Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Advertisements

KANSANTAUDIT.
Kittilän Ambulanssipalvelu Oy
AIVOVERENKIERRON HÄIRIÖT
Liikunnan puute Runsas suolan käyttö Runsas alkoholin käyttö Stressi
Kansantaudit.
Rasvat - ei niin pahaa ettei hyvääkin
Osastonhoitaja Kirsi Salmén-Puumalainen
Ruusu Jenni Pajulahti.
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
Kotitehtävä.
SYDÄN- JA VERISUONISAIRAUDET
Osteoporoosi Sarita ja Marleena.
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonisairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Diabetes.
Sydän- ja verisuonitaudit
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
Hypoglykemia eli alhainen verensokeri
Verenpainentauti & Sepelvaltimotauti & Sydäninfarkti
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
Kolesteroli Kaarlo Hyytinen 3c.
Sydän- ja verisuonitaudit
Paranitko lääkkeistä huolimatta? Helena Puistola Sairaanhoitaja-terveydenhoitaja, Terveystieteiden maisteri.
Syöpätaudit. Yleistä syöpätaudeista  VUOSITTAIN UUSIA TAPAUKSIA YLI  N KUOLEE VUOSITTAIN SYÖPÄÄN  Suomen syöpärekisterin syöpätilastot.
Verenpaine-, Sepelvaltimotauti ja Sydäninfarkti Karoliina Salminen, Tiia Laine ja Vilma Helander.
VAARA- TEKIJÄT OMAHOITO LÄÄKEHOITO PALLO- LAAJENNUS LEIKKAUS Sepelvaltimotaudin hoito.
2. SyDÄN- ja verisuonitaudit
SYDÄN- JA VERISUONITAUDIT
D IABETES JA MBO T EKIJÄT : M ATIAS, M IKKO JA H ENRIK.
Päänsärky – ”kansantauti” * % / 20-45v. / naiset / vähenee iän myötä A. Varsinaiset sairaudet: Jännityspäänsärky, 30-78% < lihasjännitys, yksipuoliset.
DEMENTIA  Dementia on tila, jossa ihmisen älylliset toiminnat ja aivotoiminta heikkenee rajoittaen hänen sosiaalista selviytymistään.  Dementia voi olla.
Sepelvaltimotaudin oirekuvat
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Diabetes. Mitä diabetes on? ▪ Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus. ▪ Diabetes johtuu insuliinin tuotannon vähenemisestä tai sen lakkaamisesta haimassa.
Sairaudet ja niiden ehkäisy Yleisesti kansanterveydestä.
Metabolinen oireyhtymä. MBO eli metabolinen oireyhtymä tarkoittaa tilaa jossa henkilöllä on samaan aikaan useita terveydelle haitallisia tiloja yhtä aikaa.
Muistisairaudet dementia ja Alzheimer. Miten syntyy ja mitkä tekijät vaikuttavat? Dementian yleisin syy on alzheimerin tauti (yli 50%) tai vaskulaarinen.
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Aivoverenkierron häiriöt (AVH)
Lääkekorvausoikeudet
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
Terveyskulttuuri.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Keuhkoahtaumatauti eli COPD
Alkoholiriippuvuuden kehittyminen ja hoito
Liikunta Liikunta on tärkeä osa terveellisiä elämäntapoja. Useimpien sairauksien taustalla on syy liikkumattomuuteen. Lisäksi liikunta ja terveelliset.
Päänsärky – ”kansantauti” % / 20-45v
Eläkeikäiset.
Onko meillä syytä olla huolissaan?
IHOSYÖPÄ.
Metabolinen oireyhtymä
Kasviöljyt ja ravinnon kuitupitoisuus
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Rintasyöpä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
MBO eli metabolinen oireyhtymä
Gluteeniton ruokavalio/FODMAP-ruokavalio
Syöpä.
Lapsuus ja nuoruus.
Kansantaudit Suomessa
Aivoverenkiertohäiriöt AVH
Painavaa asiaa kolesterolista ja sydänterveydestä
Esityksen transkriptio:

Valtimonkovetustauti eli ateroskleroosi

Taudin syntyminen ja siihen vaikuttavat tekijät: Huonot kolesterolit kerääntyvät suurten ja keskisuurten valtimoiden sisäkalvojen alle. Kerääntyneistä kolesteroleista syntyy rasva-aine paksuuntuminen. Rasva-aine voi repeytyä ja syntyy verihyytymä, joka voi helposti tukkia valtimon. Asteroskleroosi kehittyy vuosien mittaan. Sen syntymiseen altistavia tekijitä ovat geneettinen alttius, elämäntavat, diabetes, kohonnut verenpaine, veren korkea rasvapitoisuus, ja miessukupuolihormonin vaikutus.

Taudin oireet: Aivohalvausta on yleensä vaikea tunnistettavaksi Taudin oireet: Aivohalvausta on yleensä vaikea tunnistettavaksi. Silminnähtäviä oireita ovat raajojen tunnottomuus, holtittomuus, kävelyn vaikeus, toisen suupielen roikkuminen, hymyileminen ei onnistu, puhuminen vaikeutuu, kaksoiskuvien näkeminen, silmissä näköhäiriöt ja huimaus. Oireiden ilmetessä ambulanssi tulee soittaa välittömästi.

Taudin ehkäiseminen ja hoito: Yleisesti ottaen terveelliset elämäntavat ovat avainasemassa taudin ehkäisyyn. Tupakoinnin lopettaminen, riittävä liikunta, terveellinen ravinto ja verenpaineen hallinta. Jos verotulppa on tukkinut suonen, hoitomuotona käytettään tulpan liuotusta, pallolaajennusta tai sepelvaltimon ohitusleikkausta. Pallolaajennus tehdään yhdestä kolmeen sepelvaltimo haaran ahtaumaan. Pallolaajennuksessa ahtautuneeseen sepelvaltimoon työnnetty katetri täytetään ahtauman kohdalla varjoaineella. Silloin pallo laajenee ja litistää rasvan suonen seinämää vasten. Kohtaan jätetään stentti eli metalliverkko, joka ehkäisee uudelleen ahtautumista. Jos ahtaumia on useissa suonihaaroissa ja ne ovat pitkiä ja vaikeita tehdään ohitusleikkaus.

Lähteet: https://peda Lähteet: https://peda.net/siikalatva/siikalatvan- lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita1-1601152/sairaudet-ja-nden- ehkaisy/sjvs/vea http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_haku=ateroskleroosi