Kutsumus uudistaa kirkkoa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Taivas…. Miten pääsen sinne?.
Advertisements

Helluntailaisuus.
RUKOILEMME YHDESSÄ.
Yhteisöllisyys – utopiaa vai arjen tekoja
Seurakunnan syntyminen ja pioneerityö
Arkki Varustamo Raamattukoulu
Viikon ohjelma: MA: Miksi Jeesus-nimessä on voimaa. Rukouksen suhde Jumalan kolminaisuuteen TI: Jeesuksen nimi kääntyessämme Isän puoleen KE: Jeesuksen.
MEGATRENDIT  YHTEISKUNNASSA VAIKUTAA MEGATRENDEJÄ, JOTKA VAIKUTTAVAT SEURAKUNTATYÖHÖN.
Paavalin kirje Filemonille
Kirkkovaltuusto § 29, liite nro 9 Strategia 2015
”katso meitä” Muuramen seurakunta, Petri Katko, Anna Maria Siljander, Simo Lampela, Jenni Havunen
RAKKAUS USKO TOIVO - ihmiseltä ihmiselle
Seurakunnan rooli maaseudun kehitystyössä Voimistuvat kylät-seminaari Seinäjoki Markku Ylinen Johtava kappalainen P eräseinäjoen kappeliseurakunta.
Kohti aikuista kristillisyyttä
Vastuun tasot Tukikohta-seurakunnassa
Keravan seurakunta - matkakumppanisi
VALMISTELU Andreas 1. Rukoilemme yhdessä koko Kristuksen seurakunnan kanssa herätystä. 2. Etsimme parhaat keinot ja tavat lähestyä alueen ihmisiä. 3.Kutsumme.
”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumi kaikille luoduille” Mark 16:15 Kuka käskee ja ketä ? Mikä on minun paikkani ja osuuteni ? Yhdessä.
”YHDEKSÄN ON ENEMMÄN KUIN YKSI” Tiimit seurakunnan vapaaehtoistoiminnan kehittäjinä.
NÄEN SEURAKUNNAN... Apt.2:41 -. Näky ohjaa Perus asiakirjat ovat: Arvot ja näky Matt.22:6.
Yleisohje Diasarja on jaettu kolmeen osaan esitettäväksi joko kokonaan tai soveltuvin osin: ensimmäisessä osiossa (diakuvat 1-7) tuodaan vammaisen samanarvoisuus.
JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… Matt 11: JEESUS EI SÄÄSTELE SANOJA… 1. VOIKO IHMINEN ITSE TEHDÄ PARANNUKSEN JA USKOA? 2. LAKI JA EVANKELIUMI.
”Neljä grillikoipea!” ”Haloo päämaja, täällä vyöhyke 2! Vaara ohi tältä erää, ne rukoilivat taas vain itsensä ja laulajien ja soittajien puolesta.
Tiimin hallinnan kultaiset säännöt Toimitaan demokraattisesti.
2. Tim 1: 1-2 Arvoisa Sisärengaslainen,
Työntekijän kokemuksia asiakkaan kohtaamisesta jalkautuvassa työssä
Pia Perkiö. Uud. Anna ‑ Maija Raittila Virsikirjaan Virsi Kosketa minua, Henki, kosketa, kirkkaus! Anna elämälle suunta ja.
Matti Piispanen Seurakuntarakenteiden kehittäminen kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa Paikallisidentiteetin merkitys
Kristittyjen yhteys ja monikulttuurisuus seurakuntaelämän rikkautena
Tule sellaisena kuin olet Katso ja maista!
1 Meidän kirkko Ykseyttä etsivä yhteisö. Suomen ev.-lut. kirkon ekumeeninen strategia vuoteen 2015 KIRKKOHALLITUS¤
LUTERILAINEN KIRKKO.
Suomi palaa 2011 EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi Mahdollisuus vaikuttaa lähetyskäskyn toteutumiseen Itämeren alueella EU:n kulttuuripääkaupunkivuosi.
1. Tim 3: 1 Arvoisa Sisärengaslainen, 1. Timoteuskirjeen 3. luvussa Paavali antaa ohjeita pastoreille ja diakoneille. Kysymyksiä, esirukousaiheita yms.
Kirkkohistoria Kirkon syntyhetkestä tähän päivään
RUKOILEMALLA YHTEYTEEN
PYHÄ KOLMINAISUUS Stefan Holm: Kirkon jäsenenä – Oppikirja 9. luokalle. Kappale 7. Kuvat:
KRISTUS 9lk/UO2.
Papisto turvaa jatkuvuuden
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Kolmastoista etappi
Katolinen kirkko Elina, Hanna ja Tomi. Yleistä katolisesta kirkosta  johtaja paavi, jonka uskotaan olevan Kristuksen sijainen maan päällä  kristillisistä.
MAHDOLLISUUS MUUTOKSEEN Puhelinkeskuksessa toimivien koulutus koulutus Kouvolassa
Kauneimmat Joululaulut kajahtavat rauhan puolesta.
Lähetysopetus rippikoulussa Esimerkkejä lähetysoppitunnilla käsiteltävistä asioista.
PYHIINVAELLUS JUMALAN VOIDELTUA SEURATEN LAINKUULIAISESTA KANSALAISESTA JUMALAN LAPSEKSI Yhdeksästoista etappi
Hengen uudistuksen kesäjuhla Orivesi Järjestää Hengen uudistus kirkossamme ry ja Oriveden seurakunta. © RE.
Yhteinen esirukous Kehotan ennen kaikkea anomaan, rukoilemaan, pitämään esirukouksia ja kiittämään kaikkien ihmisten puolesta, kuninkaiden ja kaikkien.
Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin Jumala 2 Moos 3:6, 15, Mark 12:26-27 Apt 3:13, Luuk 13:28.
Toivon tiekartta Suomen Lähetysseuran strategia
1. Oi Herra suuri, Luoja maan ja taivaan Sä kerran kaiken sanallasi loit Ei kukaan toinen tällaista saa aikaan Sä aina luotujasi auttaa voit Mä tahdon.
PELASTUS Luku 4 – Ydinsisältö. Kristillinen oppi pelastuksesta Pienoisevankeliumissa (Joh. 3:16) on tiivistettynä kristillinen näkemys pelastuksesta:
Uuden suunnitelman äärellä Hämeenlinnassa
Reformaatio ja pyhäkoulu
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
Seurakuntalainen tulevaisuuden kirkossa
Puheen teksti osoitteessa
18 Yrittäminen alkaa ideasta s
Johdatus uuteen rippikoulusuunnitelmaan
Nokian seurakunnan strategia
Kaikki viestintä, toiminta perustuu ihmiseltä ihmiselle.
Luku 23 – Paavali ja hänen kirjeensä
Kristinuskon harjoittaminen ja elämäntavat
Lähetysopetus rippikoulussa
Kirkkoherra Pekka Tuovinen Rautalammin seurakunta
MITTAA seurakuntasi syke
Kirkkona monikulttuurisessa yhteiskunnassa
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon toiminnan suunta vuoteen 2020
Esitys Pirkanmaan pipliaseuran seminaarissa
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Kutsumus uudistaa kirkkoa Kanava 2 Kutsumus uudistaa kirkkoa

Kanavan esittely …”Me olemme houkkia Kristuksen tähden” sanoo apostoli itsestään (1 Kor 4: 10). Nykyinen paavi Franciscus lähestyy niitä, jotka menevät ja tekevät toisin, vaikka maailma ja omatkin pudistelevat päätään. Houkat haluavat toiminnallaan ja provosoinnillaan kyseenalaistaa normaalin elämän säännöt ja totuudet ja tuoda ristiriidalla esille niiden heikkoudet ja haitat. Kirkko kaipaa nyt Kristuksen tähden houkkia. Kirkko on hillitty, harmaa ja porvarillinen. Siitä on tullut instituutio, jolle maailman mahtavat nyökkäävät kunnioittaen. Ripaus Jumalan hulluutta voi ravistella koko laivaa hereille. He ovat usein haaste itse kirkolle. He paljastavat ihmisten sovinnaisuuden ja tavanmukaisuuden myös uskossa. Kanavassa kysytään ja etsitään tapaa uudistaa kirkkoa. Kristuksen tähden houkka uskaltaa toimia sen mukaan, minkä tietää Jumalan tahtomaksi jossain asiassa.

Kirkkoherra Arto Antturi Helsinki Puhujien nimet kun esitellään?

Hiippakuntasihteeri Jukka Jämsén Jyväskylä

Kutsumus uudistaa kirkkoa Jukka Jämsén Hiippakuntasihteeri, lähetys- ja kansainvälinen työ

Kutsumus uudistaa kirkkoa ”Hän on tahtonut antaa heille tiedoksi, miten häikäisevän kirkas on tämä kaikille kansoille ilmaistava salaisuus: Kristus teidän keskellänne (tai: teissä), kirkkauden toivo.” Kol. 1:27 Elämän tarkoitus on Jeesuksen Kristuksen läsnäolo Yksin uskosta, yksin armosta, yksin Jeesuksen Kristuksen tähden 25.12.2018 Jukka Jämsén

Kutsumus uudistaa kirkkoa ”Jokainen, joka kuulee nämä sanani ja tekee niiden mukaan, on kuin järkevä mies, joka rakensi talonsa kalliolle.” Matt. 7:24 25.12.2018 Jukka Jämsén

Carl-Erik Sahlberg: Kasvava seurakunta 1. Avoimuus kaikille (Ekklesia) 2. Välittäminen (Diakonia) 3. Rakkaudellinen yhteys (Koinonia) 4. Jeesus-keskeisyys (Kerygma) 5. Puhdas elämäntapa (Praxia) 6. Valmius kärsiä (Martyria) 7. Rukous (Liturgia) 8. Maallikot (Missio) 9. Pyhän Hengen voima (Dynamis) 25.12.2018 Esityksen / esittäjän nimi

Kutsumus uudistaa kirkkoa Miten aloittaa? - kokoa itsellesi rukousryhmä - pitäkää huolta omasta ja toistenne identiteetistä Jumalan lapsena - kootkaa seurakuntaan rukouspalveluryhmä - pitäkää huolta seurakunnan tasapainosta - ”saanko rukoilla puolestasi?” 25.12.2018 Esityksen / esittäjän nimi

Kirjailija Kaisa Raittila Helsinki

Kutsumus uudistaa kirkkoa Jaetut eväät Oulu 24.3.2017 Kaisa Raittila

Miksi kirkon on muututtava? Koneisto ruokkii vain itseään. Verovarat ovat laiskasti käytössä. Viestistä ei saa selvää.

Mikä on pielessä? Omistajuus on liian harvojen käsissä. Ammatillisuus nostaa yhteisön kynnystä. Vastuun sijaan jaetaan pelkkiä tehtäviä. Kohderyhmä on liian pieni. 95 prosenttia jäsenistöstä maksaa viiden prosentin hengelliset harjoitukset. Tavoite on liian matalalla. Tavoitteet mitoitetaan voimavarojen (osaamisen, kalenterin, työnkuvan, tilojen), ei ympäristön tarpeen mukaan.

Mitä muutos vaatii Rohkean tavoitteen määrittämistä ja sen toteutumisen seurantaa. Voimavarojen ohjaamista uudelleen. Työntekijöiden asenteiden muuttumista. Seurakuntalaisten asenteiden muuttumista.

Mikä muutosta hidastaa Kirkolliset työalat etujärjestöineen. Liiallinen ammatillisuuden tai viran korostaminen. Löysä johtajuus. Huonot alaistaidot ja sooloilukulttuuri. Seurakuntien itsenäisyys. Seurakuntalaisten laitostuneisuus.

Muutoksen tavoite Nykyistä syvempi vaikuttavuus. Yhteisön rakentaminen ja laajentaminen vastuuta jakamalla. Kokeilevampi ja etsivämpi työote. Sitoutuminen kulloiseenkin tarpeeseen. Irtautuminen siitä, minkä aika ei ole. Yllätyksellinen yhteistyö.

Tärkeä muistaa Mikään ei muutu, ellen minä muutu. Organisaatio ei uudistu, jos sen ihmiset eivät ala toimia uudella tavalla.

Kappalainen Anna Maria Siljander Muurame

kutsumus uudistaa kirkkoa - osallisuuden ikävästä Jaetut eväät, oulu 24.3.2017 Anna Maria Siljander

Palveluorganisaatiosta kohti Kristuksen ruumista Seurakunta – enemmän kuin organisaatio - Jumalan läsnäolo maan päällä Jokainen srk:n jäsen on Kristuksen ruumiin osa Ef. 4: 7, 11-12. ”kukin meistä on saanut oman armolahjansa, sen, jonka Kristus on nähnyt hyväksi antaa. …Hän antoi seurakunnalle sekä apostolit että profeetat ja evankeliumin julistajat sekä paimenet että opettajat, varustaakseen kaikki seurakunnan jäsenet palvelutyöhön Kristuksen ruumiin rakentamiseen. ”

Vastuunkantajat Tavoite: Seurakuntalaiset kantavat suuremman vastuun työstä. Tehtävä vielä, kun meillä on työntekijöitä, jotka voivat auttaa uudenlaisen seurakunnan rakentamisessa. Enemmän tekee vähemmän. Seurakuntalaiset ja työntekijät työtovereita. Yhteinen työ. Seurakuntalaiset toimivat eri tehtävissä lahjojensa mukaan. Kaikilla työaloilla kutsutaan vastuunkantamiseen. Mahdollisuus erilaiseen osallisuuteen: pienistä tehtävistä laajaan vastuunkantamiseen Jumalanpalvelus keskiössä

Mitä tarvitaan? Kysy Kaikkivaltiaan neuvoa! Koulutusta Yhteistä pohdintaa mikä srk on? Millaiseksi haluaisimme seurakunnan kasvavan? Millaisia lahjoja kenelläkin on? Mitä haluaisit tehdä? Vapaaehtoisille kutsu ja valtuutus toimia Työntekijöiden asennemuutos, työ tulee muuttumaan Tilaa kehittää uutta, kokeilla Moka on lahja! Avoimuus uusille asioille ja näyille Kuuntele, rohkaise, kannusta, kiitä Kysy Kaikkivaltiaan neuvoa!

Päivien tunnus esityksen ajan taustalla?