Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta 24.3.2017 Kansisivu Taustakuvan voit vaihtaa klikkaamalla hiiren kakkospainiketta -> Muotoile tausta -kohdasta
Kärkihanke Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta Tavoitteet: Lisätään terveitä elintapoja, kuten liikuntaa ja ehkäistään kansansairauksia Edistetään mielenterveyttä ja ehkäistään yksinäisyyttä Varmistetaan rakennusten terveellisyyttä koskevien ratkaisujen oikea-aikaisuus ja tehokkuus Kaikissa toimenpiteissä otetaan huomioon eriarvoisuuden kaventaminen ja syrjäytymisen ehkäisy. Yksi hallituksen tasa-arvo-ohjelman seurantakohteista 20.3.2017
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Painopiste hyvien käytäntöjen levittämisessä ja juurruttamisessa Hyvien käytäntöjen kohdentaminen väestöryhmiin, joissa hyvinvointi ja/tai terveys ovat keskimääräistä huonompia Asiakasosallisuus ja palvelumuotoilu eriarvoisuuden kaventamiseksi Kuusi hyvien käytäntöjen kokonaisuutta ja yhdeksän valtionavustushanketta, joilla muutos tehdään 1.1.2019
Hyvät käytännöt pysyvään käyttöön Elintapaohjauksen vahvistaminen sosiaali- ja terveydenhuollossa ja sen palveluketjuissa Perheiden ravitsemus- ja liikuntatottumusten muutoksen tukeminen neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa Mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivien fyysisen terveyden edistäminen Väestön mielenterveystaidot ja eri alojen ammattihenkilöiden mielenterveysosaaminen, ml. sote-alan ammattihenkilöiden itsemurhien ehkäisytaitojen vahvistaminen Yhteinen keittiö Ikääntyneiden fyysisen aktiivisuuden edistäminen Hankkeiden toiminta-aika on 1.1.2017−31.12.2018 1.1.2019
Yhteinen keittiö - ei pelkästään paikka vaan uusi tapa toimia ja ajatella Toteuttaa osaltaan kärkihankkeen Edistetään terveyttä ja hyvinvointia sekä vähennetään eriarvoisuutta tavoitteita 1.1.2019
Yhteinen keittiö 1.1.2017 Seurakunnat tai seurakuntayhtymät Sairaanhoitopiirit Kaupungit/sosiaali- ja terveydenhuollot Tutkimuslaitos tai oppilaitos 1.1.2019
Yhteinen keittiö tavoite 31.12.2018 Seurakunnat tai seurakuntayhtymät Sairaanhoitopiirit Kaupungit/sosiaali- ja terveydenhuollot Tutkimuslaitos tai oppilaitos 1.1.2019
Yksin tekemisen aika on ohi! Vuonna 2018 jokaisessa tulevassa maakunnassa vähintään kaksi yhteistä keittiötä, joissa Yhteisiä helposti saavutettavia tiloja, olohuoneita ja yhteisruokailuja Helppo saavutettavuus, toisten ihmisten kohtaaminen sekä mielekäs tekeminen. Osallistujat voivat valmistaa ja syödä terveellistä (lähi)ruokaa. Alueellinen sosiaalityö vahvasti mukaan Osallisuus vahvistuu Yksinäisyys vähenee 1.1.2019
Ei tehdä yhteistyötä vaan tehdään yhdessä 5 pilottipaikkakuntaa: Tampere, Seinäjoki, Lahti, Vihti, Porvoo Paikallisesti mukana kunkin alueen toimijat Keväällä 2017 toiminnasta kehitetään konsepti, joka edellyttää laajaalaista paikallista yhteistyötä on monistettavissa muille paikkakunnille Syksystä 2017 alkaen käynnistetään uusille paikkakunnille Yhteisiä keittiöitä Projektipäällikkönä Jaana Alasentie (evl.fi) 1.1.2019
Uusi toimintakulttuuri Paikalliset variaatiot mahdollisia (ei yhtä mallia) Pois riippuvuussuhteita tuottavasta toimintamallista Pois hätäavusta ja luukuttamisesta kohti ihmisten oman toimintakyvyn käyttöönottoa Erilaisten ihmisten kanssa yhdessä Yhteisön rakenteiden vahvistaminen Päällekkäisasiakkuuksien tunnistaminen resurssien tehokas käyttö 1.1.2019
Toteuttaa osaltaan sote-uudistusta ruohonjuuritasolla Kaventaa ihmisten hyvinvointi- ja terveyseroja Parantaa palvelujen yhdenvertaisuutta ja saatavuutta Lisää osallisuutta 1.1.2019
Kuva: Salla Lehtipuu
Yhteinen keittiö –hankkeen valtakunnallinen aloitusseminaari Mikä ihmeen Yhteinen keittiö? Miten teemme enemmän yhdessä emmekä vain yhteistyötä? Millä keinoin voidaan osallisuutta lisätä ja yksinäisyyttä vähentää? Tule keskustelemaan ja pohtimaan Yhteinen keittiö –hankkeen valtakunnallinen aloitusseminaari Kirkkohallituksessa ma 3.4.2017 klo 13-16 osoitteessa. Eteläranta 8, Helsinki Aloitusseminaari on tarkoitettu hankkeen toimijoille, sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille sekä kaikille asiasta kiinnostuneille. Välitä kutsua eteenpäin hankkeen aiheesta kiinnostuneille. Tilaisuus on maksuton. Ilmoittautumiset 24.3.2017 mennessä: https://www.lyyti.in/Yhteinen_keittio_hankkeen_aloitusseminaari_3245 Tiedustelut: jaana.alasentie (@) evl.fi
1.1.2019