Metallien jalostus Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden haasteet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ydinvoimaa rakennetaan lisää – miten suomalaista osaamista kehitetään
Advertisements

Työ- ja elinkeinoministeriön katsaus
 VARSINAIS-SUOMEN AIKUIS- JA  AMMATILLISEN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPIKNIK   Kehittämispäällikkö Martti Rantala  Koulutusjaoston puheenjohtaja,
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Innovaatiopolitiikan suunta Toimitusjohtaja Jussi Järventaus Suomen Yrittäjät Lappeenranta
Kuntien materiaalitehokkuus –seminaari Sibeliustalo.
Kainuun digitaalinen tulevaisuus Mikko Setälä
Maaseutuohjelma Väylä vaikuttamiseen, tie toteutukseen
Lahden tiedepuisto Lahden seudun kehitys LADEC Oy.
MITÄ KÖÖPENHAMINAN JÄLKEEN
1 TERVEYSTOIMI Terveystoimen strategia Arvot, toiminta-ajatus ja visio Kriittiset menestystekijät Arviointikriteerit ja mittarit Terla
Helsingin käsityö- ja teollisuusyhdistys ry Helsingin Käsityö- ja Teollisuusyhdistys ry on perustettu vuonna Käsityöyrittäjyys on pohjimmiltaan yhä.
Muotoilun mahdollisuudet teknologiateollisuudessa Ulla-Maaria Mutanen, Helsingin yliopisto Suomalainen muotoilu - osa liiketoiminnan ydintä? Muoto 2005.
Alueellisen koulutustarpeen ennakointi Päivi Holopainen, Lapin liitto Pohjoiskalotti osana arktista aluetta,
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
V INKA Road Show &Meripohjolan uudistuva metalli- ja konepajateollisuus Risto Pietilä Nivala, Raahe, Oulu, Kemi
PANK – seminaari Tekninen valiokunta Tekninen valiokunta Pitkän tähtäyksen tavoite Luodaan ja parannetaan edellytyksiä asfalttiteknologian ja.
Protomo Uusi suomalainen innovaatioapparaatti Petri Räsänen Hermia Oy.
Tekstiä tähän kohtaan ” Osaavana pidempään työelämässä”
Globalisaatio ja Suomi I Kansainvälisen työnjaon ja yhteisten markkinoiden laajentuminen jatkunut vuosituhansia, tietoisuus tästä uutta - tavaroiden ja.
Perheyrittäjyys sosiaali- ja terveysalalla Sari Rissanen, professori
Suomi 2028 – Suomi ja globaali maailmantalous I Globalisaatio edennyt vuosituhansia Teollinen vallankumous kiihdytti globalisaatiota; Suomi tuli todella.
Valtion aluehallintouudistus - Onko palapeli valmis?
1 Työhyvinvointi ja johtaminen kilpailutekijäksi Työvoimapula 2012 ? Kaikkien kyvyt käyttöön -seminaari Joni Hautojärvi Norilsk Nickel Harjavalta.
Kokkolan ammattiopisto
EU-Aluepolitiikka Rakenne- toimenpiteet Agenda Euroopan aluekehitysrahasto Tehtävä: “myötävaikuttaa alueellisen epätasapainon poistamiseen.
Ajankohtaista ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen säädöksiin muutoksia – opetussuunnitelmat tarkasteluun Jyväskylä Opetusneuvos.
FinnWell -ohjelma 2007 – 2009 Kalevi Virta. Mitkä ovat tulevaisuuden suuntaviivat FinnWell- ohjelman jatkoa ja Tekesin positioitumista terveydenhuollon.
Tampereen seutu valtakunnallisesta alueiden kehittämisen näkökulmasta Seutufoorumi Tampere Ulla-Maija Laiho, kehitysjohtaja SM/aluekeskusohjelma.
Menestystä yrittäjälähtöisyydellä ja yhteistyöllä Kunnan elinkeinopoliittisen ohjelman työkirja Osa: Tausta-aineisto.
Tähän otsikko (Arial Narrow, koko 28 p) – Tähän tekstiä… (Fonttina Arial Narrow, koko 20 p) tähän tekstiä – tähän tekstiä Tekijä, pvm.
Yritysten tulevat aikuiskoulutustarpeet Ennakointikamari Liikenne- ja kuljetuspalveluala Timo Karkola johtaja, rehtori Ami-säätiö, Amiedu.
Vapaaehtoistyön kansallinen strategia – hanke Aspa yhteistyössä Kansalaisareena ry:n kanssa Jatta Vikström
Innovatiiviset kaupungit
CEE:n TEHTÄVÄ ON LUODA INNOVAATIOSTA LIIKETOIMINTAA! Tuomalla yhteen tutkimuspartnerit, yritykset sekä rahoittajat ja nyt myös innovaatioenkeleitä Uusien.
Alueellinen kilpailukyky ja työllisyys – tavoite Pohjois-Suomen toimenpideohjelma EAKR Terttu Väänänen Aluekehityspäällikkö Pohjois-Pohjanmaan.
Ohjelmistotekniikka ja projektinhallinta, 4 op
IKÄÄNTYVÄN VÄESTÖN TOIMINTAKYVYN JA ITSENÄISEN SELVIYTYMISEN EDISTÄMINEN Korkeakoulujen aluekehitysstrategia Tasapainoisen kehityksen Suomi 2015 Valtioneuvoston.
Metallien jalostus Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden haasteet
Liideri – Liiketoimintaa, tuottavuutta ja työn iloa ( ) Seminaari Framissa
Hyvinvointialan näkymiä Lapissa OSUVA –klusterin kertomana Sirkka Saranki-Rantakokko THM, HTT.
Auditointikoulutus ma Johdantoa aiheeseen -Yleistä yhteiskuntavastuullisesta toiminnasta - Kokemuksia auditoinnista - Auditoinnin tavoitteet.
Innovatiiviset julkiset hankinnat – yritysten mahdollisuudet uuteen liiketoimintaan Tuomas Lehtinen HSY Älykäs Vesi
Asuntomarkkinat Asuntovaikuttajien areena Hotelli Scandic Park Helsinki Elinkeinoministeri Olli Rehn Mikä on järkevää alue- ja kaupunkipolitiikkaa?
TURKU SCHOOL OF ECONOMICS Institute for Competition Policy Studies Muutostrendit ja palvelujen tuottamisen mallit Aki Koponen Johtaja Muutosta johtamassa.
KEHA-keskus TNO – ELO -foorumi videolla TEM:n terveisiä elinikäisen ohjauksen kehittämiseen A-P Leminen.
Verskostojen huomioita yhteistyöryhmän vierailuilta (KOOTuki) Kati Kettunen, Tuomas Orama, Antti Mäki , KOOTuen kokous.
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Innovaatio-ohjelmat
Kuntatieto –ohjelman Muutosseminaari

Talous tutuksi – koulutus syksy 2013
Kehityskulkuja Työelämä muuttuu entistä nopeammin
SAK:n luottamushenkilöpaneeli 11/2016
Yritykset ja yhteiskunta
Ajankohtaista Oodi-maailmasta
Team Finland – palvelutarjonta
Verkostojen merkitys ja vaikutus tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
Venäjän vienti kasvuun Päijät-Hämeessä –hanke
Rautatiealan sääntelyelimen sidosryhmätilaisuus
SOTE tietojen toissijaisen käytön KA
Uudistuksen lähtökohdat
Asiakas- ja potilastietojen toissijaisen käytön kokonaisarkkitehtuuri
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Tuotanto & liikevaihto
Suomella on erinomaiset mahdollisuudet saada osansa kasvavista metsäteollisuustuotteiden markkinoista Suomen mittava ja kasvava raaka-ainepotentiaali kestävästi.
Kari Tuutti Yksikönjohtaja, Long Products Outokumpu
Eettistä tietopolitiikka tekoälyn aikakaudella
Tuotanto & liikevaihto
Esityksen transkriptio:

Metallien jalostus Suomessa: nykytila ja tulevaisuuden haasteet 8.6.2015 Seminaari Oulussa Toimialajohtaja Kirsti Loukola-Ruskeeniemi, TEM Elinkeino- ja innovaatio-osasto Loukola-Ruskeeniemi 29.12.2018

Lähtökohdat Merkittävää vientiteollisuutta 15 000 työpaikkaa 12% Suomen tavaraviennistä Rakennemuutos Globaali kilpailu Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018

TEM - julkaisun toimituskunta Toimialajohtaja Kirsti Loukola-Ruskeeniemi, TEM (pj) Toiminnanjohtaja Veikko Heikkinen, Oulun yliopisto (pääkirjoittaja) Johtaja Niilo Suutala, Outokumpu Oyj Teknologiajohtaja Kari Knuutila, Outotec Oyj Dekaani Riitta Keiski, Oulun yliopisto Kehityspäällikkö Maija Uusisuo, TEM (Cleantech-ohjelma) Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018

Kommenttikierrokset Toimituskunnassa edustettuina olevat organisaatiot ja alan yritykset osallistuivat valmisteluun joko kirjoittamalla tai kommentoimalla käsikirjoitusta. Käsikirjoitus oli kommenteilla laajasti myös työ- ja elinkeinoministeriössä. Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018

Kehitystarpeet ja mahdollisuudet Metallien jalostus muodostaa valmistavan teollisuuden perustan. Tämän vuoksi on tärkeää, että tuote- ja teknologiakehitys jatkuvat myös tulevaisuudessa. Pienet valmistajat erikoistuvat. Tämä edellyttää palveluliiketoiminnan kehittämistä ja yrityksen läsnäoloa markkinoilla. Uusien prosessien kehittämiseen ja välituotteiden jatkojalostukseen on panostettava entistä enemmän. Uudet prosessit kannattaa integroida olemassa oleviin teollisiin rakenteisiin. Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018

Jäännösmateriaalit ja sivuvirrat pitäisi kierrättää mahdollisimman tehokkaasti. Hiilijalanjäljen pienentäminen on tavoite myös uusia tuotteita kehitettäessä. Kehitystyössä verkotutaan ja käytetään hyväksi EU-ohjelmien tarjoamat mahdollisuudet. EU-hankkeet linkitetään kotimaisten SHOK-ohjelmien ja yritysten omien kehityshankkeitten kanssa. Uusien yritysten syntymistä edistetään strategiaan kuulumattomia toimintoja ulkoistamalla (spinoffs) ja alkavia yrityksiä (startups) tukemalla. Tätä tukemaan Suomessa on useita rahoitusinstrumentteja. Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018

Kehitystarpeet ja mahdollisuudet (jatkoa) Koulutetun työvoiman saatavuus korostuu kilpailutekijänä väestön vanhetessa ja osaajien eläköityessä. Lupaprosesseja pitäisi sujuvoittaa. Toiminnanharjoittajat toivovat ’yhden luukun’ periaatetta. Lupaprosesseihin liittyvä muutoksenhaku voitaisiin keskittää toimialoittain yhteen hallinto-oikeuteen, mikä edesauttaa asiantuntemuksen kehittymistä ja nopeuttaa sitä kautta käsittelyä. Kuntien ja valtion hankintoja voi mahdollisesti ohjeistaa siten, että metallituotteiden ostoon liittyy tarpeen mukaan kehitys- ja palvelutoimintoja tai jopa sertifikaatti (alkuperän jäljitettävyys ja EU:n ympäristönormien mukainen tuotanto).. Elinkeino- ja innovaatio-osasto 29.12.2018