Perustietoa lajista ja lyhyt sääntöopas Tikkanen 2011.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Omalla ajalla tehtäviä harjoituksia
Advertisements

Hyvässä seurassa on ilo liikkua! ® TUOMARIPALAVERI ”SÄÄNTÖPRIIFFI”
B – TYTÖT Miesvartiointi
Toiminta avustavana erotuomarina Toiminta avustavana erotuomarina •Ongelmakohtia: –Perustekniikassa ongelmia (näyttöjä ei osata.
Naperopesissäännöt 5 § 7 §
Uudet säännöt ja tulkinnat 2009  Uudet säännöt  Valittuja muutoksia Jim Briggs Suomennos: Matti Mäkäräinen.
PELAAJIEN TURVALLISUUS
Pallo vaihtaa omistajaa a j e k. o r g ) Estäminen vyötärön alle potkuissa ja aina, kun pallo vaihtaa omistajaa.
Moodlen ohje opiskelijoille
TOIMITSIJAKOULUTUS Tiina Pelander.
Taitokouluharjoitus Pääteema: 1 v 1 puolustaja selässä Ryhmä:
Pajulahden leiri HJK Arabia -06 HJK Töölö -06 Marko Hirvonen
Harrastekiekon starttipalaveri harrasteliigat
Tikkurilan Palloseura
Vesa Artman Tammikuu  Lasten säännöt koskevat sarjoja 13 v ja alle  Normaali (kansainvälinen sääntö) koskee sarjoja 14 v ja yli  Veteraanisarjoilla.
Harrastekiekon starttipalaveri III-V divisioonat Suomen Jääkiekkoliitto1.
Liike ja valppaus p p Ilman palloa, käännöksissä katse parissa
FC Jazz D12 Harjoitussuunnitelma Jakso 4
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
FC Espoo Palaute PTE10, PTE11 ja TD12-13.
Pelikirja D-tytöt YlöR JOUKKUE Joukkueessa on kenttäpelaajia ja vaihtopelaajia Kaikki pelaajat ovat kavereita Auta kaveria  1. ja 2. kosketus.
FC WILD VALMENNUSLINJA versio 2011/ Harjoitukset Taito, taito ja taito  Nopeudesta ei hyötyä jos ei taitoa, harjoitukset pallollisia Liikkuva.
AET:n liikkuminen ja liputustekniikka
Ohjesäännöt SJAL tuomarikoulutus Luovutusvoitto ottelussa: Joukkue tai ampuja saa luovutusvoiton, mikäli vastustaja ei ole saapunut ampumapaikalle.
1. 5v2 pallonhallinta + prässi + tilanteenvaihto
Sääntötietoutta.
TOIMITSIJAT Ajanottaja Pöytäkirjanpitäjä
T99 Salamatytöt Kausi Kyselyn tuloksia Todella vähän palautettuja, 16kpl 30:stä Tulokset tukevat tämän hetkistä suuntaa.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
JäPS PELIFILOSOFIA 7v7 Puolustuspeli: 2 – Hyökkäyspeli:
JäPS PELIFILOSOFIA 9v9 Puolustuspeli: 2 – Hyökkäyspeli:
Alkulämpö Hyökkääjä etenee pallon kanssa rauhallisella vauhdilla pienin kosketuksin katse koko ajan valmentajassa. Valmentaja pitää huolen että leuka pysyy.
Ohjeistus Copa Del VJS toimintaan Copa Del VJS 3v3.
Harjoituksia Jäähalliin
RaKen ja JoKin T99-02 joukkue järjestää aikuisharrasteturnauksen LA klo , Tervetuloa! Pelitapa ja aika (Järjestävä joukkue pidättää.
OTTELUKIERROKSET - JOUKKUEET SJAL tuomarikoulutus 2013.
Treenin nimi ja tavoite: lämmittely
Hannunniitun kenttä, Virmuntie 1, Turku
HauPa HYVÄ ASENNE NÖYRYYS JA SITKEYS ROHKEUS JA ITSELUOTTAMUS
Organisointi: 3 hlöä yhdessä (polttopalloa): Ohjeet: yksi keskellä ja kaksi heittää palloa siten, että keskipelaaja ei saa kiinni. -HUOM: pään yli ei saa.
FC HONKA - XX Toimintasuunnitelma Kausi FC HONKA - XX Toimintasuunnitelma 1.Pelaajat Pelaajaluettelo 2.Valmentajat Valmentajat/Yhteystiedot 3.Joukkueenjohtaja.
Alkuverryttely – Makke 5 min Matti & Tom tekevät seur harjoituksen kentät valmiiksi.
Ohjeistus VJS Talvi-Liiga toimintaan VJS Talvi-Liiga 4v4.
FC POHU NAISET HARRASTETURNAUS LA PITÄJÄNMÄEN TN
PELINOHJAAJAKOULUTUS. Pelinohjaaja Valioerotuomari Erotuomarikokelas Piirin erotuomaritoiminta Liiton erotuomaritoiminta Pelinohjaaja toimii alle 12 –vuotiaiden.
NuPS T03 Pelaajapalaveri Joukkueen NuPS T03 pelaajat
Vihellän aloituksen VierasKoti Vierasjoukkue aloittaa ottelun.
Alkulämpö Hyökkääjä etenee pallon kanssa rauhallisella vauhdilla pienin kosketuksin katse koko ajan valmentajassa. Valmentaja pitää huolen että leuka pysyy.
1v1 harjoitteet. 1v1 kuljettaminen ja kääntyminen Lähtee valmentajan syötöstä. Pelaajat kisailevat pallosta ja pyrkivät tekemään maalin kumpaan tahansa.
BADMINTON ENGLAND Line Judge Training Course By Abby Kumar and Yunus Suleman Training Co-ordinator.
Jalkapallo Aapo Manni.
Tilanne 1: Hyökkäävän joukkueen pelaaja roikottaa mailaansa ringetteviivan väärällä puolen. Mikäli tulkitaan rikkeeksi (tahallinen: maila jatkaa roikkumistaan.
Uefa B Lopputyö Jussi Riikonen Teema Hyökkäys Pelinavaaminen
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2014
MPS Havainnointi Pelaajan tulee havainnoida:
LIPPUPALLODEMO 90min.
PELIN IDEA.
ERIKOISJOUKKUEET ”Erikoisjoukkueilla” viitataan yleensä kolmanteen joukkueeseen hyökkäyksen ja puolustuksen lisäksi. Erikoisjoukkueita käytetään, kun yritykseen.
Itä-Suomen yliopisto, Liikunnan perusopinnot Sari Asikainen, Lauri Jaakkola & Mikko Virtanen Kin-Ball pikaopas.
Urheilu YhdYsvallat.
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
FJK -06 PELIMUOTO 8 VS 8 PELITAPA 3 – 1 – 3 / Tasapaino koko kentällä
ammattiin AKTIIVISESTI PORVOOLAINEN KEILAPALLO
PELIN OHJAAMINEN F-JUNIOREISSA
Taitokouluharjoitteet tammikuu 2015
Hyökkääminen/ Oman maalivahdin avaus
Jalkapallo.
Yleinen tuomari ohjeistus sekä viralliset käsimerkit
Esityksen transkriptio:

Perustietoa lajista ja lyhyt sääntöopas Tikkanen 2011

 on rugby-pallopelin 15-miehisillä joukkueilla pelattava muoto. Se on myös tunnetuin ja harrastetuin rugbylaji  Rugby union on kehittynyt Englannissa Rugby Schoolissa pelatusta jalkapalloilun esimuodosta. Nykymuodon merkittävimmät erot jalkapalloon ovat pallon soikiomainen muoto sekä se, että säännöt sallivat pallon kuljettamisen ja syöttämisen käsillä. Toisin kuin amerikkalaisessa jalkapallossa, pallon syöttäminen on sallittua vain taaksepäin  Rugby unionin kansainvälinen kattojärjestö on vuonna 1866 perustettu International Rugby Board (IRB), joka vastaa myös lajin säännöistä  Rugby unionin merkittävin kilpailu on neljän vuoden välein järjestettävä MM-turnaus  Merkittävä turnaus on myös vuosittain järjestettävä kuuden eurooppalaisen maajoukkueen kesken käytävä Six Nations - turnaus.

 Rugby union -ottelu kestää 80 minuuttia ja koostuu kahdesta 40 minuutin mittaisesta jaksosta, sekä erotuomarin antamasta lisäajasta  Pelissä kaksi 15-miehistä joukkuetta pyrkii tekemään mahdollisimman paljon pisteitä samalla estäen vastustajaa tekemään pisteitä (7 vaihtomiestä sallittu)  Peliä pelataan suorakaiteen muotoisella max. 100 metriä pitkällä ja max. 69 metriä leveällä ruohokentällä, jonka molemmissa päissä on maalialue sekä H-kirjaimen muotoinen maalihaarukka  Pisteitä saa, kun pallo kuljetetaan kantamalla, syöttämällä tai potkaisemalla vastustajan maalialueelle, jossa pelaaja painaa pallon maahan ◦ Maalia kutsutaan nimellä try ja siitä saa viisi pistettä ◦ Try tuo joukkueelle myös kahden pisteen lisäpisteyrityksen (conversion), joka suoritetaan potkaisemalla pallo maalipylväiden väliin ◦ Lisäksi pisteitä voi saada kolmen pisteen arvoitusta pudotusmaalista eli dropi kickistaä joka syntyy kun pelitilanteessa pallo pudotetaan maahan ja potkaistaan maalipuiden väliin ◦ Myös onnistuneesta rangaistuspotkusta saa kolme pistettä.  Olennainen asia rugbyssä ovat taklaukset ja muut kontaktitilanteet ◦ Ainoastaan pallollista pelaajaa saa taklata, ja taklaaminen on sallittua koko vartaloon hartioiden alapuolelle. ◦ Tyypillisessä taklauksessa taklaaja saa otteen taklattavan vartalon ympäriltä

 Pakolliset: nappulakengät ja hammassuojat, shortsit, sukat ja pelipaita  Lisäksi saa käyttää: IRB:n hyväksymiä suojia, yleisimmin käytetään hartiasuojaa ja kypärää ◦ Kaikkien suojien tulee olla pehmeitä ja joustavia!  Pelatessa ei saa pitää: mitään kovia suojia, sormuksia, korviksia ja muita koruja tai pitkiä hanskoja  Pitkähihainen aluspaita saa olla..  Mitä maksaa ja mistä saa???

 Jaetaan forwardeihin (1-8) ja backeihin (9-15)  Kaikki roolit ovat tärkeitä ja kaikkia tarvitaan! Jokaisen pelaajan pitää osata ainakin jonkin verran kaikkia perustaitoja ja lisäksi omien paikkojensa erikoistatitoja

 Pallollisen pelaajan edellä olevat hyökkääjäpelaajat ovat paitsiossa eivätkä saa osallistua peliin ◦ Blokata ei saa  Knock on  pudottaa pallon eteenpäin  Eteenpäin syöttäminen kädellä  syötön täytyy lähteä suoraan sivulle tai taaksepäin  Vaarallinen taklaus  päähän tai lätkätyylillä tai ”seivästys”  tarkemmin taklaussäännöissä..  Potkiminen, lyöminen ja kamppaaminen kielletty!  Pallotonta pelaajaa ei saa blokata eikä taklata!

 Käynnistää pelin puoliaikojen alussa ja maalien jälkeen  Joukkueet omilla puolillaan  Potkun mentävä 10m-viivan yli  Vastaanottavan joukkueen pelaajat 10m-viivan takana levittäytyneenä koko kentälle  Potkaisevan joukkueen pelaajat potkaisijan takana  Jos potkussa tulee virhe (väärästä paikkaa, potkaisevan joukkueen pelaaja paitsiossa tai liian lyhyt potku) seuraa uusi potku tai scrum-aloitus keskeltä jolloin potkun vastaanottanut joukkue heittää pallon sisään  vastaanottaja saa valita kumman vaihtoehdon haluaa!

 Vain pallollista saa taklata  Täytyy pyrkiä ottamaan kiinni taklattavasta ja saattaa tämä maahan  Hartialinjan alapuolelle  Taklaajan täytyy päästää irti taklauksen jälkeen ja pyrittävä ylös ja takaisin peliin  Taklatun täytyy luopua pallosta taklauksen jälkeen joko syöttämällä se välittömästi tai asettamalla maahan  Maassa ollessa ei saa osallistua peliin ja kamppailla pallosta!  Pelaaja on maassa, kun hänen toinen polvensa on maassa  oid=9 oid=9

 Muodostuu taklauksen jälkeen, kun joukkueet kamppailevat maassa olevasta pallosta ◦ Maassa olevien pelaajien tulee pyrkiä pois tilanteesta  Ruckin osana olevat pelaajat eivät saa pelata palloa käsillään!  Ruckiin liitytään suoraan sen takaa ”portista”  Paitsiolinjat muodostuvat molemmille puolille ruckin takimmaisen pelaajan mukaan  Ruck on onnistuneesti ohi, kun pallo pelataan pois siihen kuulumattoman pelaajan toimesta  5 sekunnin sisällä siitä, kun pallo on pelattavissa  -- > 97  oid=10 oid=10

 Muodostuu vähintään kolmesta pelaajasta, pallonkantajasta + vähintään yksi molemmista joukkueista  kaikki pelaajat jaloillaan  Mauliin liitytään suoraan siinä jo olevien oman joukkueen pelaajien takaa  Paitsiolinjat syntyy (kuten ruckissa) takimmaisten pelaajien mukaan  Maulia ei saa kaataa tahallaan!  deoid=13 deoid=13

 Aloittaa pelin pienen virheen/rikkeen jälkeen paikasta jossa rike tapahtui, kuitenkin vähintään 5m kentän ulkorajoista ◦ Yleisimmin tahaton Knock on tai eteenpäin syöttö  Molemmilta joukkueilta 8 pelaajaa, yleensä forward pelaajat + numero 9 laittamassa palloa sisään  Komennot Crouch-Touch-Set  --> sivu  deoid=13 deoid=13

 Seuraa, kun pallo pelataan sivurajasta yli ◦ Jos pallo kuljetetaan yli tai potkaistaan yli omalta 22-alueelta suoritetaan ylityspaikasta ◦ Jos potkaistaan muualta kentältä pelitilanteessa, suoritetaan potkupaikan kohdalta ◦ Jos potkaistaan yli vapaapotkusta tai rangaistuspotkusta suoritetaan ylityspaikasta  Osallistuvat pelaajat 5-15m sivurajasta, joukkueiden välillä 1m johon pallo heitettävä suoraan  Min. 2 pelaajaa molemmista joukkueista, haastavalla joukkueella max. sama määrä kuin heittävällä  --> sivu  =14 =14

 Seuraa isommista virheistä  tahallinen knock on, vaarallinen pelitapa, paitsio  Advantage/etu  pyritään takaamaan pelin jatkuvuus  Vapaapotkun voi joko ottaa nopeana tap-aloituksena tai potkaisemalla pallo mihin tahansa suuntaan  Rangaistuspotkun saadessa joukkue voi valita scrumin, maalipotkuyrityksen, tap-aloituksen tai potkaista mihin tahansa suuntaan  sivurajasta yli potkaistessa saa line-outin omalle joukkueelle  Rangaistun joukkueen täytyy peruuttaa min. 10m omaan päätyyn päin rangaistuspaikasta sekä vapaa- että rangaistuspotkussa

 Keltaisen kortin jälkeen 10min huilille ja joukkue alivoimalle ◦ Toistuvat rikkeet yksilönä tai joukkueena ◦ Epäurheilijamainen käytös  Punainen kortti – Sent off ◦ Ei pääse enää takasin ◦ Kaks keltasta tai suora punainen suuresta sikailusta

 Joukkue voi käyttää seitsemän vaihtoa  Pois vaihdettua pelaajaa ei voi vaihtaa takaisin  Blood sub ◦ Jos pelaaja saadaan paikattua 15min sisällä hän voi palata kentälle

 gbyLaws pdf gbyLaws pdf

 IRB Rugby Ready ◦ Jokainen pelaaja suorittaa saadakseen lisenssin! ◦ Tulee perussäännöt ja taidot hyvin esille!  IRB Rugby Laws ◦ Täydellinen sääntökirja ja voi suorittaa kokeen, kuten rugby readyssa ja siitä saa kivan todistuksen  Katso pelejä ◦ Piratebayssa jotain ladattavissa ◦ centre_multimedia.php --> Six Nations koosteet centre_multimedia.php ◦ &part=sports&discipline=rugby  live streaming &part=sports&discipline=rugby ◦  kaikenlaista pätkää ◦ Youtube

  ction=1 ction=1 