Muistisairaudet alkoholin varjossa Loppuseminaari

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kysely vertaistuen kehittämisen tarpeista. 1. Millainen rooli vertaistoiminnalla ja vertaistuella on yhdistyksenne missiossa ja visiossa?
Advertisements

Mission Gallup 08 nettikyselyn yhteenveto. Jeesus tunnetuksi kautta maailman Taustatietoja • 446 vastaajasta 38% (m) ja 62% (n) • Vapaakirkollisia 84%
Puun alla Ei elämä aina hymyile, ei näytä kauniita kasvojaan. Toisinaan pilvilinnat pirstoutuvat, rojahtavat korkeuksistaan kovalla kolinalla. Vaan hetken.
Toimintaympäristö
Tutkimus- ja kehitystoiminta vuonna 2009 T&K-keskus, Sirpa Nypelö Tilastointitiedot perustuvat WebHansan taloustietoon.
“Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen” -NOPS – hankkeen alueseminaari Laurea Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn.
NOPS – hanke Terveyden edistämisen osaamisen kehittyminen NOPS -hankkeessa Essi Koskinen, Mira Mantila ja Veera Lehtonen SHB08SN
1 Ostopaikkakysely Heli Rauman Anu Simonen. 2 Kyselyn toteutus •Riihimäen kotitalouksiin lähetettiin yhteensä 2780 kyselyä •Kotitaloudet valitsimme postinumeroiden.
Ammattiopiston nuoren terveyden edistäminen NOPS – hankkeen alueseminaari NOPS, Nuoren työ- ja toimintakyvyn edistäminen ammattiopistoissa.
OMAISHOIDON TUKI Omaishoidon tuki KOKONAISUUS, joka muodostuu seuraavista osista: Hoitopalkkio Lomituspalvelut Muut palvelut.
Kotihoidon laskenta Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Anu Kemppainen TOP-valmentaja Verkostotapaaminen Helsinki
Koulutus ja viestintä yhteistyön välineinä Siru Aura, ohjelmavirkailija, tiedotus ja koulutus Pohjoisen ja etelän kuntien yhteistyöohjelma p ,
Jukka Vehviläinen / DiaLoog Omia polkuja ammatillisessa koulutuksessa Omapolku-hankkeen päätösseminaari
NYKYTILAKARTOITUS HANGOSSA - KOTIHOIDON ASIAKKAAN KÄYTÖSSÄ OLEVAT APUVÄLINEET JA TULEVAISUUDEN APUVÄLINETARPEET HENKILÖKUNNAN ARVIOIMANA (TOTEUTUS VIIKOT.
Nuorten liikuttamista vuodesta 2003 Jorma Fisk
Lähihoitajaksi kouluttautuminen
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
NOPS – hanke Hyria Karankatu 3-5 NOPS -seminaari
Miksi tärkeä? Yliopiston tehtävät lähtökohtana Tiedostaminen, analyysi – mitä YVV:llä tarkoitetaan? Yhteiset vai eriytyneet kriteerit: -ks. Ritsilä ym.
HAASTATTELUTUTKIMUS HÄMEENLINNASSA •KOTIPALVELU •naisia 7, miehiä 2 •keski-ikä 85,4 vuotta •naimisissa 2, leski 4, naimaton 2, eronnut 1 •OMAISHOIDON TUKI.
Mielikuvat ja odotukset senioritaloista
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
Kuntien paikkatietoseminaari 7. 2
Suomen kieli ja viestintä YAMK-koulutuksessa Vastuuopettajien AC-kokous / Tarja Ahopelto Suvi-työryhmän ja Osku-hankkeen tuotoksia.
Ohjaustarvearvio ja ohjaustarve kartta/ Ryhmänohjaajan näkökulma
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2013
Laajennettu työssäoppiminen Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Työpaikkaohjaajille suunnattu kysely keväällä 2011 Alustavia tuloksia.
I.R.O. Research Oy vee 10/2000 Mediakäyttö Käyttää vähintään kerran viikossa Tytöt ja pojat *) Kirjat (esim. romaanit, lasten- ja nuortenkirjat)
Näin järjestät tapahtumia ja koulutusta ViSiOn kanssa Ville Ylikahri
Satakunnan ammattikorkeakoulun Liiketalous Rauman henkilöstön ja Rauman talousalueen yritysten yhteistyön selvittäminen ja kehittäminen Enni Karvinen.
Tutkimuksen taustaa  Aula Research Oy toteutti poliittisten vaikuttajien parissa tutkimuksen julkisista palveluista Suomessa ja Euroopassa – Tutkimuksen.
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Työurien tukeminen kuntaorganisaatiossa: hyvästä tahdosta käytännön toimiin Raija Ranta Kaupunginkanslia / Hallintopalvelut.
Päihdehuollon huumeasiakkaat 2012 Martta Forsell Tuula Nurmi.
Sosiaalinen kuntoutus
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
Naisten päihdetyön päivät kätilö Satu Viinikainen
Opossum-projektin Ohjausryhmä Ari Markkula Projektitutkija.
Oulu ALO-luokka 12kyl, 4pys Tuomari: Tytti Lintenhofer Kyl:
Jukka Vehviläinen, DiaLoog AMMATTISTARTIN SEURANTA VUONNA 2010 Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä toteuttaa hankkeen, jonka aikana (v. 2010) suunnitellaan.
Päiväkeskustoiminnan tutkimushanke Sininauhaliitto Tutkija Aki Rogel.
NOPS – hanke LbD –arjen onnistumisia Leppävaara Projektipäällikkö, lehtori Pirkko Rimpilä-Vanninen NOPS Projektipäällikkö.
Nuorissa = voimaa, vahvistetaan sitä! Voimakas –projekti
AIKUISPOTILAIDEN LÄHEISTEN KOKEMUKSIA HOITOTYÖNTEKIJÖILTÄ SAADUSTA TUESTA TtM Minna Aura Pro gradu -tutkielma
Tornion kaupungin etsivä nuorisotyö
Eväitä hyvän perhehoidon rakentamiseen – vahvaksi työssä ja kumppanuudessa Perhehoitajien ja kuntaedustajien 2. työtapaaminen Arvokas elämä –hanke /Paula.
Varsinais-Suomen ja Satakunnan Muistiluotsi
VANHUSTEN ELÄMÄNHALLINNAN TUKEMINEN PALVELUOHJAUKSELLA
A VOIN PÄIVÄTOIMINTA K OIVUKYLÄN PALVELUTALOON Toimintataikurit Taija, Sari, Kati, Sini ja Hanna.
Suomen Lääkäriliitto | Finnish Medical AssociationLääkärit Suomessa | Physicians in Finland Tilastotietoja lääkäreistä ja terveydenhuollosta 2014 Statistics.
LAHDEN KAUPUNGIN NUORISOPALVELUT Alue- ja kouluyhteistyötä 2012.
Sosiaalihuollon laitos- ja asumispalvelut 2011 Päivi Tossavainen Raija Kuronen.
Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palvelut
Asiakkaiden osallisuuden lisääminen sosiaalityössä SOS-hanke
Kotihoidon laskenta Riikka Väyrynen Raija Kuronen.
Laajennetun työssäoppimisen kokeilussa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus Työssäoppiminen laajenee - laajeneeko ohjaus ja tuki?!?
Oppisopimus nuorille, onnistuuko? Nuorten kokemuksia ja näkemyksiä Susanna Miettunen
Sisältö Hankkeen tausta, tarkoitus, tavoite ja tulokset Terveystottumuksiin vaikuttaminen Toimenpideohjelmat: tupakkatuotteiden ja päihteiden käytön vähentäminen.
Armi – arkiohjauksen malli Paremmin arjentaidoin ja opintojen kautta työelämään Marika Lius ja Katja Bergström.
Mitä Veturointi on? Veturointi-toiminnassa valmennetut kokemusasiantuntijat (Veturit) toimivat nuorten tukena itsenäistymisen elämänvaiheessa. Kohderyhmät:
Kotihoidon asiakkaat marraskuussa 2015
Syömishäiriöliitto - SYLI ry, ALUESYLI
Näkemyksesi on arvokas – Ryhdy sosiaalityön kokemus- asiantuntijaksi!
Pete & Turre (Petri Hälikkä ja Mikko Turtiainen)
Ylihyvää elämää Vaasan kotihoidon strategia
Esityksen transkriptio:

Muistisairaudet alkoholin varjossa Loppuseminaari 12:00 Avaussanat ja yllätys esiintyjät 12:15-13:00 Projektin kolme vuotta 13:00-13:30 Kahvi 13:30-14:30 Köyhyys ja huono-osaisuus hyvinvointivaltiossa Tutkija Jouko Karjalainen, THL 14:30-15:30 Muisti ja Päihteet. Psykiatrian erikoislääkäri Silja Runsten, Turun psykiatria 15:30 Päätössanat

MUISTISAIRAUDET ALKOHOLIN VARJOSSA Sari Mäkinen Sari Nyrhinen

Mistä kaikki alkoi? RAY:n rahoitus 1.4.2011 alkaen Kolme vuotinen hanke Kaksi työntekijää Toiminta-alue Salo ja Somero Yhteistyökumppanit Salon kaupungin kotihoito sekä Salon A-klinikka

Projektin tavoitteet: Asiakkaat Oli kehittää henkilöille, joilla on alkoholin suurkulutuksesta johtuva muistihäiriö/ muistisairaus, kohdistettua ryhmä- ja yksilötoimintaa, joka antaisi mahdollisuuden lisätä arjen hallinnan taitoja, parantaa toimintakykyä, vahvistaa osallisuutta sekä antaa mahdollisuuden sosiaalisiin kontakteihin ja virkistymiseen. Toiminnalla pyrittiin luomaan vaihtoehto juomiselle ja tukemaan kotona asumista mahdollisimman pitkään. Antaa tietoa muistista ja aivoterveydestä.

Tavoitteiden saavuttaminen asiakaspalautteen perusteella Tiedon saaminen muistista ja aivoterveydestä: Vastaajista 80% oli sitä mieltä, että tieto on lisääntynyt paljon tai erittäin paljon. Vertaistuki ja sosiaaliset kontaktit: Vastaajista 85,7% oli sitä mieltä, että on lisääntynyt paljon tai erittäin paljon. Osallisuus: Vastaajista 60% oli sitä mieltä, että lisääntynyt paljon tai erittäin paljon.

Projektin tavoitteet: Ammattilaiset Oli tiedon lisääminen ammattihenkilöiden keskuudessa niin, että muistisairaudet pystyttäisiin erottamaan alkoholin aiheuttamista oireista ja muistisairaus voitaisiin asianmukaisesti tutkia ja hoitaa. Muistisairauksien ja hoidettavissa olevien muistihäiriöiden tutkimuksiin ja hoitoon ohjaamiseen tarvitaan yhtenäinen ohjeistus ja käytäntö.

Tavoitteiden saavuttaminen ammattihenkilöstön palautteen perusteella Tiedon lisääminen muistista ja aivoterveydestä: Vastaajista 68,7% oli sitä mieltä, että tieto on lisääntynyt erittäin paljon. Tiedon lisääminen alkoholin vaikutuksista muistiin ja aivoterveyteen: Vastaajista 90,5% oli sitä, mieltä että tieto on lisääntynyt erittäin paljon. Muisti tutkimuksiin ja hoitoon ohjaamisen tiedon lisääntyminen: Vastaajista 74,9% oli sitä mieltä, että tieto on lisääntynyt erittäin paljon.

Projektin tavoitteet: Suuri yleisö Lisätä tietoisuutta alkoholin ja päihteiden vaikutuksesta muistiin ja aivoterveyteen suuren yleisön keskuudessa.

Projektin toiminta Yksilöllinen tuki: kotikäynnit, konsultointi, muistin testaukset, ohjaus. Yhteisiä yksilökäyntejä tehtiin kotihoidon, A-klinikan, Vammaispalveluiden, Terveyspalveluiden ja Halikon sairaalan työntekijöiden kanssa. Muutama yhteydenotto myös suoraan omaiselta. Ryhmätoiminta: oma ryhmä, A-klinikan toimintakeskusten muistipeliryhmät, Anjalansalon päihdekuntoutuskeskuksen muisti-infot sekä vierailut vertaistukiryhmissä. Ammattihenkilöstö: pienryhmäkoulutukset, seminaarit ja tuki. Suuri yleisö: Tapahtumat, messut, terveyspäivät yms.

2011 YKSILÖLLINEN TUKI Tehtiin 21 käyntiä 2012 YKSILÖLLINEN TUKI Yksilöllisen tuen käyntejä tehtiin 67. 2012 säännöllistä yksilöllistä tukea tarvitsevia oli 9. Miehiä oli 5 ja naisia 4. 2013 (kevät) YKSILÖLLINEN TUKI Yksilöllisen tuen käyntejä tehtiin 56

2011 RYHMÄTOIMINTA kertoja oli yhteensä 14 2011 RYHMÄTOIMINTA kertoja oli yhteensä 14. Ryhmissä oli yhteensä 103 asiakaskäyntiä 2012 RYHMÄTOIMINTA Järjestettiin yhteensä 62 kertaa. Ryhmissä oli yhteensä 305 asiakaskäyntiä. 2013 RYHMÄTOIMINTA Ryhmiä, joissa oltiin mukana oli 52 ja ryhmissä oli yhteensä 423 asiakas käyntiä

2011 KOULUTUKSET Työntekijät pitivät itse 4 koulutusta 2011 KOULUTUKSET Työntekijät pitivät itse 4 koulutusta. Koulutuksissa oli yhteensä 94 osallistujaa. 2012 KOULUTUKSET Työntekijät pitivät 34 koulutusta. Koulutuksiin osallistui 446 eri henkilöä. Luentokiertue, 5 tilaisuutta Salon ammattiopistoille + lukiot. Luennoille osallistui 960 16 -19 -vuotiasta nuorta + opettajia. 2013 KOULUTUKSET Työntekijät pitivät 10 koulutusta. Koulutuksiin osallistui 111 eri henkilöä.

Projektin tapahtumia Avausseminaari 11/2011 Projekti esittelyjä myös Tampereella sekä Kaarinassa Artikkeli MEMO –lehteen syksyllä 2012, luettavissa www.muistiasiantuntijat.fi ->MEMO-lehti -> 3/2012 Useita luentoja sosiaali- ja terveysalan oppilaitoksissa Muistitehtävä ohjaaja koulutus projektin juurruttamiseksi Vierailuja: Waltti, Salon mielenterveys seura, SRK yms. MUISTIPÄIVÄT keväällä 2013 toimintakeskuksissa ja Somerolla

Projektin tuotokset Lupaavat käytännöt: Muistitehtäväohjaaja koulutus sekä toiminnallinen Muistitehtävä ryhmä Muistitehtävä kansiot, toiminnallisten ryhmien toteuttamiseksi MUISTITEHTÄVÄ ryhmien juurtuminen A-klinikan toimintakeskuksiin. Opinnäytetyönä Turun AMK:n sh-opiskelijat tekivät terveysnettiin sivut aiheella: alkoholinkäytön vaikutukset ikääntyvän muistihäiriöihin

Projektin tulokset Projektin vaikutuksia arvioitiin koko projektin ajan. Työntekijät tekivät itsearvioinnin projektin etenemisestä kolmen kuukauden välein, palautetta kyseltiin puoli vuosittain ohjausryhmältä, asiakkailta sekä yhteistyökumppaneilta. Myös suullinen palaute kirjattiin. Syksyllä 2013 kerättiin laaja yhteistyökumppaneiden ja asiakkaiden palaute koko projektin ajalta

Tulokset Yhteistyökumppanien palautteessa (N=32)tuli esille: Lähes kaikissa vastauksissa kerrottiin muistiin liittyvän tiedon lisääntyminen, muistiasioiden laajempi huomioiminen ja tiedon alkoholin vaikutuksista lisääntyneen. Mikä on ollut tärkein hyöty projektin toimintaan osallistumisesta? ”Vaikean asian tuominen kentälle niin, että jokainen asiakas huomaa, ettei muistisairaus ole peikko” ”Muistiasioiden esiin nostaminen päihdetyössä” ”Omassa työssäni osaan havainnoida ja ohjata eteenpäin paremmin kuin ennen”

Asiakaspalautteessa (N=24) tuli esille, että asiakkaat kokivat ryhmät virkistäviksi, on saanut tietoa muistista ja aivoterveydestä sekä ryhmään osallistuminen on lisännyt henkistä hyvinvointia. ”vaihtelua yksinäisyyteen” ”olen alkanut ajatella enemmän muistiasioita ja jopa kehitellä muisti kikkoja” ”virkistää harmaita aivosoluja” Lähes kaikki vastaajat olivat sitä mieltä, etteivät olisi saaneet vastaavaa tietoa muualta.

KIITOS!! t. MUISTI-SARIT