Täydellisen olion teologia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yleistä Läsnäolovelvollisuus Poissaolojen selvitys Käyttäytyminen
Advertisements

Onpa outoa, miten asiat etenevät…
Ohjelmiston tekninen suunnittelu
Hetken kuluttua, sinulle avautuu taian maailma...
5.1. Tason yhtälö a(x – x0) + b(y – y0) + c(z – z0) = 0
Verkonkäytön ongelmat
Minne tästä?. Kotiin, mutta ensin... •Pois nykyisestä irrallisten ratkaisujen lyhytnäköisestä toimintamallista •Kielipoliittinen suunnittelun tulee löytää.
14. Erilaisia raamatuntulkintatapoja
Timo Luukkonen Janne Enberg
Luento 4. Kalle Videnoja.
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Demokratiaa etsimässä Helsingin demokratiaryhmän pohdinnoista.
TILASTOKUVIO kuvio on voimakkain tapa esittää tietoa
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
Ratkaisukeskeisen psykoterapian ihmiskäsitys
Luku- ja tenttivihjeet 5 Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Moraalinen relativismi Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Johdetun luokan olion alustus tMyn1 Johdetun luokan olion alustus määrätyillä arvoilla Kun ohjelmassa esiintyy johdetun luokan olion määrittely, järjestelmä.
1 © Jukka Juslin Luokat, attribuutit ja metodit Yleistietoa: seuraavalla koulutusviikolla tarkempi käsittely.
1 Arrow’n teoreema Sosiaaliset hyvinvointifunktiot (Social welfare functions SWF) SWF f on sääntö tai prosessi, joka määrittää kullekin joukolle yksilöiden.
S ysteemianalyysin Laboratorio Teknillinen korkeakoulu Esitelmä 12 – Jukka Luoma Optimointiopin seminaari - Kevät 2007 Jaksolliset radat ja rajajoukot.
Robustius Yleinen idea: jokin pysyy muuttumattomana vaikka jotakin muutetaan.
Etsi ensin predikaatti.
Uskonnot ilmiöinä.
KRISTUS 9lk/UO2.
KUOLEMA. MOROO MORROO Kuolema on ratkaisematon arvoitus. Kukaan ei tiedä, mitä sen jälkeen tapahtuu. Eri uskoinnoissa on myös eri käsityksiä kuolemasta.
Mari Åman Department of Applied Mechanics Aalto University.
Mitä oleminen on?. Metafysiikka Metafysiikka tutkii mitä on olemassa ja mitä tarkoitamme olemassaololla ja olemisella. Aristoteles: metafysiikka = ”ensimmäinen.
Usko ja tieto Kysymys Jumalan olemassaolon todistamisesta - Tuomas Akvinolainen s Mestari Eckhart s. 78 -> miten Jumalan olemassaoloa on filosofisesti.
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
Onko vapaus mahdollista?. Vapaus = toisintoimimisen mahdollisuus Vapautta rajoittavia tekijöitä: loogiset ja luonnolliset tekijät yhteiskunnalliset tekijät.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Mitä oleminen on?.
Suomen UNICEFin vapaaehtoistoiminnan kysely 2017
12. Reformoidut kirkot Ydinsisältö.
Klassiset jumalatodistukset
Anselm Cantenburylaisen ontologinen todistus etenee seuravaasti:
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Humanismi.
Bridgen jatkokurssi 2 – lähtökortit jatkuvat
Jumala.
Elämän alku ja sen muokkaaminen eettisinä haasteina
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Hyvä ja paha - Uskonnoissa hyvä ja paha persoonallisia voimia
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Jaksollinen järjestelmä
Lauseenjäsenet.
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Metafysiikka kysymys substanssista eli perusolemuksesta
Eksistentialismi Martin Heidegger.
OPETUSVINKKI.
Rajapintaluokat Rajapintaluokka luettelee metodit, joille tulee löytyä toteutus asianomaisen rajapinnan toteuttavista luokista. Rajapintaluokka on siis.
1.1 Motivaatio, tunteet ja tiedonkäsittely vaikuttavat toimintaan
VOIKO JUMALAN OLEMASSAOLOA TODISTAA
Onko tahto vapaa?.
Voiko jumalan olemassaoloa todistaa?
Voiko Jumalan olemassaoloa todistaa ?
ET didaktiikkaa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Karttamerkit 2
Usko ja epäilys.
Jumalan yksinkertaisuus
Näkökulma sote-tietoaltaaseen ja yhteinen raportointipalvelu Pääarkkitehti Heikki Siltala Heikki Siltala.
OHJELMOINTITAITO ICT02D 12 ECTS.
Murtolukujen jakolasku
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
2. Olio-ohjelmoinnin perusteita
Esityksen transkriptio:

Täydellisen olion teologia

Omnijumala kaikkitietävä (omniscient) kaikkivoipa (omnipotent) kaikkihyvä (omnigood) ”omniperfection” ruumiittomuus, ainous, muuttumattomuus, yksinkertaisuus, kuolemattomuus, riippumattomuus jne…

Omnijumala: ongelmia Tyyppi-A: ominaisuudet ovat sisäisesti ristiriitaisia Kiven paradoksi Tyyppi-B: ominaisuudet ovat ristiriidassa keskenään Jumala ei voi tehdä pahaa tai tuntea heikkoutta Tyyppi-C: ominaisuudet on ristiriidassa maailman ominaisuuksien kanssa kärsimyksen ja kätkeytyneisyyden ongelma

https://blogs.helsinki.fi/analytictheology/

Maksimaalinen Jumala suurin mahdollinen määrä täydelliseksi tekeviä ominaisuuksia Raamattu ei käytä Jumalasta filosofisia omnitermejä, mutta attribuoi silti Jumalalle täydellisyyden

Omnijumala

Maksimaalinen Jumala

Täydellisyyden määritelmä ”suurin metafyysisesti mahdollinen olio” aiemmat ratkaisut säätävät yksittäisiä ominaisuuksia. Seurauksena usein se, että esim. kaikkivoipuuden määritelmästä tulee äärimmäisen tekninen Nagasawan malli säätää yhtä aika kaikki attribuutteja, mutta ei ota kantaa mikä tarkalleen ottaen on esimerkiksi kaikkivoipuuden ”oikea” määrä

Maksimaalinen Jumala: ongelmia looginen polyteismi montako ”Jumalaa” voi toteuttaa maksimaalisen Jumalan määritelmän? ontoteologia ja palvonnan arvoisuus onko maksimaalinen Jumala olio muiden olioiden joukossa?

Ontologinen argumentti ”Mehän uskomme, että sinä [Jumala] olet jotain, mitä suurempaa ei voida ajatella. […] tyhmänkin on myönnettävä, että jotain, mitä suurempaa ei voida ajatella, on hänen ymmärryksessään, sillä hän ymmärtää kuulemansa sanat, ja kaikki, mitä ymmärretään, on olemassa ymmärryksessä. Mutta varmastikaan se, mitä suurempaa ei voida ajatella, ei voi olla olemassa yksinomaan ymmärryksessä. Sillä jos se olisi yksin ymmärryksessä, voitaisiin ajatella myös, että se voisi olla olemassa todellisuudessakin, ja tällainen oleminen olisi suurempaa. Jos siis se, mitä suurempaa ei voida ajatella, olisi olemassa vain ymmärryksessä, silloin se (mitä suurempaa ei voida ajatella) olisi jotain, jota suurempaa voidaan ajatella. Mutta tämä on mahdottomuus. Näin ei siis voi olla epäilystäkään siitä, että jotain, jota suurempaa ei voida ajatella, on olemassa sekä ymmärryksessä että todellisuudessa.”

Yksi tapa tulkita Anselmia on katsoa hänen esittävän reductio ad absurdum argumentin Jumalan olemassaolon puolesta. Tehdään ensin reduction oletus: (1) Jumala on olemassa vain ymmärryksessä. Myönnetään lisäksi, että (2) olion olemassaolo sekä ymmärryksessä että todellisuudessa on suurempaa kuin sen olemassaolo vain ymmärryksessä. Koska voimme ajatella olion, joka on kuin Jumala mutta joka on olemassa ymmärryksen lisäksi todellisuudessa, premisseistä (1) ja (2) seuraa, että (3) Jumala on jotain, mitä suurempaa voidaan ajatella. Mutta tämä on mahdottomuus, sillä täydellisen olion teologian nojalla (4) Jumala on jotain, mitä suurempaa ei voida ajatella. Näin lauseiden (1), (3) ja (4) perusteella (5) Jumala ei ole olemassa vain ymmärryksessä vaan myös todellisuudessa. Edelleen tyhmäkin myöntää, että (6) Jumala on olemassa ymmärryksessä. Lauseista (5) ja (6) seuraa, että (7) Jumala on olemassa todellisuudessa.

Ontologisen argumentin kiehtovuus Argumentin kieltäminen on mahdollista vain vetoamalla kiistanalaisiin filosofisiin teorioihin sen osoittaminen, mikä argumentissa varsinaisesti on pielessä, on osoittautunut erittäin hankalaksi

Kantin kritiikki ”olemassaolo ei ole predikaatti” miten niin ei? olemassaolo on ihan hyvä predikaatti silloin kun kuvaa kohdettaan merkityksellisellä tavalla (vrt. tonnin setelin idea/olemassaoleva tonnin seteli)

Modaalinen ontologinen argumentti 1. Jos Jumalan olemassaolo on (metafyysisesti) mahdollista, niin Jumala on olemassa. 2. Jumalan olemassaolo on (metafyysisesti) mahdollista. 3. Joten, Jumala on olemassa.

Plantingan argumentti (1) On mahdollista, että maksimaalisen täydellinen olento on olemassa [mahdollisuuspremissi] (2) Täten on mahdollista, että välttämättä on olemassa maksimaalisen täydellinen olento (3) Täten, välttämättä on olemassa maksimaalisen täydellinen olento (4) Täten, välttämättä on olemassa maksimaalisen täydellinen olento tässä aktuaalisessa maailmassa

Modaalinen ontologinen argumentti Kuinka mahdollisuudesta voi seurata välttämättömyys? ”on mahdollista, että p on välttämätön” on sama kuin ”p on välttämätön” modaalilooginen järjestelmä S5

Modaalinen ontologinen argumentti Jumala on joko mahdollinen tai mahdoton Jumala on mahdollinen S5 -> Jumala on välttämätön Ateistin on osoitettava, että Jumala on mahdoton, mikä on …mahdotonta

Heetkinen… pinkki yksisarvinenkin on mahdollinen…. Onko pinkki yksisarvinenkin olemassa? …mutta pinkki yksisarvinen ei ole välttämätön

Mahdollisuuspremissi

Mahdollisuuspremissi Onko Jumalan olemassaolo oikeasti mahdollinen? Kuinka tämän voisi todistaa? Ehdotuksia: ajateltavissa olevuus, kuviteltavuus, vaikuttavuus Leibniz ja Gödel: jumalallisten attribuuttien harmonia

Mahdollisuuspremissi ja maksimaalinen Jumala Nagasawa: Leibniz-Gödel -malli on paras, mutta sen haasteeksi jää tyyppi B:n ristiriidat, koska se perustuu omnijumala-käsitykseen Parempi vaihtoehto: maksimaalinen Jumala. Tässä tapauksessa ristiriitaa ei ole. Näin ollen mahdollisuuspremissin puolesta ei tarvita erillistä argumenttia, koska maksimaalinen Jumala on lähtökohtaisesti mahdollinen