Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA"— Esityksen transkriptio:

1 1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA
Aineisto on vapaasti muokattavissa. Sen jakaminen eteenpäin on kielletty. 1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA Luku Aatteiden ja tunteiden vuosisata s. 148–159

2 Poliittisten aatteiden synty
Valistusajattelu Tiedon ja järjen avulla voidaan saavuttaa parempi yhteiskunta. Yhdysvaltojen ja Ranskan vallankumoukset Esimerkkejä siitä, että yhteiskuntaan voitiin vaikuttaa.  Syntyi tarve näkemyksille yhteiskunnan kehityksestä.  Poliittiset aatteet vastasivat tähän tarpeeseen. Teollinen vallankumous Yksilökeskeisyyden korostuminen ja valtion säätelevän roolin kritisoiminen. Sääty-yhteiskunnan mureneminen Yleinen mielipide, äänivalta ja ihmisoikeudet  Yhteiskunnalliset uudistusliikkeet ja poliittiset aatteet syntyvät.  Alamaisista tulee kansalaisia. Poliittisten aatteiden pohjalta syntyi luvun kuluessa poliittisia puolueita: Konservatismi  konservatiiviset puolueet Liberalismi  liberaaliset puolueet Sosialismi  työväenpuolueet; sosialistiset ja kommunistiset puolueet.

3 Lue kirjan sivut 152–158 ja opiskele sivun 158 kaaviosta konservatismin, liberalismin ja sosialismin keskeiset tunnuspiirteet. Yhdistä seuraavat väittämät, arvot ja asiat oikeaan aatteeseen.

4 KONSERVATISMI SOSIALISMI LIBERALISMI
perinteiden ja kokemuksen kunnioitus yhteisomistus KONSERVATISMI moderni markkinatalous libertas valtarakenteiden purkaminen johtaa hirmuvaltaan luokkatietoisuus valtio yksilöä tärkeämpi yksilö valtiota tärkeämpi Edmund Burke vapaa kauppa Kommunistinen manifesti luokaton yhteiskunta SOSIALISMI kirkon, esivallan ja armeijan kunnioitus Adam Smith La Conservateur - lehti syntyperä ei määrää ihmisen arvoa tai oikeuksia pääoman kasautuminen on ongelma luokkataistelun historia yhteiskuntajärjestelmä kehittyy yritysten ja erehdysten kautta kansalaisvapaudet työväenpuolueet valtion tärkein tehtävä on suojella kansalaisiaan ulkoisia vihollisia vastaan LIBERALISMI pysyvyys Pääoma-teos uskonnon vapaus naisten tasa-arvo yhteiskunnassa olennaisinta on tuotannon tapa koulutus ja pätevyys

5 Käykää parin kanssa läpi kokoamanne listat
Käykää parin kanssa läpi kokoamanne listat. Perustelkaa ja selittäkää toisillenne valintanne. Luokaa kuvitteellinen valtio, jossa toteutuvat valitsemanne aatteen arvot ja päämäärät yhteiskunnan kehittämisessä. KONSERVATISMI perinteiden ja kokemuksen kunnioitus valtarakenteiden purkaminen johtaa hirmuvaltaan valtio on yksilöä tärkeämpi Edmund Burke kirkon, esivallan ja armeijan kunnioitus La Conservateur –lehti yhteiskuntajärjestelmä kehittyy yritysten ja erehdysten kautta pysyvyys SOSIALISMI yhteisomistus Luokkatietoisuus valtio on yksilöä tärkeämpi Kommunistinen manifesti luokaton yhteiskunta pääoman kasautuminen on ongelma luokkataistelun historia työväenpuolueet Pääoma-teos naisten tasa-arvo yhteiskunnassa olennaisinta on tuotannon tapa. LIBERALISMI moderni markkinatalous libertas yksilö valtiota tärkeämpi vapaa kauppa Adam Smith syntyperä ei määrää ihmisen arvoa tai oikeuksia kansalaisvapaudet valtion tärkein tehtävä on suojella kansalaisiaan ulkoisia vihollisia vastaan uskonnon vapaus naisten tasa-arvo koulutus ja pätevyys.

6 1800-luvun poliittiset aatteet

7 Nationalismi Kansallisuusaate
Kansakunta sai poliittisen merkityksen luvulla. Syntyi kansallisvaltioita. Kansakunnan perustana perhe ja sama alkuperä. Kansakunnan yhteenkuuluvaisuutta lujitettiin ja kansallista tietoisuutta rakennettiin: Kulttuurin eri muodot: kirjallisuus, kuvataide, musiikki Symbolit, tunnusmerkit Yhteinen historia, mytologia ja suurmiehet Urheilu.

8 Laadi käsitekartta nationalismin vaikutuksesta kulttuurin eri aloille
Laadi käsitekartta nationalismin vaikutuksesta kulttuurin eri aloille. (Tehtävä 3 s. 166)

9 Taiteilijoiden asema Kansakunnan suurmiehiä: Wagner, Verdi, Lönnrot, Snellman, Runeberg. Kansakunnan symbolit Liput Kansallishymnit Urheilusankarit Suurmiehet Perhe Perheen rooli ja arvomaailma vahvistivat oman kansakunnan arvomaailmaa ja kansakunnan rakentamista. NATIONALISMI Kansanperinne ja kirjallisuus Kansanrunous, oma mytologia: Ossianin laulut, Kalevala, Grimmin veljesten sadut. Urheilu Kansallisen yhteenkuuluvuuden lujittamisen väline: olympialaiset vuodesta 1896. Historia Romaanikirjallisuus: Välskärin kertomukset. Kansalliset suurmiehet esikuviksi.

10 Romantiikka Romantiikan keskeiset tunnuspiirteet :
Korosti taitelijoiden yksilöllistä tunneilmaisua, mielikuvitusta ja ihmisen henkistynyttä suhdetta luontoon. Suosittuja aihepiirejä olivat luonto, kauhuromantiikka, mielikuvitusta kiehtovat vanhat linnat ja sumuiset nummet. Historiasta poimittiin aiheeksi mielikuvitusta kiehtova keskiaika tai oman kansallisuuden kuvaaminen myyttien, satujen ja legendojen kautta. Kuvattiin myös vieraita kulttuureja. Taidesuuntauksella yhtymäkohtia oman aikansa poliittisiin vallankumouksellisiin tapahtumiin, poliittiseen liberalismiin ja nationalismiin, joita kirjallisuudessa ja maalaustaiteessa kuvattiin. Romantiikan ikoniksi tullut Caspar David Friedrichin maalaus Vaeltaja sumun meren yllä (1818).

11 Romantiikan taide 1 Teoksen aiheena ovat romantiikalle tyypilliset kirkon tai luostarin rauniot. 2 Luonto on pääosassa ja ihmiset sivuroolissa päinvastoin kuin aikaisemmin. Ihmiset ovat pieniä luonnonvoimien edessä. 3 3 Goottilaisen kirkon raunioissa näkyy keskiajan kristillinen perintö ja menneisyyden ihannointi. 1 4 4 Kuvassa voi nähdä ihmisen henkistyneen suhteen luontoon. Kristillisiä elementtejä kuvataan osana seesteistä luontokuvaa. 4 5 5 Kiinnitä huomiota kokonaisuuden sadunomaiseen ja mielikuvitusta kiehtovaan tunnelmaan. 2 Caspar David Friedrich, Eldenan luostarin rauniot lähellä Greifswaldia (1825).

12 1800-luku – porvariston vuosisata
Porvariston aseman ja merkityksen kasvu Ranskan vallankumous Talouden ja teollistumisen eteneminen Taloudellinen liberalismi (vapaa kauppa, tehokkuus ja yrittäminen Yleinen maallistuminen: kaupungistuminen ja aineellisten tekijöiden arvon korostaminen. Seurauksia porvariston aseman kasvusta Määräsi enenevästi 1800-luvun yhteiskunnalliset arvot ja elämisen ulkoiset muodot (ks. teemateksti s. 162). Luokka ylimystön ja talonpoikien sekä työväenluokan välissä  heterogeeninen luokka. Keskeisiä porvarillisia arvoja: koti, perhe, ahkeruus, säästäväisyys, vaatimattomuus, uskonnollisuus, säädyllisyys ja häveliäisyys sekä lisääntyvästi nationalismin arvot.


Lataa ppt "1800-LUKU: AATTEIDEN JA TUNTEIDEN VUOSISATA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google