ÄLYKÄS METSÄ JA SUOMEN TEXAS? Kaakkois-Suomen ennakointiverkoston studia generalia 2012 Kuinka tulevaisuutta tehdään? III Tulevaisuus ja Kaakkois-Suomi:

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Matkailun tulevaisuuden megatrendit
Advertisements

Näe metsäteollisuus uusin silmin Lokakuu Metsäteollisuudessa riittää monipuolisesti töitä •Metsäteollisuus on Suomen toiseksi merkittävin vientiala.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Verkkojen ja verkostojen tulevaisuuden näkymiä
TEAMin pääluottamusmiespäivät 21.─ Scandic Rosendahl, Tampere
Tietopaketti Big Datasta
KAUPUNGIN JOHDON TERVEISET KYLÄKIERROS MUUTOKSEN TUULET  Jälleen kerran yhteiskuntia ravistelevat suuret muutokset: tekniikassa, uskonnoissa, organisaatioissa,
Metsät ja hyvinvointi – metsien käytön mahdollisuuksia Sini Harkki Vapaus valita.
ENA 11 Essay Feedback. Spelling change chance choice countries ideologies whatever cannot thought through taught though/ although choice let’s chasing.
Yrityssaunailta Otaniemi
1 Heli Lepomäki Yritysten ja muiden organisaatioiden käyttöön sähköinen työpöytä on jo leviämässä, koska niiden toiminta ja asiakaspalvelu.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Keravan Energia Oy © Jussi Lehto Keski-Uudenmaan finanssilounas Energia tulevaisuuden kilpailutekijänä Toimitusjohtaja Jussi Lehto Keravan.
Copyright © Tekes Cleantech-yritykset ”Viisi tähteä”
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Monikäyttöinen paperi
Irti fossiileista Puusta uusiutuvaa materiaa ja voimaa.
SearchIM Search Mikko Ketola Regional Manager (Finland, Ireland, Baltic States) Helsinki Nuorten yhteisöt netissä – miten kommunikoin ja viestin.
KESTOPREESENS.
ohje kuunteluanalyysiin
Palveluliiketoiminta osana korkeakoulua Heikki Saastamoinen.
Luovia ihmisiä ajaa eteenpäin ns. kosmologinen motiivi eli pyrkimys rakentaa kosmosta, järjestystä, suhteessa itseen ja maailmaan. Kulttuurin alojen suurista.
Orientaatio: Miksi näytän tämän videoklipin?
Eikö talous enää kasva? Timo Lindholm / Sitra
1 Ei artikkelia Julie Silk, Riitta Silk. Otavan asiakaspalvelu Puh Tilaukset Kirjavälitys Oy Puh Faksi.
Muotoiluosaamisen kehittäminen suunnittelun näkökulmasta Ohjelma Aamupäivä Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu: trendit Kuinka muotoilija voi tuottaa.
mieluummin useampikin?
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Facebook yritystoiminnan tukemisessa Kiravo-projekti 2012 Kiravo – kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär – biblioteket som ett öppet lärcentra.
Aitoja tekoja joka päivä Energiansäästöviikko 2012.
PAPERIN JA PAHVIN KESTÄVÄ KEHITYS
Sosiaalinen media matkailumarkkinoinnissa Teemu Hakolahti.
Metsät ja ilmasto Miksi istuttaa puu tai mieluummin useampikin?
Etelä-Suomen metsäpäivät Emilia Ylinen.
Tee kysymys ja kysy parilta. ymmärtää + sinä + kiinaa +
”Armageddon is near!” Maailmanloppu lähestyy!!! Kommunismi nousee uudestaan valtaan Venäjällä and in the other countries. Ei kun seuraavaan >
Ribbon regulations. CURRENT REGULATIONS 1 § Ylioppilaskunnan nauha Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan (AYY) tunnus on kaksivärinen ylioppilaskuntanauha.
– 10 kysymystä ja vastausta–
INTEGRAATIO SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLOSSA Sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio Keski-Suomessa -seminaari Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko.
Visual Basic -ohjelmointi
Lauseen sanajärjestys
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Finský intensivní Titta Hänninen.  1. What is the capital of Finland? ◦ Mikä on Suomen pääkaupunki? ◦ Helsinki on Suomen pääkaupunki.  2.
Sääntely luonnon elinvoimaisuuden turvana biotaloudessa? Annukka Valkeapää, VTT, Metsäasiantuntija WWF Suomi Sääntelystä biotalouden edistäjä
Sosiaalinen media työelämän viestintäkanavana
Relatiivipronominit Relative pronouns.
Kysymysten muodostaminen
Heippa taas! Kiva nähdä!.
Edustajiston kokous 10/2016 Council meeting 10/2016
Miten kerrotaan tekemisestä?
Ympäristöviisas biotalous 2050
Suomi 1B 10. tunti Sanni Heinzmann.
Verbin perusmuoto 1 ’TO SING’ OR ’SING’.
How should I ask my questions?
Reflection in PLE Reflektio PLE:ssä
Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Persoonapronominit minä, sinä, hän, me, te, he.
Muodollinen subjekti IT / THERE -LAUSEET.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Yritykset ja yhteiskunta
Megatrendit.
COMMON FINNISH WORDS.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
vedestä, ilmasta ja tulesta.
Pedagoginen kehitys, tilasuunnittelu ja pedagoginen toimintasuunnitelma Marjo Kyllönen kehittämispalvelupäällikkö.
Information for teachers
Lecture slides start on the next page.
Esityksen transkriptio:

ÄLYKÄS METSÄ JA SUOMEN TEXAS? Kaakkois-Suomen ennakointiverkoston studia generalia 2012 Kuinka tulevaisuutta tehdään? III Tulevaisuus ja Kaakkois-Suomi: tulevaisuutta eri näkökulmista Lappeenrannan teknillinen yliopisto Olli Hietanen Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus

1. Palvelut eli puu pystyssä. Mitä kaikkea voimme valmistaa kaatamatta puita? Hiilinielut, marjat, riista, matkailu 2. Puutuotteet, kuten esimerkiksi rakentaminen ja huonekalut 3. Kuidut ja massat, kuten esimerkiksi sellu, paperi ja kartonki sekä niistä tehtävät tuotteet 4. Molekyylit ja kemikaalit, kuten esimerkiksi ksylitoli, kasvistanoliesteri, sitosteroli, furfuraali, viskoosi, nanofibrillit, taksoli, … 5. Energia Alempi tappaa ylemmän… Fotosynteesiklusterin/biotalouden liiketoimintatasot … mutta ylhäältä alas johdettuna Suomen metsäalan liiketoiminta voidaan moninkertaistaa! 6.Tämän kaiken myyminen palveluna ja teknologiana… 7.Vesiteollisuus, agribusiness,… •Jokainen puu on myytävä sataan kertaan – ja 10 kertaa jo ennen kaatamista •Puun on oltava kallista samalla kun teollisuus saa raaka-aineen halvalla 10 milj. tonnia bd 12,5 milj. tonnia d Suuremmat markkinat kuin massoissa – mutta ei olla TOP 10:ssä Satoja tuhansia €/kg

Ubinetti •Tulevaisuuden pakkaukset tunnistavat kuka niitä käyttää ja valmistavat käyttäjälleen henkilökohtaista sisältöä; esimerkiksi käyttöohjeita, diagnooseja yms. Ne voivat myös puhua. •Älytalot tuottavat energiansa ja tarkkailevat veden ja sisäilman laatua, energian kulutusta ja jasukkaiden terveyttä. •Myös kodin design on virtuaalinen: tapettien värit, valaistus, äänet ja tuoksut ovat säädeltävissä. Perheen jäsenet voivat asua eri puolilla maailmaa, mutta syödä silti illallisen ”yhdessä” ruokailuhuoneen seinän kokoisten näyttöjen avulla. Seinässä on sormen mentävä reikä, joka korvaa terveyskeskuksen: se diagnosoi, kirjoittaa reseptit tai/ja kirjoittaa tarvittaessa lähetteet eteenpäin. •Huonekalut, jääkaappi, pakkaukset ja vaatteet kommunikoivat keskenään ja sisältävät palvelujärjestelmiä. Vaatteet, huonekalut, jääkaappi ja asunnon rakenteet seuraavat terveyttä ja ohjeistavat terveelliseen ruokavalioon, liikuntaan, lääkitykseen, tarjouksiin tms. •Käytön jälkeen pakkaus neuvoo myös kierrätyksessä. Mediana pakkaukset voivat korvata mm. sanomalehdet. Pakkausta koskemalla saa suoraa kuvaa sodista, lehmistä, avaruusasemasta, kalastajasta. Koko komeutta ohjaa Lifebook (elämänhallinnan kalenteri) ja henkilökohtainen virtuaalikonsultti Erik sen selaimena.

Kuudes aalto •Venäläisen taloustieteilijä Nikolai Kondratieffin mukaan teknologian ja talouden historiaa luonnehtivat pitkät aallot, joiden pituus on 50 – 70 vuotta. Taloudellinen nousukausi alkaa uudesta teknologisesta innovaatiosta, jonka vaikutus aikanaan sammuu, jolloin talous suistuu lamaan, kunnes uusi innovaatio saa taas aikaan uuden taloudellisen kasvun. •Merkittäviä murroskohtia ovat olleet mm. höyrykone (1780-luvulla), rautatiet (1840-luvulla), sähkö ja polttomoottori sekä kemianteollisuus (1890-luvulla), transistoriteknologia, viihde-elektroniikka, radio ja tv (1950-luvulla) sekä mikrotietokoneiden laajamittainen käyttö, tietoverkot, ohjelmat (1990-luvulla). •Viime vuosina on puhuttu Kondratieffin kuudennesta aallosta (2010 – 2050), jonka merkittävin ero viidenteen on se, että raaka-aineiden ja energian hinnat ovat nousussa, eikä nykyisellä teknologialla voida enää laskea niiden hintaa. •Kilpailukyvyn keskiöön ovat nousemassa niukkuuden teknologiat: Määritellään 10 ihmiskunnan suurinta ongelmaa ja kehitetään ratkaisuja niihin. Näitä tuotteita kysytään seuraavat 500 vuotta… •Luonnonvaratalous ja pohjoinen ulottuvuus

Uskalluksen politiikka •Kun suuret yritykset investoivat globaalisti, niin kestävä työllistävä kasvu Suomessa on pk- ja mikroyritysten varassa: 1.Meillä on jotakin pitkäaikaista osaamista, josta kannattaa pitää kiinni vaikka kilpailu kovenisikin. 2.Tarvitsemme myös jotakin uutta ja luovaa vanhan rinnalle ja sijaan. 3.Enemmän muuttuu se miten tehdään (kuin se mitä tehdään): kaikki tehdään tulevaisuudessa eri tavalla kuin ennen. Kestävän kehityksen haasteet on muutettava mahdollisuuksiksi. Se edellyttää edelläkävijyyttä. Suomesta biotalouden living lab samaan tapaan kuin Piilaakso on sitä tietoyhteiskunnassa. Ja kyllä: energian osalta myös TEXAS, mutta ei pelkästään puusta, vaan myös peltopohjaisista raaka-aineista sekä jätteistä, tuulesta, auringosta jne.

Haasteena unohtaminen ja hullunkuriset perheet •Metsäsektori ilman puuta ja paperia: biokausi, jolloin kaikki mahdollinen tehdään bioraaka-aineista. Puuta yms. bioraaka-aineita (kaikkea mikä kasvaa) myydään nesteenä, kaasuna, kuituina, massoina jne. Hiilinieluja, metsäpalveluita, puurakentamista, uusia materiaaleja ja kemikaaleja, ihmisen varaosia, kompostoituva kännykkä, puuruokaa, energiaa… •Nokia ilman kännykkää: mobiliteknologian liittäminen kaikkeen: vaatteisiin, huonekaluihin, kodinkoneisiin, pakkauksiin, rakenteisiin jne. (ubinetti) •Meri-/laivateollisuus ilman laivaa ja merta: laivoja on tehty pääasiassa kahteen tarkoitukseen. Kuljettamisen ja tanssimiseen. Tulevaisuudessa voimme rakentaa muutakin: esimerkiksi energialaitoksia, tehtaita, kaupunkeja jne. Siirrymme laivateollisuudesta vesirakentamiseen. Mutta jos emme enää tee laivoja, niin miksi rakentaisimme vain veteen? Seuraava ”risteilijä” voidaan rakentaa Paraisten kalkkikaivokseen…. •X-klusterit yhdistävät saman alan yritysten sijasta pikemminkin ääripäitä… tai unohdetaan kaikki toimialat ja kerätään yhteen mielenkiintoisia ihmisiä. Klustereista ja shokeista arvoketjuohjelmiin…

Blogalisaatio •Viime vuosikymmenien aikana on tapahtunut teknologinen murros, joka muutti perinpohjaisesti median ja viestinnän. Nyt tämä murros on saavuttamassa muun talouden: media ja viestintä eivät ole enää jokin erillinen toimiala, vaan rakenne ja toimintaympäristö, jossa kaikki muu tapahtuu. •Käynnissä on blogalisaatio, jossa viestintä ensin virtualisoitui ja yhteisöllistyi sosiaaliseksi mediaksi. Seuraavaksi sosiaalinen media on arkipäiväistymässä ja muovautumassa tuotantorakenteeksi: collaboration, co-production, hybriditalous… •Jo vuonna 2030 suurin osa suomalaisista työskentelee jossakin portaalissa (sosiaalisen median kautta toimivissa kansainvälisissä verkostoissa). Silloin emme enää julkaise ja kustanna lehtiä ja kirjoja - vaan yrityksiä: ”Nokioita, Pöyryjä, Stora Ensoja ja Metsoja”. •Tulevaisuuden yritykset muistuttavat sosiaalista mediaa: itseorganisoituvia, uniikkeja ratkaisuja asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin.

Tulevaisuuden yritys? •What do you teach? We're always looking for great teachers. Share your specialist subject - start advertising with us for free and find new students. •School of Everything is here so you can organise your education however you please. –Locations: Learn anywhere. It doesn't matter where you are, you can find a teacher near you. See what you can learn on your doorstep. Here are our top cities. –Lessons: There are loads of one-to-one lessons up for grabs and many first lessons have a sweet 50% off, just look out for the juicy green apple. –Subjects: Learn everything. From Political Science to Paper Hat Making with more subjects added every day. What will you learn next? Business

Vai ehkä sittenkin tämä? •Peukku- johtaminen •Koneiden johtaminen •Kone johtajana •Ammattijohtajat (isännöitsijä- toimistojen tapaan) •Onnellisuuden johtaminen •Tulevaisuuden- tutkimuksen Verkosto- akatemian (TVA) Tutu 1 -kurssi