Kotiseutumme ylpeydenaiheet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Pihtiputaan seurakunta Miten kehittää v. työtä?
Advertisements

F IN EL IB - KÄYTTÄJÄKYSELYN AINEISTON YLEISESITTELY - Y LIOPISTOT FinELib toteutti syys-lokakuussa 2011 tutkijoiden elektronisten julkaisujen käyttöä.
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Kotiseutumme luontoa.
Hotel Atlas Tiedotustilaisuus alueen medioille Tervetuloa!
Taivaassa tavataan Villen isoisä on kuollut.
Ylöjärven kierros Tervetuloa virtuaaliselle kierrokselle Ylöjärvelle! Valitse kartasta haluamasi kohde tai käy nähtävyydet läpi yksi kerrallaan. Ylöjärven.
Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Aapon suku Ensimminen kirjallinen merkintä: Heikki Simonpojan ”muuttokirja ”
Tiedotustilaisuus Rakennustoimisto Pohjola Oy •Vuonna 1989 perustettu perheyritys •Toiminta-alue Pirkanmaa ja Etelä-Suomi •Liikevaihto n. 35,5.
Tilannekatsaus.  Espoon kaupungin kanssa 15 vuoden sopimus Karakallion kentän käyttöoikeudesta. Sopimus alkaa  Perustettu Hornankattila Oy.
Univaje.
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Paneeli – Tehokkuutta ja toimivuutta laadulla ja kilpailulla?
Johdatus Linuxiin Mauri Heinonen
Sauna Contact Point Finland Miksi Cannes Lions? • Jos-et-ole-siellä-et-ole-olemassa -tapahtuma • Maailman mielipidemanipulaattorit ja mainosalan.
Jukka Ollila | Novago Yrityskehitys Oy Yritystalo BusinessLohjan ensimmäinen vuosi.
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Tikkurilan Palloseura
1 ©TNS 2012 Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista ilman tutkimusyrityksen.
Pardian jäsentutkimus 2013: Työssäjaksaminen koetuksella jatkuvassa muutoksessa 1.
KUrpitsatalo Kurpitsatalon on muistitietojen mukaan rakentanut Leppänen pojalleen v Silloin hän rakensi taloon alakerran, jossa on keittiö, kaksi.
Avoimet Kylät -tapahtuma POIKKEA KYLÄÄN !
Jyri Lehtonen Multibase Oy. • Tietotekniikan perheyritys, perustettu 1996 • Pääasialliset asiakkaat pankki- ja vakuutussektorilta • Vakituisia 5, yksi.
Maahanmuuttajien yrittäjyys ei ole pelkkää pizzaa ja pubeja Maahanmuuttajien yrittäjyys Suomessa on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan melko samanlaista.
KOKOUS- JA KONGRESSIPALVELUT HELSINKI AIRPORT CONGRESS.
4H-järjestö Tekemällä oppii parhaiten!. 4H-järjestön toiminta-ajatus •4H-harrastuksessa lapsi ja nuori kasvaa kohti vastuullista ja yritteliästä aikuisuutta.
© Stuba Nikula, Kiinteistö Oy Kaapelitalo, , 5 HEHTAARIA KULTTUURIA 250 VUOKRALAISTA 16.
Lapsi ja internet Seppo Mentula
Logistiikka/Varasto Enontie 2, Kauhajoki Enontie 2, Kauhajoki.
PINSIÖ-SEURAN NUORISOJAOSTON TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2011 Nuorisojaosto järjesti vuoden aikana monenlaista toimintaa lapsille ja lapsiperheille. Nuorisojaoston.
HÄMEENLINNAN SEUDUN TOIMITILAMARKKINAKATSAUS TAMMIKUU 2008
ROTARACT Rotarypiirissä /2006 Esa Irri, Tampereen Rotaract-klubi.
Nuorten ohjaajien palaveri Muuramen Yritys ry Jalkapallojaosto
Lastensuojelun avohuollon tukitoimet vuotiaille Keski- Suomessa Opinnäytetyö Jyväskylän ammattikorkeakoulu Jyväskylän ammattikorkeakoulu Sini Moberg.
Eläkeselvitys 2012: Selvitys TEKin jäsenten näkemyksistä eläkeiästä ja eläke- ehdoista
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Jos maailma olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 64,3 vuotta Jos Suomi olisi sadan asukkaan kylä odotettavissa oleva elinikä on 78,4.
GVK Historia Perustettu vuonna 1946
KRISTINUSKON ENSIASKELEET
Tapiolan lukio Opi ihmisestä. Opi elämästä. Opi maailmasta.
SUOMALAISEN LAPSIPERHEEN ARKI
Johan Julius Christian (Jean) Sibelius
Esperi Care Parempaa hoitoa
Be Better! Liity jäseneksi nuorkauppakamariin Suomen Nuorkauppakamarit ry Nuorten johtajien ja yrittäjien kansainvälinen verkosto.
Kylätalosta maailmalle – Kalajoen voimistelukeskukseksi
AYY vuosijuhlat Budjettiselvitys.
Nurmi Hydraulics Oy Vaiheittain kansainvälistynyt.
Asukastoiminnan ja yhteisöllisyyden mahdollisuudet kerrostalossa
Pohjois-Karjalan Järjestöasiain neuvottelukunta JANE Hanna Kääriäinen
Pispalan kirkko Pispalalaiset kaipasivat omaa kirkkoa, jonka suunnittelijaksi valittiin arkkitehti Wivi Lönn. Pispalan Rukoushuone valmistui 1908.Pispalan.
Tulevaisuuden rotareita - Rotaract PETS Leila Risteli , Syötekeskus.
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
KESKI-POHJANMAA VUONNA 2030 –SEMINAARI Kommenttipuheenvuoro Ennakointiverkosto/Harri Lundell, KPEDU.
Pikaruokakulttuuri Suomessa
Sydney Tekijät Arttu & Jaakko. Sydney Sydneyn nähtävyydet Sydney tunnetaan sen kymmenistä rannoista(yli 70) ja niistä tunnetuin on Bondi Beach Sydney.
Modernismin tulo Suomeen
Oboe Jenna Kemppainen.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
S UOMALAINEN KANSANMUSIIKKI. K ANSANMUSIIKKISOITTIMIA Mitä kansanmusiikkisoittimia tiedät? Vanhimpia soittimia Tuohitorvi, soropilli, pajupilli, jouhikko,
Nuorten palvelut kuntoon Lapissa -hankkeen tuloksia Nuorisotoimesta vastuullisten virkamiesten kokous Marja Hanni,
Liisa Kaitero Marian Kartano Oy Riikka Uurtomies Marian Kamari Oy.
Utön vanhin talo on rakennettu vuonna Silloin rakennettiin myös Utön ensimmäinen majakka.
Infra-alan ammattikorkeakouluopetuksesta
Kansanmusiikki 2/2 Mu 2 lukio.
Kansanmusiikki 2/2 Mu 2 lukio.
Pietarsaari ( Jeppis ).
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Kuntoutusverkoston (KUVE) arviointikyselyn tulokset
Esityksen transkriptio:

Kotiseutumme ylpeydenaiheet Kaustinen

Kaustista on pidetty jo pitkään kansanmusiikin ja pelimannikulttuurin kehtona. Viime vuosituhannen lopussa valmistunut Kansantaiteenkeskus, yli 40 vuotta jatkuneet Kansanmusiikkijuhlat ja pelimannimusiikki ovat asioita, joita ihmisten uskotaan ensimmäisenä nostavan esille, kun puhutaan kunnasta nimeltä Kaustinen. Onko asia enää näin? Vetelin lukion äidinkielen kurssilla kootut kaksi ryhmää teettivät kaustislaisille kyselyn Kaustisen ylpeydenaiheista. Kysely suoritettiin kahdelle ryhmälle: nuorille ja aikuisille (yli 18-vuotiaille). Kyselyyn vastasi yhteensä 50 henkilöä (30 nuorta ja 20 aikuista). Katso eteenpäin, niin näet, mitä mieltä vastaajat olivat.

Merkittävimmät rakennukset

Kirkko ja seurakuntatalo Kaustisen kirkko sijaitsee Kaustisen keskustassa. Sen on suunnitellut ja rakentanut Jaakko Heikinpoika Kuorikoski vuonna 1859, materiaalina on käytetty puuta. Seurakuntatalo sijaitsee aivan kirkon läheisyydessä.

Kansantaiteenkeskus Kansantaiteenkeskuksen on suunnitellut Rainer Mahlamäki. Rakennus on suuri: konserttisaliin mahtuu jopa 400 henkilöä. Kansantaiteenkeskus on vain vähän yli 10 vuoden ikäinen, mutta se on tullut tunnetuksi Kansanmusiikkijuhlien ansiosta. Kansanmusiikki-instituutti, kansanmusiikin ammattiyhtye Tallari, Suomen Kansansoitinmuseo, ITE–museo, Kaustinen Folk Music Festival -organisaatio, Ala-Könni-Opisto ja ravintola löytyvät kaikki rakennuksen tiloista. Lisäksi yksityiset ihmiset voivat vuokrata keskuksen esimerkiksi erilaisten juhlatilaisuuksien järjestämiseen.

Kansantaiteenkeskus

Kappelin Grilli Perheyritys on aloittanut toimintansa vuonna 1972. Nykyisessä rakennuksessa se on palvellut asiakkaitaan vuodesta 1984 viikon jokaisena päivänä. Aivan Kaustisen ydinkeskustassa toimiva Kappelin Grilli keräsi selvästi eniten ääniä nuorille suunnatussa kyselyssä. Se on palvellut asiakkaitaan jo yli 30 vuotta. Koti- ja ulkopaikkakuntalaiset asiakkaat ovat saaneet nauttia grillin maukkaista aterioista ja hyvästä palvelusta pitkään. Pieni, mutta pippurinen ”mökkimäinen” liiketila on vaihtumassa isompaan, kun uudet ja suuremmat tilat ovat suunnitteilla lähemmäksi Kokkolan ja Jyväskylän välistä valtatietä.

Pelimannitalo Pelimannitalo sijaitsee Kaustisen keskustassa. Se on rakennettu 1800-luvulla ja on perinteinen talonpoikaisrakennus. Talon tilat ovat käytössä erilaisiin kokous- ja koulutustilaisuuksiin. Se on myös Kansanmusiikkifestivaalien ja Kamarimusiikkiviikon aikana yksi tapahtumien keskeisimmistä paikoista.

Nikulan ravirata Nikulan ravikeskus sijaitsee Valtatie 13 varrella, 7 km Kaustisen keskustasta Kokkolaan päin. Keskus on erittäin monipuolinen, ja siellä yhdistyvät kaikki elementit jalostustyöstä kilpailuihin.

Viihderavintola Konsta ”Maakunnan ykköspaikka”, kuten Viihderavintola Konsta on itseään mainostanut, kertoo paikan tuovan ihmisiä Kaustiselle muualta maakunnasta pitämään hauskaa ja tapaamaan ystäviänsä. Ihmiset ovat saaneet nauttia Konstan tuomista palveluista ja monien kansallisesti suosittujen yhtyeiden esityksistä jo noin 10 vuotta. Paikka on muuttumassa vuosi vuodelta entistäkin suosituimmaksi.

Nuorten kyselyssä ääniä saivat myös Ravintola Pelimanni Suosittu ravintola, joka tarjoaa arkisin herkullisia aterioita sekä mahdollisuuden viettää laatuaikaa iltaisin. Pelimanni on rauhallinen ja viihtyisä ajanviettopaikka kaiken ikäisten keskuudessa. Pizza & Kepab Corner Turkkilaissyntyinen Emrullah päätti siirtyä Kokkolasta maakunnan ytimeen eli Kaustiselle pizzeria-alan yrittäjäksi. Corner tunnetaan maukkaista, isoista ja halvoista ruuistaan.

Merkittävimmät tapahtumat

Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat Joka heinäkuu järjestettävät Kansanmusiikkijuhlat on Pohjoismaiden suurin kansanmusiikki- ja -tanssifestivaali. Ensimmäisen kerran juhlat järjestettiin vuonna 1968. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kuuluvat Finland Festivals -tapahtumiin ja kansainväliseen CIOFF-festivaalien ketjuun. Juhlat tarjoavat niin kansanomaista musiikkia kuin myös populaarimusiikkia. Jokainen ikäluokka voi löytää itselleen sopivaa ohjelmaa.

Kaustisen Kamarimusiikkiviikko Kamarimusiikkiviikon perustajana toimi säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944 – 2008). Viikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979. Suurin osa konserteista järjestetään Kansantaiteenkeskuksen salissa. Esityksiä järjestetään myös Pelimannitalossa, Kaustisen musiikkilukion salissa, ravintola Pelimannin tiloissa ja kirkossa.

Kaustisen Kuninkuusravit 2002 Kuninkuusravit järjestettiin Kaustisella vuonna 2002. Raveissa kävijöitä oli kahden päivän aikana yhteensä huikeat 52 000. Ravit tekivät Nikulan raviradan tunnetuksi kautta Suomen ja sen jälkeen se on ollut aktiivisemmassa käytössä.

Merkittävimmät henkilöt

Konsta Viljami Jylhä Konsta Jylhä syntyi Kaustisella 14. elokuuta 1910 ja kuoli 13. syyskuuta 1984. Hän oli tunnettu suomalainen pelimanni ja kansanmusiikin säveltäjä, varsinaiselta ammatiltaan kuorma-autoilija. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat tunnettuja pelimanneja Keski-Pohjanmaalla. Vanhempiensa innoittamana Konsta Jylhä löysi sisäisen pelimanninsa. Viulunsoiton hän oppi tuon ajan tavan mukaan korvakuulolta kuunnellessaan vanhoja pelimanneja ja tämmätessään heitä ja sittemmin soittaessaan heidän kanssaan. Myöhemmin hän soitteli jo häissä ja muissakin tilaisuuksissa, joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kokoonpanot vaihtelivat, samoin soittimet. Viulu ja harmoni olivat kuitenkin tavallisimmat. Tunnetuimpia sävellyksiä ovat Konstan valssi, Konstan parempi valssi sekä Vaiennut viulu.

Wiljami Niittykoski Wiljami Kaarle Niittykoski syntyi 6.12.1895 ja kuoli 2.1.1985. Hän oli itseoppinut säveltäjä. Salonkylän Sibeliukseksi kutsuttu Niittykoski oli Konsta Jylhän kaltainen musiikin monitaitaja.

Merkittävimmät Kaustisen kylät järjestyksessä Kirkonkylä Salonkylä / Viiperi Vintturi Puumala Tastula Köyhäjoki Jylhä Nikula

Merkittävimmät yritykset Sasken Perustettu vuonna 1989. Yritys kuuluu maailman johtavimpaan tietoliikenteen- ja tukipalvelujen toimittajaan, Sasken Communication Technologies -konserniin. Esari Oy Esari aloitti toimintansa 1990-luvun alkupuolella. Se on laajentunut matkapuhelinverkkojen kehityksen mukana. Esarin merkittävimmät asiakkaat ovat VR Oy ja Fortum Oy (teleoperaattoreita).

Pelimanni Ravintola on perustettu 60-luvun puolivälin jälkeen Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan toimesta. Se on ollut perheyhtiö vuodesta 1999. Se on myös yksi Kansanmusiikkijuhlien keskipisteistä. Kuvassa Pelimannin terassi

Kaustisen Osuusmeijeri Toiminta on aloitettu 1905 ja se on jatkanut perinteikkäänä tähän päivään saakka. Avainasemana on puhtaus ja tuoreus ja laatu on taattua. Kaustisen ja Ullavan alueen tilat tuottavat vuodessa 14 miljoonaa litraa maitoa.

Kansanlääkintäkeskus Kansanlääkintäkeskus on toiminut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kaustisella. Vahvuuksina ovat tehokas hoitotoiminta ja seudun voimakas kansanparannusperinne.

Pesolan Leipomo Leipomo on aloittanut toimintansa yli 50 vuotta sitten. Se työllistää kunnassa 15 henkilöä ja on tunnettu maukkaista tuotteistaan. Myös kahvila-myymälä löytyy Leipomon tiloista. Tekijät: Janni, Tiina, Jesse, Santtu, Timo