RESCA-päätösseminaari 18.3.2014 TERVETULOA!. Olipa kerran RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) •Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sapuska - Kansainvälistä liiketoimintaa elintarvikkeista 2008 – 2012 Joensuu DM Copyright © Tekes.
Advertisements

Pilviväylä - kolme rinnakkaista prosessia Projektipäällikkö Jarkko Moilanen.
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Normaalikoulujen lukioiden OPH-rahoitteinen hanke
”…joku yhdyshenkilö tämän valtavan palvelutarjooman ja yrityksen välillä olisi kyllä paikallaan…” Puujalostusalan kasvuyrityksen johtaja.
Savonlinnan seutu ja Venäjä Mariya Loginova KOKO-Russia verskosto, Helsinki
6Aika-strategian esittely Toukokuu Suurimpien kaupunkien kestävän kehittämisen strategia •Uuden EU:n rakennerahasto-ohjelmakauden 2014−2020 yhtenä.
DRAIVI Primus Yritysten ja oppilaitosten yhdistäjänä.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2010.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
PORI Taloyhtiöiden info-ilta Tapio Kallioinen Projektipäällikkö Lahden Seudun Kehitys LADEC Oy.
POLKU-hanke Läpäisyn tehostamisen seminaari Tampere
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Hankerahoituksen painopisteet Mihin hankerahoitusta saa? KAS ELY PP.
Inno- opettajat ja pääkaupunkiseudun teknologiapolku
Viveca-yksikkö 2014 Liikuntatieteellinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto.
Click to edit Master title style Testing Finnvera Oyj Liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo.
ALUEKESKUSOHJELMAN KULTTUURIVERKOSTO Verkostoitumisen iloja Anu Perttunen Oulun RYSÄ
Oulu Juha Pulkkinen Tekes.
Ammattikorkeakoulujen TKI-johtajaverkosto
FUAS-liittouma – maan suurin ammattikorkeakoulukokonaisuus July 2,
Hitech Business Breakfast Perjantai Kimmo Paajanen.
AlueKAVERI-hankkeen aloitusseminaari , Helsingin avoin yliopisto 1 Avoin yliopisto alueellisena toimijana -selvitys Ari Koski AlueKAVERI-hankkeen.
-Yhteistyötä, yhdessä oppien kohti globaalia ympäristövastuuta - Pitkäjänteistä toimintaa kestävän vastuun rakentamiseksi - Meillä hyviksi koettujen toimintamallien.
Hämeenlinnan ja Hattulan Elinkeinostrategia
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
RESCA-verkosto RESCA-seminaari , Tampere.
Suurten ja keskisuurten yhteinen lippu- ja maksujärjestelmä Tausta, tavoitteet ja tulokset Oheisaineisto nro 2 Pela §
Employer Counselling for employers Työvoimaa kuntoutujista – ja kaikki voittaa! Mood For Work -hankkeen päätösseminaari.
”KaaSu” - Kaakkois-Suomen välityömarkkinoiden kehittäminen – hanke 2008 – 2009.
Puurikastamo  Kesto: –  Projektikoodi: A32028  Budjetti: euroa  Päärahoittaja: Etelä-Suomen EAKR-ohjelma  Toimialarajat.
Tuulivoima Tekesin strategiassa
Suomen uusi rakennerahasto-ohjelma sisältää molemmat rahastot (EAKR ja ESR) Toimintalinjat ovat: TL1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky (EAKR) TL2 Uusimman.
Tekesin ja innovaatiotoiminnan vaikutukset 2014
1 Maahanmuuttajanuorten VaSkooli Nuorten maahanmuuttajien koulutustakuumallin kehittäminen ja käyttöönotto Turun ja Salon seutukunnissa –
OSAAMISINTENSIIVISEN YRITTÄJYYDEN EDISTÄMINEN JA UUDEN LIIKETOIMINNAN KEHITTÄMINEN = OiLi
Aluepalvelut Laureassa
Tekesin organisaatio, verkosto ja budjetti. Tekes DM Kasvu- yritykset Nuoret yritykset Suuret yritykset ja julkiset organisaatiot.
PK-yritysten liiketoiminnan kehittäminen osana perusopetusta 1 A M K: perustehtävät OPETUST & KALUE- VAIKUTUS.
Kulttuuri ja hyvinvointi Vuoden 2015 KIT-toiminnan suuntaviivat.
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio Ruralia-instituutti / Pekka Hytinkoski / Osuustoiminnan opetusverkosto.
Pk-yritysbarometri, kevät 2015 Alueraportti, Pohjanmaa 1.
VALOA Valmennuksella kansainvälisiä osaajia työmarkkinoille
Vertaisohjaajatoiminta - itsearviointi ja auditointi 3/29/2015Tommi Ripatti / Nuorisoasiainkeskus.
Oskelle ominaiset toimintamallit: Verkostoituminen (matala kynnys, avoimet kehittämisen ympäristöt) Uudet avaukset (viestintä, asiantuntijat, FinNode …)
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
Teini MINNO esiselvitys ( S12538) ohjausryhmän kokous IV Laura-Maija Hero Projektipäällikkö Tulokset Laura-Maija Hero
Onko Suomessa tehty paljon vai vähän? Voitaisiinko tehdä enemmän? Mitä ja miten? Mediastudio ( ) tutkimus, koulutus, kehittämispalvelut erikoistuminen.
PAAVO –kehittämistyö ja Verkostokehittäjät-hanke osana pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa Sari Timonen, projektipäällikkö p. (09)
Innovatiiviset kaupungit
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Toimintaympäristö Koulutus ja tutkimus Ilkka Valjus.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Aurinkoenergian markkinat Prof Raimo Lovio Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu.
Oulu-Kemi-Pori ArcMaTe - Suomi-konsortiolla kehitetään arktisen alueen tuotteita ja palveluita sekä yritysten liiketoimintaa , Helsinki Johtaja.
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
Avoin tiede ja tutkimus Suomessa– Toimintakulttuurin avoimuus korkeakouluissa 2015 Seminaari
Uusimman tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen.
ABC – Askeleet nuorten tieto- ja neuvontapalvelun
Avoimen hallinnon toimintaohjelma Avoimuuden edistämisen käytäntöjä Imatran kaupungilla
Laki alueiden kehittämisestä ja kasvupalveluista
Pääkaupunki-seutu Eetu ja Ella.
EDELLYTYKSET AVOIMEN DATAN HYÖDYNTÄMISELLE LIIKETOIMINNASSA
Hankeviestintää - miksi ja miten?
Elinvoimainen asumiskaupunki Hämeenlinna kuuluu Suomen viiden suosituimman matkailukaupungin joukkoon. Jotta tähän päästään,
Osuustoiminnan opetusverkosto uuden ajan innovaatio
Matkailuohjelma – ohjausryhmä V2.0
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Pohjois-Savon EU-rahoitusinfo 7. 11
Kehittämisen jatkoyhteistyöstä sopiminen
Esityksen transkriptio:

RESCA-päätösseminaari TERVETULOA!

Olipa kerran RESCA (Renewable Energy Solutions in City Areas) •Suurten kaupunkien uusiutuvat energiaratkaisut ja pilotit •Hanke käynnistettiin selkeään tarpeeseen 2011 syksyllä •Suuret kaupungit kaipasivat tukea ja tiedonjakoa muilta kaupungeilta uusiutuvan energian käyttöönoton edistämiseen

RESCA: taustaa •Hankekumppanit: HSY (Helsingin seudun ympäristöpalvelut), Oulu, Tampere, Turku, Vantaa •Koordinaattorina innovaatioyhtiö Hermia Group •Rahoittajana Tekes, budjetti n. 1,3 M € •Kesto: –

RESCA: tavoitteet •Uusiutuvan energian käyttöönottoa lisäävien teknologiaratkaisujen ja toimintamallien kehittäminen suurten kaupunkien näkökulmasta •Palvella sekä kaupunkien ilmastotavoitteiden saavuttamista että elinkeinoelämän kehittämistä ja liiketoimintaa yritysnäkökulmasta •Tiedon ja kokemusten vaihto, hyvien käytäntöjen levittäminen kaupunkien välillä •Pilottihankkeiden suunnittelu ja tiedonlevitys osana hanketta, investoinnit hankkeen ulkopuolisella rahoituksella •Olemassa olevien tutkimustulosten hyödyntäminen ja soveltaminen: yhteistyö Tekes- ohjelmien, tutkimuslaitosten ja SHOKkien kanssa •Avoimen innovaatioympäristön ratkaisujen hyödyntäminen ongelmanratkaisussa hankkeen rinnalla (

RESCA: tuloksia •Tavoitteena oli 10 uutta teknologia- tai toimintamallipilottia, joita voidaan kopioida muille alueille  toteutuksessa on pitkälti yli 10 kohdetta,  kannattavuusselvityksiä tehty yli 15 •Yrityksiä RESCA-piloteissa on ollut mukana välillisesti tai suoraan useita kymmeniä (konsultit, laitevalmistajat, suunnittelijat, rakennus- ja energiayhtiöt) •Myös Avointa Innovaatioympäristöä Demolaa on hyödynnetty (HSY:n mahdollisuudet hyödyntää uusiutuvaa energiaa toiminnassaan) •Kaupunkien sisäinen ja niiden välinen keskusteluyhteys on kehittynyt merkittävästi. •RESCA-toiminta on vaikuttanut myönteisesti kaupunkien, laitevalmistajien, maahantuojien, rakennusyritysten, tutkimuslaitosten ja kaupunkien omien yhtiöiden väliseen keskusteluyhteyteen

Mitä oikeasti saatiin aikaan? •Oulun: Rakenteilla oleva Hiukkavaaran omakotitaloalue. •Tampere: Särkänniemi ja Tampere-Talo ovat kasvattamassa energiatehokkuuttaan ja uusiutuvan energian tuotantoa. •HSY: uusiutuvan energian tuotanto tullee laajenemaan mm. aurinkoenergiaan ja raakaveden lämmöntalteenottoon. •Turku: kaupunginhallitus on päättänyt puoltaa liikennebiokaasun jalostusta ja jakelua, mutta kaasua ei oteta käyttöön joukkoliikenteessä •Vantaa: Asuntomessujen 2015 asunnoista suurin osa on passiivitasoisia taloja.

Jotta se oli mahdollista… o Olemassa olevien tutkimustulosten kartoitus o Kansainvälinen benchmarkkaus o Excursio Etelä-Saksaan 04/2013 o Uusiutuvan energian ja energiatehokkuuden edistämisen konkreettiset kehittämisehdotukset koottu päättäjämuistioon keväällä 2013 o Lausunto Eduskunnan talousvaliokuntaan lokakuussa 2013 (ilmasto- ja energiastrategian selonteko) Peruskoordinaation lisäksi Hermia Group on hankkeen aikana toteuttanut mm. seuraavia toimenpiteitä:

Miten sinun organisaatiosi haluaa kehittyä?

Innovaatiopalvelut Tuotekehitys luottamuksellinen ja avoin innovointi Demola-toiminta yhdistää osaajat Verkostot osaamisen jakaminen ja kontaktit kansainvälistyminen Startupit vauhtia liikeideaan ja rahoitukseen uusia ideoita ja osaajia suuryrityksiin

Yhteisöjä ja verkostoja

RESCA-toiminnan jatkaminen Tavoitteena on perustaa RESCA-verkosto, joka pienellä kaupunkikohtaisella panoksella tuottaa ison kokonaishyödyn jäsenilleen ”Hermia Groupin vetämä RESCA-hanke on auttanut kehittämään eri toimialojen välistä synergiaa HSY:n tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. HSY on Suomen suurimpia ympäristöalalla toimiva organisaatioita, mikä tuo halun toimia edelläkävijänä.” - Helsingin Seudun Ympäristöpalvelut, Kimmo Koivunen

Kiitos! Aino Siippainen Projektipäällikkö