Lukiolaisesta työelämän osaajaksi Työelämäiltapäivä aineenopettajille ja opinto- ohjaajille Viestintäpäällikkö Heli Satuli Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa
Mikä MaRa on? •Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palvelualan elinkeino- ja työmarkkinajärjestö •2400 jäsenyritystä, joilla yli 6000 toimipaikkaa Suomessa •Jäsenyritysten liikevaihto yli 5,5 miljardia euroa •Jäsenyritykset vastaavat 80-90% sektorin koko liikevaihdosta •EK:n jäsenliitto
MaRan jäsenet: yrittäjiä ja työnantajia •Hotelleja, leirintäalueita, retkeilymajoja, lomakyliä ja maatilamatkailuyrityksiä •Ruokaravintoloita, kahviloita, eines- ja valmistuskeittiöitä, catering- ja henkilöstöravintolayrityksiä, seurusteluravintoloita, pubeja, yökerhoja ja liikenneasemia •Kylpylöitä ja kuntoutumiskeskuksia •Hiihtokeskuksia ja hiihtokouluja
MaRan jäsenet: yrittäjiä ja työnantajia •Huvi-, teema- ja elämyspuistoja •Keilahalleja •Moottorikelkka-, koiravaljakko-, luontomatkailu-, koskenlasku- ja muita ohjelmapalveluyrityksiä •Festivaaleja ja konserttitapahtumia •Viikko-osakeyrityksiä •Matkailun markkinointi- ja välityspalveluja tarjoavia yrityksiä
Aperitiiviksi kysymys: •30 prosenttia Miten luku liittyy suomalaiseen matkailu- ja ravintola-alaan?
Matkailu- ja ravintola-ala tänään: •Matkailualojen osuus bkt:stä 3,8 % (vrt. esim. pankki- ja vakuutustoiminta 2,9 %). •Toimiala työllistää 5,4 % Suomen työllisistä eli n henkeä (vrt. esim. pankki- ja vakuutustoiminta n ja metsä- ja paperiteollisuus henkeä) •Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelee 11 % yksityisen sektorin työvoimasta
Matkailu- ja ravintola-ala tänään: •Tuo valtiolle verotuloja yli 4,5 miljardia € vuodessa (matkailutulo 11 miljardia € vuonna 2009) •Matkailuun kuulumaton ravintola-ala tuo lisäksi verotuloja 1,2 miljardia € vuodessa •8 % kokonaismyynnistä pohjautuu vientikysyntään (hotellit 30%, ohjelmapalvelut 90%)
Matkailu- ja ravintola-ala tulevaisuudessa •Ala työllistää kaikkialla Suomessa ja työpaikat säilyvät Suomessa myös tulevaisuudessa •TEM arvio: matkailualat työllistävät vuonna 2020 jo henkilöä Suomessa •VATT (tutkimukset 161): tulevaisuuden kehitys näyttää positiiviselta: 5 % kasvu vuodessa, vuoteen 2025 mennessä pelkästään majoitus- ja ravintola-alalle yli 5000 työpaikkaa lisää > Jos toimiala onnistuu uusiutumaan ja kehittämään uusia palvelumuotoja, tätä skenaariota parempi kehitys on mahdollista •Majoitus- ja ravitsemistoiminnan toimialalla tullaan tulevaisuudessa tuottamaan runsaasti myös muita palveluita kuin hotelli- ja ravintolapalveluita
Näitä osaajia tarvitaan •Alalla on jo nyt pulaa kokeista, tarjoilijoista ja ravintolapäälliköistä > etenkin salipuolen ammattilaisista •Alan ammatti kiinnostaa lukiolaisia: vetovoimaisin palveluala, hakijamäärät kasvussa •Vain puolet valmistuu lopulta ammattiin •Etenkin pk-seudulla jo nyt pula työvoimasta > Ellei muutoksia tule koulutettu työvoima loppuu pääkaupunkiseudulta vuonna 2015!
Näitä taitoja tarvitaan •Kielitaito – mitä laajempi, sen parempi > Venäjän merkitys kasvaa kohisten > Englanti välttämättömyys •Asenne – kaiken perusta > palvelualttius, ennakkoluulottomuus, hyvä itsetunto, positiivisuus, sosiaalisuus
Matkailu- ja ravintola-alan erityispiirteet •Kasvavan, kansainvälisen ja kehittyvän toimialan ammattilainen on Elämysten tuottaja (arki ja juhla, työn jälki näkyy heti) Vieraiden kielten hallitsija (kieliä pääsee käyttämään joka päivä) Kulttuurien tuntija (työyhteisöt, asiakkaat) Kansainvälinen (moni osan urastaan ulkomailla) Palvelun & tiimityön mestari (asiakaskohtaamiset opettavat ihmistuntemusta)
Toimialan erityispiirteet •Alan ammattilainen on: Ideoija (uusien palveluinnovaatioiden kehittäminen, oma-aloitteisuus tärkeää) Dynaaminen (yksikään päivä ei ole samanlainen) Urallaan nopeasti etenevä (nopeasti vastuuta, ala tarjoaa poikkeukselliset urakehitysmahdollisuudet esimieheksi ja johtotasolle) Monipuolinen urapolku (hyvinvointia, vapaa- aikaa, hotellissa, kylpylässä, jne.) Moniosaaja: Ura alalla antaa eväät mille tahansa toimialalle: joka ala on palveluala
Kiitos! Lisätietoja: