MARTTAYhdistysten Sääntömuutos 2019

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
TOIMINNAN SUUNNITTELU
Advertisements

Green Building Council Finland Sovitut toimintatavat
Orionin Ylemmät Toimihenkilöt OYT ry
 REKISTERINUMERO MERKITTY REKISTERIIN
PIIRIEN TOIMINTAOHJEET
Yhdistyslaki – Järjestökoulutus
Tervetuloa seniori- opettajaksi!
Tunnemmeko jäsenemme? Järjestöpäivät Etappi 1: Rekrytointi.
Yhdistystoiminnan perusteet 2. 2
Syyskuu 2013 Järjestöryhmä 1 Tuottajayhdistysten jäsenmaksulaskutus v •Yhtenäiseen euromaksualueeseen SEPAan siirtymisen myötä suoraveloitus päättyy.
Uusi JoJo - kurssi Kouluttajakoulutus Nosto ”Talous” Suomen Palloliitto Helsinki Veijo Vainikka.
Oulun Psykiatrisen Epidemiologian Seura (OPES) ry
YHDISTYSMUUTOS Yhteysopettajainfo Monkola, valtuustosali To
EU-vaikuttaminen Suomessa
TTL Sosiaalisessa mediassa
Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2012.
Toimintasuunnitelma 2011 Keski-Suomen ry. Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla.
Yhdistyksen perustaminen
Tampereen yhdistysrakenne hanke
Hyvä seuran hallinto – ensiaskeleet seuratoiminnan hallintoon
Paikallissääntöjen muutos Vanha 3 § : Kuluttajayhdistyksen tarkoituksena on : - Koota kuluttaja-asemastaan kiinnostuneet ihmiset toimimaan etujensa puolesta.
OAJ – VARSINAIS-SUOMI ? §§§ Alueyhdistyksen sääntöluonnos -Juridinen perusta.
YHDISTYSLAKI /503 Esim. patentti- ja rekisterihallituksen sivuilta: tai yhdistystoimintaa käsittelevien kirjojen liitteenä
Paikallisjärjestön säännöt Tausta Yhdistyslain ja kirjanpitolain muutos Tavoite nykyaikaistaa säännöt Esitys järjestökäsittelyn pohjalta Hyväksytty.
Johtokunnat Hallinto- ja johtosäännön 8 §:n mukaan koulutuslautakunnan erityiseen ratkaisuvaltaan kuuluu nimetä johtokuntien jäsenet vanhempainkokousten.
Vihreät ja verkko Vesa Saarinen Verkkotuottaja
Päätöksenteko yhdistyksissä
Hannu Taskinen Yleisten kirjastojen neuvosto Maakuntakirjastokous Kuopiossa YLEISTEN KIRJASTOJEN NEUVOSTO TAUSTA, SÄÄNTÖUUDISTUS JA TOIMINTA.
Pekka Silkosuo, OAJ ALUEYHDISTYKSEN TALOUS. alueyhdistyksellä oma selkeä toimintaa ja taloutta ohjaava normipohja(=rekisteröity yhdistys)alueyhdistyksellä.
Vakka-suomen sanomain kuntayhtymä toimintojen yhtiöittäminen
UUSIEN PUHEENJOHTAJIEN JA SIHTEERIEN KOULUTUS OAJ:n Satakunnan ja Varsinais-Suomen piirit.
Kohti yhteistä tavoitetta – liiton hallituksen ja yhdistysten välinen yhteistyö Kuurojen liiton hallitus Tiina Eskelinen Iso-Syöte Kuurojen Liitto.
Hallituksen ja toiminnanjohtajan yhteistyö
Kenttäorganisaation tulevaisuus. Aikataulu Kuopion liittokokous päätti järjestöorganisaation tulevaisuudesta Liiton on suosittanut, että kaikissa piireissä.
1TEAM Teollisuusalojen ammattiliitto ry, järjestö/MRAS TEAMin Ajankohtaispäivät Original Sokos Hotel Vantaa Arja Salo.
Vedenpinnan nosto -koulutus, Pori Suunnitteluinsinööri Ari Sallmen.
Osuuskunnat ja uusi osuuskuntalaki Rovaniemen kaupunki Maarit Alikoski
KÄSSÄMARTTA MITEN JA MISSÄ?. Oletko innostunut käsitöistä, kädentaidoista ja haluatko oppia uutta? Oletko kuullut kässämarttatoiminnasta, olisiko se sinun.
YHDISTYSLAIN KESKEISIMMÄT PYKÄLÄT. 8 § YHDISTYKSEN SÄÄNNÖT Yhdistyksen säännöissä on mainittava: 1) yhdistyksen nimi; 2) yhdistyksen kotipaikkana oleva.
SJTL hallitus Jäsenyhdistyksellä täytyy olla vuosikokouksen valitsema hallitus. Hallituksen tehtävät koskevat yhdistyksen hoitamista huolellisesti.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
Toimiva yhdistys ja sen haasteet Eija Eloranta projektipäällikkö Turun yliopiston Brahea-keskus
Syyskokous Syyskokouksen esityslista Kokouksen avaus 2.Valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjan tarkastajaa.
KOKOUSTAITO Oletko koskaan osallistunut kokoukseen?
Ryhdistä yhdistystä treffille: Miten kokoukset toimivat?
Paikallisyhdistykset Loimu ry:ssä
Hinnerjoen Metsästysseura Salo-Veikot r.y.
Savonlinnan kansalliset seniorit ry
Miten korvataan kutistuvat jäsenmaksutuotot
Järjestötoiminnan ABC
Iitin Reserviupseerikerho ry.
Klubivastaavien koulutus
Vuosikellon otsikko Tekstiä tähän Tekstiä
Klubin brändin markkinointi
Yhteistoiminnallinen kokous
NY Vuosi yrittäjänä Yrittäjyyttä ja työelämäoppeja käytännössä 4. ja 5
Pirkanmaan sote- ja maakunta uudistuksen valmisteluun osallistuvat järjestötoimijat Toimijoiden yhteistyö ja verkostoituminen (kolmas tapaaminen)
Oulun kaupungin ammattiosaston vuosikello 2018
KLUBISIHTEERIN KOULUTUS
KOKOUSASIAKIRJAT 2014 M. Kaitainen.
”Suomen LVI-liitto SuLVI on LVI-alan ammattilaisten verkosto, jonka jäsenenä saat uusimmat uutiset ja vaikutat alaasi. Jäsenyhdistyksen jäsenenä tutustut.
Sähköliitto järjestötiimi
HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYSTÄ
TOIMINNAN TILASTOINTI
Marttayhdistyksen vuosikello
JÄSENREKISTERI.
OSASTOJEN PURKAUTUMISESTA
MARTTAYhdistysten Sääntömuutos
Pohjanmaan Kiinteistöyhdistyksen jäsenpalvelut taloyhtiöille
Jätehuoltoyhdistys ry Syyskokous Solo Sokos Hotel Torni, Tampere 2. 10
Esityksen transkriptio:

MARTTAYhdistysten Sääntömuutos 2019 Marttaliitto Reijo Petrell 27.4.2019

Nykyiset säännöt Yhdistysten säännöt ovat vuodelta 2006. Tällöin tehtiin mittava uudistus, kun siirryttiin yhtenäiseen jäsenmaksuun, keskitettyyn jäsenmaksujen perintään ja lehti kiinnitettiin jäsenyyteen / jäsenmaksuun. Samalla säännöt uudistettiin muutoinkin. Liiton ja piirien sääntöihin on tehty muutoksia vuoden 2006 jälkeenkin. Yhdistysten sääntömuutos on niin iso prosessi, että siihen ei ole ryhdytty ennen kuin muutostarpeita on riittävästi

muutostavoitteet Hallinnon helpottaminen eli turhien sääntömääräysten karsiminen Tarpeettomat määräykset pois Yhdistyslain toistamisella säännöissä on informatiivinen arvonsa Se on kuitenkin juridisesti turhaa ja yhdistyslain tai muiden asiaan vaikuttavien lakien muutostilanteissa hankalaa, kun säännöt estävät muutosten käyttöönoton Nykyaikaisten toimintamallien mahdollistaminen Tavoitteeksi EI asetettu keskusteluissa esillä olleita Uudenlaisia suoran jäsenyyden konsepteja Jäsenyys liittoon, jäsenyys piireihin, tuplajäsenyys Uusia jäsenlajeja sosiaalisin perustein Jäsenlehden irrottamista jäsenmaksusta

Helpotusta yhdistysten arkeen 1 § Viittaus piirin nimeen pois > piirien mahdolliset rakennemuutokset eivät enää johda yhdistysten sääntöjen vanhenemiseen / muutostarpeeseen. Tilalle ”asianomainen piiri”. Yhdistyksen nimen kirjoitusasu ei enää määrätty säännöissä Nyt mahdollisia vain ”XX Martat” tai ”XX Marttayhdistys”. Todellisuudessa meillä on useita yhdistyksiä, joiden nimi ei vastaa nykysääntöjä, koska ne ovat muotoa ”MarttaXX”. Martta-teksti nimessä edellytetään edelleen sisäisin toimin 2 § Yhdistyksen tarkoituksen ja toiminnan kirjoittaminen selvemmin osaksi marttajärjestöä. Vaikuttamistoiminnan selkeä näkyminen säännöissä. 3 § Toimintamuotojen kuvaus aiempaa yleisemmällä tavalla

Jäsenlajit 5 § Jäsenlajeja on paljon ja niiden tarpeellisuudesta käytiin paljon keskustelua Isot muutokset ovat vaikeita, kun sellaisia jäsenlajeja ei voida poistaa, joissa on paljon jäseniä (jäsenmäärää ei haluta vähentää) Jatkossa seuraavat jäsenlajit: Varsinainen jäsen; ei muutosta Perheenjäsen, ei muutosta (n. 800 hlöä) Seniorijäsen; ei muutosta (n. 1 660 hlöä) Kunniajäsen; ei muutosta Toissijainen jäsen; ei muutosta Nuorisojäsen (0-25v); ei jäsenmaksua eikä lehteä, mutta yli 15-vuotiailla täydet jäsenoikeudet Opiskelijajäsen; poistetaan (voivat siirtyä nuorisojäseniksi) Kannattajajäsen; poistetaan (hyvin vähän yhdistyksissä)

Helpotusta yhdistysten arkeen 7 § Kevät- tai vuosikokouksen pitäminen maaliskuun loppuun mennessä (nyt helmikuun) 7 § Etäosallistumismahdollisuus jäsenkokouksiin 7 § Jäsenkokouksen koollekutsuminen myös nettisivuilmoituksella 8 § Yksi toiminnantarkastaja ja varatarkastaja riittää 10 § Myös muiden kuin varsinaisten jäsenten valinta hallitukseen mahdolliseksi (mm. nuorisojäsenet)

Helpotusta yhdistysten arkeen 11 § Sanamuotojen muutoksia ja poistoja 11 § Toimintaa koskevien tietojen antaminen piirille ja liitolle 11 § Mahdollisuus valita piirin kokouksiin muitakin kuin omia varsinaisia jäseniä > myös naapuriyhdistyksen edustaja voi edustaa valtakirjalla 12 § Nimenkirjoittamahdollisuuksien laajentaminen; pj ja vpj yhdessä tai jompikumpi yhdessä ”muun hallituksen nimeämän henkilön kanssa” 13 § Tilien tarkastuksen ja tarkastukseen luovuttamisen ajankohdat pois 14 § Sääntömuutokselle saatava piirin hyväksyntä 15 § Varojen luovutus purkautuessa sille marttapiirille, jonka jäsen yhdistys on

Muutosprosessi - tähän mennessä tehtyä Liiton hallitus linjasi keväällä 2018 uudistuksen lähtökohtia Muutossuunnitelmat liiton hallintotyöryhmän ja piirien kommentoitavana elo-syyskuussa 2018 Muutossuunnitelmien esittely kahdessa yhdistyskirjeessä syyskuussa ja marraskuussa 2018 Muutostoiveiden esittämismahdollisuus yhdistyksille Marttaliiton hallituksen päätös 1.2.2019 Piirien ja liiton neuvottelupäivät 15.2.2019 Yhdistysrekisterin ennakkotarkastus 28.2.2019 Marttaliiton vuosikokouksen hyväksyntä 27.4.2019

Muutosprosessi -tästä eteenpäin Yhdistysten vuosikokoukset hyväksyvät uudet säännöt Syyskaudella 2019 Kevätkaudella 2020 Viimeistään syyskaudella 2020 Yhdistykset ilmoittavat uudet säännöt PRH:n yhdistysrekisteriin Uudet säännöt käyttöön Ennakkotarkastetut säännöt voi ottaa käyttöön heti, kun niistä on päätetty Jäsenlajeja koskevat muutokset otetaan käyttöön kuitenkin yhtenäisesti vasta 1.1.2021 lukien

Ohjeita ja apua liitosta ja piireistä Tietoa uusista säännöistä yhdistyskirjeessä ja piirien tilaisuuksissa sekä liiton verkkosivuilla Uusia sääntöjä koskeva esittelymateriaali piireille ja yhdistyksille Kokouskutsun, esityslistan ja pöytäkirjan mallit yhdistysten kokouksiin, joissa sääntömuutoksesta päätetään Sääntöjen yhdistysrekisteriin ilmoittamista koskevat ohjeet Yhdistysrekisteri uusii omia palvelujaan 1.7.2019 lukien; ilmoitusohjeet tehdään tämän jälkeen syksyllä 2019