Libertarismi jn yksilöä ja äärimmäistä vapautta painottava liberalismin versio Tavoite: mahdollisimman laajat negatiiviset vapaudet ja loukkaamattomat.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kestävä taloudellinen vaihto ja kulutuksen vähentäminen
Advertisements

John Rawls REILUPELI.
Teollisuustyöläisten elämää
Paavalin kirje Filemonille
Talousjärjestelmät: Liberalistinen markkinatalous
TEOLLISEN YHTEISKUNNAN SYNTY (1700-L.LOPPU, 1800-L.)
Hyvä elämä ja rationalismi Oo Jot Jot Rationalistinen vapauskäsitys Vapaus = itsensä toteuttaminen rationaalisen suunnitelman mukaan Vrt. Platonin.
Suuri ja mahtava Euroopan unioni?
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Hyvinvointivaltio ja vapaaehtoistyö osana kansalaisyhteiskuntaa Sakari Möttönen
Tekoja-kampanja Maailmassa on tällä hetkellä ennätysmäärä nuoria ihmisiä. Enemmistö heistä asuu kehitysmaissa. Moni nuori on kasvanut konfliktin.
Idolien ja esikuvien rooli. Keskustelunaiheita. Tehtävät
Rahan ja politiikan maailma
Teollistuminen Vaikutuksia.
MIKSI JAPANISSA TEHDÄÄN LÄHETYSTYÖTÄ? Kuva: Philippe Gueissaz.
Missio - Suomen Yrittäjien tehtävä Parantaa yrittäjien asemaa, yrittämisen edellytyksiä sekä rakentaa Suomesta yrittäjyyden yhteiskunta.
Suuret aatteet 1800-luku.
LUENTO 7 ERIARVOISUUDEN SYYT. Sosiologian johdantokurssi kevät 2008 HY Sosiologian laitos prof. Pekka Sulkunen ke P674 ja
Perusoikeudet ja kansalaisvelvollisuudet
REALISMI 1800-LUVUN LOPPU – LUVUN ALKU. AATTEELLINEN PERUSTA AUGUST COMTE: SOSIOLOGIA; POSITIVISMI yhteiskunnassa vallitsevat luonnonlakien kaltaiset.
KIRKOT JA VALTIO Luku 17 – Ydinsisältö. Uskontojen merkitys valtion kannalta merkittäviä yhteiskunnallisia vaikuttajia tuottavat myös sosiaali- ja terveyspalveluja.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120 MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET MAAILMANTALOUDEN SYNTY JA SEURAUKSET.
Konservatismin, nationalismin ja liberalismin vaikutuksia.
2. Oikeudenmukaisuus Kuvaile kirkonrotan sääntöjä. Millaista on reilu peli?
Miten 1800-luvun suuret aatteet vaikuttivat 1900-luvun aatteisiin?
OIKEUDENMUKAISUUS Luku 15 – Ydinsisältö. Oikeudenmukaisuus tärkeä yhteiskuntaetiikan ja uskontojen käsite oikeudenmukaisuuden vaatimusten periaatteet:
FI4 YHTEISKUNTAFILOSOFI A. 1. Yhteiskunnan olemistapa Yhteiskunnan käsite Yhteiskuntamuotojen luokittelu Yhteiskuntafilosofian ongelmat -miksi yhteiskuntia.
Luku Kolme maailmaa, s. 170–174 KOLME MAAILMAA. Kolme maailmaa Maailma vuonna Kokoa kolmen maailman keskeiset tunnuspiirteet ja vertaile niitä.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
UUDEN AJAN ALUN TALOUSOPIT HI1-KURSSI © Toni Uusimäki 2013.
TALOUSTIETO YH2 SUOMI JA KV. TALOUS. SUOMALAISTEN ELINKEINOT 1. Palveluelinkeinot 2. Jalostus 3. Alkutuotanto (maa- ja metsätalous) Omavaraistaloudesta.
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Millainen on ihanteellinen yhteiskunta? Kirjan sivut
IHMINEN, YMPÄRISTÖ JA KULTTUURI Teollistuva yhteiskunta.
TERVEYSTIETO 8 1. Tunne itsesi. Tunne itsesi Itsetunto tarkoittaa omien hyvien puolien ja heikkouksien tuntemista sekä niiden arvostamista. Kukaan ei.
Yhteiskuntafilosofia tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta etsii oikeutusta yhteisölliselle elämälle pohtii millainen on hyvä yhteiskunta, esittää erilaisia.
LIBERALISMI. Taustoja… Yhteiskuntafilosofia pohtii yhteiskunnallisia kysymyksiä Locken vaikutus: Jokaisella oikeus päättää omasta elämästään ja tehdä.
Yhteiskunta ja yhteiselämän ehdot. Pohdi Millaista yhteiselämä oli 1700 – 1800 luvuilla? Pohdi arkielämää, ajattelua, uskonnollisuutta ns. oikeaa elämäntapaa.
MODERNISAATIO JA KIRKOT - UUDET AATTEET JA YHTEISKUNNALLISET MUUTOKSET AIHEUTTIVAT HAASTEITA KIRKOILLE 1700-LUVUN LOPULTA LÄHTIEN.
Luku Kauppa siirtyy Välimereltä Atlantille, s. 116–120
1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA
- yhteisö, yhteistyö, tasa-arvo, tarpeiden tyydytys ja yhteisomistus
Terveyden määritelmät
ASUMISPERUSTEINEN SOSIAALITURVA -Työpaja I Puhdas pöytä
12 Hyvinvointivaltio kaipaa huoltoa s
II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu
A Rocha Suomi, Panu Pihkala
nationalismi liberalismi konservatismi sosialismi
YH 1, OPS Aloitustunti.
Keskustelua kannabiksesta
Yhteisöön kuulumisen etiikka
TEHTÄVÄ (YHDISTÄ ISMIT JA MÄÄRITTEET)
Yksilön lyhyt historia
Valistus: USA:n itsenäistyminen 1776 ja Ranskan vallankumous 1789
Vahingonkorvausoikeuden perusteet
EUROOPPALAINEN IHMINEN
Yksilö vai yhteisö Kirjan sivut
SUOMALAISTEN USKONNOLLISUUS NYKYÄÄN
YH 1, OPS Aloitustunti.
1 Ydinsisällöt.
AATTEET 1900-luvulla Länsimaissa yksilöllä yhä enemmän mahdollisuuksia muodostaa oma itsenäinen käsityksensä maailmasta Yksilön vapaudet ja oikeudet.
Kommunismi - Piia Koivula.
Lähetysopetus rippikoulussa
PUOLUE C Periaateohjelma: Arvot
1. Kansalaiset - medborgare
Huomioita sosiaalipolitiikasta
Yhteiskunnasta ja sen kehityksestä
Liberalismi sekä Uusliberalismi
RAHAN JA POLITIIKAN MAAILMA
Lähetysopetus rippikoulussa
Esityksen transkriptio:

Libertarismi jn yksilöä ja äärimmäistä vapautta painottava liberalismin versio Tavoite: mahdollisimman laajat negatiiviset vapaudet ja loukkaamattomat perusoikeudet Vain vahinkoperiaate rajoittaa vapautta ”Kukaan ei puutu tekemisiisi niin kauan kun et vahingoita muita.” Vastustaa paternalismia eli holhoamista Valtion roolin oltava mahdollisimman pieni, (Yövartijavaltio) Valtion tehtävä on taata vain yhteiskunnan turvallisuus ja omaisuuden suoja. Hyvän elämän edellytykset ovat yksilön vastuulla. Valtion ei tule puuttua eriarvoisuuteen.

Pohdittavaksi Mitä hyviä puolia Millin periaatteessa on? Pitäisikö kaikkien yhteiskuntien ja kulttuurien hyväksyä vahinkoperiaate? Saako yhteiskunta mielestäsi puuttua tai pyrkiä vaikuttamaan yksilön valintoihin ja arvoihin?

Sosiaaliliberalismi Pelkkä negatiivinen vapaus tai vahinkoperiaatteen noudattaminen eivät riitä hyvään yhteiskuntaan. Aito vapaus tehdä valintoja voi toteutua vain oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa. Vastustaa eriarvoisuutta Valtion rooli voi olla suuri, mikäli tavoite on positiivisen vapauden lisääminen. Hyvinvointivaltio Tulonsiirrot ilmainen koulutus vapaiden markkinoiden ongelmien korjaaminen esim. ympäristöongelmat kilpailun rajoittaminen laeilla ja säädöksillä esim. ammattiliitot ja työntekijän oikeudet

Talousliberalismi Talouden vapaus ennen kaikkea! Vastustaa valtiollista talouden sääntelyä esim. merkantilismi uuden ajan Euroopassa Valtio ei saa puuttua markkinoiden toimintaan. Nykyään käytetään käsitettä uusliberalismi Politiikan keskeinen tavoite on puolustaa yksityisomaisuutta ja vapaata kauppaa sekä vähentää sääntelyä. Adam Smith (1723−1790): Vapaassa kilpailussa markkinoita ohjaa näkymätön käsi. Kun kaikki tavoittelevat omaa etuaan taloudessa, markkinoiden ”näkymätön käsi” pitää huolen, että kaikki hyötyvät. Vapaassa kilpailussa halvimmat, tehokkaimmat ja toimivimmat tuotteet sekä palvelut menestyvät parhaiten. Hinnat laskevat, tuotanto tehostuu ja talous kasvaa. https://www.youtube.com/watch?v=ulyVXa-u4wE

Arvoliberalismi Keskeistä ei ole talous, vaan yksilön oikeus valita omat arvonsa ja elää niiden mukaan. Yhteiskunnan pitää edistää vapaamielisyyttä ja suvaitsevaisuutta. tärkeitä aiheita esim: seksuaalisuus elämäntapa erilaiset uskonnot ja elämänkatsomukset Vastustaa ahdasmielisyyttä. Arvoliberaali yhteiskunta ei tyrkytä omia arvojaan, vaan pyrkii mahdollistamaan elämisen erilaisten arvojen mukaan. Arvoliberalismi ei suvaitse suvaitsemattomuutta.

sosialismi

Tehtävä Kuunnelkaa kappale ”Kenen joukoissa seisot” vuodelta 1970 ja lukekaa sen sanat. Analysoikaa laulun sanomaa ja pohtikaa, mitä sosialismin ja kommunismin piirteitä siinä esiintyy. https://www.youtube.com/watch?v=TvrLV2Glvwo Sanat seuraavalla dialla

Kenen joukoissa seisot Säv. Kaj Chydenius San. Aulikki Oksanen Ei ystäväni, ei synny rakkaus maailmaan odottaessasi taivaan armoa, vallanpitäjien sääliä. Ei ystäväni, niin kauan kuin leivästä jää reikä leipojan käteen, jääköön rakkaudesta puhuminen pastorien houreiksi. Pitäkööt Leijonat makeiskorinsa, puolueettomat humanistit korulauseensa. Tätä vääryyttä vastaan ei taistella kukkasin. Tätä verta ei pysäytä pehmeä myötätunto. Nälkäisten vatsat eivät suudelmista täyty. Kenen joukoissa seisot, kenen lippua kannat? Ei synny rakkautta ilman oikeutta, ei synny oikeutta ilman taistelua, ei taistelua ilman yhteistä rintamaa.

Pohtikaa parin kanssa tai pienryhmissä sosialismiin ja kommunismiin liittyviä stereotypioita. Pohtikaa yhdessä, miksi aate herättää niin voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan?

Sosialismin aate syntyi teollistuvassa Euroopassa. Työn tuottavuus kasvoi, mutta työläisten elinolot eivät parantuneet samaa tahtia. Ongelmia: pitkät työajat ja kehno palkka vaarallinen työ Lapsityövoima huonot asuinolot ja hygienia saasteet ja muut ympäristöongelmat Sosialismi vastasi työväenluokan avunhuutoon.

Karl Marx ja kommunistinen ihanne Sosialistisen ja kommunistisen aatteen oppi-isä. Mistä johtuu työväenluokan ja omistavan luokan välinen eriarvoisuus? Marx: Se johtuu riistoon perustuvasta kapitalismista. Yksityisomistukseen perustuva sijoittajavalta tavoittelee vain sijoitusten arvon kasvattamista. Voitto syntyy työnpanoksen ja palkan välisestä epäsymmetriasta. ”Lisäarvoteoria” Eli omistava luokka riistää työväenluokkaa. ”Filosofit ovat vain eri tavoin selittäneet maailmaa, mutta tehtävä on sen muuttaminen.” - Karl Marx (1818-1883)

https://www.youtube.com/watch?v=PZ4VzhIuKCQ Pohdi: Millaisen työn sinä kokisit vieraannuttavana? Millainen työ on mielekästä? Onko mielekkyys tärkeämpää kuin hyvä palkka?

Miten kapitalismin riisto lopetetaan? Marxin ratkaisu: Työtä tekevän luokan pitää ottaa valta omiin käsiinsä vallankumouksen kautta. Tuotantovälineet on siirrettävä omistavalta luokalta yhteiskunnan yhteiseksi omaisuudeksi. Kun työläisten omistavat tuotantovälineet, riistäminen päättyy ja ihmisten välinen solidaarisuus palaa.  Kommunistinen ihanneyhteiskunta Vapaa riistosta. Työläisten itsensä hallitsema eli demokraattinen. Määrittävä periaate: Jokaiselta kykynsä mukaan, jokaiselle tarpeensa mukaan.