Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – 2. 11.2012 Pirjo Tuomi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kirjailijoiden taloudellinen asema Suomessa , Lavaklubi, Kansallisteatteri, Helsinki Tutkimuspäällikkö Mikko Grönlund BID Innovaatiot ja.
Advertisements

MUSEOVIRASTO Kokoelmien kartoitus Museoviraston kirjastossa Miten tehdä kokoelmat näkyviksi? Kokoelmakarttaseminaari
Vanhuspalvelujen kirjaamisen haasteet
Ilman jatkuvaa kehitystä ja muutosta tulevaisuus on epävarma Konkreettisia askelia, joilla saavutamme visiomme Arvot Missio Perustehtävä Visio Millainen.
SUOMEN KULTTUURIRAHASTON KIRJATALKOOT SKR. Kirjatalkoot -Suomen Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin tukihanke, johon Svenska litteratursällskapet.
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
NAO/Maija-Leena Haapa-alho
Nykykulttuuri ja minä Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua Suhtautumiseni nykykulttuuriin – tarkastelua.
KIRJASTOSEKTORIEN VÄLINEN YHTEISTYÖ : TAITOJEN JA TIETOJEN JAKAMINEN Työkierto Jyväskylän kirjastoissa – mistä kaikki alkoi.
Kokoelmien markkinointi käyttäjille Kokoelmakartta-työpaja
IST Julkaisuarkistojen yhteentoimivuus – standardit ja suosituksia Rita Voigt Teknillisen korkeakoulun kirjasto ja OA-JES Julkaisupäivä –
SLS vaalii ja kehittää Suomen ruotsinkielistä kulttuuriperintöä.
Tietotaitotalkoot tutkimuksen tilanne 3/2011. Tutkimukseen koottu aineisto  Ohjausryhmän haastattelut  15 avaininformanttihaastattelua  5 talkoon osallistujahaastattelut.
Opinnäytetyöprosessi
Romantiikan aikakausi
Seurakysely 2012 Seurakyselyn kehittäminen Seurafoorumi Anton Ahonen Jyväskylän yliopisto.
Kirjasto mediakasvattajana Koulun “käsikassara” vai itsenäinen toimija? Kirjastot ja media kyselyn satoa Vaasan kaupunginkirjasto Pohjanmaan maakuntakirjasto.
KORKEAKOULUN KIELIPOLIITTISET LINJAUKSET Anneli Airola Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Kielten ja viestinnän vastuuopettajat
”Musa” -projektin eteneminen 1. Prosessi 2. Tiedonhaku 3. Tämän hetkinen tilanne ja jatkosuunnitelmat.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt  Aiheen ja tiedonlähteen valinta  Haku- ja asiasanat  Tiedonhaun perustekniikka  Kirjastoverkon.
Kaunokirjallisuuden verkkopalvelu Seinäjoki
Minna Niemi-Grundström Tampereen teknillinen yliopisto
Kääntäjät osana EU-viestintää
Keski-Uudenmaan teatteri KUT & TEOS-hankkeen hedelmät.
Venäjän merkitys kyselyn perusteella on ollut kasvussa: Tänä vuonna sen ilmoitti merkittävimmäksi ulkomaalaisten vieraiden lähtömaaksi jo 70 prosenttia.
Kokoelmakartta KyAMK:n kirjastossa Eeva Savolainen Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kirjasto
E-kirjojen käsittely kirjastossa EKI:n avulla tekniset periaatteet.
Kirjasampo - kirjallisia elämyksiä ja tutkimuksellisia haasteita Kaisa Hypén ITK2012.
A SIAKASPALVELUKOULUTUS Antin kalvot M ITEN KEHITTÄÄ ASIAKASPALVELUA ? Kehittämistä voi lähestyä kahdesta suunnasta 1. Organisaation Miten luomme.
Kirjastotyö ja maahanmuuttajat - monikulttuurinen kirjastotyö Keskuskirjastokokous Leena Aaltonen Turun ammattikorkeakoulu.
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
TIEDONHAUN PERUSTEET JA KIRJASTON PALVELUITA. Sisällöt Aiheen ja tiedonlähteen valinta Haku- ja asiasanat Tiedonhaun perustekniikka Kirjastoverkon palvelut.
TIETOA JA TAITOJA TIEDONHANKINTAAN: Marttaliitto ry:n ja Uudenmaan Marttojen toimiston henkilökunnalle.
Miguel de Cervantes Tekijät Taha ja Ada. Miguelin elämän vaiheet: Miguel on syntynyt 29. syyskuuta Alcalá de Henares, astilia, Espanja. Miguel on.
Tietopalvelu verkkoympäristössä Nina Granlund 2006.
Filosofian opetuksen piirteitä. Mikä on olennaista filosofiassa? Miksi kaikkien Suomen lukiolaisten pitäisi oppia filosofiaa? Mitä kaikkien Suomen lukiolaisten.
Uusi kirjastojärjestelmä Tuula Haavisto puheenjohtaja Yleisten kirjastojen neuvosto.
Kirsti Nurkkala ja Ville Varjonen Acta Universitatis Ouluensis -sarjan toimittaminen Yliopistokirjastojen julkaisupäivä Oulun yliopistossa
KH Kirjasampo NYT Yleisten kirjastojen neuvosto
Toimitusketjun kehittämisprojekti ** poista tämä sivu ** Katso käyttö- ja täyttöohjeet erillisestä opiskelijan ohjeesta.
Yleisten kirjastojen kuvailutyön kansallinen viitekehys
Lukutikku ja rihvelitaulu aihevinkkausta senioreille
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Kuvailun muutoksen ohjaus Ryhmien roolit KUMEA:n kokous
Porin kaupunki, kirjasto / PK KOULUTUS JA REKRYTOINTI KIRJASTOALAN KORKEAKOULUTUTKINNOT YLEISISSÄ KIRJASTOISSA Paula Kauppila.
Filosofian opetuksen piirteitä Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
HENRIK-tietokanta kirjahistoriallisen tutkimuksen apuna Esitys HENRIK-seminaarissa Tuija Laine.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Tietoaineistot sisällönkuvailulla tietoresurssiksi – miksi, mitä, miten ? MATRI-seminaari Tietoaineistojen sisällönkuvailu ja sanastot Maj-Lis.
Analyysissä huomioitavaa
Tekstien moniäänisyys
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen Pekka Linna, Koulutuksen arviointikeskus.
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
Jarno Laakso kirjastonhoitaja OULUN KAUPUNGINKIRJASTO
ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS KAUHAVAN LUKIOSSA
Oppimisen, opiskelun ja opetuksen mallintaminen
ÄIDINKIELI JA kIRJALLISUUS 1. KURSSI
Tutkielman teko-ohjeet
Konetta vastaan sisällönkuvailun tulevaisuudesta
Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän Kirjoita tähän.
IPPO-MALLI Toimintamalli opetuksen
Osatyökykyisille tie työelämään
Tekstin moniäänisyys tutkittavana
Maakuntakirjastokokous
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
Tampereen seudun S2-opettajat ry
Kirjasampo – kirjallisuuden tiedonhaku
Kouvolan Yhteislyseon
Digiopastus kirjastossa – googlen kaikki mahdollisuudet
Esityksen transkriptio:

Kirjasto ja kirjastonhoitaja kirjallisuus- instituutiossa Informaatiotutkimuksen päivät 1. – Pirjo Tuomi

3 näkökulmaa 1) Miksi kirjaston rooli kirjallisuusinstituutiossa muuna kuin kirjallisuuden ”kierrätyskeskuksena” voisi olla merkityksellinen, nyt ehkä merkittävämpi kuin koskaan ennen? 2) Miksi kirjastonhoitajan kaunokirjallisuuteen liittyvä osaaminen pitäisi nähdä erityisenä eksperttiytenä kirjallisuusinstituutionkin näkökulmasta? 3) Miksi kirjailija pitäisi nähdä kirjastossa tärkeämpänä toimijana kuin vain vierailijana satunnaisessa ohjelmallisessa tilaisuudessa sekä mitä tämä edellyttää kirjastolta? Pirjo Tuomi

Taustaa:  Kirjaston perustehtäviä:  Dokumenttien hankkiminen  Dokumenttien säilyttäminen ja käyttöön saattaminen  Dokumentteihin sisältyvän tiedon järjestäminen  Palvelujen ja kokoelmien markkinointi  Vain kirjasto on erikoistunut kirjallisuuden hankkimiseen / säilyttämiseen / dokumentointiin / markkinointiin!  Vain kirjastolla on tähän tieto, taito ja tarvittavat välineet  Kirjallisuussosiologisessa tutkimuksessa kirjasto nähdään vain kirjallisuuden välitysinstituutiona Pirjo Tuomi

Kirjallisuus olemassa kirjastossa ainutlaatuisella tavalla Teoksen kuvailu: teosta perustasolla kuvaava kirjaus luettelossa Teoksen reseptiot: esim. kirjallisuuskritiikit, rekisteröitynyt lainaus, asiakkaiden palautteet Yksittäinen kaunokirjalli­nen teos: kappale tai kappaleet, lai­ tokset, käännökset kirjaston kokoelmassa Tekijään liittyvä konteksti: esim. kirjallisuuden historiat ja elämäkertakirjallisuu s kirjaston kokoelmassa Teoksen kulttuurihistorial linen ja kaunokirjallisuu den historiallinen konteksti, intertekstuaaliset suhteet esim.muut teokset ja kirjal­ lisuudenhistoriat kirjaston kokoelmassa Kaunokirjallisen teoksen viestinnällinen konteksti kirjaston kokoelmassa (Tuomi 2010, 98; mukaellen ”kaunokirjallisuuden tietojärjestelmämalli” / Saarti 1999: 179) Pirjo Tuomi

Kirjastonhoitaja kaunokirjallisuuseksperttinä  Yleinen kirjallisuuden tietämys:  Kirjallisuuden, kirjallisuusinstituution, kirjallisuuden funktioiden ja kokoelman tuntemus  Tiedonhakuympäristön tuntemus  Asiakaspalvelu:  Keskustelu kirjoista, tiedonhaku, kirjaesittelyt, kirjavinkkaus, kirjallisuuspiirit  Valinta ja karsinta:  Julkaisutuotannon tuntemus, toimintaympäristön tuntemus  Sisällönkuvailu: tiivistelmien laadinta, asiasanoitus, genreluokitus, luettelointi Pirjo Tuomi

Kirjasto kirjallisuuden säilyttäjänä/ ”markkinoijana”/lukemisen edistäjänä  Mikä merkitys on sillä, että kirjastossa tekstit säilyvät yhteisenä kulttuuriperintönä ja jossa ne ovat olemassa kokoelmassa järjestettyinä, luokiteltuina ja saavutettavissa monesta eri näkökulmasta?  Kirjaston merkitys pitäisi ymmärtää laajemmin kuin vain asiakaspalvelun näkökulmasta  Kirjallisuus tänä päivänä ”markkinavetoista” – pitäisikö kirjaston nähdä tulevaisuuteen?  Koko kirjallisuusinstituution kannalta merkittävää: sekä kirjaston että kirjallisuuden luonteeseen kuuluu, että ne elävät ”yli ajan”  Kirjallisuuden ”markkinointi” ja lukemisen edistäminen kirjastojen ja myös kirjastonhoitajien historiallisia perustehtäviä  Kirjallisuusinstituutiossa ( ja kirjallisuussosiologisessa tutkimuksessa?) kirjaston rooli pitäisi määrittää uudelleen:  kirjailija  kirjasto / kirjan viestinnällinen konteksti  lukija  kirjailija  kirjasto / kirjan viestinnällinen konteksti  lukija Pirjo Tuomi

 Lähteet:  Tuomi, Pirjo 2011: Jokaiselle kirjalle lukija, jokaiselle lukijalle kirja: kirjastonhoitaja kaunokirjallisuuden asiantuntijana. Liensiaatintutkielma. Joensuu: Itä-Suomen yliopisto.  Saarti, Jarmo 1999: Kaunokirjallisuuden sisällönkuvailun aspektit: Kirjastoammatti-laisten ja kirjastonkäyttäjien tekemien romaanien tiivistelmien ja asiasanoitusten yhdenmukaisuus. Acta Universitatis Oulensis B Humaniora 33. Oulu: Oulun yliopisto. Pirjo Tuomi KIITOS!