Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof ,

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ JA SEN LOUKKAUSEPÄILYJEN KÄSITTELEMINEN
Advertisements

Tutkimuseettinen neuvottelukunta | Forskningsetiska delegationen | Finnish Advisory Board on Research Integrity TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA 2014.
Aineistonhallintasuunnitelma osana tutkimuseettistä lausuntopyyntöä
Tutkimuksen eettiset pelisäännöt
Hyvä tieteellinen käytäntö
Tutkimuseettinen neuvottelukunta | Forskningsetiska delegationen | Finnish Advisory Board on Research Integrity HYVÄ TIETEELLINEN KÄYTÄNTÖ KIRJOITTAMISESSA.
H2020 avustussopimus Artiklat Sopimuskoulutus Outi Kauppinen DM#
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
AVOIMEN TIETEEN EDISTÄMINEN YLIOPISTO(I)SSA EEVA NYRÖVAARA
UNIVERSITY OF JYVÄSKYLÄ Tutkimussuunnitelma Jaakko Seikkula
Raitanen Anitta Miten vapaaehtoistoiminnalle voidaan luoda edellytyksiä? Varautumisseminaari 2015 (SPEK) Järjestöt ja kokonaisturvallisuus Kommenttipuheenvuoro.
Tampereen yliopiston avoimuuden käytännöt ja palvelut tutkijoille Minna Niemi-Grundström johtaja, Tampereen yliopiston kirjasto Avoimen tieteen osaajakoulutus.
Rotarypiirin 1420 piiriapurahojen (Designated District Grants, DDG) hakeminen ja raportointi.
AVOIMEN DATAN KÄYTTÖ JA HYÖDYNTÄMINEN KOULUTUSTILASTOINNISSA
MAAILMANKUVA, MAAILMANKATSOMUS, ELÄMÄNKATSOMUS. MITÄ TARKOITTAVAT KÄSITTEET: Maailmankuva Maailmankatsomus Elämänkatsomus.
Marjut Salokannel OTT, dosentti  EU:n PSI –direktiivi ja sen uudistaminen  Valtioneuvoston periaatepäätös ( )tietoaineistot avoimesti.
Itä-Suomen yliopiston julkaisu- ja datapolitiikka
Tutkimusrahoittajien keinovalikoima tutkimusdatan avaamiseksi
Yhteistyösopimuksen laadinta
Vilpistä ja sen selvittämisestä | Petri Sjöblom
Tuotteen dokumentointi
TUTKIMUSEETTINEN NEUVOTTELUKUNTA (TENK)
Aineistonhallinnasta Väestöliitossa
Kansallisen palveluväylän viitearkkitehtuurin päivitys
Malmikasasta kansalliseksi aarteeksi - SOTE-tiedot hyötykäyttöön mahdollistava sääntely ja palveluoperaattori/-t (Hannu Hämäläinen), Pekka Kahri
Yleistajuisemman artikkelin kirjoittaminen
Lainvalmistelua taustoittava kokous, STM
Talonmiehen tuokio klo 14-15
Antti-Jussi Nygård Suunnittelija, Tieteellisten seurain valtuuskunta
Uuspositivismi.
Ajankohtaista yhteentoimivuuden näkökulmasta
Organisaatiotason linjausten huomioiminen tutkimuksen suunnittelussa
Suorien tiedonkeruiden tilannekatsaus
Työryhmien työpaja Kumea-työryhmä.
Tutkimustietoportaalin kehitys benchmark
Uudistuva ase- ja ampumarata- lainsäädäntö
Palautetaidot ja opponointi
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Terminologiset sanastot ja SKOS-XL-tuki Fintossa
Datan avaamisen ohjeistus
Kommenttipuheenvuoro: Tutkimuksen rahoittajan näkökulma
Rajoitteet Iäkkään henkilön hoidossa käytetylle fyysiselle rajoittamiselle ei ole olemassa yhtä yleispätevää määritelmää. Yhteistä rajoitteille on kuitenkin.
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
<Hankkeen nimi>
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Tutkimusaineistojen hallinta DMPTuulin avulla
Kertomuksen etiikka Kenen ääni saa viimeisen sanan – vai onko viimeistä sanaa olemassakaan?
Terve Kunta –verkostokokous / Sanna Ahonen
Anna Johansson, Aalto-yliopisto & Laura Karppinen, Helsingin yliopisto
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
TIETOSUOJA-OHJEET JOUKKUEILLE JA JAOSTOILLE
Katsaus sosiaalihuollon ammattihenkilöiden rekisteröintiin
Mika Gissler tutkimusprofessori
Viestinnän työkalupakki
GDPR - projektisuunnitelma
KANSAINVÄLISET KAUPPASOPIMUKSET
Sensitiiviset aiheet ja tutkimusetiikka
Tutkimukseen liittyvät eettiset näkökulmat
12 suositusta pelastustoimen viestinnästä
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
ATT-vaikuttavuusselvitystyöryhmä: taustaa
Ohjaus ja yhteistyö -korin tilanne - JORY 7. 5
Espoon Rakennusmestariyhdistys
Koonnut Henriikka Mustajoki Kehittämispäällikkö TSV
Avoin tiede ja tutkimus - viitearkkitehtuuri
Hyvä tieteellinen käytäntö
Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (jatkossa "ICAO") Pekingin yleissopimuksen, Pekingin pöytäkirjan ja Montrealin pöytäkirjan kansallinen voimaansaattaminen.
KYS erva VTR rahoituksen jakoperiaatteiden muutokset 2020 / ehdotus
LUOTTAMUS LIIKUNNAN JA URHEILUN VERKOSTOJEN VALTIONOHJAUKSESSA
Esityksen transkriptio:

The European Code of Conduct for Research Integrity ja suomalainen HTK-ohjeistus Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof , Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK) Tieteiden talo 4.5.2017

HTK-OHJEISTOT Kansalliset sitovat ohjeet (Suomessa organisaatioiden vapaaehtoinen sitoutuminen; tiedeyhteisön itsesääntely) Kansainväliset suositukset, esim. Singapore Statement on Research Integrity (2nd World Conference on Research Integrity, Singapore 2010) Montreal Statement on Research Integrity in Cross-Boundary Researhc Collaborations (3rd World Conference on Research Integrity, Montreal 2013) The European Code of Conduct for Research Integrity (European Science Foundation ESF & ALLEA 2011) The European Code of Conduct for Research Integrity. Revised Edition ( ALL European Academies ALLEA 2017)

HTK-OHJE 2012

Eur. tutkimuseettinen ohje 2017; yleisiä huomioita: Aikaisempi versio ei vakiintunut käyttöön Uusi versio tiivis ja selkeä; pitäisikö kuitenkin suomentaa? Tiedeyhteisön EU:n pyynnöstä laatima suositus; ei sido organisaatioita tai valtioita Velvoittaa EU-rahoituksen hakijoita. Sisältää eettiset periaatteet ja yleisohjeet tutkijoille hyvän tieteellisen käytännön (research integrity) lisäksi sekä alakohtaisesta tutkimusetiikasta (research ethics) että juridiikasta kuten tekijänoikeuksista Ohjetta suositellaan sovellettavan sekä julkisin että yksityisin varoin rahoitettuun tutkimukseen Ei sovellettavissa takautuvasti.

Uuden eur. ohjeen ja Suomen HTK-ohjeistuksen suhde Eur. ohjeen sisällöllinen painotus erilainen ja soveltamisala osin laajempi kuin Suomen HTK-ohjeessa Suomessa esim. ammattieettisiä tai tekijänoikeuskysymyksiä ei käsitellä HTK-prosessissa. Eur. ja Suomen ohjeet eivät toistensa kanssa ristiriidassa Ei ohita kansallisia sitovia ohjeita Myötäilee Suomen HTK-ohjeen rakennetta ja tutkimusvilpin laajennettua määritelmää. Eur. ohje käyttöön myös muissa kuin EU-rahoitetuissa kv. tutkimusryhmissä hanketta koordinoivan maan kansallisen ohjeen rinnalla

Ensisijaiset muutostarpeet Suomen HTK-ohjeistukseen Eur. ohjeessa tekijyyden täsmällisempi määritteleminen siten, että kaikilla kirjoittajilla on täysi vastuu yhteisartikkelin sisällöstä. Vastaava kirjaus aluksi TENKin tekijyydestä sopimisen suositukseen 2017. ”Pilliinpuhaltajan” suojelu kuten tutkijanuran turvaaminen sisällytettävä viimeistään seuraavaan HTK-ohjeen päivitykseen Myös vilpistä epäillyn suojelemista HTK-prosessissa edistettävä. Haasteena Suomessa asiakirjojen julkisuuslaki. Monikansallisten tutkimushankkeiden tutkijoiden sovittava etukäteen sekä tutkimuseettisistä periaatteista että siitä, miten hankkeeseen mahdollisesti kohdistuvat vilppiepäilyt tutkitaan Avoimen tieteen ja tutkimusaineistojen avoimuuden eettisten kysymysten huomioiminen HTK-ohjeistuksen päivitykseen. edistettävä

TENK ja ihmistieteiden eettinen ennakkoarviointi (IEEA) Eur. code suojelee erityisesti tutkittavia henkilöitä ja tutkimuskohteita TENK vastaa ihmistieteiden alan tutkimuksen eettisen ennakkoarvioinnin (IEEA) ohjeistuksesta ja koordinoinnista Suomessa IEEA-ohjeessa tutkittavan henkilön suojelu keskiössä HTK-ohjeessa edellytetään ennakkoarviointia IEEA-ohjeistuksen päivitys käynnistymässä 2017

www.tenk.fi YHTEYSTIEDOT Tutkimuseettinen neuvottelukunta Pääsihteeri Sanna Kaisa Spoof Snellmaninkatu 13, 00170 Helsinki Puh. 050 - 594 1909 tenk@tsv.fi www.tenk.fi