Uskosta ja tiedosta.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Asenne kohilleen- ja tuas jaksaa!
Seminaari Tampereella MENITUKI-OHJELMA.
Tämä on SUUNTA-työkalun käyttöön opastava diaesitys
Bensan hinta Hyvää päivää, Olen kuullut ennustettavan, että bensan hinta saattaa syksyyn mennessä nousta litralta jopa € 1,90 :een.
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
punainen kirja s. 71- Sininen kirja s.
Avaimia itsensä valmentamiseen
VARHAINEN PUUTTUMINEN
Luento 4. Kalle Videnoja.
MORAALIFILOSOFIA Hyvä elämä Oikeat / väärät teot Hyvä / paha
Millaisia tiedonkäsityksiä on olemassa
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Ajattelee ja tuntee? Näkee? Sanoo ja tekee? Kuulee? KipupisteetOnnistumiset.
 Tutkimuksemme kantavana ajatuksena on uskomus siitä, että yhdistämällä matematiikan opetus johonkin konkreettiseen asiaan saavutetaan syvällisempää.
− työkalu toiminnan suunnittelun ja suunnitelman arvioinnin tueksi
Johdatus tieto-oppiin (3 op)
Mitä tieto on? Mitä voi tietää?
Anne Rongas1 Tiedon etsintä  Platon: Varma ja erehtymätön tieto >> sen perusteella löytyisi hyvä elämä ja hyvä valtio.  Todellista tietoa vain pysyvä.
Keskustelun maksiimit
Mitä asenne tarkoittaa?
C 1. Testaus on ”sarja toimintoja” Itse asiassa, testaus on vuorovaikutusta, jota rytmittää ohjelmiston arviointi. Vaikka on hyödyllistä tunnistaa sarja.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Markus Lammenranta Helsingin yliopisto
UE © Anne Rongas Lähde: Uskonnon Arkki, Edita 2004, s. 43, © Jämsä & Ketola & Laturi & Nissinen & Vappula.
DIALOGI Dialogi on kahden tai useamman ihmisen vuoropuhelua.
Testaus Testaus Testauksella pyritään löytämään virheitä, jotka sitten korjataan. Yksittäinen testi on yleensä ohjelman suoritus (tietyillä.
Mitä tieto-oppi eli tietoteoria tutkii?
Mitä uskonnolla tarkoitetaan? Uskonnollisia ajatuksia ja kokemuksia muokkaa Uskonto vaikuttaa yhteisö Homo religiosus 1.Ihmisellä lajiominainen kyky uskonnolliseen.
Internalismi ja eksternalismi
Ryhmissä tehdyt ehdotukset tenttivastausten rungoiksi.
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
 Mikä päätös pitää tehdä  Tunnista ja kokoa yhteen tarvittava informaatio päätöstä varten  Listaa vaihtoehdot, joita on tarjolla  Kirjoita muistiin.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
Palveluiden käyttäjien oikeudet tietoihinsa “Anonyymin identiteetin ongelma” Tapani Tarvainen Electronic Frontier Finland ry.
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
Normatiivinen etiikka Normatiivinen etiikka antaa ohjeita siitä miten meidän tulisi elää. 1)Hyve-etiikka. Erityisesti antiikin filosofien (Sokrates, Platon.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Sanomalehtien Liitto © TNS Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on netissä vuotiaat, N=554, % ”Kuinka tärkeää tiedon luotettavuus on sinulle NETISSÄ?
Onks tietoo? Markus Lammenranta Humanistinen tiedekunta / Markus Lammenranta / Onks tietoo?1.
-Eutanasia on armokuolema tai kuolinapu ja se on tarkoituksella suoritettu toisen ihmisen kuoleman tuottaminen, jonka tarkoituksena on kyseisen henkilön.
Etiikka Hyvän ja oikean jäljillä.  S. 42  Onko olemassa jotain,mitä ei saa tehdä koskaan?  Älä tapa, vai saako tappaa? Jos henkeäsi uhataan tai rakkaasi.
Usko ja riippuvuudet Pekka Lund Mistä puhumme, kun puhumme riippuvuuksista? Pekka Lund
Toistorakenne Toistorakennetta käytetään ohjelmissa sellaisissa tilanteissa, joissa jotain tiettyä ohjelmassa tapahtuvaa toimenpidekokonaisuutta halutaan.
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
Pekka Lund Usko ja riippuvuudet.
Ongelmanratkaisu (1.) -ongelmana voidaan pitää tilannetta jossa on tavoite (>muutos) muttei keinoja tavoitteen saavuttamiseksi. Arkipäivän ongelmia esim:
Moraali Eräät nohevat 9A.
Tietoteorioiden testaaminen
Etiikka MORAALI ETIIKKA (lat. mores, ’tavat’)
Uskonto ja yhteiskunta
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Etiikan teoriat s Etiikan teoriat tarkastelevat eri näkökulmista sitä, millä perusteella jokin teko on oikein.
Ehkä Jumala haluaa, että meidän tulee tavata joitakin meille vääriä ihmisiä ennenkuin tapaamme sen oikean, jotta olisimme tietoisia siitä kuinka kiitollisia.
Onko mahdollista tietää?
Uskontojen tieteellinen tutkimus
Pakolaiskysymys ja totuuden politiikka
Yritä ajatella kuten hän ajattelee.
Totuus käsitteen totuus käyttötavat:
Mikä on elämänkatsomus?
Tieto-oppi Tieto ja Tiedollinen normatiivisuus
1 Uskomukset On vaikea tietää varmasti
Karttamerkit 2
Usko ja epäilys.
Täydellisen olion teologia
Huumori TK s. 37 A. Huumorilla voi korostaa yhteenkuuluvuuden tunnetta toisten kustannuksella sekä voi kyseenalaistaa asioita, kun niitä tarkastellaan.
Tieto-oppi Tieto ja Tiedollinen normatiivisuus
Uskonnollinen kieli ja fiktionalismi
Esityksen transkriptio:

Uskosta ja tiedosta

•” Usko on suuri huijaus, suuri tekosyy olla ajattelematta ja arvioimatta todistusaineistoa. Usko (faith) on uskoa (belief) todistusaineistosta huolimatta, tai ehkä jopa juuri siksi, että todisteita ei ole.“   - Richard Dawkins

Uskonnollinen usko Henkilöllä on uskonnollinen usko silloin, kun hän muodostaa positiivisen tiedollisen asenteen koskien uskonnollista väitettä p. ”positiivinen tiedollinen asenne”: Henkilö pitää väitettä p totena tai hän toivoo, että p olisi totta.

Uskolla tarkoitetaan yleensä tietoista suhdetta johonkin väitteeseen; usko on niin sanottu propositionaalinen asenne. Esimerkiksi jos kuulen väitteen: ”poliisi on tulossa tännepäin”, vain muodostaa erilaisia propositionaalisia asenteita suhteessa väitteeseen. Minulle on mahdollista uskoa väite, voin toivoa, että se olisi totta, voin toivoa ettei se olisi totta, voin pelästyä väitettä, voin epäillä väitteen todenperäisyyttä, ja niin edelleen.

usko kristillinen teismin totuuteen sisältää monia erilaisia propositionaalisia asenteita. Usko ymmärretäänkin usein ”elämänmuotona”, jolloin korostetaan uskon käytännöllistä aspektia; usko ilmenee tiettyinä käytänteinä, jotka ovat seurausta hänen uskomuksistaan.

Järki Joitakin tapoja ymmärtää mitä ’järki’ tarkoittaa: Aristoteles: Järki sielunkykynä erottaa meidät eläimistä Valistus: järki on yleispätevä totuuden kriteeri Pragmatismi: järkevää on se mikä auttaa saavuttamaan halutun päämäärän Postmodernismi: järki on vallankäytön väline kognitiotiede: järki on sosiaalisen neuvottelun väline, joka perustuu intuitioihin

SS-lääkäri Sigmund Rascher -Suoritti kokeita vangeilla, joita hän jäädytti kuoliaaksi jäisessä vedessä -Tulokset olivat tieteellisiä, mutta tapa jolla ne hankittiin oli moraaliton -”tekninen järki” toimi hyvin, ”moraalinen järki” ei 

Uskonto ja totuus Episteemiset ja pragmaattiset perusteet Uskonnollisuudella on hyviä seurauksia (pragmaattinen väite) Uskonnolliset väitteet ovat totta (episteeminen väite) Jos uskonto tuottaa mitattavissa olevaa hyvää, silloin on uskominen voi olla järkevää pragmaattisessa mielessä Jos uskonnon väitteitä voidaan pitää tosina tai totuudenkaltaisina, uskominen voi olla järkevää episteemisessä mielessä

Tieto ”perusteltu tosi uskomus”? ei ole olemassa yleisesti hyväksyttyä tiedon kriteeriä useita sinänsä hyviä kriteereitä: tieto pohjautuu evidenssiin; tieto pohjautuu prosessiin, jonka tiedämme synnyttävän tietoa; tieto pohjautuu älyllisiin hyveisiin; tieto on sellaista, joka saa tukea siitä minkä jo tiedämme todeksi; tietoa voi testata jne.

Gettier-tapaukset

Propositionaaliset asenteet ja varmuus

Tieto episteemiset eli tiedolliset kriteerit: totuuteen suuntautuminen pragmaattiset eli käytännölliset kriteerit: johonkin väitteeseen suhtautuminen positiivisesti saattaa voimaan jonkin hyvän asiantilan

uskonnollinen usko Doksastinen usko: A uskoo että p. Heikko doksastinen usko: A pitää mahdollisena että p. Ei-doksastinen tai käytännöllinen usko: A toivoo että p. ”doksastinen”, uskomuksiin liittyvä (belief)

Doksastinen usko Uskonnollinen usko edellyttää uskoa, että p, mutta se voi sisältää myös monia muita asenteita ollakseen uskonnollista uskoa varsinaisessa mielessä. Nämä muut asenteet voivat olla esimerkiksi rakkaus, joka antaa oikean muodon uskolle, tai luottamus armoon.

Doksastinen usko On mahdollista uskoa, että p jonkun toisen todistuksen perusteella. Jotkut korostavat tiedollista autonomiaa eli sitä, että minulla itselläni tulee olla pääsy uskon kannalta olennaiseen evidenssiin. Näin ajatteli esimerkiksi John Locke. Toisaalta näyttää siltä, että tämä on liian korkea vaatimus uskolle. Tällöin olisi periaatteessa mahdollista, että usko että p perustuu luotettavan todistajan todistukseen, johon minulla on hyvät perusteet suhtautua totuudenmukaisena.

Doksastinen usko Uskonnollisen uskon ei tarvitse perustua julkisiin argumentteihin. Näin ajattelevat episteemiset eksternalistit, kuten Alvin Plantinga. Riittää, että usko on sellaisen prosessin synnyttämä, jonka luotettavuutta ei ole syytä epäillä.

Doksastinen usko Usko ”tieteellisenä hypoteesinä” (Nancey Murphy) ”kehysperiaatteet” ja ”korkeamman tason kehysperiaatteet” Kehysperiaatteet sisältävät sen konkreettisen evidenssin mitä meillä on uskomuksiemme tueksi. Korkeamman tason kehysperiaatteet sisältävät sellaiset aksioomat, joiden pohjalta me arvioimme evidenssiä. Myös tieteenfilosofiassa voidaan ajatella, että tiedonhallintaprosessimme perustuvat aksiomaattisiin korkeamman tason kehysperiaatteisiin, jotka ovat evidentiaalisesti alimääräytyneitä.

Heikko doksastinen usko Voimme puhua heikosta doksastisesta uskoa silloin, kun henkilöllä ei ole täyttä varmuutta että p. Sen sijaan hän voi olettaa, pitää mahdollisena että p, ja hän voi hyväksyä p:n perustaksi omalle toiminnalleen. Heikko doksastinen usko on episteemisesti luvallista eli se ei riko mitään episteemistä normia tai velvollisuutta, koska tällöin henkilöllä ei ole uskoa, että p. Toisin sanoa heikko doksastinen usko ei edes väitä olevansa tietoa. Silti se on asenteena rationaalinen.

Ei-doksastinen eli käytännöllinen usko Käytännöllinen usko on luonteeltaan sellaista, jossa uskon episteemisellä totuudella ei ole keskeistä roolia. Tämä ei tarkoita, että käytännölliseen uskoon ei liittyisi uskomusasenteita. Yksi tällainen uskomusasenne voi olla toivo. Toivolla tarkoitetaan, että henkilö ei pidä todennäköisyyttä että p mahdottomana, ja hän haluaa sen olevan totta. Usein näissä tapauksissa keskiöön nousee tietynlainen toiminta uskomuksen sijaan.

Ei-doksastinen eli käytännöllinen usko Käytännöllisen uskon piirissä oletetaan tyypillisesti, että evidenssiä ei ole tarpeeksi takaamaan p:n totuus. Usko merkitsee näin ollen jonkinlaista riskiä. Milloin on rationaalista lopettaa lisäevidenssin etsiminen ja siirtyä toimintaan? Eli milloin on rationaalista siirtyä episteemisestä harkinnasta pragmaattiseen harkintaan. Henkilöllä on jo jonkin verran evidenssiä p:n puolesta Henkilöllä on hyvä syy uskoa, että hän ei tule löytämään voimakasta vastaevidenssiä Päätöksen lykkäämisellä olisi mahdollisesti vakavia seurauksia

Kaksi näkökulmaa Evidentiaalinen lähtökohta Tässä tehdään oletus, että usko voi olla rationaalista tai että uskonnollinen usko täyttää tiedon vaatimukset. Sen jälkeen osoitetaan kuinka tämä voi toteutua. Jos on mahdollista osoittaa, että on olemassa uskonnollisen uskon ilmenemismuoto Z, joka täyttää rationaalisuuden ennaltamääritetyn kriteerin, tällöin uskon ja tiedon välillä ei ole ristiriitaa. Käytännöllinen lähtökohta Tässä lähdetään liikkeelle siitä eletystä tilanteesta, jossa ihmisillä on uskonnollinen usko. Tälle uskon muodolle annetaan sitten formaalinen kuvaus. Sen jälkeen arvioidaan, voidaanko tällaista uskoa pitää jossakin mielessä rationaalisena.