Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS 28.12.2018.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tupakkatutkimus Samu Heinonen 2B.
Advertisements

Sama keho ja sama pää koko elämän
Perusterveydenhuolto/työterveyshuolto Erikoissairaanhoito
Tupakoinnin lopettaminen
Nainen – miehen kylkiluustako?
Kaikille sopiva ohjelma tupakoinnin lopettamiseen
N UORTEN PÄIHTEETTÖMYYDEN TUKEMINEN - VANHEMPAINILTAMALLI.
Savuton sairaala – mitä ja miksi?
Ympäristöterveys.
Mitä nuuska sisältää? Ruotsalainen kostea nuuska sisältää noin kemiallista ainetta, kuten * Nikotiinia 0,5–1,0% * Syöpävaarallisia aineita, esim.
Savuton leikkaus ja tupakasta vieroituksen tuki Etelä-Pohjanmaalla
Tunne lääkkeesi Toimiiko lääkehoitosi?
YLIOPISTOJEN 26. TYÖSUOJELUPÄIVÄT Päihteet puheeksi ja
Riippuvuus tupakoinnista
Tupakointi ja sen vaikutukset
POTILAAN SAVUTTOMUUDEN POLKU - Tupakointitottumusten kartoittaminen ja nikotiiniriippuvaisen potilaan hoitomalli Potilas osastolla/poliklinikalla Hoitosuositus.
Tupakointi ja työelämä
Kotoa leikkaukseen Kysin malli 2010
Riippuvuus tupakoinnista
Aikuisen kirurgisen potilaan ravitsemus vuodeosastolla
4. VERENKIERTO- JA HENGITYSELIMISTÖ
Ensiohjaus Päivi Salonen, Endoproteesihoitaja
Kotitehtävä.
Allergia ja astma + muut hengityselinsai- raudet
Savuton Kainuun sote -toimintaohje
TULE MUKAAN! SPR / Päihdetyö Osallistu päihdeinfoon! Testaa tiedätkö vastaukset Oikein vastanneiden / korjanneiden kesken arvotaan erinäisiä palkintoja.
Tupakkatilasto 2014 Tuomo Varis Sirpa Virtanen Tupakkatilasto 2014 / Tuomo Varis ja Sirpa Virtanen.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Infektioiden ehkäisyn käytännöt ennen proteesileikkausta Sairaanhoitaja Tarja Lohi Päijät-Hämeen Keskussairaala LEIKO -yksikkö.
OSTEOPOROOSI ON AINEENVAIHDUNTASAIRAUS. LUUSTO  Luusto uusiutuu n. 10 vuodessa  Osteoklastit hajottavat luukudosta  Osteoblastit rakentavat luukudosta.
KEUHKOSYÖPÄ Rita Klemola & Annika Onnela. KEUHKOSYÖVÄSTÄ…  Maailmanlaajuisesti keuhkosyöpä on yleisimmin diagnosoitu syöpätauti  Se on pääasiassa iäkkäiden.
TOSITIETOA Tupakka. TOSITIETOA Yleistä tupakasta Tupakan savu sisältää yli 4000 kemikaalia Nikotiinin lisäksi tupakka sisältää mm. arsenikkia, kadmiumia,
Tupakointi BELIEVE ME, SMOKING MAY KILL YOU…. Mitä on tupakka? >Tupakkaa valmistetaan tupakkakasvin lehdistä >Tupakkaa käytetään polttamalla, nuuskaamalla,
Tupakoimaton elää pidempään Pentin päivänä 2013 Valtimotautien ehkäisyn ja työterveyslaatuverkoston tempaus tupakoimattomuuden edistämiseksi.
Tyokalupakki.net Tupakoinnin lopettaminen. tyokalupakki.net Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa Miksi kannattaa lopettaa? Kynnet ja sormet muuttuvat.
Päihdeilmiö-rastirata Vastaukset. Rasti 1. Totta vai tarua päihteistä 1. Yli 90 % tupakoivista aikuisista on aloittanut tupakoinnin alaikäisenä. Totta.
HURTIG Tupakoinnin seuraukset. Tupakan haittavaikutukset terveyteen Tupakointi on aina haitallista. Myös tupakkayhtiöt myöntävät sen. Sairastumisen.
HURTIG Tupakointi on turhaa. Kertaus 1. Mistä riippuvuuden vieroitusoireet johtuvat? 2. Mitä tarkoittaa sosiaalinen riippuvuus? 3. Kerro jokin.
Tupakoinnin haitat Siiri K, Ulpu & Harri. Yleisön aktivointi Mene oman mielipiteesi mukaan sen seinän luo, missä vastaustasi vastaava kirjain on. Kirjahyllyn.
Hanna, Ada ja Siiri M.  Fyysinen riippuvuus on tyypillinen ihmisille, jotka käyttävät lääkkeitä ja päihteitä.  Käyttäjän elimistö on tottunut aineeseen,
SYÖPÄ. SYÖVÄN SYNTY Ihmisen elimistö rakentuu lukemattomista soluista. Normaalisti elimistön solujen jakautuminen on säädeltyä. Hallitsemattomasti jakaantuvista.
TUPAKKALAKI JA TUPAKOINNIN LOPETTAMINEN
Osteoporoosi (luukato)
Tupakoinnin vieroituksen työkaluja
Tupakan uho ja tuho    .
KEUHKOSYÖPÄ …..
Tupakan haittavaikutukset
Keskustelua nikotiinituotteista
Tupakka tuhoaa ja tappaa
Keskustelua nuuskasta
Marke Jääskeläinen Sirpa Virtanen
TUPAKKA KPL 23.
Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.
Paksusuolensyöpä.
Keskustelua nikotiinituotteista
TUPAKAN JA NUUSKAN AINESOSAT
Tupakan vaikutus aivojen mielihyvärataan
Tupakointi vahingoittaa sinua ja lähimmäisiäsi
SECOND-HAND SMOKE THIRD-HAND SMOKE Tupakka tai tupakan vastike lämmitetään laitteen päällä olevan hiilen avulla. Palamisreaktiossa syntynyt.
ånni-projektin oppitunnit 5.-6.luokkalaisille syksy 2014/ pilotointi
NIKOTIINI-RIIPPUVAISUUDEN HOITO
8 Riippuvuus.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Päihteet ”Ihmiset ovat käyttäneet päihdyttäviä aineita ikiajat. Päihteiden avulla ihminen haluaa muuttaa tietoisuuttaan tai itseään, kuulua joukkoon, tuntea.
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Tupakoinnin puheeksiottamisella ja lopettamisen tuella on merkitystä niin terveyteen kuin talouteenkin. Mitu-hanke auttaa terveydenhuollon ammattilaisia.
Savuton sairaala itseauditointi Suomessa 2004
18. TUPAKOINTI VAARANTAA TERVEYDEN
KOHTI SAVUTONTA SAIRAALAA
Esityksen transkriptio:

Tupakoimattomuuden merkitys knk-potilaalle leikkaukseen valmistautumisessa Päivi Siimes, sh Korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikka, KYS 28.12.2018 Päivi Siimes

Mitä tupakointi aiheuttaa elimistössä? Tupakansavu sisältää yli 4000 eri kemikaalia merkittävimmät haitalliset aineet leikkauspotilaalle: nikotiini häkä vetysyanidi 28.12.2018 Päivi Siimes

Miksi tupakoinnin lopettaminen on tärkeää ennen leikkausta? tupakoimaton potilas toipuu leikkauksesta paremmin ja nopeammin leikkausalueen verenkierto paranee ja leikkauksen jälkeiset ongelmat vähenevät leikkaushaavojen tulehdukset vähenevät hengitysongelmat vähenevät leikkauksen aikana ja sen jälkeen keuhkokuumeen ja verisuonitukosten riski pienenee luun ja murtumien paraneminen nopeutuu parantaa hoitotuloksia ja vähentää uusintaleikkauksien tarvetta Potilas voi itse vaikuttaa leikkauksesta toipumiseen. 28.12.2018 Päivi Siimes

Tupakoimattomuus ennen ja jälkeen leikkauksen 2 kk ennen leikkausta Keuhkokomplikaatiot ja haavatulehdukset vähenevät Nikotiini – 2 vrk, häkä – 1 vrk Kudosten hapensaanti paranee Tupakoimattomuus jatkuu myös leikkauksen jälkeen 28.12.2018 Päivi Siimes

Tupakoimattomana leikkaukseen - toimintamalli tupakoinnin lopettaminen 1-2 kuukautta ennen leikkausta tupakan käytön kartoittaminen tietoa tupakoinnin haitoista aktiivinen ohjaus ja neuvonta tupakoinnin lopettamiseen nikotiinikorvaustuotteiden tai vieroitushoitolääkkeiden käytön ohjaus tupakoimattomuuden hyödyt kannustus ja motivointi 28.12.2018 Päivi Siimes

28.12.2018 Päivi Siimes

Lähteet Gröhn, J: Tupakoimattomana leikkaukseen. Syventävien opintojen tutkielma. Itä-Suomen yliopisto. 2015 Käypä hoito – suositus: Tupakkariippuvuus ja tupakasta vieroitus. Julkaistu: 19.01.2012 Lindgren, L: Kuinka pitkä tupakkalakko ennen leikkausta? Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2013;129(1):7-8 Reijula, K: Tupakoinnin vähentämisestä lopettamiseen – tavoitteena savuton Suomi 2040. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim, 2012;128(10):1063-4 Tupakkakoulutus. Itä-Suomen yliopisto. http://www.tupakkakoulutus.fi/fi/tupakkakoulutus/ 28.12.2018 Päivi Siimes

Tupakoimattomana leikkaukseen – parempia hoitotuloksia Kiitoksia! 28.12.2018 Päivi Siimes