Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kehäantennit Looppi, silmukka
Advertisements

makramee-tekniikalla
Hyvässä seurassa on ilo liikkua! ® TUOMARIPALAVERI ”SÄÄNTÖPRIIFFI”
Pinta-ala raja-arvona
MB 3 Lineaarisia polynomifunktioita
Polynomifunktiot MA 02 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Tilkkuilijan värit Saana Karlsson.
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
Yhdenmuotoiset ja yhtenevät kuviot
Mette Vedelsby, CVUSJ / Efelcren
Pisteellä ei ole ulottuvuutta. Sitä merkitään isolla kirjaimella.
Tee vasemmanpuoleisesta luettelosta oikean kaltainen •Eka –Ekan 1. Kohta –Ekan 2. Kohta •Toka –Tokan alakohta •Kolmas •Neljäs –Neljännen alakohta •Neljännen.
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Kolmion ominaisuuksia 2
Analyyttinen geometria MA 04
Vuorovaikutuksesta voimaan
FIT IN SEVEN SECONDS Patentoitu. Ovenpainikkeiden uusi sukupolvi Maailman ensimmäinen painikesetti oveen asennettuna seitsemässä sekunnissa Patentoitu.
GEOMETRIA MAA
6 VIRTAPIIRIN SUUREIDEN SELITYS KENTÄN AVULLA
Kappaleiden tilavuus 8m 5m 7cm 5 cm 14cm 6cm 4cm 4cm 3cm 10cm.
EXtensible Markup Language
Sisältö: Johdanto kryptografiaan Salakirjoitus
Geometria MA 03 Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys
Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS)
AS Automaation signaalinkäsittelymenetelmät
pieni kokoelma mekaniikan suurejärjestelmästä Mikko Rahikka 2001
TASAPAINON RAKENTAMINEN
KULMAN PUOLITTAJA Kulman puolittaja on kulmaan kärjestä alkava puolisuora, joka jakaa kulman kahdeksi yhtä suureksi kulmaksi. k a/2 k Uraehto: Kulman puolittaja.
1.1. Itseisarvo * luvun etäisyys nollasta E.2. Poista itseisarvot
Syksy 2001Johdatus bioinformatiikkaan / T. Pasanen 1 7. Monirinnastus Geeni perhe: ryhmä läheisiä toisilleen sukua olevia geenejä, jotka koodaavat samankaltaisia.
SATE11XX SÄHKÖMAGNEETTINEN KENTTÄTEORIA (LISÄOSA)
Havainnollisuus matematiikan opetuksessa käsitekartat Luennot klo
Janan keskinormaali A A ja B ovat janan päätepisteet ja M sen keskipiste. M Janan keskinormaali on kohtisuorassa janaa vastaan sen keskipisteessä. AM =
LINEAARINEN MUUTOS JA KULMAKERROIN
Tehnyt: Jaska Kauppila Ti10 TIVE.  GIMP (GNU Image Manipulation Program) on yksi suosituimpia ilmaisia kuvankäsittelyohjelmia  Sitä on käännetty usealle.
Tulos vs. Kassa / #1 MYYNTI
Murtoluvun supistaminen
Avaruusgeometriset kappaleet = kolmiulotteiset kappaleet
Ympyrään liittyviä lauseita
Algoritminen ajattelu
*14. Kolmiossa yksi kärki on origossa, toinen pisteessä A= (9, 0), B=(3,6) Osoita, että kolmion pyörähtäessä x-akselin ympäri syntyvän kappaleen tilavuus.
Aallokko Vuorovesi Virtauskset
Kuusela: Tietoaika Lähde: Kuusela 2000: 57.
Toimisto-ohjelmat TVT osana Sädettä. Tehdään kyselylomake joko tekstinkäsittely- tai taulukkolaskentaohjelmalla. Pilvipalveluita käytettäessä saadaan.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
6. Relaatioalgebra ja relaatiokalkyyli
@ Leena Lahtinen Toistorakenne Ohjelmassa toistetaan tiettyjä toimenpiteitä monta kertaa peräkkäin Toisto noudattaa sille kuuluvia tarkkoja standardoituja.
KESKIVIIKKO KOTITETEHTÄVÄT. Siis suorat ovat kohtisuorassa toisiaan vastaan.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
2. MÄÄRÄTTY INTEGRAALI Pinta-alan käsite Kirja, sivut
F jatkuva välillä [a,b] y = f(x), suorat x = a ja x = b rajoittavat alueen + x – akseli Pyörähdys x-akselin ympäri Suora ympyrälieriö, jolla äärettömän.
Keskustelu, aiheeseen tutustuminen ennalta auttaa yhteistä hanketta oikeaan suuntaan Taustatietojen hankinta suotavaa, jos ei välttämätöntä -> kuvaJOURNALISMI.
Suorien leikkauspiste
Tasogeometriaa alkuopetukseen
MAB2 Juhani Kaukoranta Raahen lukio
MAB3 suorat.
Tasogeometria Peruskäsitteinä piste ja suora. Suora AB = Suora l
1.Peruskäsitteitä vektoreista
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
VIIRINAUHA tutorial. 1)Valitse kankaat Tee viirinauhaasi ainakin viisi kolmiota. Enemmänkin voit tehdä jos haluat. Mitä enemmän kolmioita sen pidempi.
Syventävä matematiikka 2. kurssi
Matematiikkaa 3b Yhdenmuotoinen © Varga-Neményi ry
SIDOKSEN POOLISUUS Tarkoittaa sidoselektronien epätasaista jakautumista Sidos on pooliton, jos sitoutuneet atomit vetävät yhteisiä elektroneja yhtä voimakkaasti.
Stereoisomeria Cis-trans-isomeria eli geometrinen isomeria
Algoritminen ajattelu
Kuutio 2. Geometrisia kuvioita
Voimapari Kappaleeseen vaikuttaa kaksi yhtä suurta voimaa joilla on vastakkainen suunta Voimaparin aiheuttama momentti minkä tahansa pisteen suhteen on:
PERISKOOPPI.
Samankohtaiset kulmat
Faradayn laki Muuttuva magneettivuon tiheys B aiheuttaa ympärilleen sähkökentän E pyörteen. Sähkökentän voimakkuutta E ei voi esittää skalaaripotentiaalin.
Esityksen transkriptio:

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja Symmetriat

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isdometriat ja symmetriat  Kun katsomme Alhambran erilaisia koristetyyppejä, laattoja, puutöitä ja stukkoa, huomiomme ei kiinnity ainoastaan niiden huomattavaan kauneuteen, vaan niiden suureen symmetriaan.  Näemme, että tämä symmetria syntyy perusyksikön (kuvio) käytöstä sellaisella tavalla, että se kattaa koko pinnan, eikä jätä yhtään aukkoa toistettujen kuvioiden väliin.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat ja symmetriat

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometria tasossa  Se, miten kuviota toistetaan, seuraa matemaattisia lakeja.  Symmetriassa on kolme peruominaisuutta:  Translaatio (=paikan muutos), rotaatio ja reflektio (=peilaus). (operaattorit) Kun joku näistä operaattoreista tai niiden yhdistelmistä vaikuttaa kuvioon, nämä kaksi kuviota ovat isometrisiä ja operaatiota kutsutaan tason isometriaksi. Kun joku näistä operaattoreista tai niiden yhdistelmistä vaikuttaa kuvioon, nämä kaksi kuviota ovat isometrisiä ja operaatiota kutsutaan tason isometriaksi.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Tason isometria  Määritelmä: Isometria on sellainen tapa muuttaa kuviota, joka ei muuta minkä tahansa kuviossa olevien kahden pisteen välimatkaa. Se tarkoittaa myös, että kuvion pinta-ala on sama ennen muutosta ja sen jälkeen.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Isometriat

Isometriat   Isometriat   voivat olla

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Translaatio  Neliö 1 siirretään neliöksi 2.  Suunta on A:sta B:hen ja AB määrää koon.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Rotaatio Kolmiota 1 kierretään 45 astetta D:n ympäri kolmioksi 2.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Reflektio  Kaksi pistettä A ja B ovat toistensa peilikuvia suoralla m jos suora jakaa kohtisuorasti kahtia janan, joka yhdistää nämä kaksi pistettä. m on nimeltään symmetria-akseli (reflektioakseli).

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Reflection  Kolmio 2 on kolmion 1 peilikuva suoralla m.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Liukureflektio  Viisikulmio 2 syntyy, kun viisikulmio 1 siirretään suoralla m ja peilataan suoran suhteen.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Symmetria  Ensimmäinen kysymys kuuluu: mitä tarkoittaa se, että kuvio on symmetrinen?  Kaksi pistettä ovat symmetrisiä suoran L suhteen, jos, ja vain jos tuo suora jakaa kohtisuorasti kahtia janan, joka yhdistää nämä kaksi pistettä. L on nimeltään symmetria-akseli.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Symmetria  Geometrinen kuvio on symmetrinen suoran suhteen,jos, ja vain jos kuvion kaikilla pisteillä on symmetrinen piste symmetria- akselin vastakkaisella puolella.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Symmetria  Määritelmä: Kuva on symmetrinen, kun sen sisässä on isometria, joka muuttaa kuvan omaksi itsekseen. Kuva on symmetrinen, kun sen sisässä on isometria, joka muuttaa kuvan omaksi itsekseen. Tämä tarkoittaa, että jos teet muutoksen, et huomaa eroa. Tämä tarkoittaa, että jos teet muutoksen, et huomaa eroa.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Symmetriat mosaiikkilaatoissa, vain 17 mahdollisuutta  Tason mosaiikkilaatoitus on kuvio, joka koostuu yhdestä tai useammasta muodosta ja kattaa tason kokonaan jättämättä aukkoja tai menemättä päällekkäin muiden osien kanssa..  Geometristen muotojen muodostamia kuvioita on joka puolella meidän ympärillämme. Näemme niitä joka päivävaatteidemme kankaissa, työpaikoillamme rakennusten käytävien lattioissa, ja painettuina kotiemme tapetteihin.  Olivatpa ne yksinkertaisia tai monimutkaisia, ne kiehtovat silmiämme.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Translaatiosymmetria ( jos kuvio siirretään tiettyyn suuntaan, se ei muuta kuviota.)

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Reflektiosymmetria (jos kuvio peilataan tietyn suoran suhteen, se ei, muuta kuviota.

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Rotaatiosymmetria ( jos kuviota kierretään tietty määrä pisteen ympäri, se ei muuta kuviota).

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren 180 asteen rotaatiosymmetria

Mette Vedelsby, CVUSJ./Efelcren Liukureflektiosymmetria