MAASTOESTEIDEN RAKENTAMINEN JA –RATOJEN SUUNNITTELU, PERUSTEET

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Sorkkienhoito uudessa tai vanhassa navetassa
Advertisements

Vihreän liiton kesäpäivät 2006 Panu Laturi
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
makramee-tekniikalla
Pääotsikko – Rivi alaotsikkoa varten. ©2012 VJS. Otsikkorivi Vantaan Jalkapalloseura eli VJS on Länsi- ja Keski-Vantaalla toimiva jal- kapalloon erikoistunut.
Puistomuuntajat Jani Jämsä.
Ketjujen kiinnitys Muotti nostetaan ja asennetaan pakettina
0 Aloitussivu oppaat esittelevät pääosiot 2 Suomen kielen äännemaailma Ali 3 Matematiikka Ubah 1.0 Tietokoneen esittely Mai (audio + kuva) 1.1 Hiiriharjoitukset.
Ilon kautta tavoitteisiin Eveliina Pöllänen
Paine p.
Paine p.
Ompelukuvasarja laskosverhon valmistuksesta yksittäiskappaleena.
treeni.fi harjoituspäiväkirja
Sydämen huovutus.
© 2010 IBM Corporation1 Sisältö  Uusi sisältö luodaan aina sisällönhallinnassa –Uusi -> Sisältö –Tallenna nimellä olemasta olevasta sisällöstä  Tavallinen.
Mitä nuorille kuuluu? Eveliina Karjalainen.  Toisilla näyttää menevän paremmin kuin koskaan, toisilla huonommin kuin koskaan. Molemmat ryhmät tuntuvat.
SUUNNISTAMINEN JA KARTTAMERKIT
Maastossa liikkuminen ja erätaidot
Kuinka rakentaa tietokone itse
Tiheys.
Tilavuus.
ERIKOISKULJETUS TRAKTORILLA
Pelisääntökysely Kisa-Eagles kausi /2//13.
Liike ja valppaus p p Ilman palloa, käännöksissä katse parissa
14 websuunnitteluvinkkiä!
Venäläinen riepunukke
ROTARACT Rotarypiirissä /2006 Esa Irri, Tampereen Rotaract-klubi.
ITSETUNTEMUS JA OMA OSAAMINEN
KE Teknillisen kemian seminaarikurssi. Seminaariesitykset Ti klo 9-10 Ohjeita esim. –J. W. Niemantsverdriet: How to give successful oral.
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Työrauha ja haastavat tilanteet
Fi.opasnet.org fi.opasnet.org/fi/Ydinvoima Haluamme tietää Sinun mielipiteesi. Äänestikö kansanedustajasi oikein ydinvoimasta? Kansalaisparlamentti ydinvoimasta.
Kuinka rakennan Semppi-terveyspisteen? Semppi on kaikille avoin, maksuton terveyspiste, jossa on tutkittua tietoa terveydestä ja vinkkejä oman terveydentilan.
Suomen Suunnistusliitto ry Suomen Suunnistusliitto.
TASAPAINON RAKENTAMINEN
Slideshare koonti Mervi Isola.
Ulkoilureittien vaativuusluokitus Anne Rautiainen, Suomen Latu ry
4C Liikennevalojen yhteenkytkentä - yhteenkytkentäkaavio.
MININAAMION VALMISTUS HIEKKAVALU -TEKNIIKALLA
Aidan teko Lähde: Peruskartta Heikki Virtanen.
ict1td002 - Copyright Raine Kauppinen 1 Alkuarvot ja tyyppimuunnokset (1/5)  Aiemmin olemme jo antaneet muuttujille alkuarvoja, esimerkiksi: int.
Metsänhenkeä etsimässä Prosessikuvaus Metsänhenki-naamiosta Katariina Kinnunen 2007.
Miksi tämä on vaikeaa? Ilman minkäänlaisia rajoitteita ongelmat ei ole vaikeita ratkaista. Siihen löytyy jopa valmis ”kaava”. Valitettavasti jokaisessa.
Algoritminen ajattelu
Suomen yleisimpiä puulajeja. Säilyttää värinsä läpi vuoden.
Lasten ja nuorten urheiluharrastus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
Keikkailu Joo ja se on oikealta nimeltä rullalautailua. Sen ideana on saada temppuja erilaisia temppuja laudalla, jossa on kaksi truckia ja neljä rengasta.
Lämpölaajeneminen animaatio Miksi sähköjohdot roikkuvat?
Tuomarikoulutus 2002 Tuulen mittaus u Tuulen nopeus mitataan pikamatkoilla 200 m:iin asti sekä pituussuuntaisissa hypyissä. u Tuuli mitataan kilpailun.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Kilpailijan starttikurssi
Kesätyöntekijöiden kommentteja Opasnetistä ja ydinvoimatyöstä: ”Kun tulin kesätöihin minulla oli vain jokin suuntaa antava aavistus siitä mitä meinattiin.
1 Muutosehdotukset alkaen Kilpailusäännöt, matkaratsastus.
Jumppakärryn laitteet. Hyppyteline softline Peräkärryssä olevan hyppytelineen korkeus 80 cm Vakiokorkeus 100 cm. Käytetään hyppyjen, kuperkeikkojen,
Suunnistuksen kuivaharjoitus Aapo Leskinen/Sporzz.
Märta Kinnunen1 TUNNE OPPIMISTYYLISI JA KÄYTÄ SITÄ HYVÄKSESI.
Suunnistuksen kuivaharjoitus
Työelämän tekstejä sähköposti.
Tarkoitus: Valmistaa rimoista halutun paksuinen massiivipuulevy ja samalla estetään puun luonnollinen vääntyminen.
Hydrokopteri Fysiikan ilmiö teknisen käsityön aihepiirinä luokka
Kenttäratsastus, sääntömuutokset ja täsmennykset vuodelle 2018
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Harava Vanha työkalu Tehty aivan aluksi kokonaan puusta
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Karttamerkit 2
CLT132 Tehtävät (viikko 4).
CLT132 Tehtävät (viikko 2).
Esityksen transkriptio:

MAASTOESTEIDEN RAKENTAMINEN JA –RATOJEN SUUNNITTELU, PERUSTEET Sisältö: Perustietoa lajista Maastoradan suunnittelu Lähtökohdat Tilantarve, maaston muodot Pohjat, radan kulku Maastoesteet Perusestetyypit Muita estetyyppejä Kiinnittämisestä ja rakennusmateriaaleista Materiaali: SRL, Maastoradan suunnittelijan opas

KENTTÄRATSASTUS Kutsutaan usein ratsastuksen kuninkuuslajiksi Kenttäratsastuskilpailu koostuu kolmesta osakokeesta: kouluratsastus-, kestävyys- ja esteratsastuskokeesta, jotka kaikki ratsastetaan samalla hevosella. Kolmivaiheinen kilpailu vaatii hevoselta ja ratsastajalta saumatonta yhteistyötä, nopeutta ja kestävyyttä. Maastokokeen tulos vaikuttaa lopputulokseen ylivoimaisesti eniten – yli puolet kokonaistuloksesta. Kaikessa harjoittelussa on muistettava kaikkien kolmen osakokeen tavoitteet

KENTTÄRATSASTUKSEN KILPAILULUOKAT Kansainväliset luokat noin Luokat Suomessa Estekorkeus maasto Harrasteluokka (seura/alue) 70 cm Tutustumisluokka (seura/alue) 90 cm Ponien ja sh:n helppo (kans.) Helppo (alue/kans.) 100 cm Ponien CIC* Ponien VaB ja sh:n vaativa (kans.) CIC* Vaativa B (kans.) 110 cm Ponien CIC** Ponien Va A (kans.) CIC** Vaativa A (kans.) 115 – 120 cm CIC*** (Vaikea – ei järjestetä Suomessa) CIC**** periaatteessa ei ole, mutta käytännössä WorldCup ja olympialaiset Esteiden tarkat mitat (korkeudet, pituudet, haudat, alashypyt jne.) löytyvät kilpailusääntöjen liitteestä 4A.

MAASTORADAN SUUNNITTELU, aluksi Suunnittelun lähtökohta Onko nyt tai tulevaisuudessa tarkoitus järjestää kilpailuja? Tehdäänkö puhtaasti harjoitteluesteitä? Käytettävissä olevat alueet Onko käytettävissä ”kenttä” (esim. pelto), johon voidaan sijoittaa muutamia kiinteitä esteitä? Onko peltoa, metsiä, valmiita reittejä? Voiko rakentaa kiinteitä esteitä? Onko alueita mihin EI voi mennä? Säännöt Alusta asti tärkeä tuntea kenttäkilpailusäännöt Mitkä estetyypit sopivat mihinkin luokkaan? Korostuu radan suunnittelussa pidemmälle mentäessä

HYVÄN TYÖTAVAN MALLI Hanki hyvä kartta alueesta, mittakaava noin 1:10 000, ilmakuva erittäin käyttökelpoinen. ”Valitse” suunnittelualue: mihin rataa / esteitä voidaan sijoittaa Aloita tutustumalla pohjiin Hahmottele reitin kulku kartalle Sijoita esteet reitille kartalla Kävele reitti ja alue useita kertoja Pohdi vaihtoehtoja Käytä aikaa alueeseen tutustumiseen

TILAN TARVE Mitä isompia kilpailuja / valmennuksia aiotaan järjestää, sitä enemmän tarvitaan tilaa Jos järjestetään kilpailuja myös muut toiminnat (koulu- ja rataestekentät, verryttelyt, tallialueet, yleisö, parkkialueet yms.) on mahduttava alueelle Hevoskuljetusautoille oltava tilaa myös harjoittelupaikoissa Suunnittelua ei kannata aloittaa kaikkein ahtaammassa paikassa, jossa ei ole laajentumisvaraa  LAAJENEMISVARAUS Harjoittelualueeksi riittää hyvinkin 2 ha Aluetason kilpailurata 2-3 ha Vaativa A kilpailurata 10 ha

MAASTON MUODOT, TOPOGRAFIA Alue voi olla vaikka aivan tasainen Jyrkkiä korkeuseroja kannattaa välttää Loivasti kumpuileva on paras Paras on aukea alue  yleisö ja valmentaja näkevät suurimman osan esteistä samasta paikasta Lyhyitä metsäpätkiä voi kuulua rataan Harjoittelu on hyvä aloittaa AVARASSA paikassa – tekee harjoittelutilanteesta helpomman hevosille, ratsastajille ja valmentajalle

POHJAT Pohjiin ei voi alussa kiinnittää liikaa huomiota! Pohjien on oltava kestettävä myös vaihtelevissa olosuhteissa Vesisade, kuivuus Runsaasti ratsukoita Alueita voi joutua hylkäämään, koska pohja on huono hyvin kiviset (kivisyys ei haittaa, jos päällä pysyvä nurmi, jota ei kynnetä) upottavat, suopohjaiset hyvin saviset alueet (ovat joko liukkaita tai kovia) Paras: moreenityyppinen pohja: hyvä vedenläpäisevyys ja kantavuus Jos reittiä joudutaan pohjaamaan pintamateriaaliksi sopii 0-8 mm tai 0 – 16 mm sora.

RADAN KULKU Aukeilla, hyväpohjaisilla alueilla voi valita useampia reittejä (hyvänurmiset pellot) valmennustilaisuudet eri luokat kilpailutilanteessa vaihtoehtoiset lähestymiset esteille Viljelysteiden / metsäautoteiden pohjia voi käyttää Kävellessä kannattaa pohtia miltä reitti tuntuu laukatessa ei liian jyrkkiä mutkia Leveys min. 4-6 metriä

HYVÄ MAASTORATA Hyvä reitin kulku Esteiden sijoitus ja estetyyppi (aloitus, keskivaihe, loppu) Hevosta ei tule yllättää – hevosen täytyy ymmärtää annettu tehtävä Pohjat on oltava hyvät kaikissa olosuhteissa Taso: oikeat esteet ja oikeat tehtävät eri luokissa Tavoitteena on kiinnostava rata oikealla tasolla. Rata testaa ja kouluttaa ratsukkoa kohti korkeampia luokkia. Hyvä rata kasvattaa hevosen luottamusta.

MAASTOESTEET Pääasiassa kiinteitä, pysyviä maastoradalle jääviä rakenteita. Nykyään yhä enenevässä määrin myös siirrettäviä esteitä, joiden paikkaa radalla voidaan tarpeen mukaan vaihtaa. Voidaan käytännössä rakentaa melko mielikuvituksellisia, jolloin rakennusmateriaalit voivat olla hyvin vaihtelevia ja monipuolisia.  Hyvin suunniteltu, tukeva ja kestävä este edistää ratsukon kehitystä ja parempaa hyppäämistä sekä ennalta ehkäisee onnettomuuksia ja loukkaantumisen riskiä. Huonosti suunnitellut esteet vievät hevoselta haluan hypätä - joskus lopullisesti. Hyvän esteen ei kuitenkaan tarvitse olla monimutkainen tai kallis. Perustieto esteiden rakentamisesta, maalaisjärki, sopivasti mielikuvitusta ja paljon työtä riittää ja tallille saadaan jo rakennettua hyviä esteitä kenttäratsastuksen harjoitteluun. Mikäli tontilta löytyy seuraavat viisi perusestetyyppiä: tukki, pystyeste, pituuseste ja nousueste sekä hauta, pystytään tekemään jo monia erilaisia harjoituksia. Useimmat muut estetyypit ovatkin näiden perustyyppien eri variaatioita.

PERUSESTETYYPIT: TUKKI Kaatuneen puun kaltainen tukkieste on hevoselle mieluisa hypättävä. Useimmat hevoset kunnioittavat tukevaa puunrunkoa ja tuskin hipaisevat sitä. Tukkieste on erinomainen ensimmäinen harjoittelueste. Yksittäisenä hypättävän tukin halkaisijan tulee olla vähintään 50 cm. Pienempää tukkia voidaan nostaa asettamalla se aluspuiden päälle. Jos tukkia nostetaan maasta 40 cm tai enemmän tukin eteen tarvitaan maalinja. On tärkeää, että tukki on hyvin kiinnitetty paikoilleen, ettei se missään tilanteessa pääse pyörähtämään.

PERUSTUKKI

PERUSESTETYYPIT: PYSTYESTE Pystyeste voidaan toteuttaa ohuemmista tukeista, pölkyistä, lankuista tms. Se voi olla esimerkiksi puomiestetyyppinen, aitaelementti tai portti. Pystyesteessä on oltava aina maalinja. Myös maapuomin on oltava tukevasti kiinni joko maahan kiilattuna tai esteeseen kiinnitettynä. Maapuomin etäisyys on 80-100 cm korkuisessa esteessä noin 60 cm esteestä. 60 cm korkuisen esteen maapuomi on lähes esteessä kiinni. Pystyesteessä voi olla maalinjat molemmilla puolilla, jolloin se on hypättävissä molemmista suunnista.

PYSTYESTE

PERUSESTETYYPIT: PITUUSESTE Pituusesteitä ovat erikokoiset okserit, arkut, pöydät, talot yms., jossa korkeuden lisäksi esteellä on pituutta muutamia kymmeniä senttimetrejä enemmän. Mikäli este on ylhäältä suljettu ("kansi päällä") tulee kannen olla niin kestävä, että hevonen voi astua sen päälle rikkomatta estettä. Avoimissa oksereissa ja muissa pituusesteissä puomien välien tulee olla enemmän kuin 20 cm, jotta hevosen kavio ei voi jäädä väleihin kiinni. Pituusesteessä on oltava maalinja. Maalinja voi olla esteen molemmilla puolilla, jolloin este voidaan hypätä kummastakin suunnasta.

PITUUSESTE, OKSERI

PITUUSESTE, TORIPÖYTÄ

PITUUSESTE, MÖKKI

PERUSESTETYYPIT: NOUSUESTE Nousueste on pituuseste, jossa on selkeästi kallistettu yläosa eli se on edestä matalampi kuin takaa. Nousuesteitä ovat mm. trippelit, penkit, kolmiot. Etuosan kaltevuuskulman ei tule olla yli 45 astetta. Nousueste hypätään vain yhdestä suunnasta. Nousuesteitä voidaan sijoittaa kaksi vastakkain, jolloin este on hypättävissä molemmista suunnista. Nousuesteessä ei välttämättä tarvita maalinjaa.

NOUSUESTE, TRIPPELI

NOUSUESTE, PENKKI

NOUSUESTE, KOLMIO

PERUSESTETYYPIT: HAUTA Hyviä haudan paikkoja ovat luonnolliset ojat ja painanteet Harjoittelu on hyvä aloittaa (40 cm) – 60 cm haudalla. Sopiva syvyys 60 cm haudalle on 40 cm. Tätä matalampaa hautaa ei kannata tehdä, jotta hevonen ei luule, että pohjalle voi astua. Haudan syvyyttä tulee periaatteessa kasvattaa pituuden kasvaessa, mutta yli metrin syvyistä hautaa ei kannata tehdä. Haudan etulinja tulee vahvistaa kunnolla, jotta maalinjan eteen ei tule vaarallista rakoa hautaan. Erikokoisia hautoja ei voi koskaan olla harjoittelu- paikassa liikaa (60 – 150 cm). Trakhener on hauta, jonka päälle on sijoitettu tukki.

TRAKHENERHAUTA

MUITA ESTETYYPPEJÄ: RISUESTE Risueste voi olla muodoltaan pystyestetyyppinen, steeplechase – nousurisu tms. Risuesteen alaosa on kiinteä ja hevonen hyppää yläosan risujen läpi. Risuesteessä risuja tulee olla vähintään 20 cm. Risujen tulee olla riittävän ohuita ja joustavia, maks. noin peukalonpaksuisia katkaisukohdasta. Risujen tasoittamiseen kannattaa käyttää moottorisahaa, jolloin päät rispaantuvat. Oksasaksilla leikattuna risuista tulee teräväkärkisiä. Jos risuestettä hypätään myös ilman risuja, risuja varten varattu rako ei saa olla yli 5 cm, jotta hevosen kavio ei voi jäädä rakoon kiinni.

RISUESTE

MUITA ESTETYYPPEJÄ: YLÖS- JA ALASHYPYT Alas- ja ylöshypyt kannattaa sijoittaa luontaisiin rinteisiin Alas- ja ylöshyppyjen reunat vahvistetaan kyllästetyllä puulla Rakenne tulee kiinnittää rautalangalla/vaijerilla maahan upotettuihin tolppiin, jotta rakenne kestää mm. roudan vaikutukset sortumatta. Tukivaijerin pituus on oltava vähintään 4 m Vaijerit on upotettava riittävän syvälle (30 – 50 cm), jotteivat ne tule esiin esim. pinnan kuluessa Pohjan ennen ja jälkeen alastiputtautumista kannattaa olla rinteen suuntaisesti kalteva – ei täysin vaakasuora. Alastiputtautumisen reunan tulee olla selvästi näkyvissä (2 -5 cm) eikä maata saa valua reunan yli.

PORTAAT

MUITA ESTETYYPPEJÄ: BANKETTI Banketti on vahvistettava joka puolelta. Banketin rakenne on vahvistettava vaijerein, jotta rakenne kestää roudan yms. vaikutukset. Banketti täytetään pohjalta kantavalla materiaalilla, kivillä tms. Täytössä ei tule käyttää maatuvia materiaaleja eikä multaa. Banketin pinta pohjustetaan kuten kentän pinta esim. hiekalla. Banketti voidaan rakentaa myös veteen

BANKETTI VESIESTEESSÄ

MUITA ESTETYYPPEJÄ: VESIESTE Nykyään suositaan luonnon lampien tyylisiä vesiesteitä Vesiesteen tulee olla kooltaan vähintään 7 m = 2 laukka-askelta molempiin suuntiin – muutoin hevonen voi mieltää, että vedestä on tarkoitus hypätä yli Vesiesteen luiskausten tulee olla loivat Vettä ei tarvitse olla kuin 10-20 cm Vesiesteen pohjan tulee olla kantava, esim. sora

LUONNON LAMPI VESIESTEENÄ

RAKENNETTU VESIESTE

MUITA ESTETYYPPEJÄ: TARKKUUSESTE Hevosen kuuliaisuutta voidaan testata kapealla esteellä Tarkkuuseste voi olla tyypiltään periaatteessa mikä tahansa muu estetyyppi (okseri, pysty, kulma) – se on vain normaalia kapeampi Kilpailutilanteissa tarkkuusesteen leveys voi olla 1,2 – 2 m luokan tasosta riippuen Käyttökelpoinen harjoittelutilanteita varten on noin 1,4 – 1,7 m levyinen tarkkuuseste Huom! avarassa maastossa, aloitteleville ratsukoille jo 3 metrin este on tarkkuustehtävä

MUITA ESTETYYPPEJÄ JA YHDISTELMIÄ Kulma Kulmaeste hypätään vinosti kohti etuseinää, jottei hevonen ajaudu hyppäämään kulman ”päälle”. Nykyisin suositaan kannellisia kulmia, kansi on oltava riittävän vahva. Kannellisen kulman yläosasta tulee helposti painava, jolloin kulmaesteen kiinnittämisessä paikoilleen tulee olla erityisen huolellinen. Coffin On kahden esteen ja haudan yhdistelmä. Luonnollinen paikka coffinille on luontainen notkelma. Esteiden ja haudan väli 2-3 laukka-askelta.

MUITA ESTETYYPPEJÄ JA YHDISTELMIÄ Piknik-pöytä Piknik-pöytään tehdään vain ”etupenkki” Pöytä kallistetaan Pyöröpaali On upotettava osittain tai tuettava toiselta puolelta

ESTEIDEN KIINNITTÄMINEN Kaikkien maastoesteiden tulee olla niin tukevia ja riittävän hyvin paikoilleen kiinnitettyjä, etteivät ne missään tilanteessa esim. hevosen jalkojen osuessa niihin liiku pois paikoiltaan. Kiinteät esteet on paalutettava riittävän syvälle maahan Siirrettävät esteet on kiinnitettävä paikoilleen kiiloilla – erityisesti kilpailutilanteissa Myös maapuomit on kiinnitettävä tukevasti joko esteeseen tai maahan

KULMA

VARO NÄITÄ Älä aiheuta hevoselle optista harhaa Maalinja ei saa olla pystylinjan takana, esim. mökkiesteen maalinjan on aina oltava räystäslinjan etupuolella Älä käytä esteen osia tai elementtejä, joita hevonen ei näe Ei ikinä risujen taakse kiinteää esteen osaa Ei hautaa esteen taakse Älä kikkaile pohjamateriaaleilla Erilainen / erivärinen pohja esteen takana yllättää hevosen Mikäli estealuetta vahvistetaan esim. soralla, levitä se riittävän laajalle alueelle Älä käytä kiinteissä esteissä hevosen ”pehmeiksi” mieltämiä materiaaleja, kuten olkipaaleja

RAKENNUSMATERIAALEISTA Luonnontukit Paksuista tukeista (halkaisija 50 – 120 cm) saa erinomaisia esteitä sellaisenaan Ohuempia tukkeja voi käyttää oksereiden yms. materiaalina Käytettävien tukkien minimipaksuus 15 cm Lankut ja laudat Rakenteissa käytettävien lankkujen tulee olla vähintään 2”*4” mieluummin 2”*5”, jopa 2”*6”. Lautaa käytetään vain koristelussa paikoissa, joihin ei kohdistu rasitusta / iskuja. Kyllästetty puu Maan tai veden kanssa kosketuksissa olevissa osissa kannattaa käyttää kyllästettyä puuta Kiinnityksiin Nauloja, köyttä, teräslankaa, kierretankoa Esteitä voi rakentaa myös muista hyvin vaihtelevista materiaaleista!