finna ja aineistotyypit

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ASIAKASLIITTYMÄ FinELib-päivä Ere Maijala Kansalliskirjasto.
Advertisements

ASIAKASLIITTYMÄ Triangelipäivä Ari Rouvari Kansalliskirjasto.
E-kirjojen metadata Työryhmän työskentely vielä kesken Erkki Tolonen.
Muistiorganisaatioiden aineistokyselyn satoa Suunnittelija Tapani Sainio, KDK Sovellussuunnittelija Jukka Pennanen, Kirjastoverkkopalvelut, Kansalliskirjasto.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri Kansallinen digitaalinen kirjasto ASIAKASLIITTYMÄ- Projektin tilanne Ari Rouvari.
Digitaalisten kirjastopalveluiden arkkitehtuuri KDK Ajankohtaista Asiakasliittymästä
Metlan tutkimusaineistojen löydettävyyden parantaminen Tutkimushenkilöstön päivät, Rovaniemi Anu Kantola Tutkimusaineistoprojektin ”Metatieto.
Suunnitelmia Jyväskylän yliopiston verkkosivuston uudistamiseksi
Finnan kansallisen näkymän palvelukonsepti
KDK:n asiakasliittymän käytettävyydestä Eija Liukkonen.
Tiivistelmä sisällöstä:  Facta Tietopalvelu on kotimainen hakupalvelu, joka vastaa sisällöltään moniosaista painettua tietosanakirjasarjaa Miten käytössä?
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Käyttöoikeuksien selventäminen Finnassa – metadata ja digitaaliset objektit Erkki Tolonen ja Maria Virtanen.
Mikromoduuli Projekti. Mikromoduulit? Pieniä tietopaketteja Pieniä tietopaketteja Helposti omaksuttavia ja tiiviitä kokonaisuuksia Helposti omaksuttavia.
Suupohjan palveluhakemisto (yritys- ja yhdistysrekisteri)
Suomen Luomutori Verkkosivujen konsepti. Lähtötilanne Ei tällä hetkellä kotisivuja Yhteydenpito tuottajiin on pidetty puhelimitse Väliaikainen logo Luomutorilla.
Vektorigrafiikka ATV
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun omia aineistoja tuo Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
SUUPOHJAN PALVELUPORTIT. Suupohjan palveluportit Suupohjan palveluportit-hankkeen tavoitteena on asumis- ja hoivapalvelujen sekä seudun yhdistysten verkkopalvelujen.
Historia tarkoittaa aikaa tästä hetkestä taaksepäin. Historia on tiedettä, tutkimusta menneistä tapahtumista. Lähteet kertovat menneisyydestä: Arkelogiset.
Tilaisuus alkaa klo 9. #digibarometri2016. Tervetuloa Tuomo Luoma, Verkkoteollisuus #digibarometri2016.
KANSALLISKIRJASTO - Tutkimuskirjasto Slaavilainen kirjasto kokoelma ja palvelu Irma Reijonen
Tiedonhaku Kirjastot ja kirjat 4. (toiminta) 4 ● Valitun kirjaston verkkopalvelusta tulostetaan eri teosten viitetietoja ● Opiskelijoille jaetaan ryhmittäin.
Tiedonhaku OUTI-verkkokirjastosta Yläkoulu Oulun kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Helsingin kaupunginmuseo,
Mikä on DecaSolution?. DecaSolution tarjoaa käyttäjälle nopeasti opittavan henkilökohtaisen ratkaisun/työvälineen digitaalisen tiedon hallintaan, jäsentämiseen,
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Erkki Tolonen Kuva: Joel Nokelainen, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan
Tutkimusaineiston kuvailu avaamisen tukena ATT osaajakoulutus Esa-Pekka Keskitalo, Kansalliskirjasto orcid.org/
Tutkimusaineistojen hakupalvelu Etsin © 2016 OKM ATT 2014–2017 -hanke Lisensoitu Creative Commons Nimeä 4.0 Kansainvälinen.
Yhtenäisen metatiedon tärkeys loppukäyttäjän kannalta
Teema 3: Haasteet Uudet kuvailukäytännöt ja tarpeet: RDA, e-aineistot, avoin tieto Nina Hyvönen
Mitä aarteita sukututkija voi löytää Kansalliskirjastosta?
Leena Paaskoski & Mikko Sola Finnan konsortioryhmä
Oikeuksien hallintaan liittyvät metatiedot -työryhmän tuloksia
Teema 2: Haasteet Maailma ympärillä muuttuu
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Toki-verkkokirjasto ja kirjastopalvelut
Mukaan Finnaan - liittymisprosessin vaiheet
Informaatikot Päivi Kanerva ja Minna Toikka
Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä
Finna.fi:n etusivu-uudistuksen suunnittelu
Datan metadata - mitä metadata on ja miksi sellaista tarvitaan?
Finnan käyttäjäkysely 2016
Yleisten kirjastojen tulokset
Finnan käyttäjäkysely 2016
Finna.fi:n somemarkkinointi
PaikkaOppi Mobiilin käyttöohje
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Finna-tilannekatsaus
Mitä historia on?.
Finna-perehdytys Konsortio
Poimintoja käytettävyystesteistä ja palautteesta
Aineistotyyppi työpaja
Datan ja aineistojen avaaminen
Ydinpalvelu: käytettävyyden parantaminen
Photograph:Eeva Rista, Helsingin kaupunginmuseo,
Haravointi & indeksointi Mitä on hyvä tietää, kun tuo omia aineistoja Finnaan Kirjastoverkkopalvelut vastaa kansallisella tasolla kirjastoverkon.
Datan ja aineistojen avaaminen
Finna Aineistotyyppityöpaja
Aineistotyyppityöpajat
Aineistotyyppityöpajat
Espoon kaupunginmuseon museoarkiston palvelut yhdistyksille
Tampereen seudun S2-opettajat ry
DATAN JA AINEISTOJEN AVAAMINEN FINNAN AVULLA
Miten omat aineistot saadaan Finnaan?
Datan ja aineistojen avaaminen Finnan avulla
Kuva: Samuli Paulaharju, 1907, Museovirasto, CC BY 4.0
Miten omat aineistot saadaan Europeanaan?
Esityksen transkriptio:

finna ja aineistotyypit Helsingin kaupunginmuseon kokoelmissa Aki pohjankyrö, tutkija, kuvakokoelmat

Hkm:n aineistot ja finna-käyttäjä Kaupunginmuseon aineistojen avaamisen lähtökohta kuva-arkiston tietopalvelussa Asiakkaan yleisin tarve on löytää kuva (Valokuva-, Taideteos- ja Esine-aineistotyypit) Kulttuuriympäristödatassa (Paikka- aineistotyyppi) metatietokärki, mutta käyttäjät hakevat myös tästä aineistotyypistä kuvia – eivät tee eroa aineistotyyppien välillä, kunhan tarvittava kuva/tieto löytyy

Asiakkaan tarpeita Löytää kuvia Helsingistä ja/tai Suomesta ja muistella menneitä Löytää kuvia sisustusta varten / Löytää kuvia lahjaa varten Jakaa (vanhoja) kuvia sosiaalisen verkostonsa kanssa Käyttää kuvia tutkimus-, opetus- tai muuhun ammattikäyttöön Löytää ja käyttää kuvia mainokseen tai muun kaupalliseen tarkoitukseen Haaste: Käyttäjät tottuneet todella hiottuihin käyttöliittymiin ilmaisissa, kaupallisissa verkkopalveluissa

Tarpeita verkkopalvelulle Palvelun käyttäjäkokemus on viihtyisä ja kävijä uppoutuu ja viettää aikaa siellä Palvelu esittää sisällön kuva edellä, tekstisisältö sekundaarisessa asemassa Palvelun tulee olla responsiivinen ja päätelaiteriippumaton Sovellusmainen käyttökokemus joka rakentuu yksinkertaisen käyttöliittymän päälle Verkkopalvelu on visuaalisesti houkutteleva helpon asioinnin kanava Oleellinen tieto löytyy nopeasti ja helposti

Erilaiset käyttäjät Asiantuntijakäyttäjät ja ”selailukäyttäjät” Tiedonhaun taidot, esim. hakupalkin selittäminen Voidaanko hakupalkki korvata (kuva-aineiston osalta) keskeisimpänä hakutyökaluna? Tagipilvet, kuvavirrat, jne metadataa ja käyttäjäprofilointia hyödyntävät hakutavat? Käsitteistö ja kielenkäyttö: Jargon/erikoissanasto/viralliset asiasanastot voivat hankaloittaa käyttöä ja heikentää tiedon löydettävyyttä. Eri käyttäjäryhmien käyttötarpeet. Meillä yleisimpiä ryhmiä esim. toimittaja, tutkija, (erityisalan) harrastaja, selailija…

Aineistotyypit ja tiedostomuodot Tiedostomuodot: JPG ~800px leveä JPG ~3000px leveä Taustajärjestelmässä myös TIFF, DNG, joita ei tuoda Finnaan. Aineistotyypit: Valokuva, Esine, Taideteos, Paikka

aineistotyypit Valokuva (~50 000 tietuetta Finnassa / 70 000 tietokannassa / 1 000 000 kokoelmassa) Valokuvatietokanta. Digitoitu tai digitaalisena syntynyt valokuva, suuri määrä erilaisia ”alkuperäistallenteita”. Finnassa tarjotaan TIFF:istä konvertoitu JPG. Tallennamme myös DNG- kuvan, mutta sitä ei tarjota Finnassa. Esine (8 600 Finnassa / 70 000 tietokannassa / 450 000 kokoelmassa) Esinetietokanta ja arkistotietokanta niputettu tämän aineistotyypin alle. Esinetietokanta sisältää valokuvat ja kuvailutiedot kokoelmien esineistä. Arkistotietokanta on ”paperipohjaisen aineiston” kanta (kartat, kirjeet, postikortit, julisteet, mainokset, rakennuspiirustukset, asiakirjat…).

aineistotyypit Taideteos (320 Finnassa / 5500 tietokannassa / 6000 tietokannassa) Taidekokoelmassa maalauksia, piirroksia, grafiikkaa, valokuvia. Digitoituja alkuperäistallenteita. Paikka Kulttuuriympäristötietokanta. Rakennusten historia- ja suojelutietoa. Vanhoja tietueita ei aktiivisesti päivitetä, eli ei esim. ajankohtaisen suojelutiedon lähde. Tietueisiin liitetty kuva – kuvat yleensä samoja kuin valokuvatietokannassa.

Ongelmia Valokuva-aineistotyyppi: Aineistotyyppi on selkeä, mutta kuvien hakuun erikoistuneet hakutyökalut puuttuvat (vaaka/pysty, väri/mv, originaalin tyyppi, ”samankaltaisia kuvia” jne, vrt. esim. Flickr). Kuvien selailukäyttö hankalaa, hires-kuvien latailu työlästä. Finnassa UI:n pääosassa on metatieto, ei kuva. Toisaalta metadataa ei kuvien osalta voi juurikaan hyödyntää hauissa.

ongelmia Esine- ja taide-aineistotyyppi: Tarjottava digitaalinen objekti on ”valokuva”, mikä voi hämmentää käyttäjää. Esinekuvien kohdalla ongelma ei niin suuri, mutta arkistoaineisto (joka näkyy Finnassa ”Esineenä”) sisältää esim. postikortteja, julisteita ja muuta graafista aineistoa, joka yleensä mielletään ”kuvaksi” eikä ”esineeksi”. Paikka-aineistotyyppi: Rakennushistoriallisille kuvailutiedoille ei tukea Finnassa. LIDO- määrittelyssä puutteita. Kehitystarpeiden listalla.

Metadata ja automaattinen indeksointi/rikastaminen Mitä voitaisiin tehdä käyttäjänäkökulmasta paremmin jo nyt käytettävissä olevalla metatiedolla? Aineistotyyppien selkeyttäminen + Haku- ja selailutoimintojen parantaminen? Uusia tapoja: Keinot rikastaa metadataa (kuva- ja metadata-analyysityökalut), käyttäjäprofilointi…

AKI POHJANKYRÖ TUTKIJA, KUVAKOKOELMAT AKI.POHJANKYRO@HEL.FI Kiitos! AKI POHJANKYRÖ TUTKIJA, KUVAKOKOELMAT AKI.POHJANKYRO@HEL.FI