NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KENELLE PAHOINVOINTI KASAUTUU
Advertisements

Vapaaehtoistoiminnan ytimessä!
Sijaisvanhemmuus ja henkinen hyvinvointi. 1.Palauta usein mieleesi, ettet ole syypää lapsen ongelmiin, et ole niistä vastuussa, mutta voit toimia ensisijaisena.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Vihdin seurakunnan ilta
Innovaatiokulttuuri Innovaatio = uudennos
KT, tutkimuspäällikkö Anna-Liisa Lämsä Ammattiopisto Luovi
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
DOKUMENTAATIO JA TIEDONMUODOSTUS
Valmis-hanke – Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tehostaminen Varsinais-Suomessa
”Siellä minä olen heidän keskellään”
Lupa tulla näkyväksi Kemissä
Rakkaat ystäväni!.
”Jos voit avata solmun kielelläsi, miksi käyttää siihen hampaita?”
Elämänkulku- lapsi ja nuori keskiössä
Skills-laivaseminaari Yrittäjyyskasvatus ammatillisen koulutuksen näkökulmasta Paula Kyrö Yrittäjyyskasvatuksen professori Aalto Yliopisto, Kauppakorkeakoulu.
Seurakuntien varhaiskasvatuksen neuvottelupäivät "Kirkko iholla"
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
OECD:n Pisa 2006-tutkimuksen ensituloksia
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Anna kehitysmaiden lapsille hyvä koulutus – ja tulevaisuus! Päivätyökeräys 2014–2015.
Vakka Verkostoon – Vanhustyön koulutuksen kehittäminen ja arviointi Seminaari Tampere.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Päijät–Hämeen ennakointiverkoston seminaari TULOKSISTA TULEVAISUUTEEN Risto Ilomäki Lahti
Haarajoen koulu, Jan Mikkonen
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
Tämän esityksen pohdittavana teemana on yleisen kehittämisen näkökulmasta koulun toimintakulttuuri Lähtökohtaisesti jokaisessa kouluyhteisössä tarvitaan.
Nuorten ryhmätoiminta sosiaalityön työmuotona osana pajatyötä
O PPILAITOKSEN ARVIOINTI 2014 Opiskelijakyselyn tulokset.
Yrittäjyyskasvatuksen tutkija- ja toimijatapaaminen Vaasa Yrittäjyyskasvatuksen tutkimuksen ja käytännön haasteet Runsas 10 vuotta yrittäjyyskasvatusta.
Valmius tulevaisuuteen Arto Saloranta.
Toimivia ratkaisuja – monenlaisia ja tuottavia malleja ja onnistuneita urapolkuja on jo olemassa Maahanmuuttajataustaisen opiskelijan ohjaaminen ja tuki.
Piispanristin kouluun !
Ammatillinen opettaja ja kasvatus
AIKUINEN OPPIJA.
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Laajennettu työssäoppiminen lähihoitajakoulutuksessa
Juhani Kettunen Tiimikoulu Ammattikoulutus käsityöajalla perustui mestari-oppi- poikajärjestelmään (1), jossa oppipoika mestarin tiukassa ohjauksessa.
Miira Suomi, Jenna Sangi ja Matilda Ristola LO-11c
Tutustumispäivä  8.30 aamukahvi  8.35 tervetuloa kouluun, rehtori Vesa Malin  8.50 ekaluokkalaisten arkea, 1a:n opettaja Sofia Jääskeläinen.
” ILMAN PROJEKTIA MINULLA EI OLISI TUTKINTOA” TAMPEREEN YLIOPISTON INFORMAATIOTUTKIMUKSEN LAITOKSEN VALMIIKSI TYÖN OHESSA -PROJEKTI (2005 – 2006)
HANKETOIMINTA Työkyky-hanke OKM Työkykypassin koordinointi Arjen arkki ESR / OPH Paremmat arjentaidot -koordinaatiohanke -> menetelmäpankki -> menetelmätori.
Creative Campus - yliopisto innovaatioympäristönä Sisältöliiketoiminnan luovien prosessien johtaminen (Creative Processes and Content Busines.
KOIVUN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 1) Mitä arvioidaan? 2) Miten arvioidaan? 3) Tiimityön kehittäminen 4) Yhteistyön tiivistäminen sosiaalityöntekijöiden kanssa.
Verkkokiusaamisen ehkäiseminen
Aikuisen hoitotyö Anitta Koistinen TtM.
1 Lapset ja nuoret lastensuojelun laadun määrittäjinä Maria Kaisa Aula Helsingin yliopisto
KESKI-POHJANMAAN KOULUTUSYHTYMÄ PaPaLaVa-projektista  Palapelillä laatua valinnaisuuteen  Uutta luova suunnittelu- ja kehittämistehtävä.
Anja Saloheimo, sosiaalipsykologi, pari- ja seksuaaliterapeutti
Oppisopimus nuorille, onnistuuko? Nuorten kokemuksia ja näkemyksiä Susanna Miettunen
MITÄS NYT TEHDÄÄN? Kodin ja koulun yhteistyö & SOME Jaakko Nuotio, Nuorten Palvelu ry.
KASVA VOIMISTELIJAKSI Kokonaisliikuntamäärä. Pienet valinnat ratkaisevat Pariporina: -Mitä ajatuksia video synnytti? -Miten oma arkesi pyörii? Voiko pienillä,
Oppisopimusnuoren ohjaaminen työssä Helena Rajalinna.
Perustiedot Valmentavaa koulutusta KAO:lla vuodesta AVA, MAVA, Ammattistartti ja nyt VALMA VALMA:ssa 50 opiskelijapaikkaa Opetustiimi: 3 opettajaa,
Ikäihmisten surutyön erikoispiirteet ja arjen keinoja eteenpäin : Tampere Surukonferenssi Liisa Salmenperä TtT, työnohjaaja,
3.3. Nuoruus ja aikuistuminen Hannu Soini Kasvatuspsykologian klinikka KASOPE, 2011.
NUOREN SISÄINEN KAMPPAILU LAPSEN MAAILMA -lyhytjänteisen toiminta - leikin ja holhouksen suoman turvallisuuden maailma NUORI AIKUISEN MAAILMA - pitkäjänteinen.
Terveyden määritelmät
Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana
Kanuunan teemaseminaari SALO
Sosioemotionaalinen kehitys
Nuoret kunnan päätöksenteossa
Unelma Lasten ja nuorten hyvinvoinnin eteen tapahtuva työ
1. Valitkaa keksinnöistä kiinnostavin. 2
Työpäivän kokeminen kuraa vai kivaa?
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
HUS-HYTE verkoston kehittämispäivä työryhmien tuotokset
Volitioprosessi, tahdon!
Esityksen transkriptio:

NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS Jaakko Helander ja Seppo Seinä Ohjus-KASED Kauniainen 31.10.2007

Kun minä olin nuori, niin… osattiin käyttäytyä hyvin oli kuria luokassa kunnioitettiin aikuisia, vanhempia ja opettajaa oltiin kilttejä, tunnollisia ja kunnollisia arvostettiin koulutusta …siis ennen kaikki oli paljon paremmin!

Vai oliko sittenkään? arki nuorten silmin selviytyminen arjessa nuori ja unelmat nuori ja tulevaisuus

Arki nuorten silmin opettaja = kaveri, ammattilainen, auktoriteetti kokonaisvaltaisuus - pirstaloituminen rutiinit - keskeyttävät tekijät työ, työskentely, työssäoppiminen monimuotoistuminen ja -kulttuuristuminen 4 x C: CD’s, cafes, clothes, chats henkilökohtaiset kehittymistavoitteet (Kimmo Jokinen; Hakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

Selviytyminen arjessa hyviä päiviä 4,5 viikossa – itse voi vaikuttaa 70 %:sesti uskomukset, tunteet ja sosiaaliset suhteet fyysinen aktiviteetti ja lepo! -> sekä psykologisia että konkreettisia selviytymiskeinoja – kuten aikuisväestöllä ? Miten tarjoutuu tilaisuuksia koulupäivän aikana? (Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

Nuori ja unelmat oma elämä: optimismi ja toiveikkuus kohtuullisuus ja perinteisyys koti, puoliso/perhe, lapset, riittävän hyvä ammatti ja työ Itsensä toteuttaminen ja harrastukset oma vastuunotto ja toimintakyky lisääntynyt siirtyminen työelämään on onnistunut (Rubin 1995; 1998; Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

Unelman uhat kielteiset tunteet, ahdistuneisuus ja masentuneisuus: kasautuminen samalle nuorelle selkiintymätön identiteetti ja elämänura kuva maailmasta uhkaava ja ahdistava: globaalit teemat yksinäisyys ja osattomuus (Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005; Rubin)

Nuori ja tulevaisuus Kun yksi unelmoi, se on unelma. Kun useat unelmoivat, se on alku todellisuudelle. (tuntematon seinäkirjoitus) Unelmia ei saa tappaa eikä niitä vähätellä: on tärkeää olla monenlaisia unelmia. Ei ole tosiasioita, on vain tulkintoja. (Nietzche)

Nuoret aikuiset sanovat tulevaisuudesta läpäisevinä lähtökohtina… erilaisuuden hyväksyminen monella tasolla suvaitseva ilmapiiri kiinnostava kaupunkikulttuuri uudenlainen yhteisöllisyys luovuuden mahdollistava työkulttuuri luovan ajattelun kehittäminen: ongelmakeskeinen orientaatio ja kysymysten esittäminen luovuus voi olla systemaattista ja ryhmässä tapahtuvaa kehittämistä (Parasta ennen 01 01 2015. Tulevaisuuden tekijät – Suomi 2015. Sitra.; Välittävä, kannustava ja luova Suomi. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan teknologian arviointeja.; M. Wilenius)

Työmme vaikutus Sähkötekniikan perustutkinto-opiskelija Hannu on aloittanut opintonsa Omniassa 2007. Hän valmistuu vuonna 2010. Hän on töissä vuoteen 2055! Catering-opettaja Liisa valmistuu opettajaksi joulukuussa 2007. Hän on töissä vielä 30 vuotta eli vuoteen 2037. Vielä silloin opettaa viimeisiä nuoriso-opiskelijoita, jotka ovat töissä 45 vuotta. Liisan opit elävät vielä vuonna 2080!

Aiheesta lisää Helakorpi, S., Helander, J. & Jahnukainen. 2005. Itä-Suomen työkoulu 2000 -hankkeen arviointitutkimus. Julkaisuja 8. Kuopion yliopisto. Rubin, A. 1998. The Images of the Futureof Young Finnish People. Turun kauppakorkeakoulun julkaisuja D:2.

Kiitos ja anteeksi! seppo.seina@hamk.fi jaakko.helander@hamk.fi