Setlementtien sukupuolisensitiivinen nuorisotyö

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
NUORTEN SYÖMISHÄIRIÖT
Advertisements

Havaintoja Liikunnan tasa-arvon näkökulmasta.  urheilu-uutisia 13, kaksi naisurheilu-uutista: naisten SM-liigassa 14-vuotias pelaaja ja aitajuoksija.
Hyvä Diili ohjausta yrittäjille
KIEKURA Turun Kielitivolin koulutusristeily BIENVENUE !
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Partitiv-øvelse – suomi 1 MALLI (model): Kuvassa on kissa. - Der er en kat på billedet. -> Kuvassa on kaksi kissaa. Kuvassa on kirja.
Jotta teknologia ei syrjäytyisi naisista WomenIT –teknologiaa tytöille kuin leikiten Johanna Matinmikko Projektipäällikkö, WomenIT:n kasvatus-
Isättömyys Poikien Talon sukupuolisensitiivisen poikatyön näkökulmasta
Voimaantuminen ihmisten kykyjen, mahdollisuuksien ja vaikutusvallan lisääntymistä. Voimaantumisessa korostuu oma sisäinen vahvistuminen ja se, että ihminen.
Turvallinen vai haavoittuva - kohti turvallista oppilaitosta!
Nuorten aikuisten osaamisohjelma Työseminaari III , Kuopio Kun opiskelu ei kiinnosta, mitä oppilaitoksessa voidaan tehdä – kokemuksia ja näkemyksiä.
Pesäpallon Historia ja Kilpailutoiminta
Haave-verkosto  Verkoston tavoitteena on nuorten kansalaisaktiivisuuden edistäminen ja järjestöjen sekä nuorisopalveluiden yhteistoiminnan.
Tilastotietoja suuralue- ja maakuntajaolla (NUTS2 ja NUTS3)
Itälohko Länsilohko SSBL / EK Nuorten (A-pojat) SM-sarja Itä 1.-Länsi 3./Länsi 4. - Länsi 2.-Itä3./Itä 4. Länsi 1.-Itä 3./ Itä 4.
Seuramme on Ikiliikkeessä
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Tampere Lea Lakio Opetusneuvos, Ammattikoulutus/kehittäminen
Sosiaalialan asiantuntijapäivät
Luonto-Liitto, Maan ystävät, Dodo ja Nuorten Akatemia Ilmari-hankkeen koordinaattori Riitta Savikko Pandapalkinnon luovutustilaisuus Ilmari-
A-englanti Oppilaat: -Yhteensä ( ), noin 6 % ikäluokasta poikaa, tyttöä -Kolme neljästä teki läksyjä alle puoli tuntia -Kouluarvosanojen.
Mitä profeetta Muhammed (r.h.k) sanoo (naisesta)?
Nyt puhuvat tytöt Esitys oppituntikäyttöön
Hyvä vapaa-aika -kehittämis- ja tutkimushanke 2013–2017 Projektipäällikkö Eeva Ahtee Tutkija Anna Anttila Nuoriso-ohjaajat Mirkka Kesti-Helia & Jaakko.
Setlementtityötä lasten ja nuorten parissa Tyttö- ja poikatyön seminaari Tampere.
Juha Telkkinen Projektikoordinaattori.
”Urheilun avulla kansamme parhaaksi
Lähtötilanne LC Vähäkyrön klubi aloite Heinolan vuosikokoukselle 2013 – Vk hyväksyi.
Tukiparitoiminta paikalliseksi työkaluksi (TUPA) Nuorisotyön neuvottelupäivät Nuorten omaehtoinen toiminta.
Maahanmuuttaja vapaaehtoistyössä Alain Minguet Joensuun seudun luonnonystävät ry puheenjohtaja VAIKUTA – HARRASTA – AUTA Vapaaehtoistoiminta nyt! Perjantaina.
© Aseman Lapset ry 2009 A-taso 1. © Aseman Lapset ry 2009 A-taso 2 Walkers-Hubu-bussiprojekti - Keväällä 2011 alkanut kehittämishanke, päättyy joulukuussa.
Miten Kouvolan seutu selviytyy? janne a. Panostukset korkea-asteen koulutukseen Lähde: worldmapper.org © Copyright SASI Group (University of Sheffield)
Hankkeiden hyvät käytännöt ja erilailla tekeminen toimintakulttuuriksi Keväinen kv-koulutuspäivä Tampereella Tiina Sarisalmi.
Camera obscura- menetelmä
Kuinka kuulla kadunmiestä? - Kokemuksia osallisuuden tukemisesta ruohonjuuritason ja kehittämistyön rajoilla Salli-päivä , Katja Hämäläinen-Puhakka.
Verkostoitumisen voimaa sukupuolisensitiiviseen työhön
Nuoren turvapaikanhakijan polku Pudasjärvellä
HALLITUSBAROMETRI Barometrin toteutus Toteutus 14 kauppakamarin alueella Etelä-Pohjanmaa, Etelä-Savo, Helsingin seutu, Häme, Keski-Suomi,
KESKI-SUOMEN KEHITTÄMISEN HAASTEET
Muistiliitto ry Muistiluotsit verkkoja kutomassa VISIO Vuoteen 2010 mennessä luodaan maan kattava asiantuntija- ja tukikeskusverkosto, jonka avulla vapaaehtoistyö.
Uudistuva kylä kaupungissa –hanke Uudistuva kylä kaupungissa –hankkeessa etsitään uusia ja konkreettisia tapoja lasten ja nuorten palveluiden kehittämiseen.
ELINIKÄISEN OHJAUKSEN ALUEELLINEN KOORDINAATIO ELOa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto.
www.nuorisokanuuna.fi1 Toimintasuunnitelmasta 2014 poimittua Seinäjoki.
KOORDINAATIOYKSIKKÖ Järjestölähtöisen ehkäisevän päihdetyön koordinointi LEENA SIPINEN
Tulot ja palkat. Tulonsaajat sukupuolen ja iän mukaan Helsingissä Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, Veronalaiset.
www.nuorisokanuuna.fi1 Kanuunassa tapahtunutta Kotka.
Copyright Syömishäiriöliitto-SYLI ry
Oman elämänsä sankarittaret
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
TYÖVOIMA JA TYÖPAIKAT vuotiaan väestön työllisyysaste (%) Helsingissä peruspiireittäin Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2.
Vaalit. Helsingin kaupunginvaltuutetut sukupuolen mukaan 1997– Naisten ja miesten tasa-arvo Helsingissä2 Lähde: Tilastokeskus, SVT XXIX kunnallisvaalit.
MITÄ KUMMAA ON SUKUPUOLISENSITIIVISYYS?? SUKUPUOLISENSITIIVINEN NUORISOTYÖ Tampere Verkostotapaaminen nuorisotyön monikulttuurisuudesta Tyttöjen.
Tupakkatilasto 2014 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tupakkatilasto 2014 / Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Vapaaehtoistoiminnan kehittämisnäkymiä Järjestöpäällikköverkosto Katariina Suomu Ensi- ja turvakotien liitto ry.
Yhteiskunnan uudet haasteet, koulun mahdollisuudet ja UNESCO- koulun kv-toiminta UNESCO-ASPNET-KOULUJEN SEMINAARI OPETUSHALLITUS TIINA SARISALMI.
Tampereen Tyttöjen Talo. TAUSTAA: Tyttöjen talon toiminta käynnistyi keväällä 2004 Tyttöjen Talo on osa Setlementti Naapurin toimintaa Toimintaa rahoittaa.
Hyvää elämää maaseudulla
Sukupuolten tasa-arvo – aktualisoitunut haaste koulutuksessa
Sisä-Suomen kalatalousryhmä
Music Against Drugs -päihdekasvatuskokonaisuuden kehittäminen
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
Opetusvinkki 1: Ryhmätyö – uskontotieteilijät
Sinun Polkusi- seksuaalikasvatusrata
Väestö ja väestönmuutokset
1. Ilman lukevia aikuisia ei kasva lukevia lapsia
Jokaisen kasvu osallisuuteen – millaiset yhteisöt sen mahdollistavat?
Oma Häme Lape: Koulutuskuntayhtymä Tavastian osahanke
Kohtaamotoiminta 2. aste
Järjestölähtöiset uudet toimintatavat ja asiakkaiden osallisuus
Järjestölähtöiset uudet toimintatavat ja asiakkaiden osallisuus
Mahdollisia tulevaisuuksia muuttuvassa maailmassa
Esityksen transkriptio:

Setlementtien sukupuolisensitiivinen nuorisotyö Heli Eischer & Heta Mulari Tyttötyön verkosto -hanke Suomen Setlementtiliitto ry. www.tyttötyö.fi Näkökulma: tyttötutkimus ja tyttötyö

Setlementtien sukupuolisensitiivinen nuorisotyö Kehittämishankkeita liitossa ja paikallissetlementeissä v. 1998 lähtien Ensimmäisiä Helsingin Tyttöjen Talo, Isosiskotoiminta Ahjolassa, Kölvi Hämeen piirissä Nyt tyttötyön toimipisteitä 13 paikkakunnalla, poikatyötä 5 Ensimmäinen miesten kansalaistalo Tampereella

Tyttötyön verkosto –hanke (2011-2013) Verkostotyö eri tyttötyön mallien kehittämiseksi ja levittämiseksi: Tyttöjen Talot, Isosiskotoiminta ja Tyttöjen Tuvat, Voimaneidot Tyttötyö verkostoitunut alueellisesti (Lounais-Suomi, Pääkaupunkiseutu, Pohjois-Suomi, Itä-Suomi, Sisä-Suomi) Materiaalit: Tyttötyön kansio ja Isosiskokurssimateriaali & Vapaaehtoistyön koordinaation opas www.tyttötyö.fi

Sukupuolisensitiivisyys Herkkyys sukupuolen merkitykselle nuorten kasvamisessa ”Pohtiminen, penkominen, kyseenalaistaminen”: stereotyyppisten sukupuoliroolien, -rakenteiden ja –mallien purkaminen Mediat, koulu jne. Moninaisen tyttönä ja poikana olemisen korostaminen Myös intersukupuolisuus Monenlaiset mallit ja esikuvat Tiedostavuus sukupuolirooleista, omien käsitysten kyseenalaistaminen ja kriittinen tarkastelu Tietoisuus nuorten maailmasta Varpu Punnosen lainaukset. 1. “Sukupuolisensitiiviseen työhön osallistuvien työntekijöiden, organisaatioiden ja sidosryhmien olisi hyvä alkaa sillä, että ensin pohtisimme, penkoisimme ja kyseenalaistaisimme käsityksiämme miehistä ja naisista, tytöistä ja pojista.” 2. ”Tietoisuus odotuksista, joita yhteiskunta kohdistaa miehiin ja naisiin, poikiin ja tyttöihin.” -> Millaista käytöstä odotamme tytöiltä ja pojilta koulussa, nuorisotyössä, harrastuksissa? Miten tyttöjen ja myös poikien käytöstä normitetaan? Saavatko normista poikkeavat tytöt ja pojat tukea omannäköisen identiteetin muodostamiseen? Millaista kuvaa media tuottaa, millainen media? Entä millaista käyttäytymistä sallimme tytöille, millainen on ”ihannetyttömme” ja ”tyttönormimme”? 3. Tietoisuus ajankohtaisista tyttöjen kysymyksistä ja tyttöjen maailmasta. Uteliaisuus ja avoimuus.

Erontekoja Kulttuurisensitiivisyys ja moninaisuus Herkkyys kulttuurieroille Muut erot: seksuaalisuus, uskonto, yhteiskuntaluokka, nuorisokulttuurit jne. Erojen huomioiminen on sukupuolisensitiivisyyttä! Kenen kokemuksesta puhumme, kun puhumme ”naisten” ja ”miesten” kokemuksista? Usein länsimainen, keskiluokkainen ja heteroseksuaalinen kokemus