudellisen käytön hallinnollisten esteiden poistaminen Pilottilaitoksille tarvitaan merkittävä investointituki, jotta uuden teknologian käyttöönotto vauhdittuisi Peltoenergian tuotantomahdollisuudet otetaan käyttöön MMM:n Peltoenergiajaoston suositusten mukaisina Investointiavustukset lämpöverkkoihin ja biopolttoaineiden erikoiskalustoon: haketus- ja murskauskalustot ja polttoaineterminaalit uuden teknologian turve- ja peltoenergian tuotantokalusto FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat ry.


Lataa ppt "Bioenergia, Suomen kansallinen voimavara Konkreettisia toimia energia- ja ilmastostrategiaan FINBIO ryPuuenergia r.y.Turveteollisuusliitto ry.Suomen turvetuottajat."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google