LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Copyright © Sopima Due Diligence materiaalin vieminen Sopimaan • Näillä ohjeilla saat Due Diligence materiaalin jaettua prosessiosallisille.
Advertisements

Invalidiliitto Esteettömyys ja saavutettavuus rakennetussa ympäristössä - kommenttipuheenvuoro Niina Kilpelä, arkkitehti (SAFA) Invalidiliiton Esteettömyyskeskus.
Innokylä 2.1 – Innovatiiviset julkiset hankinnat Innokylään
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
Hoitotyön prosessi Marianne Niinimäki. Hoitotyön prosessi  =hoitotyölle ominainen yksilön, perheen tai yhteisön terveyteen kohdistuvien toimintojen järjestelmä.
Avoimuuden huomiointi tutkimuksen suunnittelussa Jessica Parland-von Essen CC-BY 4.0 Opetus- ja kulttuuriministeriö.
HANKINNAT JYVÄSKYLÄN YLIOPISTOSSA Ympäristöryhmän kokous Irja Rissanen.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Tehtävä l Minkälaisia ongelmia ryhmässä tehtävässä ohjelmointityössä voi tulla esiin? l Mitä keinoja niiden välttämiseksi keksit?
ITÄSUOMALAINEN YRITYSRAHOITUSSTRATEGIA Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Pohjois-Savon.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Millaisia vastuullisuuskysymyksiä elintarviketuotantoon liittyy ympäristövaikutusten lisäksi ja miten niitä voidaan määrittää? Tiedotustilaisuus ”Miten.
LIIKEKILPAILUN SÄÄNTELY KILPAILU- MENETTELY KILPAILUN- RAJOITUKSET
Vaiheistettu ryhmätyö 3. tunti
Tutkimustietovaranto
NYKYTILAN KUVAUS Maaseudun kehittäminen
Maatalouskoneiden huolto
Tuotteen dokumentointi
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Ympäristönäkökohdat - kierrätystä
EU Norm sähköiseen laskutukseen - CEN TC-434 Mahdolliset vaikutukset Suomalaiseen käytäntöön Tapani Turunen Tieto, Value Networks
Liiketoimintasuunnitelma
Tapahtumatalo Bio Rex, Helsinki
Neuvottelu on taitolaji
LABORATORIOTOIMINNAN AUDITOINTI
Ylläpito Kaikki ohjelmistoon sen julkistamisen jälkeen kohdistuvat muutostoimenpiteet jopa 70-80% ohjelmiston elinkaarenaikaisista kehityskustannuksista.
Tiedon hallinnan viitearkkitehtuurin osa-alueet
TK- johdon ja PPSHP:n yhteistyöseminaari
Markkinoinnin perusteet
ISO/IEC vaatimustenmukaisuus maksajavirastotehtävissä
Kahden yksityishenkilön välinen kauppa ja sopimuksen synty
Yhteentoimivuusmenetelmän soveltaminen rekistereissä
SISÄINEN Hanke- optimointi
Hankintalain mukainen menettely
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
Ympäristöriskinarviointi viranomaistoiminnassa
Ryhmän 1 puolesta Tarja Jokinen
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
TALOUSHALLINNON ROOLI YRITYSTOIMINNASSA
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Tilaustoimitusprosessin kuvaus
Viestinnän työkalupakki
Lapin Digistep, ryhmätyö
Työpaja 4: Maakuntien tarpeet valtakunnallisille sote toimijoille
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Jarmo Toivanen ja Erkki Rämö
EROTILANTEEN PALVELUILLA KOHTI SOVINNOLLISUUTTA Eroauttaminen Kainuussa 02/ Marika Uhlbäck, projektisuunnittelija Mukava Kainuu -hanke.
Pedagoginen ajatuskoe
KANSAINVÄLISET KAUPPASOPIMUKSET
Suunnittelu Vain hyvällä suunnittelulla päästään vapaaehtoistoiminnassakin tuloksiin. Suunnittelun perustana on tilanteen analysointi. Analyysin jälkeen.
OSALLISTUMISJÄRJESTELMÄT
SOPIMUSEHDOT.
ERIMIELISYYSMENETTELYT
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
SOPIMUKSEN TEKEMINEN EDUSTAJAN VÄLITYKSELLÄ
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
TYÖPOHJA KESKUSTELUN SUUNNITTELUUN
Perheoikeudelliset palvelut
Video 5: Yleisesti kysyttyjä kysymyksiä ja niihin annettuja vastauksia
Video 4: Avoimen ja yhteisen rajapinnan hallintasuunnitelma
RYHMÄTYÖ kansalliset ORL-laaturekisterit
Ilmastoneuvottelut Yhteinen sopimus kahdessa tunnissa
EUTR – Toimeenpano ja valvonta Suomessa Marko Lehtosalo
Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (jatkossa "ICAO") Pekingin yleissopimuksen, Pekingin pöytäkirjan ja Montrealin pöytäkirjan kansallinen voimaansaattaminen.
Maatalousyrittäjien eläkelaitos
YHTEISTOIMINTA YRITYKSISSÄ
Blackout This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No
ICT- laitteiden ja palvelujen kokonaisratkaisut palveluna
Esityksen transkriptio:

LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEN SUUNNITTELU KÄYTÄNNÖSSÄ

LIIKEKAUPAN SOPIMUKSEEN VAIKUTTAVA LAKI Suomessa: Oikeustoimilaki (OikTL) Kauppalaki Kansainvälisessä kaupassa: Sopimusosapuolten valitsema kansallinen laki YK:n kauppalaki United Nations Convention on Contracts for the International Sales of Goods http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1988/19880050 Uniform Commercial Code UCC (Yhdysvaltain kauppalaki) Yleensä liikekaupan sopimuksia koskevat lait ovat tahdonvaltaisia

KAUPPATAPA JA VAKIINTUNUT KÄYTÄNTÖ Sopimusosapuolten sopima tai heidän välilleen vakiintunut käytäntö sitoo heitä Kauppatapa, joka on ao. toimialalla yleisesti tiedossa ja jonka sopimusosapuolten pitäisi tuntea, tulee osaksi sopimusta Tämän vuoksi sopimusta neuvottelevien pitää tuntea alan kauppatavat ja yritysten välille vakiintuneet päivittäiset menettelytavat ja käytännöt

KAUPPASOPIMUKSEN MUOTO (1) Suomen lain mukaan Sopimus sitoo muodosta riippumatta Sopimus voi olla Kirjallinen Suullinen Hiljainen Vain poikkeustapauksissa sopimukset ovat määrämuotoisia Kirjallinen sopimus voi olla allekirjoitettu asiakirja tai asiakirjojen ketju: (Tarjouspyyntö, tarjous, tilaus, tilausvahvistus).

KAUPPASOPIMUKSEN MUOTO (2) Ongelmien välttämiseksi liikekaupan sopimuksen tulisi olla kirjallinen tai ainakin suullinen sopimus tulisi vahvistaa kirjallisesti pitäisi olla dokumentteja vahvistamassa, mitä on sovittu

SOPIMUKSEN ELINKAARI Sopi-muksen teko Tarjous- ja sopimus- suunnittelu Neuvottelut ja asiakirjojen laatiminen Sopi-muksen teko Toteutus Maksut Valvonta Muutos- ja lisätyöt Luovutus ja vastaanotto Käyttö Ylläpito Takuu- tai vastuu- aika Lähde: Mukaillen Haapio ym. Yritysten sopimus- ja vastuuketjut. Tietosanoma Oy. Pieksämäki 2005.

SUUNNNITELLESSA HUOMIOITAVAA Sopimuksen tavoite Resurssit Ei hallitsemattomia riskejä Aika Markkinatilanne Kilpailu Yrityksen asema markkinoilla Kyseessä oleva tuote tai palvelu Lain asettamat rajoitukset Taloustilanne

HYVÄ SOPIMUS Kirjallinen Kattava Yksiselitteinen, selkeä Taloudellisesti turvallinen Uskottava Lainmukainen Toteutettavissa oleva

SOPIMUKSEN HALLINNOINTI Yrityksen tulee suunnitella, Kuka vastaa sopimusprosessin eri vaiheista Mukaan lukien neuvotteluprosessin eri vaiheet: ennen, neuvotteluvaiheessa ja jälkeen Hyväksyttävissä olevat ja vaihtoehdot ja rajat Tarkistusmenettelyt Taltiointimenettelyt Myös arkistointi Vakiodokumenttien käyttö Liittyen esim. laatuun, maksuihin, vakuutuksiin, ympäristöasioihin

RISKIEN ANALYSOINTI • Riskien yksilöinti, määrittäminen ja arviointi • Kunkin yksilöidyn riskin todennäköisyys ja seuraukset • Riskien jakaminen hyväksyttäviin riskeihin ja niihin, joihin täytyy puuttua • Vaikutusmenettely; käytännön toimenpiteet vai sopimusehtojen muuttaminen

RISKIEN HALLINTA Strategiaan perustuvien riskinhallintamenetelmien priorisointi Strategiat: Riskien välttäminen Riskien eliminointi Tilanteesta vetäytyminen Riskin jakaminen Riskin siirtäminen toiselle osapuolelle Vakuutuksen otto Riskin negatiivisten vaikutusten rajoittaminen Tietyn riskin joidenkin tai kaikkien seurausten hyväksyminen