Kansantaudit Suomessa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkierron häiriö oireina mm.
Advertisements

Ylipaino on yksi keskeisimmistä terveysuhkista sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Selvitä suomalaisten ylipainon syntyyn vaikuttavia tekijöitä sekä.
KANSANTAUDIT.
Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Voiko tyypin 1 diabeetikko sairastua tyypin 2 diabetekseen?
Diabetes s. 65 –
Kappale 16.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Elimistön tasapaino.
Kappale 10 Umpieritys ja hormonit.
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
HIILIHYDRAATIT.
SUOMALAISTEN TERVEYSNÄKYMÄT
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
HIILIHYDRAATIT.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
DIABETES.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
- Se suomalaisten juttu
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Diabetes (sokeritauti).
Sydän- ja verisuonitaudit
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Syöpä.
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
VAARA- TEKIJÄT OMAHOITO LÄÄKEHOITO PALLO- LAAJENNUS LEIKKAUS Sepelvaltimotaudin hoito.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Verensokerin (glukoosin) viitearvot – plasmasta
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Kansantaudit Tartuntataudit
Oppiainerajat ylittävä tehtävä. Aiheeseen liittyviä YO-tehtäviä  Kuvaile osteoporoosin syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja (S 2007), BIOS 4, s. 91 
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Tyypin 2 eli aikuistyypin diabeteksen lääkehoito
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Marjo Eronen, SPR, ensiavun ja terveystiedon kouluttaja
Kohonnut verenpaine.
Alkoholin haittavaikutukset
Verensokerin säätely Veren glukoosi on pääasiallinen solujen energianlähde Elimistömme pyrkii pitämään verensokerin mahdollisimman tasaisena Säätely tapahtuu.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Onko meillä syytä olla huolissaan?
Metabolinen oireyhtymä
Hevosen metabolinen oireyhtymä Yleistyvä elintasosairaus
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
diabetes mellitus tai sokeritauti
Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi
Oppiainerajat ylittävä tehtävä
Diabetes - aineenvaihdunnan sairaus, jossa verensokeri on koholla
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Kansantaudit Suomessa

Suomalaiset kansantaudit THL:n mukaan Astma ja allergia Diabetes Tuki- ja liikuntaelinsairaudet Syöpä Sydän- ja verisuonitaudit Keuhkoahtaumatauti ja krooninen keuhkoputkentulehdus Muistisairaudet Päihdeongelmat Mielenterveysongelmat: masennus Lisää tietoa osoitteessa www.thl.fi

Ihmisen terveyteen vaikuttavat

Yhteisiä tekijöitä: Eri kansantaudeilla on samoja riski- ja suojatekijöitä -> tupakointi lisää sydän- ja verisuonisairauksien, kroonisten keuhkosairauksien, muistisairauksien ja syöpien riskiä, liikunta taas suojaa lähes kaikkien kansantautien riskeiltä. Huomattava osa työikäisten kroonisista sairauksista on ehkäistävissä terveellisellä ruokavaliolla, liikunnalla, välttämällä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä ja ehkäisemällä lihavuutta.

Tiivistelmä TERVE1 (LOPS) s. 174

Metabolinen oireyhtymä? = Ihmisellä on samanaikaisesti useita aineenvaihduntasairauksien riskitekijöitä Keskivartalolihavuus Insuliiniresistenssi Kohonnut verenpaine Epäedulliset veren rasva-arvot Lisääntynyt veren hyytymistaipumus

Kohonnut verenpaine OIREITA: päänsärky huimaus heikotus sydämentykytys rintakipu = kiertävän veren paine nousee valtimoissa ja jää koholle Kohonneen raja 140/90 mmHg Systolinen paine (yläpaine. supistumispaine) Diastolinen paine (alapaine, lukema joka saadaan sydämen levätessä pumppausten välillä)

Sopiva verenpaine nuorella aikuisella? 120 / 80 mmHg

Kolesteroli veren rasva-arvo, rasvayhdiste veren suuri kolesterolipitoisuus lisää rasvan kertymistä valtimoiden seinämiin LDL (”paha” kolesteroli) kuljettaa kolesterolia kudoksiin ja verisuonten seinämiin HDL (”hyvä” kolesteroli) kuljettaa puolestaan rasvaa pois kudoksista ja verisuonten seinämistä

Kolesterolin suositusarvot Kokonaiskolesteroli < 5 mmol/l LDL < 3 mmol/l HDL > 1 mmol/l triglyseridit < 2 mmol/l

Sepelvaltimotauti Kuvat TERVE1 LOPS -materiaali s. 165 ja 166 sepelvaltimot ahtautuvat: sydämelle happea ja ravinteita tuovat sepelvaltimot kalkkeutuvat ja ahtautuvat rasvajuosteista = ateroskleroosi Rasvajuosteet suurenevat vähitellen koviksi pesäkkeiksi, eli plakeiksi, joihin kerääntyy myös tulehdussoluja. Seurauksena voi olla rasitusrintakipu (angina pectoris) -puristava, säteilevä rintakipu, johon liittyy hengenahdistusta Jos revennyt plakki irtoaa ja juuttuu verisuonen seinämään, muodostuu veritulppa eli trombi. Jos trombi on sepelvaltimossa, saattaa sydämen hapensaanti estyä ja seurauksena sydäninfarkti.

Verisuonten kalkkeutuminen = ateroskleroosi - ahtautuneessa verisuonessa verenkierto heikkenee - kun verisuoni tukkeutuu kokonaan, on seurauksena sydäninfarkti (kuvat www.tohtori.fi)

Sydäninfarkti = sepelvaltimotukos sepelvaltimotaudin äkillinen kohtaus plakki suonessa repeää - > verihyytymä = trombi -> tukkeuma äkillinen kova ja puristava rintakipu, kylmännihkeä hiki, sinertävät huulet ja iho, voimattomuus, pahoinvointi tajunnan menetys, jopa kuolema nitro, nappeja auki, lääkäriin (liuotushoito)

Aivoverenkierron häiriöt Aivoinfarkti eli aivoveritulppa syntyy useimmiten sydämestä tai kaulavaltimosta irtoavan verihyytymän tai kovettumaplakin kulkeutuessa aivovaltimoon Aivoverenvuoto aivoissa oleva verisuoni repeää, esim. korkean verenpaineen takia -> revenneestä verisuonesta vuotaa verta aivokudokseen oireet: raajan tunnottomuus, puhumisvaikeudet, näköhäiriöt, nielemisvaikeudet, tasapainohäiriöt

Sydänsairauksien hoito 1.Pallolaajennus -> paikallispuudutuksessa, kevyempi toimenpide 2. Sepelvaltimoiden ohitusleikkaus -> nukutuksessa, suurempi leikkaus (ks. TERVE1 LOPS s. 174)

Ensiapu aivoverenkierron häiriöihin P Puheen sammallus I Ilme: roikkuva suupieli A Avuton raaja N Nyt 112

Liikunnan merkitys sydän- ja verisuonisairauksissa Kestävyystyyppistä, suurten lihasryhmien kuormitus Elimistöön kertyneen rasvan käyttö energian lähteenä Veren triglyseridipitoisuuden pieneneminen HDL-kolesterolin lisääntyminen LDL-kolesterolin väheneminen Lihassolujen insuliiniherkkyyden paraneminen Verenpaineen lasku

Ruokavalion merkitys sydän- ja verisuonisairauksissa Ks. Terve1-kirjan sivu 68-69 -> hyödyllinen taulukko kerrata lukuohjelman aikana!

DIABETES 1. Ja 2. tyypin diabetes

Insuliini on haiman tuottama hormoni, jonka tehtävä on siirtää veressä oleva sokeri soluihin energianlähteeksi ja estää veren glukoosipitoisuuden liiallista nousua.

Glukagoni-hormonia erittyy, jos verensokeri on laskemassa liian alas Glukagoni-hormonia erittyy, jos verensokeri on laskemassa liian alas. Glukagoni lisää maksan glukoosituottoa -> normaali verensokeriarvo on insuliinin ja glukagonin vuoropuhelua (terveellä 4-8 mmol/l.)

Katsotaan kuva terveen ja tyypin 1 diabetesta sairastavan henkilön haiman ja insuliinin toiminnasta: TERVE1 (LOPS) sivu 178

Tyypin 1 diabetes Haiman Langerhansin saarekkeet ovat vähitellen tuhoutuneet autoimmuuni-ilmiön seurauksena -> insuliinia ei erity Puhkeaa tavallisesti lapsuus/nuoruusiässä Monitekijäinen sairaus, kaikkia tautiprosessin selittäviä tekijöitä ei tunneta (vain 10% sairastuneista perinnöllinen alttius)

Tyypin 2 Diabeteksen syynä insuliiniresistenssi Insuliiniresistenssi = solut ovat tulleet vastustuskykyisiksi insuliinille -> glukoosi ei pääse siirtymään soluihin -> verensokeripitoisuus nousee Haima reagoi insuliiniresistenssiin tuottamalla enemmän insuliinia -> verensokeri ei pysy tasaisena vaan jää koholle -> vähitellen haiman kyky tuottaa insuliinia heikkenee -> veren normaali glukoosipitoisuuden sääntely heikkenee

Tehdään vihkoon tai täydennetään kirjaan: TERVE4-kirjasta sivun 39 tehtävä 6 ”Diabetes tutuksi” -> vertaillaan ja kerrataan erilaisia diabeteksia

Tehtäviä TERVE4- kirjasta: Tehdään parin kanssa sivulta 38 tehtävä 5

Tehdään parin kanssa sivulta 38 tehtävä 5 Valitse YKSI seuraavista kansantaudeista ja pyri löytämään vastauksia TERVE4-kirjan sivulla 21 esitettyihin kysymyksiin: Allergiat Tuki- ja liikuntaelinsairaudet (TULES) Syöpä TEE ITSELLESI KÄSITEKARTTA MALLIN MUKAISESTI !!! LISÄKSI Tehdään parin kanssa sivulta 38 tehtävä 5