Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Finna Aineistotyyppityöpaja

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Finna Aineistotyyppityöpaja"— Esityksen transkriptio:

1 Finna Aineistotyyppityöpaja 8.12.2017
Pia Pursiainen Kansan Arkisto

2 Kansan Arkisto Kansan Arkisto on Suomen vasemmistolaisen työväenliikkeen ja kansalaisjärjestöjen keskusarkisto, joka tallentaa kokoelmiinsa järjestöjen ja yksityishenkilöiden asiakirjallista historiaa.  Arkisto on perustettu vuonna 1945 ja asiakirjoja on noin 4000 hyllymetriä.

3 Finnaan Arjenhistoria-konsortion myötä v. 2013 (e-Kuva, nyk. Collecte)
Tällä hetkellä kuvia kpl: valokuvia piirroksia Rakennuspiirustuksia Postikortteja Esineitä 2176 kpl: julisteita Pienesineitä = rintanappeja, pinssejä, hihamerkkejä yms.

4 Teksti Tekstiasiakirjat eivät ole Finnassa.
Metatiedot Finnaan AHAAn myötä. Digitoitujen aineistojen jakamista varten luotava järjestelmä. Keskeisin aineisto digitoitu ja kotisivujen kautta netissä jaossa jo nyt vanhan tietojärjestelmän kautta. ABC-kaava osaltaan ”tyypittänyt” aineistoa. Yleisimmin haku tapahtunut arkistomuodostajan mukaan.

5 Ääni Elävä kuva Eivät ole Finnassa. Migrointi AHAAseen myöhemmin?
Haastatteluita, puheita, tapahtumatallenteita, radio-ohjelmia - tekijänoikeuden ja tietosuoja-asetuksen alaista; C-kasetteja, kelanauhoja, sanelukasetteja ym. Vain murto-osa digitoitu Elävä kuva Samassa järjestelmässä kuin ääni. Tapahtumatallenteita, elokuvia, TV-nauhoituksia ym. VHS:iä, kaitafilmejä, vanhentuneita formaatteja (beta-max), DVD:itä Ei juuri digitoitu.

6 Aineiston käyttö Finnan kautta:
Finnan kautta lähes päivittäin muutama tilaus tai palaute. Ennätys: yhtenä päivänä 171 kpl palautteita tai lisätietoja. Koskivat maantieteellistä paikkaa, ajoitusta, tapahtumaa. Asiakkaiden yhteydenotto tehdyn tiedonhaun perusteella eli tilaavat tietyn kuvan tai palaute liittyy jo löydettyihin kuviin tai esineisiin. Varsinaiset kyselyt puhelimella tai sähköpostitse.

7 Aineistotiedustelu ”Mitä materiaalia teiltä löytyy SKDL:n Maapallo-kampanjasta?” ”Mitä aineistoa teillä on suomalaisesta anarkismista?” ”Etsin aineistoa liittyen 1918 tapahtumiin Porin seudulla, erityisesti Ruosniemessä, Ulvilassa ja Noormarkussa.” Kuvakysely ”Teemme aikajanaa vasemmiston historiasta Keski-Suomeen, ja tarvitsemme noin 20- 30 kuvaa (julisteita, henkilöitä, tapahtumia, paikkoja)  merkittävistä asioista vuosilta ” ”Tarvitsen väitöstyöhön valokuvan, joka kuvaa eduskuntatalon eteen kokoontunutta mielenosoittajajoukkoa, marssia tai kokousmaisemaa. Tuo mielenosoitusoffensiivi ajoi virkamieskunnan puhdistamista ja muistan joissakin teoksissa siitä olevan kuvia, jotka ovat teiltä peräisin.”

8 Kiitos! pia.pursiainen@kansanarkisto.fi www.kansanarkisto.fi


Lataa ppt "Finna Aineistotyyppityöpaja"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google