Kirjolohen vähäarvoisten osien teollinen hyödyntäminen Karl Halme Matti Halme Oy PL 29 20201 Turku 050 555 7572 Etunimi.sukunimi@saunalahti.fi Kalamiehet ry Juhlaseminaari 70v 13.11.2007
Sisältö Matti Halme Oy Sivutuotteen historia kalatalousalalla Laki ja asetukset - Jäte vai raaka-aine? Rehukäyttö Matti Halme Oy:n keräämä sivutuote Kalaöljyn laatu ja käyttö Kalapopsin laatu ja käyttö
Matti Halme Oy 30 vuotta Kalamiehet ry + Matti Halme Oy = 100 vuotta Eläinperäisten sivutuotteiden keräily ja jalostus Kasvisöljyteollisuuden jäännöstuotteet Elintarviketeollisuuden paistorasvat Rehuteollisuuden ylijäämärasvat Kalankasvatusteollisuuden sivutuotteet Säiliökapasiteetti yli 5000 m-3 Rasva tehdas (sulatus, rasvanerotus, neutralointi, raffinointi, valkaisu, suodatus)
Vähäarvoiset osat = Kalatalousalan sivutuotteet MÄÄRITELMÄ: Kaikki ne osat ja kalat joita ei käytetä ihmisravinnoksi Teurastus ja perkausjätteet Pienikokoiset kalat Sairaat kalat Saastuneet kalat (lääkejäämät ym.)
Kalatalousalan sivutuotteiden historia Kalan sivutuotteita on käytetty monissa kulttuureissa jo tuhansia vuosia 800 luvulla Norjalaiset valmistivat kaloista lamppuöljyä hyödyntäen jäännöksen lannoitteena Kalaöljy on ollut tärkeä lähde öljyliukoisille vitamiineille ennen synteettisten vitamiinien valmistusta Kalajauhoa ja kalaöljyä alettiin valmistaa teollisesti 1800 luvulla Pääasiallinen käyttö on ollut rehukäyttö lähinnä maaeläimille sekä lannoitekäyttö Viime vuosina suuri osa rehukäytöstä on suuntautunut kalankasvatukseen
Laki ja viranomaiset EVIRA Asetus muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläimistä saatavien sivutuotteiden terveyssäännöistä eli Sivutuoteasetus EY N:o 1774/2002 Käsittelyvaatimus 24 h syntymisestä Kalaperäiset sivutuotteet luokka 3 Kalaperäiset sivutuotteet kaloista joissa on kliinisiä merkkejä tarttuvista taudeista luokka 2 Estetään lajin sisäinen syöttö Tuoreesta kalasta saatavien sivutuotteiden, jotka peräisin ihmisravintoa valmistavilta, laitoksilta, hävittämisen osalta koko Suomi on Syrjäistä aluetta (MMM:n asetus 1374/2004). (Huom! Muu lainsäädäntö) Rekisteröintivaatimus rehualan toimijaksi (lisätietoja Heli Kallio / Evira)
Laki ja viranomaiset Ympäristö Ympäristösuojelululaki 86/2000 Ympäristösuojeluasetus 169/2000 Jätelaki 1072/1993 Asetus jätteen polttamisesta 362/2003 Jätteiden synnyn ehkäisy ja kierrättäminen kannattaa, koska niin vähennetään materiaalikulutusta ja säästetään jätehuollon kustannuksissa. Samalla ympäristöön kohdistuva kuormitus vähenee
Sivutuotteista yleensä Arviolta 32 % broilereiden, 38 % sikojen, 46 % nautojen ja 48% lampaiden ja vuohien ruhoista on sivutuotteita. Entä kalat? Turkiseläimille syötetään 200 miljoonaa kiloa sivutuotteita vuodessa, kun koko turkisrehun määrä v. 2004 oli 435 miljoonaa kiloa Suurin osa luokan 3 ja osa luokan 2 sivutuotteista pystytään hyödyntämään turkis- ja lemmikkieläinten ruokinnassa
Kalaperäisten sivutuotteiden yleiset hyödyntämisperiaatteet Aineksen laadun on oltava hyvää. Laatu varmistetaan joko jäähdyttämällä, pakastamalla, hapottamalla tai kuumentamalla Rehuksi käytettävän aineksen astiat tulee pitää puhtaina
Matti Halme Oy:n keräämä sivutuote Kirjolohen teurastusjätteet, sivutuoteluokka 3 Syntypaikalla heti hapotetut ph < 3,7 TVN alle 2% Puhtaat ei lisätty pesuvesiä tai muita lisäaineita kun sovitut säilöntäaineet Tuoreet, max 1 kk säilötyt Täysin tankkiautoin 40t/kuorma tai vaihtolavasäiliöllä minimi 10 t/kuorma yhdistelmäkuljetukset mahdollisia
Sivutuotetilastoa Matti Halme Oy keräsi hapotettua teurastusjätettä vuonna 2006 1.380.000 kg, eli noin 40% Suomessa syntyvästä kirjolohen teurastusjätteestä Maailmassa valmistettiin arviolta 8.000.000.000 kg kalasivutuotteita vuonna 2000. Osuutemme maailman kalasivutuotetuotannosta on noin 0,1 o/oo
Kalaöljyn kauppalaatu (tuotteistus) VRH 2-3% Peroxidiluku < 10 Tuoksu hyvä Väri kirkas oranssinkeltainen Vesi ja epäpuhtaudet < 0,3 % Ei saippuoituvat aineet < 3,5%
Kalaöljyn käyttö Oma kalaöljyvernissan tuotanto Rehukäyttö (maaeläin/kalatalous) Teknillinen käyttö Säilöntäöljynä esim. ketjuöljy Kiillotusaineet Voiteluöljyjen lisäaineena Vesieristeenä Nahan parkitsemiseen
Kalapopsin laatuvaatimus turkiseläinrehuna TVN < 2,0 % VRH < 10 % PE < 20 3,5 < PH < 3,7 Valkuainen 8 – 10 % Rasva 15 – 25% Happopitoisuus mahdollisimman alhainen
Kalapopsin käyttö Turkiseläin rehun raaka-aine Kompostointi Hautaaminen
Kysymyksiä?