ANTIIKIN KIRJALLISUUS

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
DRAMATURGIAN PERUSKÄSITTEISTÖÄ
Advertisements

Sytytä parisuhteen rukouskynttilä
Antiikin kulttuuri (Antiikin aika 1000 eKr. – 500jKr.
Ajatuksia elämästä..
Modernismi ja 1800-luvun vaihteessa ensimmäisestä maailmansodasta jääneen epävarmuuden vuoksi alettiin etsiä uusia sanoja, muotoja ja kuvia maailmasta.
Renessanssi Tekijät: Mia Muhonen ja Sonja Bensalah
ANTIIKIN KIRJALLISUUS (800 eKr. – 300 jKr.)
1.4. ROOMALAINEN MAAILMA s. 35–52
Antiikin aika: Antiikiksi kutsutaan aikaa n eKr. – 500 jKr., eli antiikin Kreikan ja Rooman kukoistuskausia. Miksi nämä kaksi voimakasta kulttuuri-
Estetiikka on filosofian kauneutta ja taidetta tutkiva osa-alue.
Rooman mytologia Henkka.
Luku Antiikin Kreikan maanviljelijät ja kauppiaat, s. 52–58
Romantiikka.
Antiikki 600 eKr.-400 jKr. Jaetaan Kreikan aikaan 600eKr.-200eKr. ja Rooman aikaan 200eKr.-400jKr. Antiikin kirjallisuus jaetaan epiikkaan, lyriikkaan.
Viikon 40 eurotehtävät •Tehtäväruudussa oli 7 € •Vastauksia jätettiin yhteensä 26. •Oikeita vastuksia oli yhteensä 13.
FAUNA – Nähdessämme pienet punaruskeat Nähdessämme pienet punaruskeat pennut, niiden joukosta erottui heti pennut, niiden joukosta.
Mikä asia voisi vaikuttaa näin koko kaupunkiin?
Hy02 : Antiikin kreikka: Teatteri
ANTIIKKI.
Keskiajan kirjallisuus
Uusi testamentti alkukieli kreikka 27 kirjaa
Filosofian synty Filosofia on arkipäiväisien asioiden ihmettelyä ja yliluonnollisten kysymyksien pohdiskelua. Filosofiassa argumentointi ja kyseenalaistaminen.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Keskiaika (500 – 1500).
 Tutoriaalissa käytettiin ilmeisesti Espanjan kieltä, joten en tiedä mikä sen nimi on, mutta tuloksena on esimerkiksi autolehden kannen taustakuva. Kuvaa.
ROTARY 2023 Matias Röyttä DG VISIOT / HAASTEET Tietotekniikka / Internet –Henkilökohtaiset tietokoneet –Reaaliaikainen tiedonvälitys –Face-time.
KreikkaKreikkaKreikkaKreikka Heidi ja Meri-Tuuli.
Kirjallisuuden lajeja
1800-LUVUN LOPPU – 1900-LUVUN ALKU
Kirjallisuuden alalajit ja kaunokirjallisuuden käsitteet
Antiikin Kreikka.
Renessanssi By: Tiia, Erik & Oona.
Hy02 : Eurooppalainen ihminen
Filosofian juuret ovat antiikin Kreikassa
USKONTO JA KULTTUURI.
Kirjallisuus Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos.
Klassisismi Ylevää, kaunista ja symmetristä
Aristoteles ( eKr.) - Antiikin kreikkalainen filosofi ja tiedemies
Mikael Agricola Mikael Agricola syntyi vuonna 1510 ja kuoli 9. huhtikuuta vuonna 1557 ja hänen kuolinpäivänsä on vakiintunut liputuspäivä. Keskiajalla.
Näytelmä-tekstistä tekstitaito-vastaukseksi
Euroopasta tuli Eurooppa noin 370 – 1500 jKr.
Modernismin tulo Suomeen
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
KRISTINUSKON ASEMA ROOMAN VALTAKUNNASSA Luku 2 – Ydinsisältö.
Antiikki n. 800eaa-500jaa.. Tietoa antiikin ajasta -Antiikin aika kukoisti pääasiassa Kreikassa ja Roomassa -Koko länsimainen sivistys ja yhteiskunta.
Luku Tieteet ja taiteet s. 22–34 Laokoon-patsas. KREIKAN TAIDE Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty.
ANTIIKKI Rooma. Rooman kaupunkikulttuuri  Kreikkalaiset politikoivat, roomalaiset huvittelivat  Roomalaiset ennemminkin insinöörejä kuin tieteilijöitä.
Bysantti Itä-Rooma keskiajalla. Bysantin perustana Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa 395 Jatkoi roomalaista kulttuuria Rooman jakautuessa.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
Näytelmä-tekstistä tekstitaito-vastaukseksi
Antiikin Kreikan ja Rooman uskonnot
ANTIIKIN KREIKAN ARKKITEHTUURI
Lilja Suominen lv15j miro laitinen lv15J Mari Honkamäki LV13D
Kaunokirjallisuuden analyysi
ANTIIKIN KULTTUURIHISTORIAA
KIRJALLISUUSDIPLOMI.
Kreikan ja Rooman suuruuden aika
Kirjoitustaidon kehitys
Katolinen kirkko.
KIRJALLISUUTEMME ALKUVAIHEET
Klassismi 1600 – 1800-luvun kirjallisuus.
Eksistentialismi Eero Jussila.
KRISTINUSKO LEVIÄÄ ROOMASSA
KIRJALLISUUDEN LAJIT.
Epiikka eli kertomakirjallisuus Draama eli näytelmäkirjallisuus
5. Antiikin Kreikka N. 800 Ekr. .
Antiikin olympialaiset Daniel Wacklin 17B
Antiikin Kreikan ja Rooman kuvanveisto ja maalaustaide -tiivistelmä
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

ANTIIKIN KIRJALLISUUS ANTIIKIN AIKA n. 600 eaa. – 600 jaa. Http://www.youtube.com/watch?v=j0XbaDu93gA

Antiikin kulttuuri Länsimaisen kirjallisuuden historia alkaa Kreikasta. Kreikkalaiseen kulttuuriin tuli vaikutteita mm. Egyptistä ja Vähä-Aasiasta. Kulttuuri oli vapaamielistä ja suvaitsevaa. Kreikkalainen maailmankuva oli minäkeskeinen mutta uskonnollinen  mytologia eli jumalaistarusto. Kulttuurin kehittäjinä olivat ns. vapaat miehet. (Orjat ja vapaat käsityöläiset tekivät työn)  Rooman kulttuuri kasvoi pitkälti kreikkalaisesta perinnöstä.

Antiikin kirjallisuuden perusta Aristoteles loi Runousopissaan (n. 300 eaa.) kirjallisuudelle teoreettisen perustan: - lajit epiikan, lyriikan ja draaman; arvokkain draama (tragedia) - kirjallisuuden pitää jäljitellä ja kuvata todellisuutta mahd. selkeästi ja kirkkaasti (mimesis)

Antiikin kirjallisuuden käsitteitä tragedia: murhenäytelmä, päättyy tuhoon komedia: huvinäytelmä, päättyy yleensä onnellisesti farssi: liioitteleva hupailu retoriikka: suullisen ja kirjallisen esitystaidon oppi hybris: ylpeys, jonka valtaan joutunut ihminen uhmasi jumalia nemesis: jumalten viha ajan, paikan ja toiminnan ykseys: toiminta juoneltaan ehyt ja hyvin hallittu, näytelmän tapahtumat tapahtuvat lyhyessä ajassa samassa paikassa katharsis: puhdistuminen, henkinen vapautuminen, jonka katsoja saavuttaa, kun samastuu tragedian sankariin  ohjaa katsojan näkemään, mikä on ylevää ja moraalisesti oikein.

Antiikin Kreikan kirjallisuus Kirjallisuus syntyy: - epiikka n. 700 eaa. , mm. Homeros: Ilias ja Odysseia - lyriikka n. 600 eaa., mm. Sapho: Iltatähti, häälaulu; Pindaros: lyyriset runot esim. urheilusankareiden kunniaksi - draama n. 400 eaa., mm. Aiskhylos: Oresteia; Sofokles: Kuningas Oidipus (tragedia); Euripides: Kyklooppi (tragedia); Aristofanes: Lysistrate (komedia) Aiheita: Kohtaloaan vastaan taistelevien voimakkaiden, rohkeiden poikkeusihmisten ja inhimillisten jumalten toiminta ja kohtaamiset sekä kohtalon vaikutus; rakkaus

Sapfo: Iltatähti, häälaulu Se kuuluu jumaliin se mies joka sinun kanssasi istuu joka kuulee sinun ihanan äänesi läheltä, ja sinun naurusi ja sinun lempesi ja sinun rakkautesi sinun naurusi Sydän läikähtää rinnassani Kun katson sinua en mitenkään saa ääntä suustani (Kun näen sinut äkkiä) kieleni tärisee, tuli juoksee ihoni alla, en näe mitään korvissa suhisee, hiki kihoaa pintaan, paikkani vapisevat, olen keltaisempi kuin ruoho, kohta kuin kuollut Mutta kaikki on kestettävä, sillä - - (suom. Saarikoski)

Antiikin Rooman kirjallisuus Rooman kirjallisuus kasvoi kreikkalaisesta perinnöstä: Kirjailijat pyrkivät noudattamaan tradition vaatimuksia aihepiirien, muodon ja retoristen ilmaisukeinojenkin suhteen. Kreikkalaisten mytologia mukautettiin roomalaiseen kirjallisuuteen, käytettiin kreikkalaisten lajijärjestelmää, kirjoitettiin runoutta kreikkalaisilla mitoilla Kirjallisuuden arvo määräytyi sen mukaan, kuinka hyvin se sopi isänmaallisiin tai kasvatus- ja opetustarpeisiin Kirjailijoita mm. Vergilius, Rooman kansallisrunoilija: Aeneis; Horatius: Ars Poetica, oodit; Ovidius: eepos Muodonmuutoksia