Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jumala.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jumala."— Esityksen transkriptio:

1 Jumala

2 MITÄ TIEDÄT JUMALASTA? MILLAINEN JUMALA ON? MITEN JUMALAA VOI KUVATA?

3 Erilaisia jumalkäsityksiä:
Monoteismi Polyteismi Panteismi Animismi Teismi Deismi Agnostismi Skeptisismi Skientismi

4 MARTTI LUTHER Jumala on ihmiselle se, johon hän viime kädessä luottaa ja turvaa, ja mikä hänelle on tärkeintä. Jokaisella on siis jokin jumala, koska jokaiselle jokin on tärkeintä. Tuo jumala voi olla ihmiselle esimerkiksi raha, toimeentulo, joku toinen henkilö, ihminen itse tai sitten tuonpuoleinen Jumala. Kristinuskon mukaan nämä pienillä kirjaimilla kirjoitetut jumalat eivät ole Jumala vaan ihmisen itsensä luomia jumalia, ns. epäjumalia, joilla hän yrittää korvata todellisen Jumalan.

5 Kristinuskon tärkeimmät dogmit:
- On olemassa yksi Jumala, jolla on kolme persoonaa: Isä, Poika ja Pyhä Henki -> kolminaisuusoppi - Jeesus on yhtä aikaa ihminen ja Jumala -> kaksiluonto-oppi Jeesus on ihmisten pelastaja, joka on kuolemallaan sovittanut kaikkien synnit -> sovitusoppi

6 FRITZ OSER ja JUMALKÄSITYKSEN KEHITYS
1. Antropomorfinen vaihe eli jumala ajatellaan ihmisen kaltaiseksi, Jumala ohjaa maailmaa. 2. Maaginen eli taikauskoinen vaihe - ihminen uskoo voivansa vaikuttaa Jumalaan rukouksin. 3. Legalistinen, etäinen Jumala tai moralistinen Jumala – ihminen katkoo suhteita auktoriteettiin, myös Jumalaan, Jumala on "piilossa" tai Jumala on auktoriteetti, joka määrittelee oikean ja väärän, mustavalkoinen suhde. 4. "Sisäinen" Jumala – jumaluus, taustatuki, johon nojata, Jumala ilmenee "sisäisesti" ihmisessä. 5. Dynaaminen Jumala - täydellinen vapaus, samanaikaisesti jatkuva suhde Jumalaan, usko Jumalaan määrittää kaikkea elämässä, kaikessa on läsnä yliluonnollinen ulottuvuus.

7 Pohdi Uskotko Jumalaan tai johonkin korkeampaan voimaan? Miksi? Miksi et? Miksi juuri siihen voimaan? Mille Oserin tasolle oman uskosi sijoittaisit? Tee kaksi saraketta: Syitä uskoa Jumalaan / Syitä olla uskomatta Jumalaan. Voiko Jumalasta saada tietoa?

8 SKOLASTIIKKA TUTKI JUMALAA
Jumalan olemassaoloa on yritetty selittää ja todistaa historian eri aikoina, kuten antiikin filosofiassa ja keskiajan skolastiikassa.  Skolastiikka: keskiajalla luvuilla vallalla ollut filosofinen suuntaus, joka yhdisti klassisen filosofian ja teologian eli jumalaan liittyvien asioiden tarkastelun.

9 JUMALAN TUTKIMISESTA NYKYPÄIVÄNÄ
Nykyään kaikista filosofisista todisteluyrityksistä on käytännössä luovuttu, koska ns. klassiset jumalatodistukset eivät nykykäsityksen mukaan ole loogisesti aukottomia. Apuvälineitä Jumalan kuvailuun. Jumalaa on vaikeaa tutkia. Uskontoja voidaan tutkia erilaisin yhteiskuntaa, kulttuuria ja historiaa koskevin tutkimuksin. Teologia tutkii esimerkiksi kristinuskoa tieteen keinoin ja tieteellisin kriteerein.

10 Tiivistelmää siitä, miten Jumalasta saadaan tietoa:
Jumalasta ei voi saada tietoa aistein, mutta kuitenkin monet - jopa tieteellisen maailmankuvan muuten tunnustavat ihmiset - uskovat korkeampaan voimaan tai Jumalaan. Jumala on tiedon tavoittamattomissa, joten on kysymys uskosta (s. 20 kuva) Teistit ajattelevat, ettei tiede tavoita kaikkia todellisuuden puolia. Elämänmerkitystä ja mielekkyyttä koskevat kysymykset tieteen ulottumattomissa. Jumalan olemassaolon puolesta puhuvat: ihmeet: mutta mitä ihmeet ovat? Henkilökohtaiset jumalakokemukset

11 TEISMI VASTAAN ATEISMI
Väitelkää parin kanssa siitä, onko Jumalaa olemassa. Millaisia argumenttejä keksitte. Tutustukaa sen jälkeen saamaanne monisteeseen ja siihen kirjattuihin teistin ja ateistin argumentteihin. Kuinka monta keksitte ilman monistetta?

12 Testaa tietosi: Kristinuskon opin mukaan:
Ihminen ei voi lähestyä Jumalaa. Luonto kertoo Jumalasta. Raamattu on Jumalan erityinen ilmoitus. Useimmat ihmiset pitävät Raamatun tekstiä Jumalan erityisenä sanomana. Usko Jumalaan on ihmismielen heijastuma. Jumala on luonut luonnonlait. Tarkista vastaukset kirjasta!

13 Ryhmätyö: lopputunti + 60 min seuraavasta tunnista. Sitten aloitetaan purku. Aiheet ovat lähestymistapoja samaan aihealueeseen: lukekaa koko alue ja poimikaa hyödyllinen tieto aiheenne kannalta. Palautus esseenä, kollaasina, videona, draamana – miten vain. Kuitenkin: muille pitää jäädä jonkinlainen muistiinpano Pedanettiin. Kommentointi: kommentoikaa toistenne töitä oman tutkimuksenne näkökulmasta tunnilla ja Pedanetissä. Keskustelu on sallittua ja suotavaa. Plussaa ajankohtaisiin asioihin kytkemisestä – keskustelu mediassa jne. Muista tekijänoikeudet (kuviin ottajan nimi/lähde jne.) Ei suoraa kopiointia wikipediasta tms. 

14 Ryhmätyö s. 21-59: Synti Toivo Hyvä ja paha Elämän tarkoitus
Ihminen Jumalan kuvana Jumalan ilmoitus Pelastus Elämä kuoleman jälkeen Usko, luottamus ja epäilys Kristillinen kultti ja riitit (Jeesus, kolmiyhteinen Jumala)

15


Lataa ppt "Jumala."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google