Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Maahanmuuttajataustaiset nuoret ja koulutus
Advertisements

11 VAKUUTUSTUTKIMUS 2012 Esitys Tutkimuksen tavoitteena on selvittää suomalaisten: yleiskuvaa vakuutusyhtiöistä ja vakuutustuotteista riskintuntemusta.
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy :: © TAK Oy Venäläisten matkailijoina Suomessa maaliskuu 2012 Kapustat Kaakkoon.
Toimintaympäristö
Mikä on suomalaisen alkoholin käytön kuva
Muuttoliike 2008 – 2012.
UUDENMAAN TYÖSUOJELUPIIRI VUOKRATYÖSEMINAARI Uudenmaan työsuojelupiiri Lea Piho.
Porin kaupunki PERHENEUVOLA.
Miksi ihmeessä opiskelisin saksaa?
Hyvän mielen talo Pori. Mitä on itsemääräämisoikeus? l Itsemääräämisen keskeinen ajatus on, että henkilö saa itse, ulkopuolisten puuttumatta.
Paikallisesta sopimisesta työaikajärjestelyissä
Hannu Virtanen Selkokielen tarvearvio 2014
”Määrittää ihmisen yksilönä”
Nuorisotakuu 2013 Valtiosihteeri Pilvi Torsti Opetus- ja kulttuuriministeriö
Työurien repaleisuus ja pätkätyöt
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Kuopion työseminaari III – Torstain johdantokalvot Projektisuunnittelija Erno Hyvönen
OSA-AIKATYÖ PALVELUALOILLA
Tukitoimintaa syömishäiriötä sairastaville ja läheisille
Oppivelvollisuus Perusopetus on maksutonta yleissivistävää opetusta, jota annetaan kaikille Suomessa vakinaisesti asuville lapsille. Kaikki lapset ovat.
ARJEN TALOUSKATSAUS Telebus helmikuu/2008/viikko 9.
Yksityishammaslääkärikysely lokakuussa Kyselytutkimus kaikille Hammaslääkäriliiton yksityishammaslääkärijäsenille (2282 kpl, 15 enemmän kuin 2007)
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
KULTTUURIT KOHTAAVAT Hannele Juntunen Kristiina Kukkonen
Käytännön kieleen ja työelämään tutustuminen Sosiaali- ja terveysalalle valmistava koulutus nuorille maahanmuuttajille.
Työmarkkinatutkimus 2012 Yksityinen sektori
Anna tutki: Naisen asema työelämässä.
Suomen- ja vieraskielisen –vuotiaan väestön pääasiallinen toiminta vuosina Tietopalveluyksikkö
Raskaudenkeskeytykset 2010 – ennakkotiedot Anna Heino Mika Gissler.
Anneli Ketonen Länsi-Suomen lääninhallitus Maakuntakirjastokokous Seinäjoki.
Lasten päivähoito 2011 – Tilastoraportti 30/20121 Lasten päivähoito 2011 Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala.
POHJANMAA ”Uuden energian Pohjanmaa - Energiaa huippuosaamisesta, monikulttuurisuudesta ja vahvasta yhteisöllisyydestä”.
HAAGA-HELIA Venäjän kielen opetus
Työkaluviuhka Autoalalle Kristina Tuori-Nyman
Vammaisten henkilöiden tulkkauspalvelut Katja Savolainen
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Onnistuvat Opit –juurruttamishankkeen päätösseminaari Riitta Säntti Neuvotteleva virkamies.
Sosiaalipalvelujen neuvonta X.X.2012Matti Meikäläinen.
Erilaiset alueet – erilainen hyvinvointi? Ilkka Mella TEM/ AKY Alueet ja hyvinvointi - seminaari.
Kuntouttava työtoiminta 2010 – Kuntakyselyn osaraportti Esa Arajärvi.
Väestön ikärakenne ja sairastavuustiedot
Salla Säkkinen ja Tuula Kuoppala
LE FRANÇAIS – BIEN SÛR ! RANSKA – TOTTA KAI !.
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Maahanmuuttajat, ulkomaiset tutkinto-opiskelijat ja rekrytointi: Case Helsingin kaupunki VTT Annika Forsander Maahanmuuttoasioiden johtaja Maahanmuutto-osasto.
Tampereen kaupungin työllisyydenhoidon palvelut
Suomalaisen yhteiskunnan juuria :
Korkeasti koulutettu yrittäjä; mielipiteitä ja asenteita yrittäjyydestä Akavan talouspoliittinen yksikkö
Sosiaalinen hyvinvointi. Kunnallisessa päivähoidossa olevat lapset Helsingissä % vastaavan ikäisestä väestöstä – Naisten ja miesten.
Luku- ja tenttivihjeet 6 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Tove Selkälä Porvoon kaupunginkirjasto Millaista on rakentaa kahta Nelliä/kokemuksia ruotsinkielisen Nellin rakentamisesta.
Toimintaympäristö Muuttajien taustatiedot Leena Salminen Muuttajien taustatiedot julkaistaan verotuksen valmistumisesta johtuen yli kahden.
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset Anna Heino Mika Gissler.
Moi Anastasija Viktorovna! Minä olen Muumipeikko. Minä asun Suomessa Muumilaaksossa* Muumimaman ja Muumipapan kanssa. Me asumme Muumitalossa. Muumilaakso*
Vieraskielisen väestön ennuste Helsingin kaupungin tietokeskus Pekka Vuori Työryhmä: Helsinki: Pekka Vuori, Marjo Kaasila, Netta Mäki.
Kairo. Maantiede ja ilmasto Egyptin pääkaupunki Sijaitsee pohjois-Egyptissä Niilin rannalla 30°3’N, 31°14’E Aikavyöhyke UTC+2 Kuudenneksitoista suurin.
Kansalaisneuvonta neuvoo oikeaan julkiseen palveluun ja neuvoo palveluiden käytössä. Kansalaisneuvonnassa ei voi saada vireille viranomaisasioita – sen.
Mansin kieli Johanna Koo Alavuden yläkoulu 8C
Painojakauma Suomessa ja maailmalla
Pohjoismaiset raskaudenkeskeytykset 2015
Suomi maailman kielten joukossa
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Suomalainen yhteiskunta
YLIOPPILASTUTKINTO Lukiolaki (766/2004, 18, 18a ja 18b §) Laki ylioppilastutkinnon järjestämisestä (672/2005) Asetus ylioppilastutkinnosta (915/2005) ERITYISJÄRJESTELYT.
Väestö ja väestönmuutokset
Tea Tikkanen / Helsingin kaupunki
Miten Turussa edistetään hvvinvointia ja ehkäistään syrjäytymistä?
Maahanmuuttajien työllisyystilanne tilastojen valossa
Sosiaali- ja terveyspalveluinfo
”Matka maailman ympäri”-näyttely: Ohjeet ja aineisto
Esityksen transkriptio:

Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla Mitä kieliä Kela puhuu? Kelan palvelu Suomen monikulttuurisimmassa lähiössä Varissuolla Heikki Heilä

”Olisiko tämä mahdollista ongelmallisessa lähiössä ”Olisiko tämä mahdollista ongelmallisessa lähiössä?” – Varissuo on uniikki ympäristö Turun kuntakokeilulle Varissuolla asuu paljon lapsiperheitä, yksinhuoltajaperheitä, maahanmuuttajia ja pitkään työttömänä olleita ihmisiä. Varissuolla on sosiaaliasema ja terveysasema, mikä on poikkeuksellista sosiaali- ja terveystoimen palvelujen organisoinnissa ja mikä korostaa Varissuon merkitystä myös sosiaali- ja terveyserojen näkökulmasta. Varissuon työttömyysaste on ollut perinteisesti Turun pahimpia. Työttömyysaste on vaihdellut Varissuolla 20-30 prosentin välillä viime vuosina. Kokonaan työvoiman ulkopuolella on yli puolet väestöstä (alle 15-vuotiaat, opiskelijat, eläkeläiset jne.). Varissuo on Turussa suuri, noin 8700 asukkaan lähiö. Alle kouluikäisiä on 8 prosenttia väestöstä, mikä määrällisesti on eniten Turun pienalueista. Turussa eniten äidinkielenään muuta, kuin suo-men tai ruotsin kieltä puhuvia on prosentuaalisesti juuri Varissuolla eli noin 37 prosenttia kaikis-ta asukkaista. Varissuon tilanteen tekee ongelmalliseksi demografisten seikkojen osalta myös sen sijainti. Varissuo sijaitsee kaupungin ydinkeskustasta noin 10 kilometrin päässä ja aluetta on leimannut palvelujen ”pako” kaupunkikeskustaa kohti. Tavallaan kyse on suomalaisen mittapuun mukaan ”ghettoutuvasta” kaupunginosasta. Kaikki edellä mainitut seikat tekevät Varissuon asuinalueen hyvin uniikiksi kuntakokeilun näyttämöksi. Turun kuntakokeilun hankesuunnitelman tiivistelmä

Milloin asiakaspalvelussa voidaan käyttää tulkkia? Asiakkaillamme on oikeus maksuttomaan tulkkaukseen, jos asiointi Kelassa ei onnistu omalla äidinkielellä eikä löydy muutakaan yhteistä kieltä Kelan toimihenkilön kanssa. Tulkkina voi toimia kyseistä kieltä osaava Kelan virkailija tai ulkopuolinen ammattitulkki. Tulkilla on vaitiolovelvollisuus. Asioissa, joilla ei ole merkitystä asiakkaan oikeusturvan kannalta, tulkkina voi toimia myös asiakkaan sukulainen tai ystävä. Alle 18-vuotiaat eivät kuitenkaan saa toimia tulkkina. Tulkin voi tilata heti kun selviää, ettei asiakkaan kanssa löydy yhteistä kieltä. Kyseessä voivat olla vieraskieliset asiakkaat viittomakieliset ja muut kuulovammaiset asiakkaat puhevammaiset asiakkaat. Kelalla on lakiin perustuva tulkkausvelvollisuus asioissa, jotka tulevat vireille Kelan aloitteesta. Näitä ovat mm. takaisinperinnät oikaisut keskeytykset tutkimukseen määräämiset (KEL 61 §, SVL 15 luku 13 §).

Myös muita eroja kuin kieli Kulttuurierot Miehet – naiset Viranomaisiin suhtautuminen Käyttäytyminen Kokemustausta

Yhteisen kielen löytyminen Ystävän ja/tai lapsen avulla Tulkin avustuksella Englanti, ruotsi Elekieli Kirjoittaminen, näyttäminen Kela-palkka Kela-temppeli