Ajankohtaista sivistystoimialalta Kasvatus- ja opetuslautakunta 2.4. 2014.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Leikkaukset koulutuksesta ja tutkimuksesta. Leikkaukset koulutukseen ja tutkimukseen tällä hallituskaudella Leikkauksia on tehty • laskennallisista valtionosuuksista,
Advertisements

Aikuiskoulutuksen tulevaisuuden suuntia Nuorten aikuisten osaamisohjelman työseminaari III
Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Laatustrategian toteuttaminen: Laadunhallintajärjestelmien itsearviointiin.
Uudet linjaukset ammatilliseen koulutukseen Elise Virnes
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta Jyväskylä 20. 3
SDP Toimitusjohtaja Risto Parjanne : Kuntatalous heikkenee ennakoitua nopeammin - Kun menojen kasvua ei ole mahdollista pysäyttää, kuntien vuosikate.
Läpäisyhankkeet ja ammatillisen koulutuksen kehittäminen
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS Ryhmä 3 Hanna Autere ja Juhani.
Korkeakoulutus 1.Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Valtionavustuksilla tukea moniammatillisen ohjauksen ja opiskelijahuollon kehittämiseen klo Verkostotapaaminen/ohjaustilaisuus.
Ajankohtaista näyttötutkinnoista Miksi tutkinnon perustetta uudistetaan? Minna Bálint
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Timo Kietäväinen varatoimitusjohtaja Pienkuntaseminaari Simo Kommenttipuheenvuoro kuntarakenneuudistuksesta.
Alueelliset Paras - seminaarit Asko Peltola PARAS-uudistus – uhka vai mahdollisuus Etelä-Pohjanmaalle?
J Kangasniemi 2010 Valtion rahoittama opetustoimen henkilöstökoulutus Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin.
Hallitusohjelmatavoitteiden viestintä Taustatietoa Akavan koulutuspoliittisille tavoitteille Rahaa koulutukseen – Suomi kukoistukseen.
HE 112/2013 Hallituksen esitys eduskunnalle valtion talousarvioksi 2014 Työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan asiantuntijakuuleminen Erityisasiantuntija.
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Opso ry kevätseminaari Opetusneuvos Mari Pastila-Eklund.
Korkeakoulujen arviointineuvosto — Rådet för utvärdering av högskolorna — The Finnish Higher Education Evaluation Council (FINHEEC) Tutkinnonuudistuksen.
JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO 2007 Hallituksen iltakoulu YLIOPISTOJEN TALOUDELLISEN JA HALLINNOLLISEN ASEMAN UUDISTAMINEN JA INNOVAATIOYLIOPISTON PERUSTAMINEN.
Opiskelijakunta Pekka Halosen akatemiassa Päivitetty
Opettajat Suomessa Pedagoginen toimikunta Heljä Misukka koulutusasiain päällikkö Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Perusopetuksen ryhmäkoko
Ajankohtaista oppisopimuskoulutuksesta OPSO ry:n seminaari Tampere Pasi Rentola.
Työelämäosallisuuden lisääminen on YHTEINEN ASIA Asiantuntijaryhmän ehdotukset heikossa työmarkkina-asemassa olevien henkilöiden työelämäosallisuuden lisäämiseksi.
Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisy Pedagoginen kehittämistyö Toukokuu 2014 Sauli Korhonen, Mari Kukkola ja Marja Ruotsalainen.
AJANKOHTAISTA LUKIOKOULUTUKSESTA Johtaja Jorma Kauppinen Vantaa
Yleissivistävän ja lukiokoulutuksen haasteet lähivuosina
Hallituksen sote- linjaukset kehysriihessä
Valtionosuusuudistus 2010
Opetushallituksen rahoittama ESR-hanke Manner- Suomen ESR-ohjelma Anki Sundqvist, projektijohtaja.
Yliopistolakiuudistuksen vaikutusten arviointi Heljä Misukka Koulutusjohtaja Opetusalan Ammattijärjestö OAJ.
Kirjoita otsikko tähän Kainuun hallintokokeilun päättyminen/Seurantasihteeristön loppuraportti 5/13 Valtiovarainministeriö / Esa Toivonen / Kalevi.
Talouspolitiikka ja kunnat Valtiovarainministerin valtiosihteeri Tuire Santamäki-Vuori
Kuntien valtionavut ja valtionosuusjärjestelmä
Nivelvaiheen ohjaus Kesä ohjaus Asiakas määrät kesä- heinäkuu.
Uusien taidetoimikuntien ja jaostojen perehdytyspäivä Säätytalo Ylijohtaja Riitta Kaivosoja.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
Hallitusohjelma II asteen koulutuksesta, lukio & yo
Valtion PARAS –hankkeen tilanne Jaana Simola Päijät-Hämeen liitto, Hämeenkatu 9 A, LAHTI
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen perus- ja lisäkoulutuksen valtionavustukset 2013 TIEDOTUSTILAISUUS
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Ammatillisen ja ammatillisen aikuiskoulutuksen ajankohtaiset asiat Johtaja Pasi Kankare, Opetushallitus
1 Ansioturva torjuu köyhyyttä 5 väitettä ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta (Lähde: Palkkatyöläinen 1/2015)
Ajankohtaista opetus- ja kulttuuriministeriöstä Kuopio Mari Pastila-Eklund.
Toimitusjohtaja Petri Lempinen #ammatillinenkoulutus #työllistyminen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo/Simo Rista Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Huippuosaamista.
Laajennetussa työssäoppimisessa Opiskelijan henkilökohtainen ohjaus.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Pohjois-Savon kuntien valtionosuudet v Lähde: VM ja ; OKM ja (Suomen Kuntaliitto )
Arviointituloksista kehittämiseen Ammatillisen koulutuksen reformin tilannekatsaus Opetusneuvos Tarja Riihimäki.
Varhaiskasvatuksen arvioinnin lähtökohtia
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle
Kunta- ja sote -uudistus hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä
Sivistystoimialan/Kasvatus- ja opetuslautakunnan tilinpäätös 2016
Matkailukoulutuksen verkostopäivät Porvoossa
Sivistystoimialan/Kasvatus- ja opetuslautakunnan tilinpäätös 2016
OMA –projektiryhmäläisten kanta – vuoden lisäaika reformin säädöksiin?
Varhaiskasvatuksen lainsäädännön valmistelun eteneminen
Kuukausiraportti 10/2015.
Toimitusjohtaja Risto Parjanne :
Jatkoaskeleet Hallituksen esityksen päälinjat
Ammattikorkeakoulujen yhteiset verkostohankkeet
Toimintoanalyysin toimenpide-ehdotukset - Sivistystoimiala
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta
Pohjois-Savon kuntakohtaiset ennakolliset valtionosuuslaskelmat 2019
Sivistystoimiala Kuukausiraportti
Ohjaamopäivä Kotka Merja Hilpinen
Lähde: Kuntaliitto/Sanna Lehtonen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Esityksen transkriptio:

Ajankohtaista sivistystoimialalta Kasvatus- ja opetuslautakunta

Talouden toteutuma 3/2014

Tilinpäätösvertailu eräillä toimialoilla

Talousarvion laskentavirhe

Hallituksen päättämiä uudistuksia Esiopetuksen pakollisuus: • Hallituksen esitys annetaan budjettilakina Lainsäädäntö tulee voimaan Ei suurta vaikutusta, € Oppivelvollisuusikä • Hallituksen rakennepoliittisen ohjelman mukaisesti kriittisen nivelvaiheen koulutuksen jatkuvuuden turvaamiseksi, keskeyttämisen vähentämiseksi ja nuorten työurien pidentämiseksi oppivelvollisuusikää nostetaan 17 vuoteen. • Uudistus valmistellaan opetus- ja kulttuuriministeriössä valmistellun mallin pohjalta tiiviissä vuorovaikutuksessa sidosryhmien kanssa. Uudistus koskee koko ikäluokkaa ja valmistellaan siten, että sillä tavoitetaan erityisesti nuoret, jotka eivät pääse koulutukseen perusopetuksen jälkeen. • Syrjäytymisvaarassa olevien nuorten tukemiseksi jatkovalmistelussa korostetaan yhteyttä ammatilliseen kuntoutukseen, kytköstä etsivään nuorisotyöhön sekä vahvistamalla opinto-ohjausta. Uudistus toteutetaan perustuslain reunaehtojen sisällä. Hallituksen esitys annetaan siten, että se tulee voimaan Ei tarkkaa tietoa vaikutuksista, helpostikin 1,4 M€.

Hallituksen päättämiä uudistuksia Ammatillisen koulutuksen tarjonta • Tutkintojärjestelmää uudistetaan ja sitä koskeva hallituksen esitys annetaan keväällä 2014 siten, että uudistus tulee voimaan ja rahoituslainsäädäntö Valmistavan koulutuksen hakumenettelyt otetaan käyttöön kesällä Ammatilliseen peruskoulutukseen valmistavan koulutuksen kokonaisuus Järjestäjäverkon rakenteellinen kehittäminen, toimenpideohjelma Järjestämislupauudistus viimeistään Vaikutus epäselvä. Koulutuksen yhteistyön tiivistäminen • Lukiokoulutuksen tavoitteet ja tuntijako sekä opetussuunnitelmien perusteet tulevat voimaan Ammatillisen koulutuksen tutkintorakenteen uudistetut säädökset tulevat voimaan Hyväksiluku ammatillisissa tutkinnoissa • Ammatillisen koulutuksen osalta muutokset toteutetaan tutkintojärjestelmän ja rahoitusjärjestelmän uudistamisen yhteydessä. Hallituksen esitykset annetaan Lainsäädäntö tulee voimaan • Näyttötutkintojärjestelmän kehittäminen käynnistettiin marraskuussa Ehdotukset valmiit lokakuussa • Opetushallituksen yhteyteen sijoitettavan aikaisemman osaamisen hyväksilukemista edistävän toiminnon valmistelu tapahtuu vuonna 2014.

Hallituksen päättämiä uudistuksia Lukioiden rahoitusperusteet ja lukion digitalisointi • Lukiokoulutuksen rahoitusperusteet uudistetaan. Hallituksen esitys annetaan keväällä 2014 ja uudistus tulee voimaan Heikentää erityislukioiden ja iltalukion asemaa merkittävästi. • Ylioppilastutkinto sähköistetään. Ensimmäiset kokeet voidaan suorittaa sähköisesti vuonna 2016 ja koko tutkinto vuonna OKM tehnyt kehysehdotuksen, mutta sitä ei ole sisällytetty kehykseen. Lukiokoulutuksen digitaalisia oppimisympäristöjä ja opetuksen tukena toimivia sovelluksia kehitetään osana kansallista koulutuspilveä. Esityksellä on taloudellisia vaikutuksia kuntatalouteen. Kustannusvaikutus epäselvä, YTL arvioi, että noin euroa/lukio? Kotihoidontuki ja subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen • Hallituksen esitys kotihoidon tuen muuttamisesta annetaan budjettilakina Lainsäädäntö tulee voimaan • Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen osalta hallituksen esitys annetaan keväällä Lainsäädäntö tulee voimaan • Toimenpidekokonaisuuden määrärahavaikutukset on sisällytetty kehykseen. Esityksellä on taloudellisia vaikutuksia kuntatalouteen. Kustannusvaikutus miljoonaluokkaa, jos isät eivät jää kotihoidon tuelle.

Kuntaliiton kannanottoja Kuntaliitto pitää kehysriihen ratkaisuja oikeansuuntaisina mutta kantaa huolta alimitoitetuista kustannusarvioista ja lisätehtävistä. Liitto pitää hyvänä, että säästöjen painopiste kohdistettiin valtion menosäästöihin eikä kuntien valtionosuusleikkauksiin, kuten aiempina vuosina. - Kuntaliitto pitää tärkeänä, että hallituksen rakennepoliittisen ohjelman osana päätetty kuntien tehtävien ja velvoitteiden purku miljardilla eurolla toteutetaan. On välttämätöntä, että hallitus päättää näistä asioista ensi syksyn budjettiriihessä uskottavalla tavalla. Tässä yhteydessä myös kuntien henkilöstön kelpoisuusehtoja, erilaisia ryhmäkokosäädöksiä sekä määräaikoja tulee joustavoittaa, sanoo varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen. Kuntaliitto on huolissaan siitä, että kehysratkaisuun sisältyy lukuisia uudistuksia, joiden kustannuksia aliarvioidaan tai rahoitussuhteita muutetaan. Näistä merkittävimpiä ovat oppivelvollisuuden pidentäminen ja kotihoidon tuen perusteiden muutokset.- Nämä muutokset voivat enimmillään aiheuttaa yhteensä jopa yli 200 miljoonan euron lisäkustannukset. Ratkaisujen kustannukset on arvioitava oikein, vaatii Kietäväinen. Ratkaisut toisen asteen koulutuksen rahoituksessa johtavat valtion rahoitusosuuden vähenemiseen. Tämä nostaa kuntien rahoitusosuuden yli 70 prosenttiin samalla kuin kuntien vaikutusmahdollisuudet toiminnan järjestämiseen ja kustannuksiin pienenevät. Liitto on huolissaan toisen asteen koulutuksen saavutettavuudesta. Liitto pitää myönteisenä myös päivähoito-oikeuden rajaamista. Kuntaliitto ei voi hyväksyä valtion kuntatalouden uuden ohjausjärjestelmän toteuttamista siten, että tasapainoa haetaan ensisijaisesti valtionosuuksien leikkauksien eikä kuntien tehtävien ja velvoitteiden vähentämisen kautta. Kuntien tuottavuuden esteitä on poistettava. - Puolet julkisen talouden kestävyysvajeesta kohdistuu kuntiin. Tämän ratkaisemiseksi on kunnille annettava riittävät keinot ja riittävä aika, huomauttaa Timo Kietäväinen. Kuntapalvelujen rahoituksen kannalta on ratkaisevaa, että kuntaverojen vähennysten korotukset korvataan kunnille täysimääräisesti hallitusohjelman mukaisesti.

OAJ:n kannanottoja Koulutuksen ja osaamisen laadun pitkäjänteinen kehittäminen on unohdettu hallituksen kehysriihen linjauksissa, toteaa Opetusalan Ammattijärjestö OAJ. Laatua poljetaan ratkaisuilla, jotka väistämättä kasvattavat ryhmäkokoja ja väheksyvät opettajien ammattitaitoa. – Hallituksen koulutuslinjaukset on valjastettu palvelemaan pääasiassa työvoima- ja sosiaalipolitiikkaa. Aito sivistyksen arvostus ja koulutuksen laadun kehittäminen loistavat poissaolollaan, OAJ:n koulutusjohtaja Heljä Misukka toteaa. Erityisen pettynyt OAJ on siihen, että säästöjä haetaan oppimateriaalihankintojen keskittämisestä, kun siirrytään digitaaliseen oppimateriaaliin. Halvimpia materiaaleja etsiessä ohitetaan helposti sekä laatu että opettajien ammattitaito, ja näin horjutetaan keskeistä suomalaisen opetuksen laatutekijää eli opettajien pedagogista vapautta valita itse opetusmateriaalinsa. – Keskitetty materiaalien hankinta on merkittävä ideologinen muutos ja kannanotto. Siitä alkaa suomalaisen opetuksen laadun alasajo, Heljä Misukka sanoo. Opettajien ammattitaitoa väheksytään myös laskemalla jatkossa kouluavustajat osaksi opettaja–oppilas-suhdetta. Muutos kasvattaa väistämättä ryhmäkokoja, jolloin eniten tukea tarvitsevat oppilaat kärsivät erityisesti. Samaan aikaan leikataan perusopetuksen laadun parantamiseen kohdistettuja valtionavustuksia 57 miljoonaa euroa eli nykyisten perusopetuksen ryhmäkokorahojen verran. OAJ vaatiikin, että edes jäljelle jäävät valtionavustukset kohdennetaan jatkossa ryhmäkokojen pienentämiseen. Vaikutus Turun talouteen 2,5 miljoonaa. Hallitus myös puolittaa erityislukioiden valtionosuudet ja rajaa lukion ja ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoituksen enintään kolmeen vuoteen. – Myös tämä vaikeuttaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden tilannetta. Pahimmillaan se lisää syrjäytymistä ja keskeytyksiä myös lukiossa, jossa ne eivät nyt ole ongelma. Opiskeluajan joustavuus on ollut yksi luokattoman lukion kulmakivistä, Heljä Misukka muistuttaa. OAJ kiittää hallituksen päätöstä pidentää oppivelvollisuus 17-vuotiaisiin ja vahvistaa ohjausta. – Tietojemme mukaan nyt päätetty malli sisältää kuitenkin monia ongelmia. On hyvä, että uudistus luvataan valmistella tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa, Misukka toteaa. OAJ:n mielestä vapaan sivistystyön miljoonaleikkaukset ovat kohtuuttomia. Sen vaikutukset sekä yhteiskuntaan että yksilöiden henkiseen hyvinvointiin ovat tutkitusti suuret. Erittäin pettynyt OAJ on siihen, ettei varhaiskasvatuslaki löydy kehysriihen päätöslistalta mutta sen sijaan subjektiivisen päivähoidon rajaus toteutuu. – Onko nyt luovuttu tavoitteesta saada laki valmiiksi tällä hallituskaudella? Jos näin on, lapset saavat hallitukselta kylmää kyytiä, Misukka toteaa. Mitä vaikuttaa, ei tietoa.